Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da,veoma zanimljjivo. Jedan od najlepsih krajeva na KiM jeste Gora i uopste sve tamo oko Sare. Goranci su veoma gostoljubivi, i prijatni ljudi.
pa ne znam koliko je to tacno da je to vasa nosnja , svet je toliko stari da se ne zna tacno ko od koga vuce.....znaci nije lepo usvajati ono sto je tudje sve u svemu nama je drago ako se dtugi od nas ucecuo sam, ne znam koliko je istina, a verujem coveku koji mi je rekao, inace je goranac, goranci imaju najlepsu albansku nosnju, onu staru bogatu nosnju koja je takoreci nestala na kosovu. znaci da biste videli pravu albansku musku nosnju morate otici na goru.
Evo sta o tome misle Goranci Ademe.
http://www6.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/21/012264308/goranci_i_bunjevci.html?3
ako ne verujes idi u prizren i uveri se, po gradu se cuje njihov jezik, i niko ne obraca paznju na to, sto je za mene bilo malo neobicno. mislim razlika kada se u mitrovici govorilo albansko-srpski pre rata i odjednom samo albanski, i tu i tamo bosnjacki, ali i ne tako cesto na ulici. inace ceo tekst mi lici na placenu reklamu nekih patrijota. preobiluje glupostima ili namerno zivrnutim "informacijama".mada je Gorancima neupordivo teze, jer sada ostase na Kosovu u milosti i nemilosti okrutnih primitivaca Arbanasa koji ih žele istrebiti ili pretociti u Albance.
Zapis o Gorancima radjen od Birthe Trærup 1956 ( muzicki etnolog sa instituta u Kopenhagenu )...
u prizrenu je uvek zivelo vise turaka bosnjaka goranaca i ostalih , a albanci su to nastanili manje vise na silu, proterali sve sto se moglo prteratiovako, kazem da znam nekoliko ogranaca, ima ih u mitrovici na desetine, kao u svakom gradu. ali nikada nisam cuo da neki goranac kaze da im je...
ako ne verujes idi u prizren i uveri se, po gradu se cuje njihov jezik, i niko ne obraca paznju na to, sto je za mene bilo malo neobicno. mislim razlika kada se u mitrovici govorilo albansko-srpski pre rata i odjednom samo albanski, i tu i tamo bosnjacki, ali i ne tako cesto na ulici. inace ceo tekst mi lici na placenu reklamu nekih patrijota. preobiluje glupostima ili namerno zivrnutim "informacijama".
i da ne duzim, goranci su bas veliki vernici, cak i vise od albanaca, moje misljenje, i ne verujem da ih zabole za srbiju, kosovo i sl. znaci sto se neke svesti o svojoj drzavi tice, to im nije jaca strana. ali verujem da zele biti slobodni, da zele raditi, sa albancima ih veze veroispovest, dosta obicaja. na zalost granice ih odvajaju, tako da im se ne zna tacan broj, ali cujem da je i njima sada lakse, mogu u albaniju bez ikakvih problema, samo odkumenat UMNIK-a, znaci obnavljaju stare porodicne veze, koje su prekinuli za vreme E. Hodze i.....
da ne duzim, postujem ih kao ljude, link ti je cista glupost, i nadam se da ce nastaviti ziveti normalno, ma gde se nalazili, kosovo, albanija ili makedonija
cuo sam, ne znam koliko je istina, a verujem coveku koji mi je rekao, inace je goranac, goranci imaju najlepsu albansku nosnju, onu staru bogatu nosnju koja je takoreci nestala na kosovu. znaci da biste videli pravu albansku musku nosnju morate otici na goru.
Za tvoju informaciju,ja sam imala tu sreću da obidjem Kosovo i uzduž i popreko, pa i da obidjem GORU,zahvaljujući mojoj kumi koja je Goranka.ALI nikada nisam čula da se deklarisala kao Albanka ili neko njen kao Albanac. Samim tim ni to da su njeni preci nosili Albansku nošnju.Zaključak: nemoj mnogo verovati na reč- ko pita ne skita. Što se tiče gostoljubivosti i prijateljstva;nigde nećeš biti srdačnije dočekan nego u GORU! Kad se samo setim njihovih tulumbica,baklava,kadaifa,bureka;voda mi podje na usta.Tako da su ONI narod koji je sav svoj i ORIGINALAN!
a ti govoris kao led na suncu...@vmax govoris u vetar, nista sa sigurnoscu, "Zene Wele"
# Vintage ajde posalji prevod od te Dankinje na PP ako te nije muka
Sto se tice goranske nosnje ona se dossta promenila. Ona nosnja o kojoj prica Adem je veoma retka jer Gora, kao i narodna nosnja, nije izuzeta od trenutne mode. Nosnja koja je bila pre nekoliko decenija se 100 % razlikuje od danasnje koja je mozda lepse uradjena ali nema tu svrhu koja je imala ona pre nekoliko decenija ( tu nosnju su nosili skoro uvek, a dok danas samo na svadbenim veseljima i slicnim prigodama ).Muska nosnja se danas i ne priprema, koliko je meni poznato. Staru nosnju sa veoma malim modnim promenama zadrzali su jedino goranska sela u Albaniji, mada su i oni poprimili nesto sa strane .