Pa evo pokusacu ja da ti dam neke osnovne informacije o ovom lepom i zanimljivom gradu.
2006.godine bio sam na nekom kongresu, nisam imao bas previse slobodnog vremena, ali me to nije sprecilo da koristim svaki trenutak slobodnog vremena i da razgledam i upoznajem grad. Moja svakodnevna marsuta polazila je od hotela " Royal " (najstarijeg u Geteborgu, i drugog po starosti u celoj Svedskoj, koji se nalazi u srcu starog dela grada na 5 min hoda od zeleznicke stanice,odakle pocinje svaka vazna prica u vezi sa ovim gradom) duz glavne gradske avenije (gde se nalazi teatar Stora) do trga sa statuom posvecenoj Neptunu, pa odatle jednim kosim produzetkom iste ulice do kongresnog centra koji je spojen sa hotelom " Gothia Tower " .
Deo koji tebe zanima (taj park koji pominjes, zaboravio sam mu ime) je deo izmedju pomenutog hotela " Gothia T. " i Universum-a, zanimljivog kompleksa sa ogromnim akvarijumom te tropikarijumom u kojem se nalaze neke od zaista opasnih zivotinja (ajkule, raze, razne vrste zmija i.t.d.) i uz obliznje zdanje- neke vrste etnoloskog muzeja to ti je dovoljna zanimacija za jedan dan.
Takodje,zanimljiv je i deo setalista uz obalu u blizini zgrade opere, a ceo jedan dan mozes da posvetis obilasku grupe ostrva zvane Arhipelago (ide se tramvajem iz samom centra grada do Saltholmena odakle polaze brodske linije). Ono sto je sjajno je da pomenuta veza tramvaj-brod predstavlja deo gradskog prevoza tako da na ulazu u brod kondukter kuca kartu u vazenju od 1.5h.
Svakako treba posetiti i muzej moderne umetnosti u kojem se bas u vreme kongresa odrzavala izlozba Pikasovih slika.
Iz Geteborga postoji dobra i brza a ne tako skupa veza sa Stokholmom, brzi voz XP2000) do Stokholma (putovanje traje nepuna 3h).
Nadam se da ti je ova prica ipak bila od nekakave koristi.
Pozz