Милунка Савић
Buduća legenda
- Poruka
- 35.890
Pa ima, kao odgovor na Alekasandrovo3 pominjanje Kosmeta I "Kosovara".majo moja kakve sad pa ovo veze ima sa Srbima i Srbijancima...leleeee![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa ima, kao odgovor na Alekasandrovo3 pominjanje Kosmeta I "Kosovara".majo moja kakve sad pa ovo veze ima sa Srbima i Srbijancima...leleeee![]()
Da, znam. Tako je i termin "Srbijanac" nastao po jednoj geografsko-politichkoj celini - Srbija. Dakle - Srbin --> Srbija --> Srbijanac.
Kao shto rekoh vec dva puta, to je nastalo jer je 1/4 jugoslovenskih Srba zhivela van Srbije, te je postojala neka potreba za razlikom u svakodnevnom govoru. Ne radi se o nekom zvanichnom nazivu, koji treba turiti u Ustav, ili slichno...
Na tome najvishe Hrvati insistiraju, da bi pravili razliku izmedju "svojih" Srba, i nas. Takodje, taj izraz sam chuo, recimo, od Srba iz Republike Srpske.
Ko bre pricha o pravilima gramatike? To o pravilima vidi sa Alexandrom. On hoce neshto slichno da uvede, mada da promeni znachenje izraza. Ja ti govorim o svakodnevnom, neobaveznom, govoru, i chudim se samo zashto bi taj naziv nekog vredjao.
Pa ima, kao odgovor na Alekasandrovo3 pominjanje Kosmeta I "Kosovara".
Tim terminom Srbijanac, Vojvodjani oznacavaju ljude juzno od Save i Dunava, ali iskljucivo Srbe,
Takodje ljdi iz Bosne, Hrvatske, nazivaju Srbijancima i Crne Gore, nazivaju Srbijancima sve ljude iz Srbije..takodje samo Srbe, a ne i druge narode koje zive u Srbiji...
Takodje Srbi iz centralne Srbije retko koji sebe naziva Srbijancem, ni pred ljudima iz Vojvodine, niti pred ljudima iz Crne Gore ili Bosne...nego se medjusobno nazivaju Sumadncima, Moravcima itd.
Npr. pre samo 30-40 godina kad ode covek iz Cacka u Zajecar, oni bi ga zvali Era zbog akcenta kojim govori , dok ovi iz Cacka koji se smatraju Sumadincima zovu ove iz Uzica ili Ivanjice Ercovima, a to nema veze sa nikakvim geografskim odrednicama....vec sa navikama ljudi iz odredjenih krajeva
Isto tako danas niko iz Srbije ne zna, na koga se tacno odnosi taj pojam Srbijanac, i svi ga shvataju drukcije
Dikan:A kako mi to ne insistiramo da zovemo Hrvate iz Hrvatske Hrvatijancima ili nekako drukcije, da bi ih razlikovali od Hrvata iz Srbije
Данас морамо да избришемо то из глава људи и да Суботичанин исто тако себе сматра Србијанцем... а да ће Бог и Бањалучанин и Книњанин...
Жао ми је што ме нико не цитира, већ се након онога што сам написао опет воде "дискусије" о ономе што је већ написано и одговорено.
Ја сам те цитирала, јер сматрам да си у та два, три поста, све рекао и да на ту тему слободно може да се стави
тачка. Све си рекао.
Србијанац је правилно, јер и Срби у Србији су Србијанци, за разлику од Срба у осталим деловима света. Ја сам Србин и ако никада нисам живео у Србији, и зато не могу бити Србијанац, али могу бити Србин, јер се тако сматрам и изјашњавам, а и српског сам порекла. Један Мађар, и да се родио у Србији и да у њој живи не може бити Србин, наго ако се тако изјасни, а може бити Србијанац, или Србијанац пореклом Мађар. А ако се изјасни да је Мађар онда је странац а не Србијанац ни пореклом Србијанац, него Мађар.