- Poruka
- 5.249
Господовa вечерa
...................................................................................................................................................................
Зашто обележавати Господову вечеру?
...................................................................................................................................................................
Зашто обележавати Господову вечеру?
. Увече у четвртак, 31. март 33. н. е. У Јерусалиму. Исус Христ и апостоли су прославили Пасху.
С обзиром да је јеванђелиста Матеј био тамо он је написао: „Исус узе хлеб и, изрекавши благослов, изломи га, даде га ученицима и рече: ’Узмите, једите.
Ово представља моје тело.‘ Узе и чашу и, захваливши, даде им говорећи:
’Пијте из ње сви; јер ово представља моју „крв савеза“, која треба да се пролије за многе ради опроштења греха̂‘ “ (Матеј 26:26-28).
Да ли је то требало да буде догађај који се никада више неће поновити? Од каквог је значаја био тај догађај?
Да ли он има неко значење за нас данас?
„Чините ово мени на спомен“
Оно што је Исус Христ урадио у ноћи 14. нисана 33. н. е. било је много више од само неког успутног догађаја у његовом животу.
Апостол Павле је говорио о томе када је писао помазаним хришћанима у Коринту где се након више од 20 година још увек радило оно што је Исус урадио те ноћи. Иако 33. н. е.
Павле није био са Исусом и једанаесторицом апостола, нема сумње да је од неког апостола сазнао шта се тада догодило. Надаље, Павле је по свему судећи путем надахнутог откривења добио потврду у погледу извесних аспеката тог догађаја.
Он је рекао: „Од Господа [сам] примио оно што сам вам и предао, да је Господ Исус оне ноћи у којој је требало да буде предат узео хлеб и, након што је захвалио, изломио га је и рекао: ’Ово представља моје тело које је за вас. Чините ово мени на спомен.‘
Исто је учинио и с чашом након што је вечерао, говорећи: ’Ова чаша представља нови савез на основу моје крви. Чините ово, кад год је пијете, мени на спомен‘ “ (1. Коринћанима 11:23-25).
Јеванђелиста Лука потврђује да је Исус заповедио: „Чините ово мени на спомен“ (Лука 22:19). Ове речи су преведене и на следећи начин: „Радите то у знак сећања на мене“ (Today’s English Version) и „Радите то као помен мени“ (The Jerusalem Bible). Ово обележавање се често назива и Меморијал Христове смрти.
Павле га је назвао и Господова вечера — што је одговарајући назив јер је то обележавање уведено током ноћи (1. Коринћанима 11:20). Хришћанима је заповеђено да обележавају Господову вечеру.
Али зашто је успостављено ово обележавање?
........................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................

Poslednja izmena: