Goodbye Euro, Hello Drachma

Han Pritcher

Elita
Banovan
Poruka
16.622
Nemacki ministar finansija anticipira bankrot grcke i njavaljuje mogucnost da Grcka vrati Drahmu.

Drachma.jpg

German Finance Minister Wolfgang Schäuble, who is reportedly doubtful that the country can be saved from bankruptcy, is preparing for the possibility of Greek insolvency. Officials in his ministry are currently reviewing scenarios for handling such a situation, exploring what it might mean for the rest of the euro zone. Under the first scenario for a Greek bankruptcy, the country would remain in the euro zone. Under the other, Athens would abandon the common currency and reintroduce the drachma.

The European bailout mechanism, the European Financial Stability Facility (EFSF), is playing a key role in those considerations. Soon the EFSF is expected to be given new powers agreed to by European leaders at a special euro crisis summit in late July. Two instruments at the EFSF's disposal are at the forefront of the Finance Ministry's scenarios.

Bankruptcy Could Create Credit Crunch

One of these key instruments would be credit lines provided to countries like Spain or Italy if investors stop lending them money after a Greek bankruptcy. If banks were forced to write off the billions in Greek government bonds on their books, they could become reliant on billions in rescue fund aid in numerous euro-zone countries. Both developments are to be expected in a Greek insolvency, regardless of whether the country exits the euro or not.

Volker Bouffier, the governor of the state of Hesse, which is home to Germany's financial capital Frankfurt, is a member of Chancellor Angela Merkel's conservative Christian Democratic Union (CDU) party, as is Schäuble. Bouffier is now urging that the possibility for countries to leave the euro zone be created quickly. Current European Union treaties provide no provisions for a country to abandon the currency.

"If the savings and reform efforts of the Greek government aren't successful, then we need to ask the question of whether we need new rules to make it possible for a euro country to leave the currency union," Bouffier told SPIEGEL.

Konsekvence po evro zonu?

kako oni misle da drahmom otplate dugove ,nista to grcima nece pomoci ,mozda ce pomoci Eu ...da je otpisu i ne kreditiraju vise ,a kada na red dodju ostale zemlje PIIGS-a ... Eu ce opstati samo ako se svede na zapadne zemlje po cenu valute - euro

pa upravo misle da ne otplate dugove, u stvari nema sta da misle, oni ne mogu da vrate dugove stranim poveriocima ni pod razno. taj bankrot se pominje.
ono sto mogu je da unutrasnji dug svedu na blazi nivo kroz devalvaciju svoje valute i prodaju svoje obveznice u drahmama.

nema im drugog

Ma, jasno kao dan.
"Spašavanje" Grčke je drugi izraz za spašavanje bankarskih dupeta.
Grcima drže predavanja o tome kako su lenji, bla-bla-bla*, a niko da spomene "genijalne" direktore zapadnih banaka koje su pumpale sredstva Grcima, ne razmišljajući (ili praveći se ludim) na kreditni rizik. Na kraju se i dešava da su one zapravo zaštićene od kreditnog rizika grčkih obveznica. Pa, brate, tako i ja mogu da se bavim bankarstvom. Jedini gubitak stranih banaka je u polju kursnih razlika. Mada, tekući rat štamparija minimizira i te gubitke...

*Mada, svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju. Mislim, da Grčka nema ovolike dugove, ne bi bilo problema grčkih dugova. Dok im je kapljala para, niko nije protestvovao, sindikati ćutali kao zaliveni, sve je bilo super... Koji je moj trebao Grcima da se toliko zadužuju???

Ma, jasno kao dan.
"Spašavanje" Grčke je drugi izraz za spašavanje bankarskih dupeta.
Grcima drže predavanja o tome kako su lenji, bla-bla-bla*, a niko da spomene "genijalne" direktore zapadnih banaka koje su pumpale sredstva Grcima, ne razmišljajući (ili praveći se ludim) na kreditni rizik. Na kraju se i dešava da su one zapravo zaštićene od kreditnog rizika grčkih obveznica. Pa, brate, tako i ja mogu da se bavim bankarstvom. Jedini gubitak stranih banaka je u polju kursnih razlika. Mada, tekući rat štamparija minimizira i te gubitke...

*Mada, svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju. Mislim, da Grčka nema ovolike dugove, ne bi bilo problema grčkih dugova. Dok im je kapljala para, niko nije protestvovao, sindikati ćutali kao zaliveni, sve je bilo super... Koji je moj trebao Grcima da se toliko zadužuju???

Banke ne izajmuju pare bankara nego pare ljudi koji su ustedeli svoje pare u banci.

Hajde da zamislimo da je Grčka napustila evrozonu. Otišla, nema je više, ne zanima nas rešavanje dugova.
Šta se dešava u ostatku evrozone?
Počinje potera za novim žrtvenim jarcem. Tržište će ubrzo naciljati novu najslabiju kariku.
Ukoliko pretpostavimo da komplikovane administrativne procedure nema, tržište će evrozonu ubrzo svesti na one države koje tu, zapravo, i treba da budu (Nemačka + još par njih).
Koji krug država će tu biti zavisi od "troškova izbacivanja", koji sigurno postoje i koji će uvećavaju sa svakim novim izbacivanjem (Grčka je od celog društva najmanji žrtveni jarac. Svaki naredni je krupniji).

Iskren da budem, nije mi sasvim jasno koji su to "troškovi izbacivanja". Očigledno je da oni postoje, čim se Grci i dalje drže u evrozoni (zanemarićemo za trenutak efekat želje poverilaca da očuvaju glavnicu duga).
Može li neko da mi objasni, koje troškove trpi ostatak evrozone, ako jedna njena članica istupi (pretpostavimo da nije zbog dužničke krize)?

Poslednja izmena:
I kakve veze ima stim, inace svakako ima veze. Ne daju evropski politicari za par bankara par miljarde nego za to da ne propadnu sve banke i niko nema vise ni cent ustedzeno.
Političari su obične marionete.
Daleko najveći deo irskog državnog duga potiče od toga što je Irska prihvatila na sebe teret bankrota banaka u krizi 2008. kao što je i u SAD finansijski sektor oporavljen na teret poreskih obveznika(dobro i štampanjem novca, naravno)

Političari su obične marionete.
Daleko najveći deo irskog državnog duga potiče od toga što je Irska prihvatila na sebe teret bankrota banaka u krizi 2008. kao što je i u SAD finansijski sektor oporavljen na teret poreskih obveznika(dobro i štampanjem novca, naravno)

Bile su dve alternative da drzava daje pare ili da sve pare ustedjene u banci propadnu, nijedna ni druga nije dobra.

Bankarske pare nisu od bankara nego od onih koji imaju pare u banci.

Nisam hteo da otvaram novu temu a sve radi samo jednog pitanja a to je da li neko zna koliki je bio odnos evro/dinar za 2003 godinu treba mi ta informacija jako mi je bitno.Da li je bila 1:80 ili ne i postoji li neki sajt gde to mogu da proverim

Back