Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 101.926
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bfate, za mene gospodar orstenova zakon.I ja jedva cekam da krene..to su desavanja od pre hiljadu godina i pre Hobita i Gospodara prstenova, kako je sve pocelo
https://www.imdb.com/title/tt7631058/?ref_=nv_sr_srsg_0
Navodno, serija ce se baviti drugim dobom.Bfate, za mene gospodar orstenova zakon.
Ali mislim da ipak... noci film necemo da ugledamo franshaze bar za jos 3-4 godine.
A serija, ne....
A ni knjigu jos nisam procitao
film je uvek bolji od serijeNavodno, serija ce se baviti drugim dobom.
Posto zapravo i ne postoji knjiga drugog doba (barem ne nalik na GP/Hobit), onda ce verovatno sto sta da izmisle, da bi napravili kakvu takvu pricu. Citam, ubise se od pisanja neki silni pisci pod nekim grozomornim obezbedjenjem.
Tako, moja racunica je, da ce ovo da bude nesto kao GoT sa Tolkinovim motivima.
S obzirom da planiraju da skucaju milijardu na to bice, racunam, barem efektno. Videcemo koliko ce da bude dobro.
Ja sam malo zbunjen, iz relativno male knjige Hobita snimljeno je 3 filma, i iz tri obimne knjige GP napravljena su takodje 3 filma. U Hobitu su ga opalili po razvlacenju price. A u GP su izostavili delove price. Bolje da su snimili 6 ili 9 filmova GP ako su vec snimali 3 Hobita.film je uvek bolji od serije
ima dosta knjiga o tolkinu koje su pisali neki drugi. Neke razne analize tolkinovog rada. Ne tvrdim da znam sve o tome, samo sam citao neke. Koliko shvatam tolkin ima dosta materijala ali nije sve zavrsilo po knjigama. Da li medju njima ima neka sa ovim naslovom, ne znam, ali se ne secam da ima takav naslov - uglavnom su price i pesme i medju njima nema knjige ni sa slicnim naslovom. Uostalom ima nekolicina LOTR (GP) sajtova na kojima se moze saznati svasta. Ima naravno i kontroverznih shvatanja a i sam tolkin nije bas sve odjednom izbacio iz glave nego je to pravljenje barem ovih glavnih knjiga malo trajalo a bice da je i on malo lutao.A po kojij je knjizi ovo radjeno, istoimenoj?
Ja nisam gledao film ali sam pročitao knjigu Gospodar prstenova koja se sastoji iz tri delaA po kojij je knjizi ovo radjeno, istoimenoj?
Ja nisam gledao film ali sam pročitao knjigu Gospodar prstenova koja se sastoji iz tri dela
Dž. R. R. Tolkin~Gospodar prstenova-Družina prstena
Dž. R. R. Tolkin~Gospodar prstenova-Dve kule
Dž. R. R. Tolkin~Gospodar prstenova-Povratak Kralja
Prvo hvala na ovim podacima. Znao sam da postoji nesto zvano istorija ali nisam bas kopao. I znam da je sin onomad sredjivao neki silni materijal. Lepo da je sve to slozeno po nekim knjigama za citanje i inspiraciju.Postoji 11 knjiga takozvana "Istorija Middle Earth". Prvih pet je uradio sam Tolkin dok je zadnjih sest, nakon smrti Tolkina, zavrsio i objavio njegov sin Kristofer Tolkin. Zadnjih sest su i dalje Tolkinovo delo koje je Kristofer sklopio u knjige.
1. Knjiga izgubljenih prica -prvi deo
2. Knjiga izgubljenih prica - drugi deo
3. Slojevi Belerijanda
4.Oblikovanje Middle Earth
5.Izgubljeni put i druga pisanja
6.Povratak senke - istorija Gospodara Prstenova - prvi deo
7.Izdaja Izengarda- istorija Gospodara Prstenova - drugi deo
8.Rat Prstena -istorija GP - treci deo
9.Sauron pobedjen -istorija GP - cetvrti deo
10. Morgotov prsten
11.Rat dragulja.
I naravno, Silmarilion knjiga, koja je izasla pre istorije. Ja ne znam da li su sve ove knjige izdate u Srbiji i na srpskom jeziku. Ako jesu mozda je prevod naslova knjiga drugaciji od mog prevoda. Neko je gore napisao da je neko drugi radio na ovim knjigama sto mislim da nije tacno. Mislim da je Kristofer Tolkin jedini koji je radio na Tolkinovim knjigama i koji je izdao preostale knjige istorije nakon smrti njegovog oca.
Да су ишли редом филмови би свеједно били добри, али би много мање људи видело.Ja sam malo zbunjen, iz relativno male knjige Hobita snimljeno je 3 filma, i iz tri obimne knjige GP napravljena su takodje 3 filma. U Hobitu su ga opalili po razvlacenju price. A u GP su izostavili delove price. Bolje da su snimili 6 ili 9 filmova GP ako su vec snimali 3 Hobita.
Ali da zasto da snime prvo Hobita koji inace istorijski dolazi pre GP, kad mogu da prvo snime 3 filma GP pa posle kad se publici osladi da prave ono sto je trebalo pre. Mi koji smo citali knjige citali smo ih redom u vremenu. Kome se dopao Hobit presao je GP, kome nije, dig'o je ruke.
Sad opet idemo unazad u vremenu. Sta je bilo pre? Pa kad se to potrosi i osladi onda ce da idu opet pre i da skucaju 3 milke i na to.
Nazalost u pravu si. Mi kao da smo neka autisticna vrsta, prvo neko mora da nas opali sa necim jakim, da bi posle mogli da dugo pijemo razvodnjenu vodicu, i to da placamo unedogled. Mozda da je ovaj svet zasnovan na nekim ljudskijim vrednostima, a ne na novcu kao merilu, mozda bi i bilo bitno da se u necemu uziva u redosledu. Ovako je bitnije koliko para je zaradjeno i koliko ljudi je navuceno. Dobar deo ljudi se upoznaje sa tolkinom tek sa filmovima. A iskreno ni moja generacija bi slabo na to natrcala da nije bilo prve igre tipa 'avanture' koja je bila zasnovana na Hobitu, pa smo svi citali knjigu da prodjemo igricu. A onda nam je tek pukao svet sa Gospodarem. Bice da smo imali vise srece pa nas nisu marketinski obradjivali.Да су ишли редом филмови би свеједно били добри, али би много мање људи видело.
Разумем ја и исплативост реда којим се ишло, прво Господар прстена па Хобит... Али Хобита не би видело тако много људи да је прво снимљен. После Господара прстена можеш да пустиш шта хоћеш, само ако је добро утемељено у књигама.
Било је још испочетка коментара да су битке у филмовима пренаглашене, а друга дешавања, међусобни односи ликова и њихова размишљања смањени... Али не буним се.
Купио сам књиге Господара прстена, прочитаћу једног дана.
Ово није време када се чита... Мода је врло наклоњена сликама/видеу. Лакше је погледати филм од 2 сата или серију од 10 сати садржаја, него уложити можда чак и мање од серије у читање књиге (ако је низ књига онда је то време веће).Nazalost u pravu si. Mi kao da smo neka autisticna vrsta, prvo neko mora da nas opali sa necim jakim, da bi posle mogli da dugo pijemo razvodnjenu vodicu, i to da placamo unedogled. Mozda da je ovaj svet zasnovan na nekim ljudskijim vrednostima, a ne na novcu kao merilu, mozda bi i bilo bitno da se u necemu uziva u redosledu. Ovako je bitnije koliko para je zaradjeno i koliko ljudi je navuceno. Dobar deo ljudi se upoznaje sa tolkinom tek sa filmovima. A iskreno ni moja generacija bi slabo na to natrcala da nije bilo prve igre tipa 'avanture' koja je bila zasnovana na Hobitu, pa smo svi citali knjigu da prodjemo igricu. A onda nam je tek pukao svet sa Gospodarem. Bice da smo imali vise srece pa nas nisu marketinski obradjivali.
Na kraju krajeva sve to sa razdesenim hronologijama i nije nista novo. Ratovi zvezda su krenuli od druge polovine. Mnoge knjige u jakim serijalima (na primer Asimovljeva Zaduzbina) su izlazile van hronologije. Itd. Hronologiju smo izgleda ostavili za sopstvenu realnu istoriju jer i ne mozemo drugacije....
Kad budes citao knjigu doziveces sve ono sto nisi doziveo na filmu![]()
Otvorio si nekoliko velikih tema. Mozda da pricamo negde drugde?Ово није време када се чита... Мода је врло наклоњена сликама/видеу. Лакше је погледати филм од 2 сата или серију од 10 сати садржаја, него уложити можда чак и мање од серије у читање књиге (ако је низ књига онда је то време веће).
Доста се ствари врти само око профита, а не мора да буде тако.
Драго ми је да си поменуо Задужбину - купио сам и прочитао. Набавио сам и Царство, нисам још прочитао. Хтео бих да купим и Роботе, ако се сете да издају код нас.Јес' "у рикверц" али шта је ту је. Могуће је да ћу набавити Роботе пре него што узмем да читам Царство па ћу барем то добро да испратим.
Желео сам да барем нешто од Задужбине буде снимљено... Знам да постоји серија, не знам тачно који део покрива.
Тренутно сам највише заинтересован да прочитам Дину (свих осам књига, набавио пре пар месеци). Прву сам прочитао и видео разлике и према старом и према новом филму. Стари филм је некако више уметнички израз, док је нови ближи књизи, мада прескаче неке битне ствари. Могли су да помену јер ћемо гледати и други нови филм... И старо и ново обухватају тек прву књигу. Ко ће знати шта је до краја било? А толико ствари се дешавало и пре тог низа књига.
Прочитао сам на википедији представљање Дине али и о Френку Херберту. Изузетно ми се свидела једна његова реченица, отприлике... Да највише треба верујемо сопственом искуству и размишљању.
Šta je to, ova amazonska nakaza? Neka, hvala.Uskoro.
Никад чуо... Изгледа да сам пропустио нешто битноOtvorio si nekoliko velikih tema. Mozda da pricamo negde drugde?
Da ti dodam Zemljomorje (izaslo celo na nasem) Ursule Legvin. Nije nikad snimljen film