Grad koji je izgubio imidz

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Nekada, u davna vremena, Beograd se zvao Singidunum....

Jos u tim starim rimskim vremenima grad je imao svoj imidz, tako istoricari tvrde....

Kasnije, kada je Srbija bila na vrhuncu moci u doba Obrenovica, ali i u kraljevini Jugoslaviji, Beograd se, sa svojim specificnim sarmom, priblizio poznatim evropskim gradovima...Beogradu, a ne Sapcu, Mona Liza je iz Pariza slala poljubce....

Granica istoka i zapada, grad heroj u svim ratovima, postao je mesto pesnika, umetnika, boema....

Skadarlija, Ada, Kalimegdan...Su bili ponos Srbije i Balkana...

I u vreme komunizma Beograd je zracio srcem, otvorenoscu, kulturom...

Sve do 1995.godine...

Tada je Beograd polako poceo da tamni i gubi svoj imidz...

Okupirali su ga neki strani ljudi, bez kuture i obrazovanja...Divlji su polako potiskivali pitome....

Danas je retko cuti stari beogradski naglasak, ali nije retko cuti bosanski, kraiski, albanski i sve neke druge naglaske iz provincije i vukohebina...

Kultura se nekuda zagubila, a na scenu je stupio primitivizam, bezobrazluk i malogradjanstina....

Dokle tako?

Da li ce nam neko vratiti nas stari, lepi i ponosni Beograd?

Ima li snage i volje za tako nesto?

@blajbi
Tebi i da ga ponude ne bi ga uzeo.
Znaš zašto ?
Teško bi se odlučio da dođeš i da ga primiš.....
Mislim, njega....
Beograd.

A, posredno, preko advokata ne može.
Dok razvod može.
Preko punomoćja datog advokatu.

Nepravda.

Poslednja izmena:
To se cesto desava sa metropolama u nerazvijenim zemljama. Ljudi iz ruralnih krajeva sele se u grad i umesto da se privikavaju na urbani nacin zivota desava se suprotno - grad se pretvara u selendru. Nemoj se zacuditi kad uskoro vidis kola sa magarcima u centru ili kokos u stambenim zgradama.

Jos u tim starim rimskim vremenima grad je imao svoj imidz, tako istoricari tvrde....

Kasnije, kada je Srbija bila na vrhuncu moci u doba Obrenovica, ali i u kraljevini Jugoslaviji, Beograd se, sa svojim specificnim sarmom, priblizio poznatim evropskim gradovima...Beogradu, a ne Sapcu, Mona Liza je iz Pariza slala poljubce....

Granica istoka i zapada, grad heroj u svim ratovima, postao je mesto pesnika, umetnika, boema....

Sve do 1995.godine...

Okupirali su ga neki strani ljudi, bez kuture i obrazovanja...Divlji su polako potiskivali pitome
....

Danas je retko cuti stari beogradski naglasak, ali nije retko cuti bosanski, kraiski, albanski i sve neke druge naglaske iz provincije i vukohebina...

Kultura se nekuda zagubila, a na scenu je stupio primitivizam, bezobrazluk i malogradjanstina....

Dokle tako?

Još jedno ispoljavanje Blajbijeve mržnje prema izbeglicama.

U vreme komunizma je bilo više doseljavanja iz ruralnih mesta u Beograd, nego devedesetih.

Sve do 1995.godine...

Okupirali su ga neki strani ljudi, bez kuture i obrazovanja...Divlji su polako potiskivali pitome....

Dokle tako?

Побегуље немају право гласа. Одбиј!

Beograd lici na svoje stanovnike. Jasno se vidi navika vecine u pogledu kulture, saobracaja i mnogih drugih stvari.
Predratni Beogradjani su manjina u gradu, i to ne manjina od 40% nego verovatno od samo 10% (mozda 15, ali to je optimisticna procena).
E sad, ako su svi ti ljudi iz drugih krajeva dosli pa napravili katastrofu - onda tako jeste. Ne postoji propis koji bi nalozio da se kuce i zgrade menjaju drugacijim zato sto su glupo napravljene. Za ulice mislim da postoje bar nekakvi propisi, ali se to ne postuje koliko bi trebalo.

Beograd je od 1991. poceo da tone i tonuo je do 2000. Sada je... stajanje u mestu, sa izvesnim oscilacijama napred i nazad.
Po samoj otvorenosti, Beograd je bio najbolji u drugoj polovini XIX i pocetkom XX veka.

Poslednja izmena:
Pa seljaci su otisli u Beograd bas drugom polovinom 19. veka, kad su Srbi za sela se polako uselili a Muslimani se razselili.

Ali su se, da tako kazem, pogradjanili... postali su gradjani, sa urednim gradskim navikama.

Mi danas, u 21. veku gledamo kako bahati (i stosta jos) parkiraju svoje dzipove ispred ulaza u neku zgradu - jednako kako su pre vezivali konja pred ulazom. Gledamo kako neki tresu mrve kroz prozor solitera... ali nema svinja koje ce to da pokupe. Ima jos primera. O tome pricam.

1944. je bio strasan sok... Navescu jedan primer. Ocevidac mi je rekao da mu je, ubrzo po oslobadjanju, dosla zena koja zivi iznad, sva u zurbi i pitala "gde mi je krompir?" Da objasnim... krompir je bio na spratu iznad stavljen u wc solju... i izgleda da je bila povucena voda... :roll:

Poslednja izmena:
Ali su se, da tako kazem, pogradjanili... postali su gradjani, sa urednim gradskim navikama.

Dokaze za taku tvrdnju.

Mi danas, u 21. veku gledamo kako bahati (i stosta jos) parkiraju svoje dzipove ispred ulaza u neku zgradu - jednako kako su pre vezivali konja pred ulazom. Gledamo kako neki tresu mrve kroz prozor solitera... ali nema svinja koje ce to da pokupe. Ima jos primera. O tome pricam.

Kakve to veze ima grad ili ne grad, to je stvar mentaliteta jugoistocne evrope. Tamo gde takvih ponasana sretnjes retko u gradu nema ni na selu. Balkanski mentalitet je velika misterija o kome sam u Geografiji dao cak ispit i prepiro sam se za profesorom oko njegovog objasnjenja.

1944. je bio strasan sok... Navescu jedan primer. Ocevidac mi je rekao da mu je, ubrzo po oslobadjanju, dosla zena koja zivi iznad, sva u zurbi i pitala "gde mi je krompir?" Da objasnim... krompir je bio na spratu iznad stavljen u wc solju... i izgleda da je bila povucena voda... :roll:
Ovo je vise mit nego stvarni dogadjaj... ja znam za istu takvu pricu, osim sto nije u pitanju beograd nego one svapske kuce po vojvodini... I komsija je tako zagubio krompir u wc i poskidao parket za potpalu :lol:

Ovo je vise mit nego stvarni dogadjaj... ja znam za istu takvu pricu, osim sto nije u pitanju beograd nego one svapske kuce po vojvodini... I komsija je tako zagubio krompir u wc i poskidao parket za potpalu :lol:

To za parket nije mit vec istina.

Klonisti su u Vojvodini cupali parket i pravili ogljiste na sred sobe.

I cipelom gasili sijalicu....

I pojili koze u bideu.....

I ni da DANA DANASNJEG nisu okrecili svapske kuce koje su dobili 1945. od Tita....

Dokaze za taku tvrdnju.

Fudbal !
Pre pola veka se na utakmicu islo u odelu, sa sve sesirom. Tolika je kultura bila. A gledaj sad... ne ides da te manijaci ne prebiju / gnjave / pljackaju.

Otprilike ovako:
wm-pune-tribine-1.jpg

Ili noviji primer, kako je publika u seriji Montevideo predstavljena.

Fudbal !
Pre pola veka se na utakmicu islo u odelu, sa sve sesirom. Tolika je kultura bila. A gledaj sad... ne ides da te manijaci ne prebiju / gnjave / pljackaju.

Otprilike ovako:
wm-pune-tribine-1.jpg

Ili noviji primer, kako je publika u seriji Montevideo predstavljena.

Dosli divlji iz kojekakvih vukohebina pa rasterali pitome.

Sada se u Beogradu vise cuje hrvatska ijekavstina nego srpski jezik.

Dosli divlji iz kojekakvih vukohebina pa rasterali pitome.

Sada se u Beogradu vise cuje hrvatska ijekavstina nego srpski jezik.

Hrvati imaju jekavicu a u Bosni je ijekavica.

Ima dovoljno srpskog ovde, ali ima koliko hoces gluposti, upadica iz raznih jezika od engleskog pa sve do hrvatskog. Vrlo sam razocaran time, ali ne znam kako to da sprecim. Ovako kao obican gradjanin ne mogu da ucinim nista vise od toga da ja govorim ispravno.

Back