GRADE MILI

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

GRADE MILI

Seljačko vreme gledanja u nebo
Zameni vreme gledanja u zemlju
Oborio oči i u ruke čvornovate gleda
Misli se da li da se i dalje bori ili da se preda.

A zemlja vapi.....očajem urla
Jalova sirotica bez roda dugo
Urasla u kose upletene duge
Da raščešlja je, nema seljak više te ruke.

Onde gde ruke su žuljem dotakle zemlju
Tu raste nada što životu kliče
K'o kamenje drago rasuto kojekud
U oko seljačko staro osmeh donese odnekud.

Šta ćeš jesti grade mili?
Šta ćeš jesti dete moje?
Gladan stomak svakog voli
Za stid ne zna....zna da moli.

Vreme nadanja
Zameni vreme očaja
Vreme stradanja
Zameni vreme nemanja.
Da li će opet doći nada
Ili će doći vreme jada
Kad li će doći vreme rada?

PS Na kraju jučerašnjeg dana pročitah Jocinu pesmu "Setva" i nasta ova
Dobro jutro blogeri.....uspešan dan želim​

Dobro jutro i tebi,

Mada, teško je pročitavši ovu pesmu, ovu istinu, može da bude dobar ili još manje uspešan dan...Da se ja pitam, iskrčila bih sav korov, svo trnje, ukrotila reke, skrenula sunce da češće bude nad našim nebom, zeleno bi bilo zelenije, žuto još žutije, mirisno još mirisnije....Posejala bih dobrotu i ona bi ponovo radjala dobrotu...Da se ja pitam:confused:

mari47;bt133930:
Dobro jutro i tebi,

Mada, teško je pročitavši ovu pesmu, ovu istinu, može da bude dobar ili još manje uspešan dan...Da se ja pitam, iskrčila bih sav korov, svo trnje, ukrotila reke, skrenula sunce da češće bude nad našim nebom, zeleno bi bilo zelenije, žuto još žutije, mirisno još mirisnije....Posejala bih dobrotu i ona bi ponovo radjala dobrotu...Da se ja pitam:confused:

Pa Mari........verujem da će svako od ovog dana, a i svih dolazećih, uspeti da napravi ono što mu duša želi.....sanjari će otići u snove, realisti u javu, stvaraoci će izlaz naći u sopstvenoj kreativnosti, mislioci u razmišljanju.......svako će dobiti svoj dan u svakom slučaju. Zato, osmeh na lice i ajmo u svoj dan :cmok2:

LJILJA MMM;bt133935:
Pa Mari........verujem da će svako od ovog dana, a i svih dolazećih, uspeti da napravi ono što mu duša želi.....sanjari će otići u snove, realisti u javu, stvaraoci će izlaz naći u sopstvenoj kreativnosti, mislioci u razmišljanju.......svako će dobiti svoj dan u svakom slučaju. Zato, osmeh na lice i ajmo u svoj dan :cmok2:

Ma, trudim se nije da se ne trudim....I tvoja pesma, i Trinitov blog, i Japan i sve....
"Jer smrt ma kog čoveka smanjuje mene jer i ja sam obuhvaćen čovečansvom. Stoga nikad ne pitaj za kim zvona zvone...." Danas mi je takav dan.
Odoh obavezama u grad. Možda vidim i neko nasmejano lice....A posle džek denijelsa tek....:zag:

mari47;bt133938:
Ma, trudim se nije da se ne trudim....I tvoja pesma, i Trinitov blog, i Japan i sve....
"Jer smrt ma kog čoveka smanjuje mene jer i ja sam obuhvaćen čovečansvom. Stoga nikad ne pitaj za kim zvona zvone...." Danas mi je takav dan.
Odoh obavezama u grad. Možda vidim i neko nasmejano lice....A posle džek denijelsa tek....:zag:

Pa.....svi zajedno smo život.......a i džek vala :lol:

LJILJA MMM;bt133941:
Pa.....svi zajedno smo život.......a i džek vala :lol:

Danas mi baš ne ide....duboko me dotakla tvoja pesma jutros, i ne samo tvoja....vesti ne smem da slušam, komšiluk mi olajava mačke što se teraju, u kafiću nestalo džeka...pita momak hoćete balantajn, rekoh neću...ne menjam navike, Taca kaže to ti je svejedno...idi, mislim se pa ti...gde svejedno...Ne videh nikog nasmejanog ovog dana, raskopali ulice i haos opšti....ni nova torba i tunika nisu uspeli da mi poprave današnji dan....Idem da skuvam kafu i puštam fado na sav glas.....:(

mari47;bt133961:
Danas mi baš ne ide....duboko me dotakla tvoja pesma jutros, i ne samo tvoja....vesti ne smem da slušam, komšiluk mi olajava mačke što se teraju, u kafiću nestalo džeka...pita momak hoćete balantajn, rekoh neću...ne menjam navike, Taca kaže to ti je svejedno...idi, mislim se pa ti...gde svejedno...Ne videh nikog nasmejanog ovog dana, raskopali ulice i haos opšti....ni nova torba i tunika nisu uspeli da mi poprave današnji dan....Idem da skuvam kafu i puštam fado na sav glas.....:(

Pa dodje takav tih dan mila....ali i prodje.. :zag::zag::zag:

Poslednja izmena:
Postoji ipak jedna stvar koja daje nadu al je na dugačkom štapu.Ljudi su se ipak uozbiljili nema više onoh samoupravnih gluposti koji dugo na ovim prostorima biše i od ljudi majmune napraviše.
Sad se počinje,ne od nule nego iz solidne dubioze ali ljudi naši mogu sve samo kad se uozbilje a to je mislim dogodilo se.

Poslednja izmena:
mari47;bt133961:
Mari.. da ja probam
da ti ulepšam dan
prijatelj sam dokazan :per:
a uvek nasmejan :D

Poslednja izmena:
zxy;bt133975:
Mari.. da ja probam
da ti ulepšam dan
prijatelj sam dokazan :per:
a uvek nasmejan :D

Već mi je bolje od ovog tvog:per: što me najpre
nervirao a sad mi nedostaje...Uf, komp mi sredjen....i to me zadesilo danas....Napravila sam pitu sa sirom....dodjite, i čvarke sa turšijom ispržene.....Ja sam na dijeti inače, nego za vas.....:manikir:

mari47;bt133976:
Već mi je bolje od ovog tvog:per: što me najpre
nervirao a sad mi nedostaje...Uf, komp mi sredjen....i to me zadesilo danas....Napravila sam pitu sa sirom....dodjite, i čvarke sa turšijom ispržene.....Ja sam na dijeti inače, nego za vas.....:manikir:
:per: Mari ..ovaj ti smajl nedostaje :eek:
ti svaki dan napreduješ sve više i više
dobra ti i ta dijeta i pita od sira
od kad je pomenu ...nemam mira
i molim te zaboravi Jacka nego spremi piva :per:

zxy;bt133980:
:per: Mari ..ovaj ti smajl nedostaje :eek:
ti svaki dan napreduješ sve više i više
dobra ti i ta dijeta i pita od sira
od kad je pomenu ...nemam mira
i molim te zaboravi Jacka nego spremi piva :per:

Da, taj me smajli uvek podseća na tebe, na Ljilju :manikir:
Inače, kod nikad ne biva bez piva....Taca je veliki ljubitelj
istog, čak tvrdi da je to hrana....Ja tek čašu crnog vina, jednu dnevno,
zbog anemije, a onog džeka....tek iz poze:flert:

mari47;bt133985:
Da, taj me smajli uvek podseća na tebe, na Ljilju :manikir:
Inače, kod nikad ne biva bez piva....Taca je veliki ljubitelj
istog, čak tvrdi da je to hrana....Ja tek čašu crnog vina, jednu dnevno,
zbog anemije, a onog džeka....tek iz poze:flert:
hahaha ta čaša vina
dobra je i zbog onog ventila
a i sve resto što reče
da ide uz to,mislim ...ono Tacino :per:

LJILJA MMM;bt133993:
Ko je vikao pivo il vino? :manikir:
JA:whistling:
95x9ac.jpg

Poslednja izmena:
Ma kakvo pivce, kakvo vino, kakav džek....poludela sam načisto:roll:
Jel sam mogla danas da si kupim lepo novi komp, kasvetan...taman neki za mene...onako šmekerski....a ne sa ovo čudo se akam ...Taman nešto da otkucam ode na početnu stranu, otvorim email....oće...malo sutra....Svaki čas ga čupam iz struje:roll:

More, sad bih drmnula nešto ipak, zxy...imamo li nešto, dok stigne Ljilja, onda ima 100%:zper:

mari47;bt134003:
Ma kakvo pivce, kakvo vino, kakav džek....poludela sam načisto:roll:
Jel sam mogla danas da si kupim lepo novi komp, kasvetan...taman neki za mene...onako šmekerski....a ne sa ovo čudo se akam ...Taman nešto da otkucam ode na početnu stranu, otvorim email....oće...malo sutra....Svaki čas ga čupam iz struje:roll:

More, sad bih drmnula nešto ipak, zxy...imamo li nešto, dok stigne Ljilja, onda ima 100%:zper:
Za tebe sve :per:
Kako ne bi bilo
šta kažeš na ovo
p89wgj7eled673r93p47.jpg

Ovo će ti Mari
živce smiri
ako ne vidi Taca
a ako stigne Ljilja
onda znam
ja otpadam
jer sve je samo
za osobe dve