Gradjanski rat u Crnoj Gori?

Giovanna:
Pomenula sam Norvesku jer znam da je posle dosta muka izasla iz EU. I mi bi mogli jako lepo da funkcionisemo sami i bez EU samo je potrebno da interesi gradjana budu na prvom a ne poslednjem mestu kod nasih Vladara.Kako god,ja nisam za Eu....ali postujem tvoju teznju i zelju za ulazak u EU....
Norveška nikad nije bila član EU, imaš pogrešan izvor informacija. Oni su, na referendumu čini mi se 2 puta odbili da pristupe Uniji, 70-ih i pre par godina. Međutim poređenje Norveške i Srbije je u najmanju ruku neumesno. To je zemlja koja u ovom momentu ima verovatno najviši standard u Evropi, i koja taj status gradi decenijama ako ne i vekovima. Kao i Švajcarci oni imaju neke svoje interese i računice koje ih drže van članstva, pretpostavljam da bi davanjima u zajedničku kasu EU kao bogate zemlje samo gubile a ništa ne bi dobijale, jer one i danas imaju odličnu saradnju i veze sa EU. Siromašne zemlje kao mi , Bugari, Rumuni, Hrvati etc naravno da se polomiše da uđu, jer im je članstvo jedina šansa da svež kapital u većem obimu stigne. Sami smo već pokušali, pa evo dokle smo dogurali.

Glavni razliog Norveskog ne ulaska u EU je njihgova privreda jer Norveska ima daleko vecu trgovinu sa zemljama koje nisu clanice EU pa bi im clastvo bilo opterecenje jer im sa zemljama kao sto je npr SAD ne bi vazio sadasnji princip bescarinske trgovine nego bi vazio kao za clanice EU,cime bi Norveska bila na gubitku.
Ovako oni imaju specificnu poziciju bescarisnke trgovine i sa SAD i sa EU ali oni su specificni jer se njihova izvozna privreda uglavnom zasniva na nafti i ribi...apsolutno je besmislneo porediti je sa Srbijom.

Back