Govor ruku!

Kako god vi kažete i kako god koncipirate temu. Moja je obaveza da učestvujem i dam doprinos. Dužan sam da pomognem.
Dugo sam razmišljao o odgovornosti koju nosi takva tema i o tome da li sam kadar odgovoriti na izazove ispisane životnim dramama forumaša. Ko sam ja da u svoje ruke uzimam sudbine meni nepoznatih ljudi? Šta su zapravo znanje i mudrost koju verujete da imam? Znanje je krhko, prijatelji.

Međutim meni su pomogli predobri forumaši u najtežim trenucima; uvek sam dobijao tople reči podrške i nade, mudar savet i nežan osmeh, životnu pouku i vrcavu šalu - tako da za mene na koncu nije bilo dileme. Ukoliko na bilo koji način mogu da pomognem korisnicima foruma Krstarica, to će za mene biti ne samo obaveza, nego prvenstveno čast i zadovoljstvo.

Mozes li procitati ovo,kada hoda,hoda brzo,gleda pravo,najcesce jedna ruka u dzebu,smrknut pogled,kada stoji,ruke su prekrstene,i da,kada hoda,palac mu viri iz dzepa?

Da, mogu pročitati.
Nažalost ovo čitam sa više meseci zakašnjenja pošto neodgovorni moderatori nisu odobrili post na vreme. Nadajmo se da je sa tobom sve u redu s obzirom na ozbiljnost situacije koju si izneo. Molim te da se oglasiš ako si u mogućnosti da ovo pročitaš. Osećam odgovornost, mada realno nije moja greška što nisam blagovremeno reagovao.

Ritam rečenice kojom si opisao slučaj (''kad hoda, brzo hoda...'') me podseća na reči jedne moje poznanice, umetnice, koja je nastupala u tada čuvenoj novosadskoj grupi Smokvin list, a koja mi je još 1979. godine pričala ovako - ''Imam sreće, imam predivnog momka, kad spava mirno spava, ništa ne radi. Pije malo, ali hrani se snažno, zbog čvrstog sna ne marim, nije mi važno.''
Bez obzira na njen tadašnji optimizam, sve to sa njenom ljubavlju nije izašlo na dobro jer je ubrzo počelo da joj smeta i to što spava i to što jede i to što ne radi i to što diše, a grupa se raspala mada su mislili da će ih trenutni hit vinuti do vrtoglavih visina.

No vratimo se na tebe.
Smrknut pogled samo po sebi može da znači da je čovek jednostavno namćor. Međutim u kombinaciji sa rukom u džepu, naročito na način koji si opisao, sa palcem izvan njega, mi govori da se radi o izveštačenom stavu. Da taj stav nije prirodan pokazuje položaj palca. Jer palac je tako virio iz džepa pre četrdeset godina. Danas se ruke u džepovima drže neusiljeno i duboko. Danas ruka u džepu ne služi da iskaže stav, nego su tu drži da se zagreje, ili da se počešu jaja.
Dakle radi se samo o nameri da se ostavi utisak čoveka sa kojim se nije šaliti. Svemu tome doprinosi i brz hod, koji bi trebalo da prikaže odlučnost i jasno stavi do znanja da osoba zna kuda ide, odnosno preneseno - zna šta radi u životu. Da je sigurna i jaka.

Prekrštene ruke u komunikaciji sa sagovornikom su u psihologiji nedvosmislen znak kojim se na podsvesnom nivou osoba brani od sagovornika. Tačnije, ne dozvoljava mu pristup, postavlja granicu između sebe i sagovornika. Označava blagu podozrivost i spremnost na odbranu (stavova, interesa).

Sve što sam ti rekao, odnosno manifestacije koje si opisao, govore da se radi o nesigurnoj osobi koja ovim stavom, kao mimikrijom, želi da se zaštiti od okruženja, prikazujući se jačom nego što jeste.
Ako u pitanju nije nesigurnost, onda postoji drugi, možda profesionalni razlog, zbog kojeg se osoba predstavlja takvom.

Javi se molim te da čujem kako si.

Nisam uspela da pronadjem na internetu a jako me zanima:kada muskarac u hodu drzi sake opruzene,prste jako stisnute jedan uz drugi a palac savijen na unutra?Izgleda neobicno,meni cudno?:think:
jel vako
karate.jpg

Back