GRADJEVINSKI POSLOVI U INOSTRANSTVU

Prvo gradjevinom u francuskoj mozes bez problema da se bavis na crno ako nemas papire. Razlike izmedju regularnog i rada na crno su minimalne. Nadjes nekog sa gradjevinskom firmom i za 20-30% posto ce te pokriti papiroloski. Sve zavisi od pojedinaca i uglavnom treba da imaju poverenja u tebe (svi imaju zirante koji odgovaraju). Moj licni predlog ti je da ne radis za "gazdu" posto je to ovde svaki drugi idiot i mozes samo da nadrljas, ljudi vode firmu bez alata i materijala a cela odgovornost se svaljuje na tebe. Ima veoma mali procenat ljudi koji je korektan sto se tice posla i isplate. Dnevnica zavisi koliko imas srece i majstori zaradjuju od 60-150 eura dnevno na crno i to je od onih koji te pare vide. Neki ce obecati 150 ali neces videti centa. Takodje sto se tice i samih klijentata ne mozes da budes siguran u isplatu (Lepi parketar prilicno poznat u nasim krugovima je vise od 6 meseci drzao kljuc gradilista klijentu jer je odbijao da plati i ne verujem da mu je jos dao). Sto se tice para je stvarno zeznuto i tu nema sekunde opustanja, na pogadjanju trazis avans od 40% i na tebi je da li ces kupiti materijal za sve pare ili sacuvati procenat zarade. Tu ima mali milion obecanja da ce pare doci sutra samo treba da se radi ali od toga ne bude nista (preko 20 meseci trenutno traje moja tuzba a nema naznake kraju ili isplati). Trenutno najveca mana u gradjevini je sto se u gradjevini ovde placa cekovima.
Cekovi imaju period od 15 dana provere, mozes vezama u banci da izboksujes pare isti dan ali ako nema pokrice i potrosis te pare moraces da ih vratis. Posto je 15 dana jako veliki period za cekanje a treba da se radi moras 2 puta da razmislis za koga radis. Inace regularno pare lezu na racun posle 3-4 radna dana (pricu ce bilo ko da ti potvrdi)
Postoji placanje kesom i virmanski prebacivanjem para direktno na racun ali je to mnogo redje.
Postoji mogucnost rada na velikim povrsinama za effage i bouygue ali tu dobijas cek za 45-60 dana plus period provere ceka tako da pare vidis jako kasno a treba i nesto da se jede. Isto je za radove na metrou. Za drugu firmu ni jedan nas vise ne radi jer imaju 600 advokata koji jedva cekaju kako da te ne plate i mnoge su ljude upropastili. Kazu da nema sanse da skupis svu dokumentaciju koju traze i verujem im na rec.
Imas razne kutije za poslove ali je sve uglavnom prevara (ne smes sekundu da se opustis a mnogi samo naplacuju usluge a posao nikad ne vidis).
Rad sa klijentima direktno je najbolja opcija ali onda dolazis do stvari zvane devis (predracun, pogodba).
Ukratko dolazis kod coveka u trospratnu kucu koji bi zeleo da je renovira a ne zna ni koju ce boju na zidove.
Nakon sto sve utanacis (nekih 3-4) dana izgubis nemas nikakvu garanciju za posao a zakonom u francuskoj je izrada plana gratis. Ide toliko daleko da ti traze 3D planove.
Za to ne dobijas nikakvu naknadu a obevezan si da to izradis da bi dobio posao. Moras sve do detalja da opises a ljudi imaju na umu cene masinskog gletovanja i rumuna/pakistanaca. Nakon sto se posao upropasti oni te mole da spustis cenu i da popravljas jeftino.
Ne postoji osoba koja ti nece obecati klijente i posao do kraja zivota ako im odradis pa i reklamu ali to obecanje niko ne ispunjava tako da mozes da radis ispod cene ako si mazohista ali od toga nema nista, kada dodjes na gradiliste ljudi ce te sami pitati. Mozes da nudis ljudima procenat ali cene su vec mnogo niske. Dobra strana toga je sto kada
krenes da radis na dodatnim radovima uglavnom mozes da ih deres preko tarife i da se izvuces.

Retko ko prepoznaje i ceni rad 1/1 tako da ces se fuseraja nagledati i kada popravljas za drugima brzo vristati od besa.
Pariz i Marsej su pukli sto se toga tice ali za rad van tih gradova ce ti trebati jezik i Francuzi su uglavnom normalni. Ne traze svi regularan rad ali nekome treba zbog poreza itd.
Sto se tice zivota i rada u francuskoj mozes da se pozdravis sa slobodnim vremenom, prevoz i posao ne dozvoljavaju mnogo. Mozes pristojno da zivis ili da zivis pasiji zivot sa cimerima, zavisi sta ti treba, racunaj da ti treba min 700 eura i da mozes da se uklopis sa time za mesec dana (neces uzivati u hrani, kafi, cigarama i mnogim drugim stvarima ali je izvodivo). Cimer moze da zagorca zivot mnogo tako da je najbolje da nadjes nekog koga mozes da podnosis.
Mozes naravno da radis lagano ali svakako neces izboksovati vise od sat-dva uvece, najbolje prolazis kad pogadjas po kvadratu tako da uglavnom duze ostajes (barem ja) jer radis za sebe i pare idu tebi u dzep. Sto se tice cene po kvadratu za poziranje plocica mozes da zaradis 80 e na dnevnicu a mozes i 36 e po kvadratu za poziranje. Naravno ne garantujem ti ni posao ni isplatu ni cenu po kvadratu ali tu cenu mozes da ubodes. Lose je regulisana gradjevina i cene mnogo variraju. Neko ce traziti devis i resice da je bolje da ode na odmor. Neko naravno pogodi posao, uzme avans i pobegne.
Gradjevina u Parizu je velika dzungla, svega ces se nagledati ali najvise se prave kompromisi na ceni i kvalitetu sto vremenom lose utice pa moze da se desi da zaboravis kako stvarno treba da se radi.
Mozes da radis mesec dana i da zivotaris do 3. Pare su zajeban faktor. Svi se sele i van Pariza. Znam majstora koji je dosao 2 meseca i nije nasao posao. Sve u svemu moj je licni predlog da ne dolazis (ne plasim se cak i podrzavam zdravu konkurenciju). Ako budes imao srece i ako si stvarno majstor i naidjes na firmu/gazdu koji ce to umeti da prepoznaju i cene onda da, ali bez toga ne treba da kreces (ljudi ovde mnogo lazu pa ne preporucujem da ides zato sto neko kaze da ima firmu i posla i na kraju se ispostavi da nema nista jer niko nece reci druze ajde radi mesec dana treba mi za kafanu).

Sto se tice standarda i nacina rada dosta se razlikuje od rada kod nas sto u smislu materijala i alata a i samog posla. Videces kvalitetnija vrata u stali nego kod klijenta milionera.
Glavni akcenat se stavlja na cistocu a ljudi ce od tebe traziti da nosis ploce 250X120 na preko 2 metra dok 4 dece trci okolo neretko i ispod tebe, mentalitet ne mogu da razumem ali tako je. Radices dok ljudi primaju klijente i zive u toj istoj kuci i na tebe gledaju kao na najnizi sloj (ne kao srbina nemam naglasak nego kao gradjevinca). Sto kosta samo tebe. Postavis najlon a njemu se digne djoka i skine ge pa ajde bato nanovo svako jutro pola sata. Naravno i to treba da utanacis u pogadjanju, kao i dani kada su sastanci gradilista (nije obavezno ali za vece poslove je obicaj) i taj dan mozes da se oprostis od rada osim ako si majstor ali onda kada dodju kod tebe u prostoriju i gledaju svaki milimetar mogu i sat vremena da pricaju o glupostima vezano za jednu prostoriju.
Na kraju posla klijent je spustao roletne i reflektorima trazio manu u farbi (jedan jedini za sad).
Sve je moguce ovde. Naravno plus je da znas jezik, papiri manje vise niko ne dira. Sta god da odlucis srecno.

Caldari , moje poštovanje , veoma sam raspoložen za posao sklapanja i izrade nameštaja to je posao koji radim iz ljubavi .Imam dugogodišnje iskustvo u izradi nameštaja po meri , stanova i lokala, stolarija je moja ljubav.Nepušač sam i antialkoholičar vroma zahvalan i pouzdan radnik.Trenutno je u Kragujevcu gde živim veoma mala potražnja za nameštajem tako da radim i druge poslove vezane za alate i da kažem majstorisanje.Veoma bih vam bio zahvalan na odgovoru. acababic84@yahoo.com. 00381 065 3609740

Rusija,Italija,france,espana-Omni structure;kazahstan,nemačka,nigerija-izobitas group(ovo je za tebe solari lavice,za izolacije);iraq-milovanović ingenering;rusija,kazahstan-napred ingenering;rusija-tank mont;rusija-antikor;rusija-lbk mićko i gosp.radmilo jeftović;stg ingenering (za porodicu kaplarski);rusija-bk group;rusija,kazahstan,angola,alžir-energoprojekt niskogradnja i visokogradnja;rusija,evropa..,ma' ceo svet- southbrook i dr.desimir medjović;alžir-jedinstvo sevojno;turska-erkim construction;angola-planum...otprilike to su neke firme koje su mi trenutno pale na um a da ne love u mutnom . Uslovi rada i sama kinta su pristojni. Strane kompanije vape za našim majstorima profila tesar,zidar, armirač,cevar,bravar monter, monter al. i pvc stolarije,stolar, ruk. gr.mašinama, mehaničari gr.mašina,monter limar,fasader,moler, gipsar,keramičar i vodoinstalacije.Uglavnom su to sve profili koji se traže i u rusiji stim što ovamo prolaze samo pravi majstori. Evropske firme zbog recesije danas ganjaju poslove po j.americi, canadi, africi,emiratima....jer tu ima još uvek love.Odlični su uslovi za rad!Satnice su od 12-15 € .Mesečno do 250 sati ,ali,ali... svaki sat prekovremenog rada se naknadno i uvećano plaća.Prave Gazde (a uglavnom su svi takvi) majstora drže kao malo vode na dlanu,za razliku od naših i ruskih kojima smo samo obična cifra.Šta sve treba našim majstorima da bi mogli ući da rade u takvim firmama.Pored znanja odredjenog zanimanja to zanimanje mora biti i upisano ili ga event.dopisati u radnu knjižicu na osnovu adekvatnog dokumenta ili diplome.Jezik se mora znati svakako, bar ono najosnovnije zarad komunikacije sa kolegom na poslu i šefom.Ne bi vam bilo na odmet da malo upoznate i auto cad programe jer će te u tom slučaju biti na većoj ceni.sigurno sam nešto i preskočio napisati?Pitajte!

pozdrav.... ne znam za ostale u russiji ali LBK micko jako dobro kotira... ozbiljna firma sa ozbiljnim pristupom ljudima, dugorocni poslovi i obavezne radne dozvole

Mozda ovo moze nekom da pomogne.
Ja sam preko njih konkurisao za neki drugi posao, pre izvesnog vremena, ali nisam prosao. Sada su mi se javili na privatni mail i traze ljude elektro struke, za montazu i odrzavanje vetrogeneratora.
Ko zna nemacki, moze da pokusa. Nikad se ne zna. Srecno.

Sehr geehrter Herr xxxxxxxx,

für eine Stelle innerhalb unseres Unternehmens hatten wir bereits vor einiger Zeit Kontakt mit Ihnen, vielleicht erinnern Sie sich noch an die JOB AG? Vielleicht sind Sie noch immer auf der Suche nach Ihrem Traumjob oder kennen jemanden der jemanden kennt?

Wir suchen Elektroniker für Windenergieanlagen für verschiedene Einsatzorte bundesweit.
- Möglich auch Personalvermittlung; keine Zeitarbeit -

Tätigkeiten:
- Ihr spannendes Aufgabenfeld liegt in der elektronischen und mechanischen Inbetriebnahme, Wartung, Instandhaltung und Reparatur von Windenergieanlagen
- Hier verantworten Sie im kleinen Team die Fehlersuche und die Störungsbehebung
- Sie stellen die prozesskonformen Abläufe und die Umsetzung/Einhaltung von fach- und servicespezifischen Richtlinien und Anweisungen sicher
- Weiterhin gehören Not- und Bereitschaftsdienste an Sonn- und Feiertagen nach Absprache zu Ihren Tätigkeiten

Voraussetzungen:
- Sie können eine erfolgreich abgeschlossene Berufsausbildung zum Elektroinstallateur, Elektroniker, Mechatroniker oder Industrieelektroniker vorweisen
- Sie verfügen über einen eigenständigen, qualitätsbewussten und ergebnisorientierten Arbeitsstil
- Sie sorgen für grüne Energie und leisten einen nachhaltigen Beitrag zur Erhaltung unserer Umwelt
- Sie arbeiten sich gerne in neue Themengebiete ein und zeichnen sich durch Flexibilität, Loyalität, Teamfähigkeit und Zuverlässigkeit aus
- Höhentauglichkeit, Belastbarkeit, körperliche Fitness und ein gültiger FS der Klasse B gehören für diese Tätigkeit zur Grundvoraussetzung

Frau Laura Wirsing steht Ihnen gerne unter der 09721-7306612 oder per E-Mail windenergie@job-ag.com für Fragen zur Verfügung. Sie erreichen uns Mo-Fr von 08:00 - 17:00 Uhr persönlich.

Wenn Sie persönlich zur Zeit keine neue Herausforderung suchen, kennen Sie eventuell einen guten Freund oder Bekannten, dem Sie unsere Stellenangebot empfehlen könnten? Für Ihre Empfehlung bedanken wir uns mit einer kleinen Aufmerksamkeit bei Ihnen.

Wir freuen uns über Ihr Feedback!

Mit besten Grüßen

Laura Wirsing
laura.wirsing@job-ag.com | http://www.job-ag.com

pozdrav.dali je ikako moguce stupiti u kontakt sa vama ja sam zainteresovan za rad i imam velikig iskustva na radu skoro 20 godine rada na grubim pocetnim i zavrsnim finim radovima.radio sam i u nemackoj i spaniji al na crno a u rusiji preko 2 god sa prekidima.dali je moguce doci do nekih ozbiljnih firmi gde bio covek mogao da raadi bez problema ili kod vas ako vam treba radnika .ostavite neki kontakt pa da se cujemo.unapred hvala.

Procitao sam Vas oglas i zainteresovao sam se zato sto ste napisali da Vam treba majstor za montazu i sklapanje namestaja.Ja sam profesionalni stolar,izradjujem namestaj i to radim skoro 20 godina ali u Srbiji para nema,zadnjih nekoliko godina sam najvise radio popravku namestaja i stolarije jer ljudi nemaju para za novo.Mislim da bi Vam mozda bio potreban jedan takav majstor.Mozete me pozvati i na mobilni +38163-624-828.

[QUOTE=caldari;26803203 poštovanje caldari nadam se da ćete pročitati ovu moju poruku. Zovem se Mevludin iz Srbije sam imam 35 godina i dosta iskustva u gradjevini. Radio sam u Rusiji i u njemackoj moleraj i keramuku.. Imao sam loše iskustvo sa poslodavcima obećavali su sve i svašta na kraju je ispalo da nisam mogao ni da naplatim svoje zaradjene pare radio sam im i po 14 sati nekad i vise al eto naleteo sam na pogrešne ljude nažalost.. Nadam se da ćete ovu poruku dobiti i ako možete ikako da me zaposlite kod vas a ja ću vam biti doživotno zahvalan. Nećete se pokajati vrijedan sam i radan

Има ли неко искуство рада на грађевини у ЕУ са хрватским пасошем?

Имам ја, али не зато што имам пасош, него зато што радим у саветовалиштву у градском руководству једног од највећих градова у Немачкој.

Која искуства ја имам? Код мене масовно долазе људи из Хрватске и Бугарске. Налете на неког земљака, који познаје неку много добру фирму, која много добро плаћа. Онда тај гласноговорник састави неку групицу од пар људи. Они оду на грађевину, потпишу неки наводни уговор, а ни незнају шта у њему пише. Раде месец, два, три и онда дођу код мене због не плаћених плата. Прву, можда и другу плату по правилу увек у пуном износу плате, само колико да се човеку заслади, да мотивација буде добра. Онда после плате пола плате, јер као ти главни за које граде, нису на време платили пун износ и онда месец, два касније нема ништа од плате. У међувремену то градилиште је завршено и затвара се, ти људи су одрадили добар посао, а добили за цео период само пола од договорене плате и онда већина се врати домовини, са оним што су добили ћуте и мисле се колико год да је нека. Друга половина хоће своје новце, терају преко судова, ти шефови после се код већине радника изваде, да као они нису толико радили колико они тврде и на крају само једном малој шачици људи исплати пуну плату, јер су на пример дошли код мене у саветовалиште, па сам им конкретно заједно са радним судом помогао да им се све исплати.

И то је само један трик од више трикова, како се на грађевинама радничка снага изкоришћава, а да у 80% случајева држава то све децентно види, али на једно око жмури и само реагује, ако је неки драстичан прекршај, да је некоме здравље било озбиљније угрожено или слично.

Мој савет, сезонски посао је фина ствар, али народе отворите сва четири ока да не улетите у огромна говна. Нећете ми веровати колико финих момака сам на почетку видео, да су били пуни снаге, да су били мотивисани и после неколико месеци, годину, две они су психички толико убијени у појам, без икаквог сјаја, нити наде у очима, као сенке вегетирају, јер их је читав тај робовски рад и психички притисак око нередовних плата уништио. Пазите се људи, немој да вам паре буду битније од здравља.

Poslednja izmena:

Back