gradske ptice

Sjatko...

- - - - - - - - - -

Upravo sam bila svedok saradnje jata vrana i svraka... Vetruška (soko) je precinila svoje mogućnosti i oborila svraku na tlo. Nije mogla izaći sa njom na kraj. Nekoliko svraka je obletalo oko nje, kreketalo i pokušavalo da je otera, a vrane su se sjatile po okolnom drveću i nadigle nesnosnu galamu. Situacija je bila neizvesna sve dok nije naišla mačka koja je krenula na sokola sa svrakom. Soko je oslobodio pritiska lovinu i oboje su prhnuli na obližnje grane. Vrane i svrake su i dalje bile fokusirane na vetrušku - kada je poletela, krenule su za njom grakčući i krešteći... Mačka je još neko vreme ostala na mestu gde je bio potencijalni plen i čežnjivo gledala za njima ... :lol:

To su ptice rođaci. Kontam da se razumeju ko mi i crnogorci...z:mrgreen:
Inače danas sam gleda film
Sve što su nas učili bila je laž...:hej:

Јуче на послу на прозор канцеларије ми је долетео мали врапчић. Цвркутао је неко време, тата му је доносио храну, а онда је одлетео мало даље. Погледао сам где је, и видео да их има двојица, полетарци, родитељи им доносе храну.
Пола дана су около цвркутали.
Онда одједном, продорна цика, изађем на прозор, кад оно врана, ухавтила малог врапца и черечи га кљуном, док немоћни родитељи лете око ње.

Било ми је тешко, гледао сам немоћно. Онда сам брзо изашао ван, да видим шта је с другим полетарцем. У прави час. Мали је скакао према густој живици, а врана, да ли иста или друга, ишла за њим. Потрчао сам, омео је, таман да се мали завуче у густиш.
Врана међутим није одустајала, вртела се около, па сам и ја стајао ту. Ту су били и родитељи врапци. После неког времена, мали је почео да се оглашава слабим цвркутом. На крају је врана одустала, а родитељи врапца су кренули да доносе храну маломе.
Отишао сам кући, са утиском полетарца који је настрадао верованто истог дана када је изашао из гнезда.

U pokrivenoj terasi malo pre uskršnjih praznika...jedna golubica mi se udomila, napravila gnezdo u jednom plastičnoma sudu...izlegla dva jaja, nisma je dirala, što bih...u međuvremenu su se izlegla dva golupčića, (samo da naglasim volim golubove jer sticajem okolnosti živim na potkrovlju i mogu da ih hranim, ali ne u svojo terasi, već sa druge terase gde imam bolji pristup, komšijinom ravnom krovu), jedan od njih je uginuo, ostao je jedan...i porastao je ali ne može još da leti...I ako tako mali, tako mi je da izvinete zasrao terasu da je to strašno...sada sam ga prebacila na drugu terasu napravila mu zaklon od nekih letvi, zbunjen je nije mu tu rodno meseto..Verujte mi nastala je opšta potraga za njim, skupilo se dosta golubova, među njima je verovatno i ta golubica...ma majka za primer....Čime da ga hranim, sakrio se ispod letvi...drago mi je da se snašao..i da li postoji mogućnost da ga neka druga veća ptica grabljivica ugrozi...jer je prostor sadašnji manje bezbedan...odužila sam, ali ne znam kao da ga sačuvam dok ne osnaži..

Јуче на послу на прозор канцеларије ми је долетео мали врапчић. Цвркутао је неко време, тата му је доносио храну, а онда је одлетео мало даље. Погледао сам где је, и видео да их има двојица, полетарци, родитељи им доносе храну.
Пола дана су около цвркутали.
Онда одједном, продорна цика, изађем на прозор, кад оно врана, ухавтила малог врапца и черечи га кљуном, док немоћни родитељи лете око ње.

Било ми је тешко, гледао сам немоћно. Онда сам брзо изашао ван, да видим шта је с другим полетарцем. У прави час. Мали је скакао према густој живици, а врана, да ли иста или друга, ишла за њим. Потрчао сам, омео је, таман да се мали завуче у густиш.
Врана међутим није одустајала, вртела се около, па сам и ја стајао ту. Ту су били и родитељи врапци. После неког времена, мали је почео да се оглашава слабим цвркутом. На крају је врана одустала, а родитељи врапца су кренули да доносе храну маломе.
Отишао сам кући, са утиском полетарца који је настрадао верованто истог дана када је изашао из гнезда.
Kako lepa priča...:heart:

Back