Izvini, posto vidim da kognitivno ne stojis bas najbolje, mozda treba da ti dam malo vise primera, kako bi mogao da se snadjes.
Elem, vratimo se na:
Izvini, ali šta fali imati žičaru?
Zicara se gradi novcem poreskih obveznika.
Je li tako? (retoricko pitanje, ne moras da odgovaras, svi znamo da je tako)
Dakle, uzimas od nekog novac da bi nesto uradio tim novcem.
Je li tako?
(opet retoricko pitanje, i posto sporo kapiras, ponovicu objasnjenje, retoricko znaci da ne moras na njega da odgovaras jer se odgovor podrazumeva)
Uzmimo sada za tebe lakse poredjenje:
Neko ti trazi 100 000 evra, recimo.
Ti pitas:
- Sta ces s mojim novcem da uradis?
A taj neko kaze:
- Kupicu ti tajlandskog majmuna. Primetio sam da nemas kucnog ljubimca pa zelim da ucinim nesto dobro za tebe.
Ti mu kazes:
- Pa vidi, ako cinis MOJIM novcem, onda to bas i nije da TI cinis nesto dobro za mene. Nego, sta ce meni tajlandski majmun?
- Pa malopre sam ti lepo objasnio- kaze on - nemas kucnog ljubimca.
- A sta ce mi kucni ljubimac?
-
Izvini, ali sta fali kucnom ljubimcu?
- Dobro, pod pretpostavkom da mi treba kucni ljubimac, zasto bas tajlandski majmun?
-
Izvini, ali sta fali tajlandskom majmunu?
- Cekaj, hoces MOJIM novcem da mi kupis majmuna koji mi i ne treba, i to za 100 000 evra? Koliko uopste zaista kosta taj majmun?
- 100 000 evra.
- Pa to mi se cini malo preterano za bilo koju zivotinju. A malo sam i sumnjicav, da ti kazem, jer si prosle godine isto tako uzeo moj novac da bi mi kupio neke ekstra ukrase za novu godinu, pa ispalo da sam dobio nesto sto ima da se kupi kod Kinezaza deset puta manje para. A secam se i onda kada si ponudio da mi radis plocice u kupatilu, naplatio deset puta vise nego profi majstor, a plocice morali da menjamo drugog dana jer si isfuserio do daske.
A on kaze:
-
Ja nisam jedan od onih koji će reći da neko nešto loše radi samo zato što sam protiv njega. Ako ti radiš suprotno od onoga što sam upravo objasnio, onda imaš problem sa inteligencijom. S druge strane, ako kupovinu tajlandskog majmuna posmatraš samo iz jednog ugla i daješ ocene na osnovu samo jednog kriterijuma (u ovom slučaju krađe para), onda to samo znači da nemaš ni analitičko razmišljanje.
Vrati se u osnovnu školu i možda shvatiš o čemu se radi za jedno 10 godina.
------------------------
Da li bi mu dao pare?