Gradjevinski fakultet

user2004

Početnik
Poruka
1
Trenutno sam student druge godine arhitekture na Univerzitetu u Beogradu i planiram da naredne godine završim osnovne studije u predviđenom roku. Tokom studiranja primetila sam da me, pored same arhitekture, posebno zanimaju i tehnički aspekti poput proračuna stanova, instalacija, pa čak i mehanike.
Iako me arhitektura u celini veoma privlači, smatram da bi mi bilo od velike koristi da dodatno proširim znanje i iz oblasti građevinarstva. Moj plan je da upišem master studije arhitekture u Beogradu, a paralelno sa tim da započnem i osnovne studije na Građevinskom fakultetu.
Zanima me koja su moguća zvanja nakon završetka master studija arhitekture, u kombinaciji sa završenim osnovnim studijama arhitekture i građevine, kao i u kojoj meri bi mi diploma i iskustvo sa Građevinskog fakulteta doprineli daljem profesionalnom razvoju.

Oblast: ARHITEKTURA
AKADEMSKE
osnovne (180 ESPB)- inženjer arhitekture- Inž. arh.
osnovne (240 ESPB)- diplomirani inženjer arhitekture
- diplomirani inženjer urbanizma
- Dipl. inž. arh.
- Dipl. inž. urb.
master (180+120=300 ESPB)
(240+60=300 ESPB)
- master inženjer arhitekture
- master inženjer urbanizma
- Mast. inž. arh.
- Mast. inž. urb.
specijalističke (300+60=360 ESPB)- specijalista inženjer arhitekture
- specijalista urbane obnove
- Spec. inž. arh.
- Spec. urb. obnov.
doktorske (300+180=480 ESPB)- doktor nauka - arhitektura- Dr
STRUKOVNE
osnovne (180 ESPB)- strukovni inženjer arhitekture
- strukovni inžinjer unutrašnje arhitekture
- Struk. inž. arh.
- Struk. inž. unutr. arh.
specijalističke (180+60=240 ESPB)- specijalista strukovni inženjer arhitekture- Spec. struk. inž. arh.
master (180+120=300 ESPB)- strukovni master inženjer arhitekture
- Strukovni master inženjer unutrašnje arhitekture
- Struk. mast. inž. arh.
- Struk. mast. inž. unutr. arh.

Oblast: GRAĐEVINSKO INŽENJERSTVO
AKADEMSKE
osnovne (180 ESPB)- inženjer građevinarstva- Inž. građ.
osnovne (240 ESPB)- diplomirani inženjer građevinarstva- Dipl. inž. građ.
master (180+120=300 ESPB)
(240+60=300 ESPB)
- master inženjer građevinarstva- Mast. inž. građ.
specijalističke (300+60=360 ESPB)- specijalista inženjer građevinarstva- Spec. inž. građ.
doktorske (300+180=480 ESPB)- doktor nauka - građevinarstvo- Dr
STRUKOVNE
osnovne (180 ESPB)- strukovni inženjer građevinarstva- Struk. inž. građ.
specijalističke (180+60=240 ESPB)- specijalista strukovni inženjer građevinarstva- Spec. struk. inž. građ.
Master (180+120=300ESPB)- strukovni master inženjer građevinarstva- Struk. mast. inž. građ.

Zanima me koja su moguća zvanja nakon završetka master studija arhitekture, u kombinaciji sa završenim osnovnim studijama arhitekture i građevine, kao i u kojoj meri bi mi diploma i iskustvo sa Građevinskog fakulteta doprineli daljem profesionalnom razvoju.
Chika Neno ti je gore dao listu zvanja koje dobijes diplomiranjem na Arhitekturi i Gradjevini. Sa tim da u zvanju diplomiranog gradjevinskog inzenjera imas i dodatke za uzu specijalizaciju u zavisnosti od smera koji zavrsis: dipl.ing za konstrukcije (betonske, metalne i hidrotehnicke), dipl.inz hidrotehnike, dipl inz. za puteve i zeleznice i dipl.inz.menadzmenta (taj smer nije postojao kad sam ja studirao, svi smo postajali organizatori/menadzeri sa nekim iskustvom u struci, no ljudi sa te katedre su izgurali svoju katedru kao smer/zanimanje zbog fonda sati). Sa zvanjem arhitekte se prozima samo znanje koje steknes na konstruktivnom smeru (pre svega betonski smer) i mislim da je pametno da to zavrsis na Gradjevini.

Diploma manje (ok, treba bi licenca za projektovanje konstrukcija) a iskustvo sa Gradjevine vise bi ti pomogle razvoju u dobrog arhitektu. Sa znanjem i iskustvom koje bi stekla kao gradjevinski inzenjer konstrukcija mogla bi opustenije i sa vecim stepenom sigurnosti radis projektovanje u Arhitekturi.
No, ako ne volis matematiku ili ti ne ide dobro, studije Gradjevine ce ti tesko napredovati, ima je mnogo vise nego na Arhitekturi a svi strucni predmeti su tesno vezani za baratanje analitickom matematikom i diferencijalnom geometrijom.

U svakom slucaju: srecno.

Back