GOVOR PLESA

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

PLES
(ponovljen blog iz 2011.god. dopunjen sadašnjišnjim osećajem i viđenjem plesa....i života, mog, naravno. )

Volim ples jer govori...
Fenomenalni su...uživala sam.....jako kreativan spoj raznih umetnosti, talenta...koliko rada da budu sinhronizovani…da se osećaju. Oduvek me je fasciniralo to kod umetnika da mogu da se časkom prebace. Evo, njih dvoje...koliko puta su izveli ovu predstavu....koliko meseci vežbali iz dana u dan, koliko povreda, svadja, dokazivanja...to bi kod većine ljudi izazvalo običnost….gubitak osećaja i tog nekog seksipiliteta koji nosi…gubitak želje i dosadu pa bi dodir postao neuzbudjujuć bez te energije koja nosi a predstava samo otaljavanje….ali oni ne…I dalje na sceni izgledaju kao da vode
ljubav….kao da su zaljubljeni….pogledajte im lica…njene oči kada joj zumiraju lice….a opet, svaki pokret hiruški precizan i skoncentrisan… pogledajte joj na samom početku stomak, pre nego je krenula muzika.....ubrzano diše jer je otišla u pravi, realan osećaj neophodan da izvede maestralno predstavu.....da je mirna, bez osećaja koji je nosi stomak bi se lagano spuštao i dizao....verujem da je i sa muškarcem isti slučaj....
I svo to poverenja koje imaju jedno u drugo....jedna grupa ljudi, oba pola, će reći on je tu da joj pomogne da izvede predstavu, da otpleše svoj ples, jer je zapravo ona glavna atrakcija zbog lepog tela, senzibiliteta, te snage u ženskoj nežnosti koja daje notu svemu akrobatskom u životu, svemu lepom...druga grupa, oba pola, bi rekla da je on nosilac plesa zbog fizičke snage, muškog seksipiliteta što sve zajedno sigurnošću zrači.....ne bih ja to tako baš rekla ...da nije njega, ona ne bi plesala ovako ili bi cupkala u svom životu pored lošeg partnera sva izgažena i izubijana...isto važi i za njega jer i on uživa, i on je sav sebe dao zajedničkom plesu...energije koje su se našle....sudbine koje su se našle....pogledajte koliko mu veruje.....sa osmehom se baca apsolutno sigurna u njega, da je tu, da će je uhvatiti. On je sa sigurnim osmehom baca u vis kao igračku ali skupu, najskuplju, najvoljeniju i najmiliju....jer samo tako može biti siguran da će je dočekati...samo ako mu je stalo....posle toliko rada i vremena zajedno neverovatno je kako isijavaju....sve je tu....ljubav, strast, svadja, pomirenje, praćenje i poverenje...kvalitetno trajanje samo ako oboje ulažu u njega....umetnost života u dvoje iskazana plesom.

Dodatak.....Oduvek sam volela ples, i oduvek sam ga doživljavala kao priču koju priča igrač ili igrači, kao umetnost, kao nešto vrlo zahtevno, ali vredno rada i truda....kao život. Iako sam završila sa najboljim ocenama prijemni razred u baletskoj školi Lujo Davičo, lekarski pregled u školi, na kraju godine, je stavio tačku na moje dalje bavljenje baletom. Ustanovljeno je da nemam jednak oslonac na oba stopala, što je za balet nepremostiva prepreka. Mogu se baviti time rekreativno, amaterski, i to vrlo uspešno, ali profi nikada. Posle par dana plakanja, priključih se folkloru, takođe vrlo uspešno i dugoročno :maramica: I sad me mesto ne drži a li čujem muziku.....šta ćeš, taku me majka rodila. Sve je dobro dok ne ripim na astal, a onda Maca stupa na scenu i skida me (čitajte kako oćete) :rotf:
Šalim se, ali je činjenica da ples drži vrlo ozbiljne govorancije, za one koji razumeju taj govor.
E, da pronađem ovaj svoj blog, nagnao me je divan klip koji je jedan prijatelj poslao svima nama (prvi)....kao i život, kao i ljubav, kao poštovanje i poverenje, i ples traži cele ljude, stabilne, istrajne.
Naravno da ima raznih plesova, plesača i plesačica :per::zper: kao što ima i raznih reka, rečica i raznoraznih drugih vodica, no moj osećaj odabra ovo ozbiljno i sa mnogo rada, a opet, vrlo živo....;).:)

attachment.php

PS Dobar vam radni dan plesači i plesačice :heart:......zaboravih da kažem uživajte u ovim klipovima, zaista su vrhunski​

Koliko su reci, i govor i pisane, nedovoljne i nesavrsene da objasne jedan jedini pokret plesaca.
Jezik i govor nas ne mogu dovesti ni blizu istine, ali ples mozda moze.
Pokret, dodir, zagrljaj, ples... jezik bogova, i univerzalni govor prevavilonskih ljudi.
:hvala:

hakim bej;bt262069:
Koliko su reci, i govor i pisane, nedovoljne i nesavrsene da objasne jedan jedini pokret plesaca.
Jezik i govor nas ne mogu dovesti ni blizu istine, ali ples mozda moze.
Pokret, dodir, zagrljaj, ples... jezik bogova, i univerzalni govor prevavilonskih ljudi.
:hvala:

Samo Priroda hakime. Priroda na koju smo ovako nadmeni i prepametni zaboravili.
Ples i muzika postoje od kako postoji čovek. Nešto tako drevno s razlogom opstaje. Zato on podiže, govori, besni, voli, tuguje....samo život. Pokret je kao reka, nekad nabujala, nekad mirna, snena, nekad hitra, guta sve pred sobom.....nekad strastvena kao da voda prosto gori.....samo život.
Znaš, slušam svakakvu muziku već spram raspoloženja i nemam pojma ko je napisao. Nije mi bitan ni izvođač, ni pisac muzike. To jako retko pamtim. Samo slušam i osećam. Tad osećanja plešu neku svoju koreografiju i prelepo je kako god da je......samo život.

I evo za tebe, da pojasnim svoje reči, jedan ples, meni jako drago izvođenje, jer je tako prirodan i životan

Poslednja izmena:
zapravo, najprirodniji ples je valcer. prilikom valcera plesni par se kreće u dvostrukoj spirali - vrti se oko svoje ose (mali krugovi) i u prostoru (veliki krugovi).
taj ples preslikava sva prirodna kretanja; recimo, ako posmatraš reku primetićeš da se ona u svom središnjem delu kreće na potpuno isti način. na taj način ona gradi sama sebi korito. priroda je smislila ovo kretanje.

isto to kretanje je i kretanje zemlje oko sunca ili kretanje nebeskih tela u mlečnom putu.
valcer je najprirodniji ples koji poznajemo.

coco bill;bt262097:
zapravo, najprirodniji ples je valcer. prilikom valcera plesni par se kreće u dvostrukoj spirali - vrti se oko svoje ose (mali krugovi) i u prostoru (veliki krugovi).
taj ples preslikava sva prirodna kretanja; recimo, ako posmatraš reku primetićeš da se ona u svom središnjem delu kreće na potpuno isti način. na taj način ona gradi sama sebi korito. priroda je smislila ovo kretanje.

isto to kretanje je i kretanje zemlje oko sunca ili kretanje nebeskih tela u mlečnom putu.
valcer je najprirodniji ples koji poznajemo.

:klap::klap:
To je praćenje coco. Valcer je praćenje osećaja i tela, kao i talasi što prate jedan drugi, jedan u drugi uviru i jedan iz drugog izviru i kretanjem svojim grade korito dok teku....stabilna promenljivost, isto a različito
Za ovako lep komentar s razumevanjem napisan, jedan tango....moj omiljeni :)

Poslednja izmena:
I poverenje ....ogromno poverenje, a takva su uvek obostrana i s pravim razlogom, inače ništa od plesa i života.
Hvala na divnom klipu. Ulepšala si mi veče. Perfektni su.....tako prirodni i prelepi.

LJILJA MMM;bt262469:
I poverenje ....ogromno poverenje, a takva su uvek obostrana i s pravim razlogom, inače ništa od plesa i života.
Hvala na divnom klipu. Ulepšala si mi veče. Perfektni su.....tako prirodni i prelepi.

i ja obozavam muziku...ples...igru...bavih se i ja malo latino plesom...pa folklorom 8 godina...i uzivam u muzici....cak imam melodiju koju kad sam jaaako tuzna pustim i placemo zajedno ...podelicu sa tobom ...neizostavni tango

nekako sam znal.....kako,ne znam :lzag:
za tebe i za sve tvoje plesove, sadašnje i bivše, što prave buduće, za sve plesače oko tebe, malo divnih toplih tonova uz ovu vetrovitu noć, što na slatki umor i čežnju miriše

:heart:

Back