Granice ponosa

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.908
Dragi forumasi, bas nesto razmisljam o ponosu kao vrlo pozeljnoj osobini.

Medjutim, gde su granice ponosa i da li je ponos uvek pozeljan? Koliko su ljudi spremni da idu protiv sebe i svojih osecanja, jer su preponosni:

- da priznaju gresku
- da oproste
- da prvi naprave korak
- itd...

Da li ste nekada presli preko ponosa? Da li smatrate da je ponos uvek dobra stvar? Do koje granice treba ici protiv osecanja zarad ponosa?

koja je razlika izmedju ponosne i gorde osobe?moja mama po nekad zna da kaze da sam suvise gorda,a to se obicno odnosi na to da mi nikad niko ne treba,da nikada nikoga ne molim za pomoc...

Priznavala sam svoje greške jeste nekada teško ali smatram da je ljudski priznati kada nisi u pravu.
Znam da se izvinim i da oprostim.
Znala sam i ja da budem ta koja će prvi korak da napravi ali ume zbog nečega da mi kvrcne nešto u glavi i da ponos stavim na prvo mesto.
Nekada poželim i ja da druga strana zgazi malo svoj ponos.

ma ponos je prihvatanje sebe, radovanje svojim uspesima statijazna
kakve to veze ima sa opratsanjem i inicijativom
ponos i gordost valjda nisu isto?
pononos je danas i neka odbrana na napade... gej PRAJD
ponosna sam što sam žena, što sam dete sa sela, što sam hrvatica, žena fudbalera?
kakav je to ponos?

Medjutim, gde su granice ponosa i da li je ponos uvek pozeljan? Koliko su ljudi spremni da idu protiv sebe i svojih osecanja, jer su preponosni:

- da priznaju gresku
- da oproste
- da prvi naprave korak
- itd...

Da li ste nekada presli preko ponosa? Da li smatrate da je ponos uvek dobra stvar? Do koje granice treba ici protiv osecanja zarad ponosa?

mesas ponos i ego

Ponos je karakterna osobina i zavisi od mnogo cega, pre svega od sopstvenog stava o sebi
uz ponos ide i sram
da mogu da obrisem jednu od ljudskih osobina , obrisala bih ponos, koji ume da nas slomi.
Mnogo je onih koji su zbog ponosa u losim odnosima sa porodicam na primer,ili u raskidu sa voljenom osobom,
ili mnogi gladuju zbog ponosa, trpe sve i svasta zbog ponosa i slicno..samopostovanje je vaznije od ponosa.

Ponos je karakterna osobina i zavisi od mnogo cega, pre svega od sopstvenog stava o sebi
uz ponos ide i sram
da mogu da obrisem jednu od ljudskih osobina , obrisala bih ponos, koji ume da nas slomi.
Mnogo je onih koji su zbog ponosa u losim odnosima sa porodicam na primer,ili u raskidu sa voljenom osobom,
ili mnogi gladuju zbog ponosa, trpe sve i svasta zbog ponosa i slicno..samopostovanje je vaznije od ponosa.

Ponos, gordost, samopoštovanje nekada je tanka nit izmedju svega toga a često se i prepliću.

- da priznaju gresku
- da oproste
- da prvi naprave korak
- itd...

Umem da priznam gresku. Samoj sebi, drugima nikad.
Ne prastam. Nisam Bog da prastam.
Ne pravim nikada korake, niti uvazavam sa tudje strane iste. Ako je doslo do takvog zajeba da su potrebni koraci, tesko da moze ista biti spaseno bez oziljaka. Ne volim oziljke.

jeste, samo treba da prepoznas kod sebe koji je taj ponos i sta hoces. postoje mozda situacije kada ti okolnosti skidaju ponos to su razna maltretiranja kao sto je recimo mislim u onom gvantanamu gde mozda covek ne izdrzi. ali postoje i kad ti svoj ponos unistis jer ne znam sta

- da priznaju gresku
- da oproste
- da prvi naprave korak
- itd...

ma odlozim ga malo dok se pare ne nadju u dzepu onda opletem:kafa:

Dugo sam izigravala svemogucu i vise nisam sigurna da li je to bio ponos ili pola ego pola zelja da postedim druge. Sada mislim da je mozda cak i dostojanstvenije podeliti slabosti i probleme, znati se nositi i suociti sa sobom.
Umem da priznam gresku. Rec "izvini" mi nikada nije bila teska. Smatram da je precenjena i mnogi misle da izgovorivsi je rese sve, pa cesto ponavljaju greske verujuci da ce opet samo ona biti dovoljna.
Zlopamtilo sam. Ne znam umem li da oprostim. Mislim da ne umem. Umem da se distanciram, otrgnem zelji za osvetom, ne dozvolim da me ogorcenost pojede... ali ne oprastam. A sa druge strane, osoba koja mi ucini dobro posle ima ogroman kredit i duuugo moze da mi skace po glavi.
Mislim da se ponos najlakse gubi kada se radi o deci. I to je prirodno. Uvek neke moralne norme postoje, ne gazi se preko mrtvih ali se za dete gazi preko sebe.
Najponosnija sam kada su u pitanju (pokusaji) rasprave sa osobama za koje dam sebi za pravo da procenim kao nebitne. Zaista je ispod casti sa nekim ljudima ulaziti u konflikt. Iako zvuci snobovski, i za svadju treba birati drustvo :)

Ponos je vrlina s kojom je vrlo teško izaći na kraj. Ubeđuju nas da nam je ego prenaduvan, pa pokleknemo.
Često nesvesno gazimo po svom ponosu, tražeči alibi u kompromisima koji nam zapravo ne odgovaraju ... zato što nam je stalo do nekog ili nečeg.
Umem da se izvinim, umem da priznam grešku, ali teško opraštam. Samo se udaljim ili amputiram ... Ne činim prvi korak jer nemam tu potrebu. (Iz ovoga isključujem, npr, decu, i tu se slažem sa Bogomoljkom)

Gordost je precenjena; nju su proglasili manom oni kojima smeta tuđa snaga, pa u njoj vide aroganciju.
Kad kažemo za čoveka da je ponosan, obično mislimo na (herojsko) dostojanstvo. Kada kažemo da je gord, zvuči kao da nam je antipatičan, uobražen, samosvojan u negativnom smislu.

Mislim da nisam nesto posebno ponosna u smislu u kome je ovde definisano.

Imam malo sujete u nekim stvarima, ali osim toga, ne.

Inace, mislim da u svemu treba imati meru. Stvari kao prevelik ponos, preveliko samopouzdanje, itd. znaju da se izmetnu u negativne osobine.

ako covek postoji kao zaokruzena celina, tudji postupci ga mogu povrediti, ali ne i ugroziti.
postoje stvari koje hocu, i one koje necu.
ne znam dal je to ponos, ili samopostovanje, ili sta druugo
u sustini, ako imam poverenje u nekog kao coveka, skoro da ne postoji stvar preko koje ne mogu preci
ostalima ne prelazim ni preko cega
fatalist..
bez i ljutnja me ne drze dugo. to su osecanja koja me nerviraju, te ih ne hranim..i cim se odljutim, ko da nista nije ni bilo
osim, sto se svaki veliki stres negde slaze, i slaze..bili toga svesni ili ne
i jednog dana, jednog dana vise nema tolerancije ni za sta, za odredjene osobe. nula.

- da priznaju gresku
- da oproste
- da prvi naprave korak
- itd...

dok sam bila mladja, nikada nisam pogazila neki svoj ponos
onda sam sa godinama shvatila da ponos i dostojanstvo nisu isto, te da je ono sto sam smatrala svojim ponosom, vrlo cesto ispadala moja glupost
sad pogazim ono sto mislim da je za gazenje, bez trunke dvoumljenja
zivot je suvise kratak da bi se grejali samo na vatrici svog neumrljanog ponosa

- da priznaju gresku
- da oproste
- da prvi naprave korak
- itd...

Isao sam protiv vise puta, i svaki put nasao sam mir sa samim sobom ... tako da od srca preporucujem

Back