Gradnja nebodera u Beogradu???

to bi bilo odlicno i svakako ne ruzno.sta se sad femkamo kao da je novi beograd neko staro jezgro ciju tradiciju treba cuvati.ne bre,stari deo grada neka cuva tradiciju,a na novom beogradu treba da budu nove zgrade.ovakav je bezveze.drugo,ovo ne gradi drzava,vec firma koja je zainteresovana da na taj nacin investira,pa nece nam oni sredjivati podnozje kalemegdana,oni hoce solitere.ali grad nece da da zidanje tolikih nebodera.ne znam sto.trebalo je i da se gradi BESIX TOWER kod usca i trebalo je da bude najvisa zgrada u evropi van rusije(oko 350 metara).ali grad ih je odbio.zamisli gledas sa kalemegdana BESIX TOWER(350 m) i ovaj novi soliter(480 m) na ucsu,plus ona cetiri solitera sto je trebalo da se grade(po 200 m).e,pa to bi bio poslovni centar,kao La Defence u parizu.za to novi beograd sluzi,a kome se vise svidja stari centar grada,neka ide preko reke.

To bi bilo predivno, ruzno je kad je samo jedan neboder u nekom gradu, 4-5 je sasvim dovoljno.

Samo se brinem da tu ne bi sve ubacili banke i slicne gluposti. Bilo bi idealno da tu bude ista delatnost kao kada su zgrade zidane - ali imam velike sumnje oko toga.

p.s. inace i ne znam sta je tu bilo :think:

To je nekada bila najlepša beogradska ulica, a sada je najužasnija !
Bilo je tu - zanatlija; ugostitelja;... šetalo se tuda, ... a danas, nema evropskog k. šlepera, koji tuda nije prošao i ostavio svoj fosilni trag ... :(

Sve te "lepe fasade" su, uglavnom, zadužbine ! Kada bi se samo malo "povelo računa" o celom tom kraju ((nije što sam tu rođen i odrastao, ali po meni, najlepšem u Beogradu), procvetao bi (ceo grad) !
Čak je postojao i plan da se, nakon izmeštanja aut. i želez. stanice, ceo taj savsko-dunavski plato, sa Karađorđevom ulicom kao središtem, pretvori u šetalište i prelep izlaz na reku ! I to bi bio 7 puta lepši i prijatniji KORZO od Knez Mihajlove ulice !
Međutim, to teško da će sadašnje vladajuće garniture da sprovedu u delo, jer šta njih briga za estetiku i svrsishodnost !? :(

Samo se brinem da tu ne bi sve ubacili banke i slicne gluposti. Bilo bi idealno da tu bude ista delatnost kao kada su zgrade zidane - ali imam velike sumnje oko toga.

p.s. inace i ne znam sta je tu bilo :think:

Evo kratki sa neta o jednoj o najlepsih ulica u Beogradu

Prostor kome pripada Karađorđeva ulica zvao se Savamala, zbog blizine reke, koja sve do počeka 19. veka ostaje neizgrađena. Za njen razvoj najzačajnija je bila blizina Savskog pristaništa, gde se odvijao najveći deo međunarodne trgovine.
Uz Đumrukanu (carinarnicu), podignuti su hoteli, konaci, trgovačke i zanatske radnje. Sredinom 19. veka uz Savsku je formirana Mala pijaca, deo između kasnije izgrađenog Hotela “Bristol” i Beogradske zadruge, a trase nekih ulica koje i danas postoje, među kojima i Karađorđeva, mogu se videti još u planu Beograda iz 1878. godine. Nasipanjem bare „Venecija“ formiran je prostor gde je 1884. podignuta Železnička stanice, a uvođenjem tramvajske pruge 1894. Karađorđeva počinje ubrzano da se gradi..Pod uticajem srednje i zapadne Evrope, krajem 19. veka u ovom delu prelazi na nova arhitektonska rešenja, kada prostor oko Male pijace postaje trgovački centar, gde su se do Prvog svetskog rata gradili objekti koji i danas imaju status kulturnih dobara, poput Beogradske zadruge (1905-1907), “Bristola” (1910-1912) i kuće Đorđa Vuča (1908). Tek generalni plan iz 1924. predviđa gradnju višespratnica, a najreprezentativniji objekat u to vreme je zgrada Pošte na Savskom trgu (1929)
srusena posta u kradjordjevoj.jpg

Sava mala
savamala.3128.jpg

Na građevinama u Karađorđevoj vide se svi stilovi koji su obeležili istoriju srpske arhitekture. Na fasadama ima balkansko-orijentalnih, klasicističkih, elemenata neorenesanse, neobaroka, secesije, do elemenata nacionalnog stila i onih koji najavljuju modernizam. Izbijanjem Drugog svetskog rata dolazi do prekida u izgradnji Karađorđeve...
Lagumi, uostalom, kao i cela Karađorđeva ulica, nekada najpoznatija i najlepša u Beogradu, uglavnom zapušteni. Ne ulazeći u to da li je upravo ovaj deo mogao da predstavlja neku vrstu beogradskog Monmartra, ostaje očigledno da su nekada najlepša zdanja ovog dela Beograda, baš kao i lagumi koji se podvlače pod samo srce prestonice ostali nevažni za grad koji je od njih mogao da napravi i turističku atrakciju i pravu blagodet na zadovoljstvo svojih žitelja.

140316_karadjordjeva-59_f.jpg

Ljudi mislite svojom glavom...

Zashto bi neko doshao iz Holandije da nama sredjuje fasade, popravlja parkove, skida ugazhene zhvake shto smo pljunuli na ulici i pere fleke od goriva i ispljuvke... Niti ce pa doci da nam tu zamishljenu zgradu usitne na nekoliko malih... Takvih vec imamo, kome bi to prodali... Eno praznih obichnih stanova koliko volish po Beogradu... Ovu zgradu je ponudila da radi firma od svojih novaca, a ne od vashih para shto ste morali da platite porez onda kad vam nije uspjelo da ga utajite... Onda ce vam prodati te skupe stanove jer ce takvom reklamom privuci pazhnju... Oni zhele da zarade i u tome nema nicheg losheg... Ponudili su da sagrade zgradu kakvu oni znaju da sagrade, to im je posao... Oni ne prave silose ili neshto shto bi vi lichno vishe voljeli... Ako se gradu svidi takva ideja dace im zemljishte na doborj lokaciji... Ako grad ne vidi svoj interes u tome jer nije isplativo ili je megalomanski ili nije po nekom stogodjnjem zakonu ili nije u skladu sa razvojnim urbanictichkim planom ili neshto peto, sto i osmo, onda ce ovi da podju u Poljsku da grade ili u Bosnu... Raspravljajte o ostetskoj strani ovakvog projekta ali ga nemojte sjeckati, ukrajati, kukati kako ce neko vama time da uchini nazhao jer nece... Pametniji ljudi od vas rade na tome...

Pozdrav...

Nemora da znači da je društvo bogato da bi postojali neboderi, u aziji i latinskoj americi gradovi imaju pravi skyline a grcaju u siromaštvu, to samo znači da ima bogatih pojedinaca. Žao mi je što su gradovi koji su nekad bili dosta iz BG danas imaju svetliju budućnost. BG nema ni jednu reprezentativnu zgradu započetu i sagrađenu u zadnjih 10 godina i više. Kad vidim neke gradove iz okruženja, tipa Sofije, prosto mi dođe krivo što moj grad tapka u mestu ili čini i suviše male korake.

Back