Granični prelazi sa Mađarskom

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.245

Od postojećih devet graničnih prelaza sa ovom susednom zemljom, za sada je, za putnički saobraćaj, otvoreno šest

Zbog pandemije koronavirusa, Mađarska je u septembru prošle godine ograničila redovni putnički saobraćaj preko granice sa Srbijom na tri granična prelaza, od postojećih devet.

Zbog uspešne vakcinacije i povoljne epidemijske situacije u obe zemlje, mađarska vlada odlučila je da ponovo otvori tri granična prelaza sa Srbijom. Jedan od njih je i granični prelaz "Bački Vinogradi", javlja RTS.

Integrisani srpsko-mađarski prelaz "Bački Vinogradi" ponovo je otvoren i radi po ustaljenom radnom vremenu od 7 do 19 časova, kao i "Đala" i "Bajmok", a sve vreme su radili "Horgoš", "Kelebija" i "Bački Breg".

Još tri prelaza su zatvorena i dalje.

Sporazumom između Srbije i Mađarske o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji ili zelenog digitalnog sertifikata,
građani Srbije i Mađarske mogu da borave u Mađarskoj odnosno Srbiji uključujući i boravak u turističkim centrima.

Oni koji nemaju te potvrde moraju da imaju pi-si-ar test.

Putnici koji su u tranzitu kroz Mađarsku moraju da pokažu papire da mogu da borave u zemlji u koju putuju.

(Telegraf.rs)

USLOVI ZA ULAZAK - PUTOVANJE U MAĐARSKU

USLOVI - PROTOKOL ZA ULAZAK - PUTOVANJE U MAĐARSKU

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.
Napomena:
1. Jedino građani koji u Mađarsku ulaze iz pravca Ukrajine podležu i dalje merama epidemiološke kontrole za sprečavanje pandemije.
2. Građanima koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.
3. Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru.
4. Za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i dr. potrebna je potvrda o vakcinaciji.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Uslov za ulazak državljana R. Srbije u EU je posedovanje putne isprave izdate u poslednjih deset godina, koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma napuštanja teritorije EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice. Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak u Mađarskoj i drugim zemljama Šengen zone do 90 dana u periodu do šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdala Koordinaciona uprava MUP R. Srbije.

Granični prelazi između R. Srbije i Mađarske

Za putnički i teretni drumski saobraćaj od 0 do 24 časa otvoreni su mađunarodni granični prelazi: Reske (Röszke) – Horgoš i Tompa (Tompa) – Kelebija;
Samo za putnički saobraćaj od 0 do 24 časa otvoren je mađunarodni granični prelaz Hercegsanto (Hercegszántó) – Bački Breg;
Od 7.00 do 19.00 časova od 1. maja do 1. septembra otvoreni su granični prelazi za putnički saobraćaj: Tisasiget (Tiszasziget) – Đala; Bačalmaš (Bácsalmás) – Bajmok; Ašothalom (Ásotthalom) - Bački Vinogradi; Kibekhaza (Kübekháza) – Rabe;
Od 1. septembra do 1. maja granični prelazi: Tisasiget (Tiszasziget) - Đala, Bačalmaš (Bácsalmás) - Bajmok, Ašothalom (Ásotthalom) - Bački Vinogradi i Kibekhaza (Kübekháza) - Rabe otvoreni su od 6.00 do 18.00 časova.
Za železnički saobraćaj otvoreni su granični prelazi: Reske (Röszke) i Tompa (Tompa).
U toku letnjih i zimskih odmora česte su gužve na auto putevima M1, M5 i M7, kao i na graničnom prelazu Reske (Röszke) - Horgoš, zbog čega se preporučuje vozačima korišćenje i drugih graničnih prelaza. Informacije o dužini čekanja na graničnim prelazima mogu se naći i na sajtu: www.police.hu
-----

VAŽNO: Mere za ulazak podložne su izmenama. Preporučuje se da se, pre putovanja, provere uslovi za putovanje u Mađarsku, link: Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije: https://www.mfa.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/madjarska.
YUTA Info

Prethodna vest

Iz prve ruke...mađarski carinik me nije pogledao a kamoli tražio potvrdu bilo koje vrste samo pogledao gepek i lupio pečat.
Na aerodromu u Budimpešti me gledali zbunjeno kada sam ih pitao jel treba zeleni sertifikat...
Na kraju došao sam do Nemačke(šengen nema kontole na aerodromu za let iz Budimpešte) da nisam izvadio potvrdu iz ranca,niko ništa ne pita, ne mere temperaturu i sl....

To je moje iskustvo ne znači da je opšte pravilo....bolje imati sve kao ja i biti spreman pa da bude džaba, nego da naletite na nekoga sa radnim elanom taj dan a da nemate sve što treba :mrgreen:

Inače kada letite direktno iz Beograda za Nemačku tu su po svedočenju brutalno pedantni i vraćaju itekako ako bilo šta nedostaje.

Iz prve ruke...mađarski carinik me nije pogledao a kamoli tražio potvrdu bilo koje vrste samo pogledao gepek i lupio pečat.
Na aerodromu u Budimpešti me gledali zbunjeno kada sam ih pitao jel treba zeleni sertifikat...
Na kraju došao sam do Nemačke(šengen nema kontole na aerodromu za let iz Budimpešte) da nisam izvadio potvrdu iz ranca,niko ništa ne pita, ne mere temperaturu i sl....

To je moje iskustvo ne znači da je opšte pravilo....bolje imati sve kao ja i biti spreman pa da bude džaba, nego da naletite na nekoga sa radnim elanom taj dan a da nemate sve što treba :mrgreen:

Inače kada letite direktno iz Beograda za Nemačku tu su po svedočenju brutalno pedantni i vraćaju itekako ako bilo šta nedostaje.
Super...neka tako bude i u povratku....bezbolno i brzo :klap:

Trebalo bi da za nedelju dana idem u Mađarsku minibusom... pa me interesuje kakva su iskustva sa prelaskom granice, pošto nisam vakcinisan. Pročitao sam ovde, na site-u Ministarstva Spoljnih Poslova, kao i na Madjarskom police.hu -> da nije potrebno ništa osim vazećih uobičajenih dokumenata (pasoša).

U kompaniji koja organizuje minibus prevoz, neće da mi kazu njihova iskustva - tj. kažu da zavisi "od čoveka do čoveka". Moj utisak je da ne žele da se upuštaju u priču da su oni nešto rekli, a to ispadne da nije tako (ako se npr. dogodi da me ne puste).

Ako neko ima iskustvo iz prve ruke, voleo bih da ga podeli sa mnom :), da znam da li da radim PCR test ili ne...

Ovo je sa police.hu (http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing)
Except in the case of entry by civil aircraft, entry into Hungary from Croatia, Austria, Romania, Serbia, Slovakia and Slovenia, regardless of nationality or protection against the coronavirus, is possible without epidemiological restrictions, but providing other general conditions of entry (eg valid travel document) is necessary.

Trebalo bi da za nedelju dana idem u Mađarsku minibusom... pa me interesuje kakva su iskustva sa prelaskom granice, pošto nisam vakcinisan. Pročitao sam ovde, na site-u Ministarstva Spoljnih Poslova, kao i na Madjarskom police.hu -> da nije potrebno ništa osim vazećih uobičajenih dokumenata (pasoša).

U kompaniji koja organizuje minibus prevoz, neće da mi kazu njihova iskustva - tj. kažu da zavisi "od čoveka do čoveka". Moj utisak je da ne žele da se upuštaju u priču da su oni nešto rekli, a to ispadne da nije tako (ako se npr. dogodi da me ne puste).

Ako neko ima iskustvo iz prve ruke, voleo bih da ga podeli sa mnom :), da znam da li da radim PCR test ili ne...

Ovo je sa police.hu (http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing)
Recice ti @fortes kada se vrati ili bude pri kompu.

Meni su kolege isle, bez ikakvih problema. Nista im nisu trazili.

mađarsko-srpski granični prelaz Ašothalom-Bački Vinogradi od danas do 31. avgusta radiće do 22 časa, umesto do 19 sati, saopštila je mađarska policija.

Granični prelazi Horgoš 2, Đala, Rabe i Rastina radiće kao i do sada, od 7 do 19 časova, kao i prelaz Bajmok koji vikendom radi produženo do ponoći.

Dok su granični prelazi Horgoš, Kelebija i Bački Breg otvoreni za saobraćaj 24 sata.

(Tanjug,k-013.com)

Back