GOSTI
Ako nam neko dolazi u goste, mora brzo, ali zaista brzo da prodje kroz kapiju, jer njih dve brzinom svetlosti prolaze kroz noge I šmugnu van dvorišta. Sistem je razradila Maza do tančina, a Šaša je sve u originalu preuzela od glavnokomandujuće. Prema onom ko ulazi se zatrče kao lude, laju I vrte dupićima. Pridošlica sav sretan misli da mu se raduju pa stoji u otvorenoj kapiji da prvo njih pomazi I u tu svrhu se još I malo sagne I malo raširi noge ne očekujući da će njih dve samo projuriti kroz njegove raširene noge I šmugnuti napolje a da on nije uspeo ni ruku da pruži da ih pomazi. Za celu akciju mojim devojkama je potrebno 2-3 sekunde zavisno od gabarita pridošlice. Pametnice moje. Onda nastane jurnjava da ih vratimo I moliš Boga da vratiš Mazu jer je Šaša prati.
Šaša-Maša ima još jednu osobinu, I to gadnu. Kada neko dodje, a one ne uspeju da pobegnu, znači neko verziran , ona skače pored njega I laje I vrti se u krug ne bi li ovaj stao I pomazio je. Ako je pomazi sve je u redu, ali ako je ignoriše onda ume da ćapne za pantalone. Tako je prošao onaj što čita struju a lepo smo mu rekli da ih pomazi.
Mislim, svima lepo kažemo da imamo dva psa I da prvo njih izmaze pa tek onda da se rukuju sa nama. Naravno da ima ljudi koji se plaše…..ili jednostavno nikada nisu imali neki bliski kontakt sa psom tj. Psima, ili dolaze sa malim detetom ili detetom koje ne zna da li se plaši ili ne……e, te lepo sačekamo kod kapije dok su devojke zatvorene u kući. Zaista nema potrebe da se ljudi traumiraju. Onda ih pustimo dok gosti sede na tremu, ako pridošlica nema ništa protiv. One jurnu, onjuškaju I odu ukoliko gost ne pruži ruku da ih pomazi. Pružena ruka za Šašavka znači da je gost voljan da ga ona smara tokom celog boravka, da je željan da je gladi, češka, uvrće uši, tepa joj…..i tako, pošto je ona domaćinsko pašče, jako se trudi ga ugodi pridošlici.Ako, slučajno prestane sa šaškoljenjem, ona ga lupi šapom po butini govoreći “ej, nastavi, još sam tu” ili ako ovaj tokom razgovora počne da gestakulira, naše milo kučište juri njegovu ruku skakućući oko njega. Izgleda kao loptica skočica I nema tog ko se ne nasmeje. Mazuljak je prisutna samo ukoliko na stolu ima nešto od hrane…...sokovi, pivo, vino, rakija, kafa se ne računa…..zna ona vrlo dobro da joj piće ne odgovara.
Šaša nikada nije cepala obuću……samo od silne radosti kada dodjemo kući mazne nečiju cipelu ili papuču I nosa je cvileći i vrteći zadnjicom, skače I govori “vidi šta imam”…kažeš joj “Šaš baš si dobra, donesi” I ona donosi sva sretna jer je pohvaljena.Nikada nije kidala cveće, uništavala saksije, veš …. bilo šta….rupe je doduše kopala ali tek nakon što Maza započne….ako im damo igračke Maza svoju urniše za cela dva minuta a Šašava svoju čuva, nosa, hvali se svima redom. Ako neko dodje obavezno igračku donosi da mu pokaže onako sva važna …..sušta suprotnost svojoj majci. Maza sedi na stolici za stolom kao čovek, Šaša se nikad nije popela na stolicu, Maza krade hranu gde stigne, Šaša je tužaka, Maza gleda da pobegne iz dvorišta a Šaša je cinkari.....kao da nisu majka i ćerka.