Грађани Србије или Србијанци.

Реците своје мишљење

• Ја сам "Европејац" и подржавам термин "Србијанац"

glasova: 4 11,8%
  • Ја сам "Европејац" и одбацујем термин "Србијанац"

glasova: 9 26,5%
  • Ја сам "националиста" и подржавам термин "Србијанац"

glasova: 5 14,7%
  • Ја сам "националиста" и одбацујем термин "Србијанац"

glasova: 9 26,5%
  • Без одговора, уздржан

glasova: 7 20,6%

• Ukupno glasova
    34
  • Anketa je zatvorena .
Da, znam. Tako je i termin "Srbijanac" nastao po jednoj geografsko-politichkoj celini - Srbija. Dakle - Srbin --> Srbija --> Srbijanac.
Kao shto rekoh vec dva puta, to je nastalo jer je 1/4 jugoslovenskih Srba zhivela van Srbije, te je postojala neka potreba za razlikom u svakodnevnom govoru. Ne radi se o nekom zvanichnom nazivu, koji treba turiti u Ustav, ili slichno...

Tim terminom Srbijanac, Vojvodjani oznacavaju ljude juzno od Save i Dunava, ali iskljucivo Srbe,
Takodje ljdi iz Bosne, Hrvatske, nazivaju Srbijancima i Crne Gore, nazivaju Srbijancima sve ljude iz Srbije..takodje samo Srbe, a ne i druge narode koje zive u Srbiji...

Takodje Srbi iz centralne Srbije retko koji sebe naziva Srbijancem, ni pred ljudima iz Vojvodine, niti pred ljudima iz Crne Gore ili Bosne...nego se medjusobno nazivaju Sumadncima, Moravcima itd.

Npr. pre samo 30-40 godina kad ode covek iz Cacka u Zajecar, oni bi ga zvali Era zbog akcenta kojim govori , dok ovi iz Cacka koji se smatraju Sumadincima zovu ove iz Uzica ili Ivanjice Ercovima, a to nema veze sa nikakvim geografskim odrednicama....vec sa navikama ljudi iz odredjenih krajeva

Isto tako danas niko iz Srbije ne zna, na koga se tacno odnosi taj pojam Srbijanac, i svi ga shvataju drukcije

Na tome najvishe Hrvati insistiraju, da bi pravili razliku izmedju "svojih" Srba, i nas. Takodje, taj izraz sam chuo, recimo, od Srba iz Republike Srpske.

A kako mi to ne insistiramo da zovemo Hrvate iz Hrvatske Hrvatijancima ili nekako drukcije, da bi ih razlikovali od Hrvata iz Srbije

Ko bre pricha o pravilima gramatike? To o pravilima vidi sa Alexandrom. On hoce neshto slichno da uvede, mada da promeni znachenje izraza. Ja ti govorim o svakodnevnom, neobaveznom, govoru, i chudim se samo zashto bi taj naziv nekog vredjao.

Dobro to je OK

Tim terminom Srbijanac, Vojvodjani oznacavaju ljude juzno od Save i Dunava, ali iskljucivo Srbe,
Takodje ljdi iz Bosne, Hrvatske, nazivaju Srbijancima i Crne Gore, nazivaju Srbijancima sve ljude iz Srbije..takodje samo Srbe, a ne i druge narode koje zive u Srbiji...

Takodje Srbi iz centralne Srbije retko koji sebe naziva Srbijancem, ni pred ljudima iz Vojvodine, niti pred ljudima iz Crne Gore ili Bosne...nego se medjusobno nazivaju Sumadncima, Moravcima itd.

Npr. pre samo 30-40 godina kad ode covek iz Cacka u Zajecar, oni bi ga zvali Era zbog akcenta kojim govori , dok ovi iz Cacka koji se smatraju Sumadincima zovu ove iz Uzica ili Ivanjice Ercovima, a to nema veze sa nikakvim geografskim odrednicama....vec sa navikama ljudi iz odredjenih krajeva

Isto tako danas niko iz Srbije ne zna, na koga se tacno odnosi taj pojam Srbijanac, i svi ga shvataju drukcije

Za Vojvodjane sam chuo da koriste taj izraz, ali se ne bih mogao setiti nijednog konkretnog sluchaja, nekog od njih, kako ga koristi.

Uglavnom se taj izraz pojavljuje kod Hrvata, Srba iz Srpske, i stanovnika Crne Gore, bez obzira na to kako se nacionalno izjashnjavaju, shto se mog iskustva tiche.
Ja kad pricham sa, recimo, tobom, Krushevljaninom, necu koristiti taj izraz. Ali kad pricham sa nekim Splicaninom, Banjaluchaninom, ili Podgorichaninom, hocu.
Istina je da, shto se vidi i po ovom forumu, postoji gomila tumachenja tog termina. Ali, ja sam najcheshce nailazio na ovaj o kom govorim. Dakle - Srbijanci su Srbi iz Srbije.

Dikan:
A kako mi to ne insistiramo da zovemo Hrvate iz Hrvatske Hrvatijancima ili nekako drukcije, da bi ih razlikovali od Hrvata iz Srbije

Kazhem ti. Stvar u brojnosti i procentima. U Srbiji, npr. ima jako malo Hrvata i radi se o malom procentu u odnosu na celokupno balkansko Hrvatstvo. U BiH se zna - Hercegovci. Iako je Hercegovina podeljena na istochnu i zapadnu, to je daleko cheshci naziv za Hrvate, nego za Srbe, pa i Boshnjake, iz Hercegovine. Do te mere da se neretko Hercegovcem smatra iskljuchivo Hrvat iz Hercegovine. A i uz to, ima ih jako malo. Dakle, sushtinski ne postoji potreba za "Hrvatijancima".

Mis'im, ja ti govorim o tome kako je nastao taj naziv, i kako je postao popularan. Shto se mene tiche, da se rashiri upotreba izraza - Hrvatijanci, mozhda bih ga i ja koristio. Ko zna...

Kazhem ti... Ovo je chisto rasprava o svakodnevnom govoru. Ako ti ne vidish potrebu za korishcenjem tog izraza, to je skroz OK. Tvoja stvar.
Kao shto rekoh, ne zalazhem se za upotrebu tog naziva kao nekog zvanichnog.

Жао ми је што ме нико не цитира, већ се након онога што сам написао опет воде "дискусије" о ономе што је већ написано и одговорено. :confused:

Реч "Србијанац" није никакав жаргон "војвођана", нити је скована овде. Ствар је врло проста: територија тзв. "уже Србије" је од турског доба, па кроз цео 19. век географски почела да се назива "Србијом". Разлог је прост; средњовековна држава "Србија" која се састојала од Рашке, Зете, Захумља и делова Босне и других суседних територија, временом се свела (за време Деспотовине) на територију Рашке, односно "уже Србије", и та територија се од тада зове "Србијом". Зато се по војводини и дан данас, када се иде преко Саве и Дунава каже "идем у Србију"... а не што се војводина није навикла да је у Србији, или што Срби по војводини (Лале, Бачвани, Сремци, Босанци, Херцеговци, Личани, Црногорци итд.) потцењивачки гледају на било кога.

Термин "Србијанац" јесте био форсиран од аустријске пропаганде на српском језику, али сама реч оригинално означава Србина из "уже Србије"; не "држављанина Србије", не Циганина из Србије, не Муслимана из Србије, не Влаха из Србије. Зашто је то тако - не знам, али тај термин не користе само у северној Србији, већ и по Хрватској, Босни, Херцеговини, Далмацији, Славонији, Црној Гори, када желе да одреде Србина из Крагујевца, Ужица, Ниша или Пожаревца. По мени је термин ружан и са ружним асоцијацијама, и најрадије га не бих ни користио да се он сам није "примио" међу самим Србима доле, којима не само што не смета, него се и сами тако зову и тако представљају.

И то је читава прича, а не некакво гледање "војвођана" са подсмехом, или "пежоративни израз". Не, није уопште пежоративан, напротив. За "Србијанце" ћете од старих Лала и Бачвана увек чути похвале, како су вредни, радни, предузимљиви и способни... и са негативне стране, да су пргави и да "воле да за*ебу". То је једноставно тако, и можемо се над тим правити слепи, или терати Мађаре да за себе говоре да су Србијанци (!) али то не иде. Ни ја не волим термин "војвођанин", али он се родио, и шта сад да му радим? Нико међу дедовима и даље, од данашњих "војвођана" није себе називао тако... али силом прилика, од Срема, Баната и Бачке је створена једна "регија", тим више што се у све три жестоко измешало староседелачко становништво са колонизованим, па данас иако међу старијим људима имаш све саме "чисте" Лале, Бачване, Босанце, Херцеговце, Личане, Далматинце итд., међу млађим светом имаш све више и више "војвођана", који друго не знају и не могу да буду, и који су се са тим термином сродили. Хебига.

Данас морамо да избришемо то из глава људи и да Суботичанин исто тако себе сматра Србијанцем... а да ће Бог и Бањалучанин и Книњанин...

Биће врага, и Бог нема везе са тим, камоли нешто тако да "да". Свашта.

Погледати овај пост и два након њега, па да се дискутује:
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=7186488#post7186488

Жао ми је што ме нико не цитира, већ се након онога што сам написао опет воде "дискусије" о ономе што је већ написано и одговорено.

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=7187818&postcount=44

Ја сам те цитирала, јер сматрам да си у та два, три поста, све рекао и да на ту тему слободно може да се стави
тачка. Све си рекао.

Ја сам те цитирала, јер сматрам да си у та два, три поста, све рекао и да на ту тему слободно може да се стави
тачка. Све си рекао.

Видео сам и хвала :) и нисам на тебе мислио, него видим да се наставља "расправа" о стварима на које је већ одговорено.

Уосталом, читава ова тема је као таква прелажење преко свега тога, јер је сваки пут то речено и на ранијим темама са истим садржајем. Да ми Александар не замери, пошто сам сигуран да су му намере и предубеђења добри, али ова тема (тј. ове теме) су његова интернетска донкихотовска борба за нешто што је по мом мишљењу непотребно, не-вредно енергије коју улаже, а напослетку и нетачно и погрешно.

Србијанац је правилно, јер и Срби у Србији су Србијанци, за разлику од Срба у осталим деловима света. Ја сам Србин и ако никада нисам живео у Србији, и зато не могу бити Србијанац, али могу бити Србин, јер се тако сматрам и изјашњавам, а и српског сам порекла. Један Мађар, и да се родио у Србији и да у њој живи не може бити Србин, наго ако се тако изјасни, а може бити Србијанац, или Србијанац пореклом Мађар. А ако се изјасни да је Мађар онда је странац а не Србијанац ни пореклом Србијанац, него Мађар.

Србијанац је правилно, јер и Срби у Србији су Србијанци, за разлику од Срба у осталим деловима света. Ја сам Србин и ако никада нисам живео у Србији, и зато не могу бити Србијанац, али могу бити Србин, јер се тако сматрам и изјашњавам, а и српског сам порекла. Један Мађар, и да се родио у Србији и да у њој живи не може бити Србин, наго ако се тако изјасни, а може бити Србијанац, или Србијанац пореклом Мађар. А ако се изјасни да је Мађар онда је странац а не Србијанац ни пореклом Србијанац, него Мађар.

http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=7186488#post7186488

Back