Gravitacija?

Poruka
7.101
Pozdrav svim mozgovima.

Imam jedno pitanje koje me muci jedno vreme. Trenutno citam nesto o crnim rupama i evo odmah da postavim to sto citam. Prvo zapazite ovaj deo:

Crna rupa je jedan od mogucih zvezdinih ?ostataka? - ekstremno zakrivljena oblast prostor-vremena iz koga se, prema klasicnoj fizici, nista, cak ni svetlost, ne moze otisnuti zbog izuzetno velike sile teze, odnosno gravitacije.

Mozda je to prazan prostor, mozda je to prava rupa u svemiru, a mozda je ona mesto koje je otseceno od ostatka svemira, a mozda ni same crne rupe, u stvari, ne postoje...

Dokazano je da postoji mogucnost njihovog postojanja, ali nema dokaza da one zaista postoje, jer se golim okom ne mogu videti cak ni kad bi gledali kroz najbolji svetski teleskop, jer su jednostavno, nazovi, crne.

A mozda su one plod maste dokonih fizicara...

Najjaci argument za postojanje crnih rupa je taj da ako verujemo u Veliki Prasak, onda moramo verovati i u crne rupe, jer su oni deo iste teorije. Crne rupe, kao i Veliki prasak, jedino imaju smisla ako se objasnjavaju kombinacijom Ajnstajnove opste teorije relativnosti i kvantne mehanike, gde Ajnstajnova teorija objasnjava pojave velikih razmera i potpuno je determinisana, a kvantna mehanika svet u malom koji sve objasnjava u okvirima verovatnoce, a ne tacno odredjenih vrednosti.

Dakle, crne rupe nisu dokazane i mozemo ih slobodno staviti pod sumnju. Ili sam ja pogresio linak. Kako god one su bitne zbog Velikog Praska koji takodje nije dokazan al se radi na tome. Pocinjem da mislim da su sve te teorije ustvari nebuloze i sto ovde rekose plod maste.

Ali mene zanima druga stvar. Ovo:

Zakrivljenost prostora se moze demonstrirati modelom gumene mreze. Ako uzmemo rastegljivu gumenu mrezu, postavimo je horizontalno i preko nje pustimo da se kotrlja ping pong loptica uvidecemo da se guma nece deformisati, odnosno loptica ce se kretati pravolinijski. Medjutim, ako pustimo da se sa jednog kraja kotrlja djule, ono ce svojom tezinom upasti u mrezu i iskriviti je.

Evo i lnk od oba teksta: http://static.astronomija.co.rs/dubokisvemir/cnrerupe2/stajecr.htm

Mozda nisam pratio na casovima fizike u srednjoj i nisam razumeo, mozda sam glup i zatucan pa ne mogu da ukapiram ali po ovome prostor je poput gumene mreze, znaci prostor je ravan. I onda u taj prostor legne nekakva planeta svojom masom i zakrivi ga kao na ovoj slici:

162571main_GPB_circling_earth3_516.jpg

E sad sta je ispod ovoga, ispod Zemlje? Isto nekakav prostor ili sta, praznina, drugi univerzum? Ispade da je gravitacija ispod Antarkika po ovoj slici.
Zar prostor nije 3D? Kako sad da gravitacija zakrivljuje 3D, nije mi to jasno?

Pak ako masa zakrivljuje prostor na dole, onda je to dole usvati gravitacija i planeta svojom tezinom ide prema dole gde je centar gravitacije.

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
:roll:
Samo su demonstrirali gravitaciju tim parcetom gumene mreze kao na slici ... da bi laici shvatili. Sta sve svatas bukvalno.
Poenta price je da gravitacija nije sila, nego da je to sam prostor-vreme zakrivljeno usled velike mase nekog objekta. Tako kad ti skocis sa zgrade, nista te ne vuce dole, nego te sam prostor pritiska ka zemlji.
Zamisli loptu punu pene u cijoj je sredini ventil. Pena je prostor-vreme, ventil je neki objekat, kada odvrnes ventil pena ce krenuti ka njemu, to ti je gravitacija u 3d :roll:
najbolje sto sam ja ovako iz glave mogao da ti docaram.

Pa situacija je takva da gravitaciju niko ne zna baš tačno! Po praktičnim eksperimentima i objašnjenjima je masa ta koja krivi prostor i uzrokuje gravitaciju i vreme, vreme je inače i posledica neobjašnjive inercije, mislim, neobjašnjive u ovolikoj količini. E sad, mala remetka može da se napravi ako se izvede tumačenje da se prostor zakrivljuje oko mase, ali to nije toliko rasprostranjeno tumačenje i slabo može da se zastupa pošto se prostor odnosno vakum ne računa u nekog nosioca vrednosti, mada on takvim postaje ako ga masa krivi. Ustvari, ja lično počinjem da verujem da se prostor krivi oko mase, a ti biraj. Moguće je da je ceo prostor ono što se traži "tamna energija"!

Pa situacija je takva da gravitaciju niko ne zna baš tačno! Po praktičnim eksperimentima i objašnjenjima je masa ta koja krivi prostor i uzrokuje gravitaciju i vreme, vreme je inače i posledica neobjašnjive inercije, mislim, neobjašnjive u ovolikoj količini. E sad, mala remetka može da se napravi ako se izvede tumačenje da se prostor zakrivljuje oko mase, ali to nije toliko rasprostranjeno tumačenje i slabo može da se zastupa pošto se prostor odnosno vakum ne računa u nekog nosioca vrednosti, mada on takvim postaje ako ga masa krivi. Ustvari, ja lično počinjem da verujem da se prostor krivi oko mase, a ti biraj. Moguće je da je ceo prostor ono što se traži "tamna energija"!

Moguce. To bi bilo nesto cime bi masa zakrivila prostor, jer ovako ispade da masa krivi prazninu.

Citat:[TABLE="width: 751"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD] Crne rupe

NASTANAK CRNIH RUPA / evolucija zvezda /

Crne rupe su jedan od mogucih poslednjih stadijuma evolucije zvezde tj. jedan od nacina kako ona zavrsava svoj zivot.
Prostor izmedju zvezda nije prazan. Medjuzvezdani prostor ispunjavaju oblaci gasa ciji je glavni sastojak vodonik, i cestice prasine. Taj materijal nije pravilno rasporedjen u prostoru i skuplja se u pramenove pod dejstvom gravitacije. Gravitaciona sila je obrnuto proporcionalna kvadratu rastojanja izmedju dve cestice, a direktno proporcionalna proizvodu njihovih masa, sto znaci da sto je gusci oblak, veca je gravitaciona sila izmedju cestica (Njutnov zakon gravitacije). One pod dejstvom gravitacije nastavljaju da se sabijaju i pocinju da rotiraju oko svoje ose. To su protozvezde.
Pod dejstvom gravitacije, protozvezda se smanjuje postaje sve toplija. Kada dosegne dovoljno visoku temperaturu (od nekoliko miliona stepeni), u njenom centru pocinju termonuklearne reakcije u kome se vodonik pretvara u helijum. Masa helijumovog atoma je nesto manja od mase cetiri vodonikova atoma, sto govori o tome da masa odlazi u vidu energije. Oslobodjena enegrija tj. energija dobijena sagorevanjem goriva, moze se izraziti Ajnstajnovom jednacinom E=mc[SUP]2[/SUP] i ona predstavlja sijanje zvezde pri cemu se emituju elektromagnetni talasi svih talasnih duzina.
Zvezda izlazi na glavni niz HR dijagrama i pocinje da stari. Sve vreme svoga zivota na HR dijagramu zvezda je u ravnotezi, odnosno u nekakvom ?metastabilnom? stanju. Situacija je pomalo analogna naduvanom balonu. Postoji ravnoteza izmedju pritiska koji pokusava da rasiri balon i napetosti gume koja tezi da smanji balon, odnosno, ka njenoj unutrasnjosti deluje gravitaciona sila, ali se njoj suprostavlja energija iz termonuklearnih reakcija tj. Fermijev pritisak. Sto je zvezda veca ona brze stari, tj. brze sagoreva gorivo, ali bez obzira na sve zivotni vek zvezde je uzasno dugacak, gde je rec o milijardama godina.
Termonuklearne reakcije traju sve dok se sam vodonik ne istrosi, odnosno dok ne dodje do formiranje gvozdja koji je najstabilniji element u Univerzumu, jer tada vise nema sta u sta da se pretvara. Naravno, do formiranja gvozdja dolazi posle niza transformacija, jer iz vodonika nastaje deuterijum, pa helijum, pa C, N, O[SUB]2[/SUB]sve do Fe. U jednom trenutku Fermijev pritisak nece vise biti dovoljan za odbijanje gravitacije tako da citava zvezda pocinje polako da kolapsira.
Zvezde od 1,2 do 1,4 Sunceve mase zavrsice svoju evoluciju na stadijumu belog patuljka. Sav visak energije i mase oslobodice u vidu planetarne magline. Zvezde izmedju 1,4 i 2 Sunceve mase zavrsavaju kao neutronske zvezde, a one jos masivnije zavrsavaju kao crne rupe, odnosno zvezde sa masom iznad Candrasekarove granice ne mogu da se odrze na stadijumu neutronske zvezde vec svoje sazimanje nastavljaju. Sto je zvezda manja, gravitacija je sve veca. Neutronska zvezda ima drugu kosmicku brzinu od 2/3c, odnosno da bi cestica pobegla sa njene povrsine morala bi da se krece tom brzinom. Ako se materija i dalje kontrahuje, gravitacija raste i dolazi do nivoa kada se druga kosmicka brzina povecava na brzinu svetlosti (c). Kada se to dogodi vrednost precnika tela je jednaka Svarcsildovom radijusu, odnosno formira se crna rupa. Neutronske zvezde i crne rupe visak materije i energije oslobadjaju u vidu eksplozije supernove.
Procenjuje se da ?samo? 2% zvezda kolapsiraju u crne rupe.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Poslednja izmena:
Normalno gravitacija je posledica mase, samo sto se prostor obavezno krivi zajedno sa vremenom pa se za takve slucajeve koristi termin cetvorodimenzionalnog kontinuuma "prostor-vreme" (bas kao sto je prikazana mreza na slici) tako da ako prostoru koji ima 3 dimenzije dodamo 4-tu dimenziju "vreme" dobijamo termin prostor-vreme koji se mena tj krivi pod uticajem gravitacije iz prostog razloga jer je su prostor i vreme uzajamno zavisni logicno, najprostije receno bez vremena nijedan dogadjaj u prostoru ne bi mogao da se izvrsi jer je telu da bi preslo od tacke A do tacke B potrebno vreme, jel? , mada je to opet samo jedna od najlogicnijih teorija posto niko zapravo i ne zna tacno sta je prostor , sto je masa objekta veca prostor-vreme je zakrivljeniji i vreme proporcionalno sa zakrivljenim prostorom tece sporije.

Kao prvo - crne rupe postoje i detektovane su, doduše indirektno, posmatranjem ne njih samih već efekata koje proizvode na svoju okolinu. Dosta pitanja je još otvoreno i puno toga se još ne zna, ali ono osnovno o njima - stoji.

Drugo, ova uobičajena ilustracija krivljenja prostora, gde se isti predstavlja kao gumena opna je samo uprošćavanje radi zamišljanja. Zakrivljenje se ilustruje na primeru hipotetičkog 2D prostora. Ako pokušavaš da zamisliš 3D prostor kako se ''krivi'' - odustani i ne muči se. Naš mozak nije u stanju da sebi ''nacrta'' kako to izgleda.

I treće, ovo:
preskoči, pošto je prepuno nonsensa.

I treće, ovo:

preskoči, pošto je prepuno nonsensa.

Iskreno ne razumem koji su to konkretno delovi u citiranom tekstu besmisleni? Posto izuzev mene , verujem da ce to zanimatii i samog postavljaca teme. Po Ajnstajnovoj teoriji relativiteta ne postoji nikakva "sila" gravitacije vec je to samo distorzija prostora i vremena pod uticajem mase. Sto se slaze sa citiranim tekstom. Ne razumem sta je pogresno receno?

Ипак схвати простор као нешто материјално, он поседује електромегнетне особине, ето може да буде и закривљен.

Збуњујуће може бити замена гравитационог поља закривљеношћу простора. Ради се само о математичком апарату који једну исту ствар приказује новим мат. језиком који је прикладнији теорији релативности и ставу да су сви убрзани системи равноправни (не само инерцијални). Е, да би то било тако онда се избацује појам гравитације и уводи појам закривљености простора. Заправо овим се не открива ништа ново у вези са гравитацијом, али се откривају нове особине простора.

На пример, гравитационо поље има своју енергију, као и свако поље сила. Са друге стране простор има своју еластичност, јер када уклониш масу која га је закривила, он се враћа у првобитно незакривљено стање (чак постоје и такозвани гравитациони таласи). Као што закривљена еластична шипка добија енергију тако и закривљени простор поседује енергију (потенцијалну).

Уопште узев простор (настао у великом праску) није хомоген у васиони. Он је таласаст и без присуства масе. Та нехомогеност се манифестује као црна материја и црна енергија.

На местима изразите нехомогености нагомилала се материја стварајући галаксије.

Овде се поставља питање да ли је прво материја закривила простор или је већ нехомоген и закривљен простор прикупио масу?

Овде се поставља питање да ли је прво материја закривила простор или је већ нехомоген и закривљен простор прикупио масу?
Postoji i treći mogući odgovor - da materija nije ništa drugo nego zakrivljen prostor odnosno deo tog nehomogenog prostora koji je mnogo "gušći".

Čitam i ja o tome. Stručnjaci kažu da samo zvezde koje su nekoliko puta masivnije od našeg Sunca ali ne i previše jer takve samo explodiraju i ne prave crne rupe ( Slon u odnosu na miša) dok ove druge se urušavaju pod dejstvom sopstvene težine i tako nastaje Crna Rupa kao što je Cygnus X-I. One se nalze zbog dejstva gravitacije koje vrše na ostale objekte oko sebe, zračenja ali i velikog repa koji izlazi iz njihovog centra. Jer izgledaju kao čigra. Gutaju materiju po obodu i izbacuju je u centru pošto je sažvaću.
Čitao sam i ja to u vezi mreže samo problem je što je mreža dvodimenzionalna a prostor trodimenzionalan. Postavlja se pitanje kako ono što je ništa kao prostor koji predstavlja prazninu može da se tegli kao žvakaća guma? Jer u tom slučaju postoji ETAR fizičara koji ima to svojstvo tegljenja. Kao prvo gravitacija postoji samo tamo gde ima mase i to velike koja se obrće pri čemu se stvara privlačno dejstvo koje se vrši preko gravitona(koji služe kao veza između dva objekta kao kod primer magneta + i - polovi) jer se stvara polje dejstvovanja gravitacije u prostoru. A ono može usled mase biti veoma široko.Lično mislim da se materija savija ili sabija, a ne prostor. Na žalost nema nijednog kosmologa, jer imam još mnogo pitanja, a oni su veoma kontradiktorni u svojim objašnjenjima!

Tesla published a prepared statement on his 81st birthday (July 10, 1937) critiquing Albert Einstein's theory of relativity. The following is a portion of that statement:
"... Supposing that the bodies act upon the surrounding space causing curving of the same, it appears to my simple mind that the curved spaces must react on the bodies, and producing the opposite effects, straightening out the curves. Since action and reaction are coexistent, it follows that the supposed curvature of space is entirely impossible - But even if it existed it would not explain the motions of the bodies as observed. Only the existence of a field of force can account for the motions of the bodies as observed, and its assumption dispenses with space curvature. All literature on this subject is futile and destined to oblivion. So are all attempts to explain the workings of the universe without recognizing the existence of the ether and the indispensable function it plays in the phenomena."
"My second discovery was of a physical truth of the greatest importance. As I have searched the entire scientific records in more than a half dozen languages for a long time without finding the least anticipation, I consider myself the original discoverer of this truth, which can be expressed by the statement: There is no energy in matter other than that received from the environment." — Nikola Tesla​
While this statement asserted that Tesla had "worked out a dynamic theory of gravity" that he soon hoped to give to the world, he reportedly died before he publicized the details. There is still a halo of mystery around his death - even the exact date is not certain. It is speculated that his death may have been caused by too much "pressure" by agents in order to extract and obtain the secret documents regarding this theory.
Unfortunately few details were publicly revealed by Tesla about his theory. Available details argument against space being curved by gravitational effects, which leads some to believe Tesla failed to understand Einstein's theory is not about curved space at all, but curved space-time. However, there is disagreement about Tesla's exact understanding of Einstein's theories; Tesla was actively conducting tangible experiments during the time of Einstein's theoretical research. He underlined that time was a mere man-made reference used for convenience and as such the idea of a "curved space-time" was delusional, hence there was no basis for the Relativistic "space-time" binomium concept.

Pozdrav svim mozgovima.

Imam jedno pitanje koje me muci jedno vreme. Trenutno citam nesto o crnim rupama i evo odmah da postavim to sto citam. Prvo zapazite ovaj deo:

Crna rupa je jedan od mogucih zvezdinih ?ostataka? - ekstremno zakrivljena oblast prostor-vremena iz koga se, prema klasicnoj fizici, nista, cak ni svetlost, ne moze otisnuti zbog izuzetno velike sile teze, odnosno gravitacije.

Mozda je to prazan prostor, mozda je to prava rupa u svemiru, a mozda je ona mesto koje je otseceno od ostatka svemira, a mozda ni same crne rupe, u stvari, ne postoje...

Dokazano je da postoji mogucnost njihovog postojanja, ali nema dokaza da one zaista postoje, jer se golim okom ne mogu videti cak ni kad bi gledali kroz najbolji svetski teleskop, jer su jednostavno, nazovi, crne.

A mozda su one plod maste dokonih fizicara...

Najjaci argument za postojanje crnih rupa je taj da ako verujemo u Veliki Prasak, onda moramo verovati i u crne rupe, jer su oni deo iste teorije. Crne rupe, kao i Veliki prasak, jedino imaju smisla ako se objasnjavaju kombinacijom Ajnstajnove opste teorije relativnosti i kvantne mehanike, gde Ajnstajnova teorija objasnjava pojave velikih razmera i potpuno je determinisana, a kvantna mehanika svet u malom koji sve objasnjava u okvirima verovatnoce, a ne tacno odredjenih vrednosti.

Dakle, crne rupe nisu dokazane i mozemo ih slobodno staviti pod sumnju. Ili sam ja pogresio linak. Kako god one su bitne zbog Velikog Praska koji takodje nije dokazan al se radi na tome. Pocinjem da mislim da su sve te teorije ustvari nebuloze i sto ovde rekose plod maste.

Ali mene zanima druga stvar. Ovo:

Zakrivljenost prostora se moze demonstrirati modelom gumene mreze. Ako uzmemo rastegljivu gumenu mrezu, postavimo je horizontalno i preko nje pustimo da se kotrlja ping pong loptica uvidecemo da se guma nece deformisati, odnosno loptica ce se kretati pravolinijski. Medjutim, ako pustimo da se sa jednog kraja kotrlja djule, ono ce svojom tezinom upasti u mrezu i iskriviti je.

Evo i lnk od oba teksta: http://static.astronomija.co.rs/dubokisvemir/cnrerupe2/stajecr.htm

Mozda nisam pratio na casovima fizike u srednjoj i nisam razumeo, mozda sam glup i zatucan pa ne mogu da ukapiram ali po ovome prostor je poput gumene mreze, znaci prostor je ravan. I onda u taj prostor legne nekakva planeta svojom masom i zakrivi ga kao na ovoj slici:

Pogledajte prilog 304286

E sad sta je ispod ovoga, ispod Zemlje? Isto nekakav prostor ili sta, praznina, drugi univerzum? Ispade da je gravitacija ispod Antarkika po ovoj slici.
Zar prostor nije 3D? Kako sad da gravitacija zakrivljuje 3D, nije mi to jasno?

Pak ako masa zakrivljuje prostor na dole, onda je to dole usvati gravitacija i planeta svojom tezinom ide prema dole gde je centar gravitacije.

Hvala unapred.
ovo je zuta stampa i pisanje nekog nepismenog novinara, ili je iz proslog veka!
Inace crne rupe postoje i to je cinjenica da postoje, uvek se nalaze najvece u centru galaksija i njihova ogromna gravitacija drzi celu galaksiju na okupu! Postoje verovatno jos crnih rupa po galaksiji koji nismo zapazili!
Ajnstajn je dokazao da se prostor deformise blizu bilo kojeg tela koje ima masu, (pa cak i oko tamne materije koja nijetrenutno tema) stim sto crne rupe toliko krive prostor da svetlost nemoze da pobegne iz njih!
posle linka dole je lepo opisano samo sto oni nemogu da ti nacrtaju 3d, nego su prostor nacrtali kao 2d!
Hoce da kaze da se nevrte platnete oko sunca tako sto ih privlaci sunce kao magnet, nego planete idu pravolinijski u zakrivljenom prostoru, tako nesto!

Poslednja izmena:
Tesla published a prepared statement on his 81st birthday (July 10, 1937) critiquing Albert Einstein's theory of relativity. The following is a portion of that statement:
"... Supposing that the bodies act upon the surrounding space causing curving of the same, it appears to my simple mind that the curved spaces must react on the bodies, and producing the opposite effects, straightening out the curves. Since action and reaction are coexistent, it follows that the supposed curvature of space is entirely impossible - But even if it existed it would not explain the motions of the bodies as observed. Only the existence of a field of force can account for the motions of the bodies as observed, and its assumption dispenses with space curvature. All literature on this subject is futile and destined to oblivion. So are all attempts to explain the workings of the universe without recognizing the existence of the ether and the indispensable function it plays in the phenomena."
"My second discovery was of a physical truth of the greatest importance. As I have searched the entire scientific records in more than a half dozen languages for a long time without finding the least anticipation, I consider myself the original discoverer of this truth, which can be expressed by the statement: There is no energy in matter other than that received from the environment." — Nikola Tesla​
While this statement asserted that Tesla had "worked out a dynamic theory of gravity" that he soon hoped to give to the world, he reportedly died before he publicized the details. There is still a halo of mystery around his death - even the exact date is not certain. It is speculated that his death may have been caused by too much "pressure" by agents in order to extract and obtain the secret documents regarding this theory.
Unfortunately few details were publicly revealed by Tesla about his theory. Available details argument against space being curved by gravitational effects, which leads some to believe Tesla failed to understand Einstein's theory is not about curved space at all, but curved space-time. However, there is disagreement about Tesla's exact understanding of Einstein's theories; Tesla was actively conducting tangible experiments during the time of Einstein's theoretical research. He underlined that time was a mere man-made reference used for convenience and as such the idea of a "curved space-time" was delusional, hence there was no basis for the Relativistic "space-time" binomium concept.

Pa ovo može samo da stoji u prilog činjenici da je Tesla bio pronalazač, a ne naučnik, a da su njegovi stavovi vezani za fundamentalnu fiziku bili zaostali na nivou XIX veka. Izjava kako ''njegova'' teorija gravitacije ''samo što nije gotova'' je kredibilna koliko i to da vodi smislene razgovore sa golubom, tim pre što potiču iz istog perioda života.

A šta je pronalazač nego naučnik. Onaj koji nauku pretvara u praksu, u nešto realno kakvo je bilo pretvaranje Obrtnog Magnetnog Polja. Teško da su njegovi stavovi zaostali i danas. Kada ništa nema novog već je zastupljena samo minijaturizacija postojećeg i razvoj "teorijske fizike". Ja kažem da je Tesla rekao da je Zemlja kockasta ja bih odgovorio amen bez obzira što satelit pokazuje da je okrugla. Jer ko zna na šta bi on mislio? Napravio je jednom turbinu koristeći zakone fizike fluida da je proda da bi imao para za experimente. Iiiiii niko nije hteo da je kupi. Zašto? Zato što je Bog stvoritelj Univerzuma bio tako SLAB da stvori materijal dovoljno čvrst da izdrži potisak koji stvara Teslina turbina, a da se brzo ne pohaba usled trenja. Nema takvog materijala ni danas. Eto ujedno i dokaza da je Tesla jači i od Boga samog.

Masa ''uzrokuje vreme''?
Vreme je posledica ''neobjašnjive inercije''?

Ne bih bas nazvao uzrokom ali je generalno na mestu reci da masa tj. gravitacija utice na vreme, ako uzmemo u obzir da se na telima razlicitih masa pod razlicitim gravitacionim uticajima javlja gravitaciona vremenska dilatacija primer efekta blizanaca onda se moze reci da masa "utice" na vreme, tacnije na vremensko prosirenje nikako na pravac . Jer je apsolutno odsustvo gravitacije ekvivalent konacnom horizontu crne rupe.

Savrsen primer koji verovatno postoji jos negde, ako osoba A krene ka konacnom horizontu dogadjaja crne rupe i ponese sat sa sobom (figurativno, jer bi se raspala dosta pre toga), sto ce biti bliza njemu vreme ce srazmerno sa gravitacionom silom za posmatraca biti sve duze i duze, i verovatno ce ga posmatrati milionima godina dok ce za ovog koji se blizi horizontu prolaziti sekunde sve do apsolute tacke gde vreme navodno staje, da li ce vreme za putnika teci i dalje normalno ili ce stati njegovi misaoni procesi zajedno sa vremenom ili ce stati samo za posmatraca to zaista ne znam i to je znak pitanja a i nije toliko ni bitno koliko je vazno to da masa igra znacajnu ulogu u svemu tome.
Ali je tacno da gravitacija nema nikakve veze sa vremenskim pravcem koji je uvek konstantan, bar do apsolutnih tacaka koje su znak pitanja.

Ovo ostalo se moze shvatiti filozofski npr. za vakuum u fizici jeste prazan prostor bez prisustva energije (mada kvantni vakum nije prazan vec i on sadrzi virtuelne cestice koje su po Hokingu jedini razlog zbog kojeg crne rupe odaju zracenje (Hokingovo zracenje) -doduse sa povrsine, inace sve ovo ne bi imalo smisla) ali je generalno prostor, sa druge strane ako govorimo o apsolutnom vakuumu, ne znam da li to uopste postoji , to je najverovatnije stanje pre velikog praska generalno "nista" ... e sad da li se u tom slucaju moze igrati recima .. ne znam.

Postoji i treći mogući odgovor - da materija nije ništa drugo nego zakrivljen prostor odnosno deo tog nehomogenog prostora koji je mnogo "gušći".

Čestica, mada još nije jasno šta je, kao i crna rupa predstavljaju potpuno adsustvo prostora.

Materija kao da odbija od sebe prostor.

Stiven Hoking je izneo interesantnu hipotezu: energija materije, i energija prostora se potiru. Time objašnjava odakle energija u svemiru kada je nije bilo pre velikog praska.

Na granici crne rupe se poništavaju prostor i materija, a unutar crne rupe je ne-prostor, ništavilo.

Masa ''uzrokuje vreme''?
Gomila netačnosti i terminoloških mambo-džambo bez smisla.
vreme sled dogadjaja. pokazatelj/indeks na uzročno posledičnom lancu.

uzročno posledični lanac je beskonačan u prošlost. kada bi bio konačan značilo bi to da nešto može nastati iz ničega. a tako što nije moguće.

ovo je zuta stampa i pisanje nekog nepismenog novinara, ili je iz proslog veka!
Inace crne rupe postoje i to je cinjenica da postoje, uvek se nalaze najvece u centru galaksija i njihova ogromna gravitacija drzi celu galaksiju na okupu! Postoje verovatno jos crnih rupa po galaksiji koji nismo zapazili!
Ajnstajn je dokazao da se prostor deformise blizu bilo kojeg tela koje ima masu, (pa cak i oko tamne materije koja nijetrenutno tema) stim sto crne rupe toliko krive prostor da svetlost nemoze da pobegne iz njih!
prostor je stepen slobode kretanja materije. zakrivljenost u kretanju je posledica njenog ustrojstva. crna rupa je najpre modelu kojim fizičari interpretiraju ustrojstvo sveta. )

darko, šta je crna rupa po tebi? iz te ajnštajn-hokingove rupe može li šta pobeći?

Back