Gradjevina

iznogud strasni

Početnik
Poruka
6
Zdravo. Novi sam na forumu. Želio bih da upišem gradjevinu pa imam par pitanja. Da li ima puno crtanja?
Zanima me da li moram biti veliki talenat za crtanje kako bih upisao ovaj fakultet u protivnom ako nisam da li bih taj problem mogao nadoknaditi radom? 🤔
Svestan sam da je težak fakultet i da mora konstantno da se radi i ima li vremena za izlaske? 🙂

Konstrukcije i statika su najvažniji predmeti.Više se traži matematika, ali imaš i predmete sa Arhitekture (crtanje).
Zavisi koji smer,...niskogradnja, konstrukcijski smer?
Brodogradnja je sada u sklopu Mašinskog ,čini mi se.

Šta imaš tamo od predmeta?
To je više vezano za ekonomiju, čini mi se.
Kako god,...matematika ti ne gine. 😁
U Podgorici imaju dva smjera građevinarstvo i menadžment u građevinarstvu. Koliko sam vidio uglavnom su slični predmeti. Na menadžmentu ima npr. inženjerska ekologija sto na prvom smjeru nema.
Svjestan sam ja da mi fizika i matematika ne ginu 😂 al me malo brinu tehničko crtanje i nacrtana geometrija. Mislim sto se geometrije tiče u gimnaziji sam je dosta dobro savladao i nemam za sad problema. Jedino eto kazem oko crtanja sam.malo skeptičan jer nisam imao takve predmete pa me strah kako ću se snaći. 😊

U Podgorici imaju dva smjera građevinarstvo i menadžment u građevinarstvu. Koliko sam vidio uglavnom su slični predmeti. Na menadžmentu ima npr. inženjerska ekologija sto na prvom smjeru nema.
Svjestan sam ja da mi fizika i matematika ne ginu 😂 al me malo brinu tehničko crtanje i nacrtana geometrija. Mislim sto se geometrije tiče u gimnaziji sam je dosta dobro savladao i nemam za sad problema. Jedino eto kazem oko crtanja sam.malo skeptičan jer nisam imao takve predmete pa me strah kako ću se snaći. 😊
Ne brini,...slušaćeš Nacrtanu na predavanjima, kao i ostale predmete.
Nije toliko zahtevan predmet.
Zavisi kome šta leži više,...uglavnom svi zaziru od Nacrtne, dok su Statika i Konstrukcije najteži predmeti.

Zdravo. Novi sam na forumu. Želio bih da upišem gradjevinu pa imam par pitanja. Da li ima puno crtanja?
Zanima me da li moram biti veliki talenat za crtanje kako bih upisao ovaj fakultet u protivnom ako nisam da li bih taj problem mogao nadoknaditi radom? 🤔
Svestan sam da je težak fakultet i da mora konstantno da se radi i ima li vremena za izlaske? 🙂
Koju smjer građevine misliš studirati? Nije isto Konstrukcijsko inžinjerstvo ili Komunalno gospodarstvo.
Crtanje je tehničkog karaktera, znači, trebaš se upoznati programima poput AutoCad, DraftSight ... i naravno klasičnom tablom za crtanje, jer bez nje još uvek ne ide.
Crtanje u vidu "umjetničkog djela" se traži na Arhitekturi.

p.s. ja sam radio prvo kao poslovođa, onda kao šef gradilišta (mostovi, tuneli, sanacije odrona). Nikada nisam imao manje od 300 radnih sati mjesečno i puno puta preko 400. No, i plata je bila ok, približno 10 - 12 minimalaca (znaći, svaki mjesec otprilike novi auto), što uopće nije bilo loše, a najbolje je bilo, da nisam ni imao vremena potrošiti.

Miwlim da moze i bez table
Može, isprintaš A0 format, naljepiš na zid i vučeš sa običnim crtalom, ali je bolje na tabli.

p.s. još nešto, ono što ćeš naučiti na faxu ti je koristno u nekih 3% slučajeva u životu, kad počneš radit, tek onda počneš za pravo i da učiš, bar je tako bilo u mom slučaju (operativa).

Koju smjer građevine misliš studirati? Nije isto Konstrukcijsko inžinjerstvo ili Komunalno gospodarstvo.
Crtanje je tehničkog karaktera, znači, trebaš se upoznati programima poput AutoCad, DraftSight ... i naravno klasičnom tablom za crtanje, jer bez nje još uvek ne ide.
Crtanje u vidu "umjetničkog djela" se traži na Arhitekturi.
Pa nisam bas najbolje upoznat sa smjerovima. U Podgorici imaju dva smjera kad se upisuje 1. Gradjevinarstvo i 2. Menadzment u građevinarstvu

Pa nisam bas najbolje upoznat sa smjerovima. U Podgorici imaju dva smjera kad se upisuje 1. Gradjevinarstvo i 2. Menadzment u građevinarstvu
Upiši Građevinski (1.opšti smer).
Verovatno sa tim smerom, možeš raditi širi dijapazon poslova (niskogradnju i visokogradnju).
P.S.Dobar si poziv odabrao, zanimanja u Građevini jesu perspektivna i dobro plaćena, posebno kad budeš imao par godina iskustva iza sebe. 👍
Učenje ti ne gine, budući da si pored Saobraćajnog izabrao jedan od najtežih fakulteta. 😁
Neka te to me obeshrabruje, jer se diploma svakako isplati!

Poslednja izmena:
Upiši Građevinski (1.opšti smer).
Verovatno sa tim smerom, možeš raditi širi dijapazon poslova (niskogradnju i visokogradnju).
P.S.Dobar si poziv odabrao, zanimanja u Građevini jesu perspektivna i dobro plaćena, posebno kad budeš imao par godina iskustva iza sebe. ?
Učenje ti ne gine, budući da si pored Saobraćajnog izabrao jedan od najtežih fakulteta. ?
Neka te to me obeshrabruje, jer se diploma svakako isplati!

Daću sve od sebe. Hvala na savjetima. ?

Zdravo!

Četvri sam razred gimnazije i razmišljam o tome da upišem građevinu. Da li mogu dobiti više informacija o građevinskom fakultetu; općenito kakvo je studiranje, opise predmeta, šta se sve radi, na šta da obratim pažnju...

Također, mnogo me zanima koliko je zapravo diploma građevine tražena, hoću li se moći zaposliti ako je završim, kakva bi mi mogla biti plata...?

Back