- Poruka
- 6.538
Nego ko mi je izbrisao komentar?
Iako je bio ranilački na jedno oko sklapan.
Ne znam, nisam nadležan za cenzuru.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nego ko mi je izbrisao komentar?
Iako je bio ranilački na jedno oko sklapan.
Juče gledah u Beogradskoj hronici da se priprema u Zvezdara teatru slična stvar sa Maratnocima, u režiji Milice Kralj. Sve muške uloge će preuzeti glumice.
Da l' seil'
?
ma što? eksperimentalno može biti zanimljivo, ne verujem da pretenduju na nešto više od toga
. Ta apriorna reakcija na Jevtića ima neke druge razloge, korene, ali to je već problem onih koji imaju predrasude i predubeđenja, kojih ne umeju da se oslobode...
Tačno.
Međutim, njegov minuli rad (CV) u kombinaciji sa intervjuima koje je davao u TV emisijama za slaboumne, zaista ne daje osnov za bilo šta normalno.
Opasna je stvar u recepciji umetnosti imati predubedjenja i predrasude. Bosko Buha je svetla tacka naseg pozorista (uz JDP, ali to je drugaciji diskurs), jedino mesto gde mozete otici i gledati predstave neopterecene necijom pretencioznoscu i turobnim nabacivanjem drustvene aktuelnosti na nos u skromnoj umetnickoj obradi. Meni je zao sto je Buha doslo u dnevnu i zutu stampu samo zato sto se nekom nadiglo da mu smeta Jevtic ili, jos gore, sto neko misli da ima ista cudno u tom da u pozoristu muskarac igra zenu,a zena muskarca (a posebno Buhi gde je to praksa u vise predstava, jer Buha ima kao sto rekoh taj renesansno-karnevalski duh). Reakcija na celu tu pricu vise govori o tome koliko mi nismo senzibilisani kao drustvo da prihvatamo nesto sto izlazi iz uobicajenog i koliko takav izraz smeta najvise onima koji nisu prismrdeli u pozoriste godinama...
Istovremeno, u Novom Sadu se cenzurise rad studentkinje umetnosti (koji, uzgred budi receno, ima vrlo istinitu simboliku) i opet - masa neprosvecenih smatra to ispravnim postupkom. Mene to boli kao nekog ko u svemu tome moze da procita koliko smo se okovali u vlastitu ignoranciju, koliko kao narod nemamo elementarni kulturni kontinuitet, kada danas reagujemo tako na neke sasvim legitimne stvari.
Jungova teorija licnosti lepo pravi razliku izmedju Senzora i Intuitivnih tipova...Srpsko drustvo je drustvo tradicionalnih senzora, najrasprostanjenijeg i najuprosecenijeg od svih tipova licnosti...I tesko da ce ovde ikad moci da se desi bilo kakva renesansa, a da prevazilazi okvire svetlih pojedinaca.
Srpsko društvo je je najotvorenije društvo u regionu. Apsolutno i ubedljivo. Totalni beskraj u slobodi ideja i mišljenja u odnosu na sve okolne zemlje.
Drugo, glumci jako vole, a tako i Jevtić, da svoju javnu aktivnost proširuju izvan granica svoga posla, pa tako imaju mišljenje o stvarima koje nemaju veze sa pozorištem i filmom, štaviše, povezuju svoju umetničku aktivnost sa dnevnim aktuelenostima na jedan po mom mišljenju nekorektan način. E pa kada je tako, onda budi spreman da na sebe primiš deo animoziteta koji takođe nema veze sa umetničkim razlozima.
I treće, ne treba da trpaš u isti koš događaj sa neke izložbe. Čini mi se pokušavaš da uspostaviš ideološku vezu po nekom osnovu koji si sam učitao u slučaj, a to takođe nije korektno.
Ne kontam na šta se ovo odnosi, na koju otvorenost i slobodu? I koje je polje gde se ta sloboda ostvaruje? Mislim da si na dobrom putu, ako mislimo na isto.
U teoriji si ti u pravu, u praksi, stavljanje u postavu samo muškaraca u takvom komadu zahteva nekakvo objašnjenje a Jevtić nije bio ni blizu da ponudi to objašnjenje. Obrnutu stvar su uradili ovih dana sa "Maratoncima" gde sve uloge tumače žene, i to mi već liči da može imati nekog smisla pošto znamo da se deo groteske sastoji u tome što su Topalovići svi muškarci, tako da obrtanje može da bude zanimljivo.
Objašnjenje je vrlo jednostavno, s tim da glumac nije dužan da ga daje, to je rediteljska obaveza. Objašnjenje leži u činjenici da je travestija osnovno sredstvo Nušićevog humora u Gospođi ministarki. Travestija društvenih uloga, perevertovanje pozicija, preuzeti identiteti...Iskoristiti stilsku travestiju, da se ta moralna dovede do nivoa groteske je jako inteligentan potez autorke po principu lakše je muškarca presvući u ženu, nego od vas napraviti elitu. Dakle, opravdano je itekako i vrlo zasnovano u teoriji, čak i u studijama koje se tiču Nušićevih komada i uopšte, celina srpske komediografije i humoristične i satirične književnosti, pa i književnosti uopšte, počiva na principu prividnog preobražaja ( a travestija je vrsta istog ). Od prerušavanja zatočnika i delije devojke (žene koja uzima ulogu muškarca, što je klasična travestija) u epskoj poeziji, od lažnog cara Šćepana Malog po principu važno je ime, a ne sadržaj, preko Feme, Živke kao društvene travestije, preko slepog vođe koji predvodi slepi narod, pa suđenja jazavcu, kučeta u čakširama, do npr. Kovačevićevog Profesionalca gde prerušavanje postaje legitiman instrument etc...Srpski i slovenski narodni običaji puni su takođe raznih vidova obredne travestije, od kojih je poznatija ona kada se muškarac izvodi pred mladoženju, prerušen u ženu.... I tako redom....
Kad je Nušić u pitanju, igranja su višestruko moguća. Tako je na primer nevažna kćerka Dara koja ima praktično 10 replika u celom komadu, postala žena ometena u razvoju u izvođenju Olge Odanović u Narodnom pozorištu, a da ne govorimo da je Olga svega 4-5 godina mlađa od Radmile Živković kojoj glumi kćerku....U predstavi Dr u istom pozorištu, Ivana Žigon prikazala je lik Amerikanke kao stepfordsku ženu koja izgovara fraze i deluje kao robot, iako toga u tekstu nema, to je bilo slobodno čitanje prodora američke kulture u srpsku i takve intervencije su uvek interesantne... Marica u Sumnjivom licu JDP-a nije tako čedna kako se tradicionalno, bez ikakve podloge, a priori pretpostavlja - sledstveno vremenu kad je nastala komedija, Marica kao devojka koja se sastaje s muškarcem u hotelu trebala bi biti upravo shvaćena kao devojka slobodnijih shvatanja... i tako redom... Brojne su intervencije moguće i poželjne, a što je čitanje ozbiljnije, to su one složenije i kreativnije.
Sveopšta travestija, nagli preobražaji i transformacije Živke i njene okoline dali su Tanji Mandić odličan šlagvort za opštu travestiju na sceni i to je vrlo inteligentno.
Što se izložbe tiče, vrlo je jasno da sam pomenuo samo u kontekstu koliko konzervativizam i neznanje, neprosvećena masa i/ili pojedinac i površni mediji mogu da naškode umetnosti, a oba su primera vrlo simptomatična i u tom smislu stoje u istoj ravni. Ideologija me ne zanima.