Granica izmedju ljubaznosti i licimerstva

HappyFuneral

Domaćin
Poruka
4.545
Ne znam da li je bas za ovaj PDF ali neka... Recimo da vaspitavate dete..

Kako nauciti dete sta je razlika izmedju ljubaznosti i licimerstva? Da li je i vi uopste znate?
Banalan primer kada kazete zeni koja je kupila novu haljinu da joj super stoji a ustvari vam se uopste ne svidja...
Jeste li vi u tom slucaju ljubazni ili licimerni?

I da batalimo odmah kako vi to uopste ne radite, kako sve sto mislite i kazete itd.

Mozda svojim prijateljima i kazete, ali kada odete kod neke baba tetke koju niste videli 20 godina i kada vam da neke gadne i tvrde kolace i pita vas dal je lepo spremila sta cete da kazete? Sigurno necete da su nikakvi i da nije ni cudo sto se nikad nije udavala kada ne zna obicne kolacice da spremi....

Ja imam drugacije podele...
Sve ovo mi je uvlacenje, tj licemerje, mada ja razlikujem ta dva pojma...ima i treci ugadjanje...Taj mi je najblizi ovoj situaciji sa tetkom, to ti je slicno kao kad detetu kupujes sladoled a vidis da mu se jede...

Ljubaznost je kad radis nesto sto volis pa odrzavas komunikaciju pri tome.

Zato kad nije ljubaznost uvek na neki nacin naglasim da je ugadjanje ili ulepsavanje-licemerje (to je tvoj pojam)...sto onda ukida licemerje, jer ne zelim vise puta da budem u slicnoj situaciji...ali da ne predjem onaj prag da osoba mora da se pravda...to se stice godinama da provalis.

E sad kod dece se verovatno to lakse radi....detetu deo te tvoje ljubaznosti koja je licemerje navedes kao bonton...kaze se teti hvala, kaze se teti nije lose...a ostalo je vec stvar uvlacenja pa ce dete vrlo brzo postati uvlakac, onako kako ga ucis, tako ce da postane...nema kod deteta pokazujes mu svaleraciju a ono ce sutra biti domacin....no no...to ne ide tako...

Kako nauciti dete sta je razlika izmedju ljubaznosti i licimerstva? Da li je i vi uopste znate?
Banalan primer kada kazete zeni koja je kupila novu haljinu da joj super stoji a ustvari vam se uopste ne svidja...

I da batalimo odmah kako vi to uopste ne radite, kako sve sto mislite i kazete itd.

Mozda svojim prijateljima i kazete, ali kada odete kod neke baba tetke koju niste videli 20 godina i kada vam da neke gadne i tvrde kolace i pita vas dal je lepo spremila sta cete da kazete? Sigurno necete da su nikakvi i da nije ni cudo sto se nikad nije udavala kada ne zna obicne kolacice da spremi....

Najbolje nista ne komentarisat.

"Muk lijek"

Nikakvog razloga nemam da ne budem ljubazna prema toj osobi. Čak i kada su moja očekivanja veća, reći ću da mi se kolači dopadaju, jer ću uzeti u obzir da, isto tako, sutra, nekome, moji kolači neće biti ukusni, i da mi zamerka neće prijati, niti me naučiti, u tim godinama, da budem bolja domaćica.
Uostalom, ne moram davati previše komplimenata, ali me ništa ne košta da budem ljubazna.
Licemerno bi bilo da nekoga dugotrajno podržavam u pogrešnim stvarima, koje bi tu osobu dovele u situaciju u kojoj će ona ispaštati, na bilo koji način.
A ovo, kolači, haljine.... To su stvari koje me ne ugrožavaju. Ni mene, ni druge.

Nikakvog razloga nemam da ne budem ljubazna prema toj osobi. Čak i kada su moja očekivanja veća, reći ću da mi se kolači dopadaju, jer ću uzeti u obzir da, isto tako, sutra, nekome, moji kolači neće biti ukusni, i da mi zamerka neće prijati, niti me naučiti, u tim godinama, da budem bolja domaćica.
Uostalom, ne moram davati previše komplimenata, ali me ništa ne košta da budem ljubazna.
Licemerno bi bilo da nekoga dugotrajno podržavam u pogrešnim stvarima, koje bi tu osobu dovele u situaciju u kojoj će ona ispaštati, na bilo koji način.
A ovo, kolači, haljine.... To su stvari koje me ne ugrožavaju. Ni mene, ni druge.

Pa par ljubaznih da kaze zeni da joj stoji lepo haljina i ona krene u toj haljini kroz grad i ne toliko ljubazan narod joj se smeje jer izgleda kao plovka u njoj :)

Ako kazes da ti se svidja nesto sto ti se ne svidja jesi li ljubazna ili neiskrena, bez obzira sto trenutno ta laz ne skodi nikome?

Opravdavate sebe i svoju naviknutost na spostvenu licemerje ljubaznost...

Jel se vama desilo da obucete majcu u brzini naopako...meni jeste....i ne primetim dok ne primetim...niko mi ne kaze...valjda je to danas normalno , zbog uroka, naopako oblaciti majcu ili kad isprljas pravu stranu da malo nosis i izvrnutu stranu, ne znam...
Zatim nesto prljavo na licu....ili zimi slinac u nosu...da malo virka....

Tolika dobronamernost i ljubaznost, tako vi definisete pojam ljubaznosti, a opet tolika nakaradnost zato sto se diskrecija stavlja na prvo mesto....intima i pravo na sopstvenu nakaradnost na drugom mestu...

Isto tako i kad zena pocne da mrda, pre nego sto prevari, mnogi bi brakovi bili spaseni , kad bi se reagovalo i onda obe strane potrudile malo....zato i postoje komsije intermedijatori...
Nakaradno ljubazno, ugladjeno i diskretno to postaje usamljeno , nepoverljivo i iskljucivo okoristenje trpanjem sa strane, bilo ponuda komsije ili komsike...

Slucaj bakice kojoj svi pricaju da joj lepo kad razmaze karmin na jagodicama, a ide kao klovn po gradu....Ona samo nema cerke i unuke da joj kazu da se malo pribere....
Kao da vi , takvi povrsni kakvi ste, a to se vidi na forumu kroz postove, znate da procenite svaku situaciju u kojoj se nalazite...

Skoro sam bio pitan za savet kako stoji haljina jednoj mladoj devojci....uvio sam u folije to sto joj je dupe naraslo i haljina uz telo ne ide jer onda dupe postane toliko naglaseno a struk uzak da ispada kao naglasena guzata crnkinja...
Sa druge strane, haljina koja ne ide uz telo, ce iskoristiti povece dupe da naglasi krivinu a ne otkrije ili bar ublazi razliku izmedju struka i dupeta...
To znaju iskusniji, ali to je to....
Koliko iskusnog moze da ima osoba samo odokativno...?

Po vasim definicijama, rodili ste se sve sami geniji, a ja moram da crncim i otkrivam nijanse, a posle kad se prelistaju zakljucci, vasih je 2 a mojih 30 nijansi, i u praksi kad treba nesto da se odradi, 90% ljudi nema pojma zasto je koja procedura zamisljena, jednostavno ni sebe ne poznaju...

ZASTO UKIDATI INTERAKCIJU IZMEDJU LJUDI....kad je sasvim normalno da ljudi imaju razlicit ukus....pa i da vam neko kaze da mu se ne svidja ono sto je na vama ili sto je vas rad a vama se svidja...

Razlog je jasan...egomanija i egomanijakalno zahteva sopstvenu stvarnost a ne realnost i onda nema potrebe niti je dozvoljeno da neko to remeti...
NLP takodje trazi samouverenost u bilo sta makar i pogresno...

I to onda dodje u sledecoj generaciji kao preporuka za edukaciju dece..pretvorite decu u osobe koje ne samo da vise ne znaju jasno sta je dobro , lose, zasto je dobro , lose, nego i da li da donesu svoj zakljucak ili zakljucak za okolinu, da li da menjaju ono sto im se ne svidja ili da pognu glavu i klimaju sa osmehom...

Ne cini li vam se da ste ucesnik u pravljenju pi...zduncica malih , oba pola....osoba koje ne samo da ce biti agresivne i u odbrambenoj poziciji kad nemaju kvalitet koji je potreban nego i nemaju samopouzdanje ma koliko bili agresivni.....u sustini nemaju samopouzdanje jer su od pocetka vaspitani da ne iznose svoje misljenje i svoje afinitete, a da uzdizu misljenje neke nepostojece sredine, neko apstraktno i medijima stvoreno misljenje sta je vrednost....

Tu nije slucaj o uvazavanju osobe koja pravi kolace, tu je ceo sistem vrednosti stavljen u karijerni okvir....iliti ucepljenje...
I kao i kod holivuda, tako i ovde....osoba postaje rob svoje fame, popularnosti...

Zato se pitajte zasto devojke pate zbog silnih sati na sminku , na odecu, zasto im nije pogresno da legnu sa strancem za pare, koje su im potrebne da bi obnovile lux garderobu i markirano...
Zato sto ih to cini....to je ono sto misle da treba i to im daje samopouzdanje...

Tako pravite svoju decu , ugladjeno i uljudno , po nekim modernim merilima, a ustvari ih sakatite da budu agresivni jer onda namecu svoj stil, a ako ne nametnu onda moraju da se pokore...
Nigde slobodnog bica....samopouzdane zato sto je ziva...
Posle se cudite kad dodju depresije, psihoze ili samoubistva...

Kao i uvek lupam i prenaglasavam, nece to vas da strefi....vi cete imati uspesno vaspitano i oportunisticki ispunjeno dete..

Jeste li vi u tom slucaju ljubazni ili licimerni?.

U tom slucaju ste lazovi koje ni najmanje ne zanima ni ta devojka ni ta haljina i jedini cilj u tom momentu vam je da je skinete sa k govoreci da joj lepo stoji.

- - - - - - - - - -

Da,sigurno cu to da joj kazem ali bez ovog drugog dela.

pa moze da se kaze da ne stoji al na ljubazan nacin
laganje da joj dobro stoji je laganje a ne licemerje ili ljubaznost

ja opusteno kazem
e baba ovi kolaci su ti malo zilavi/preslatki/imaju grudvice/prepeceni
ili ako mi se ne dopadaju kazem da mi nisu nesto jer ja to ne volim(sto je jako retko jer kad su kolaci i slatkisi u pitanju,jedem sve ko kanta)
jbg

- - - - - - - - - -

kazem u principu sve sto mislim
al nikad ne bih pomislila da se nije udavala zbog kolaca :roll:

Back