Gradi se ekološko naselje u Ritopeku po principima stare Vinče

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Danas sam čula zanimljivu vest. U Ritopeku, na obali Dunava, gradi se
ekološko naselje po vinčanskim principima. Naravno, to je privatni projekat
u organizaciji nekog pokreta. Država nema novca za takve stvari.

Naselje će biti građeno onako kako su vinčanska naselja bila građena.
Hrana, obuća, odeća i ostale potrepštine proizvodiće se na isti način
kako su se i onda proizvodile. Biće otvoreno za posetioce i turiste. Gosti
će imati prilike da nose istu odeću kakvu su nosili ljudi u praistoriji i da
probaju organski proizvedenu hranu. Ali i da nauče nešto o istoriji
civilizacije koja je dve hiljade godina živela u miru i obilju.

Odlicna ideja, napokon da pravi ljudi dodju na prava mesta.
Ritopek je izabran jer je u odnosu na potok koji ide s avale preslikana vinca, pa su isti resursi koje su koristili vincanci...tacnije vincanke. posto sve govori da je vinca naseobina zena.

Odlicna ideja, napokon da pravi ljudi dodju na prava mesta.
Ritopek je izabran jer je u odnosu na potok koji ide s avale preslikana vinca, pa su isti resursi koje su koristili vincanci...tacnije vincanke. posto sve govori da je vinca naseobina zena.

zato je i izabrano možda : ))
mislim da to čujem prvi put o vinči, jesu valjda poštovali one boginje neke sa velikim guzama al i to nisu jedini iz tog doba?
koje su to godine uopšte
mora da će neki stranci da prave, možda vel brit? nabadam

valjda neće da spale neke voćnjaka i sl zbog toga
mada nije ni bitno, to nije verovatno na reci a i kao OK... tj koliko zemlje tu jedu

Riboliki je najstarija figurina ikada - ikada iskopana. Samo da navedem taj podatak koji je od izuzetne vaznosti za nas kao i za svet.

A mislim da su figurine zena sa oblinama zapravo neki simbol plodnosti ako se dobro secam. A ako pogledamo i danas nase zene su prezgodne i u oblinama ili da se izrazim postenije - grme, sine, grme.
Pogledas nemice svedjanke pa to ravno ko danska, ovaj bre, ravno ko daska.

Nisu to boginje, vec je kult majcinstva i predstavljanje samog naselja bio zenski, tacnije izgleda da su samo zene i deca ziveli u naselju, a trgovalo se sminkom koja je sa avale stizala potokom, mozda rekom s avale. Crvena boja je bila na ceni....Do sada su stigli do nekih 7000 godina pre nove ere, ne vekova, nego 7 milenijuma.
Neke figure starije imaju taj majcinski izgled, dok najpoznatije imaju drugaciji izgled...

Postoje arheoloske monografije vince koje opisuju skoro sve sto je nadjeno sa tumacenjem...

Riboliki je najstarija figurina ikada - ikada iskopana. Samo da navedem taj podatak koji je od izuzetne vaznosti za nas kao i za svet.

A mislim da su figurine zena sa oblinama zapravo neki simbol plodnosti ako se dobro secam. A ako pogledamo i danas nase zene su prezgodne i u oblinama ili da se izrazim postenije - grme, sine, grme.
Pogledas nemice svedjanke pa to ravno ko danska, ovaj bre, ravno ko daska.
Nigde ne pise da su bile srpkinje :) iako mnogi pismo tumace kao pretecu cirilice...

Nisu to boginje, vec je kult majcinstva i predstavljanje samog naselja bio zenski, tacnije izgleda da su samo zene i deca ziveli u naselju, a trgovalo se sminkom koja je sa avale stizala potokom, mozda rekom s avale. Crvena boja je bila na ceni....Do sada su stigli do nekih 7000 godina pre nove ere, ne vekova, nego 7 milenijuma.
Neke figure starije imaju taj majcinski izgled, dok najpoznatije imaju drugaciji izgled...

Postoje arheoloske monografije vince koje opisuju skoro sve sto je nadjeno sa tumacenjem...

Nigde ne pise da su bile srpkinje :) iako mnogi pismo tumace kao pretecu cirilice...
Ne mogu ispocetka da pocinjem diskusiju... a sta su ako nisu srpkinje?
Da nisu siptarke izvini ?
Screenshot_20190506-213913.jpg

Citati samo desnu kolonu od vrha prema dnu. I onda neko kaze nisu srpkinje... ebes ga

Lože te, onako predizborno lagano.

Posto tu nema para, nema ni pranja para, vec samo volja i dobre namere, a ovim projektom je zaobidjena blokada na istrazivanje Vince, ali i cele vincanske kulture.
Sa druge strane, uklanja se "problem" nedostatka para za iskopavanje kojim je iskopavanje blokirano, jer sam projekat svojim razvojem usmerava pare na istrazivanja kojima je bitan opet jedan administrativan problem izgradnja na zemiljistu koje bi trebalo eksproprijisati radi buducih iskopavanja.

Zadnja otkopavanja su zavrsena pre skoro 35 godina....tacnije, kada su netemani zauzeli kulturu srbije u svoje ruke i sakrili vincu...

Oladi malo boyko...trolujes, sto nije pristojno...srbica nije ni blizu vincanskom pismu....ili sta je vec pisano...

šta su netemani

- ako domaći nisu zainteresovani za vinču neki stranci mogu biti i baviti se time kako im odgovara :think: mislim da je neka naša radila dr o vinči u britaniji npr
a šta vam je s lepenski vir, što je to out

Back