golubovi smaraju...

nije direktno vezano za temu, ali Kinezi nemaju takvih problema.
ni sa golubovima, ali ni sa mačkama i psima.
slika je od pre par nedelja sa tipične pijace
obratite pažnju na levi gornji ugao.

fnhgmc.jpg

A kako sova da se resim? Kod mene u celoj ulici ih se nakotilo, i onda lete sa kuce na kucu, imam vazdusnu pusku al zao mi da ih postreljam, mislila sam bar jednu da skinem pa se mozda ostale opamete :D al opet mi zao... Da vam ne pricam da nocu nema spavanja kad pocnu da ispustaju one krike njihove uhhh.....

Pazite se, sove su zakonom zasticena retka vrsta ptica. Mozete odgovarati za ubistvo sova.

Nabavi mačku bre čoveče pa će ona da ih tepa.
Sove su korisne jer hasaju miševe a slepi miševi komarce. Golubovi su beskorisni totalno i samo kenjaju svuda. Meni je jedan sleteo na terasu i nisam odmah provalila. Čudo mi napravio za 3-4 sata. Ako ih neki komšija navadi da im baca mrvice, celo jato se naseli na toj lokaciji valjda čuju kljucanje pa sleću jedan za drugim. MAČKA je zakon za napasti.

GOLUB DIVLJI

Meso divljeg goluba grivnaša je kvalitetno i vrlo ukusno. U 100 g mesa ima 125 kalorija, a sadrži 20 g proteina i 4 g masti.

RECEPTURE

SUPE I ČORBE

Čorba od golubova

Potrebno:
2 mlada goluba grivnaša
2 l hladne vode
1 veza zeleni
1 paradajz
1 manja glavica crnog luka
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
1 kašika maslaca (ili margarina)
1 kašika bezglutenskog brašna
1 žumance
2 dl kisele pavlake
1 limun
so, mleveni biber, aleva paprika

Priprema:
Očišćene golubove oprati i staviti u lonac sa hladnom vodom i kuvati da meso omekša. Kuvane golubove izvaditi, dodati isečenu zelen i paradajz i kuvati oko 30 minuta da zelen omekša. Pred ručak čorbu zapržiti: na ugrejanom maslacu staklasto propržiti sitno seckani crni luk, brašno i alevu papriku. Peliti supom od golubova, dodati golubove i ostaviti da krčka oko 20 minuta na smanjenoj temperaturi. Izvaditi golubove i preseći ih uzdužno na polovine. Čorbu procediti, zelen izmiksirati, vratiti ponovo u čorbu i začiniti mešavinom žumanca, pavlake i soka od limuna. Golubije meso vratiti u čobu, posuti sitno seckanim listom peršuna i služiti.

PRŽENA I PEČENA JELA

Nadeveni golubovi

Potrebno:
4 mlada goluba
4 bezglutenske zemičke
3 dl mleka
3 jajeta
2 kuvana žumanca
1 kašika maslaca
1 kaška suvog grožđa
1 kašika šećera
malo kore od limuna

Priprema:
Očišćene golubove oprati i osušiti. Pripremiti nadev: zemičke iseći na komade i potopiti u toplo mleko i ohladiti. Dodati grožđice kuvana žumanca, malo rendane kore od limuna, umućena tri jaja i malo zasladiti. Masu dobro izmešati i nadenuti golubove. Otvore zašiti bezbojnm koncem, premazati ih maslacom slagati ih u vatrostalnu činiju. Peći u zagrejanoj pećnici, često ih prelivajući sokom od pečenja, da lepo porumene i meso omekša. Izvaditi, malo ohladiti, iseći na polovine i služiti.

Koliko god bili simpaticni golubovi stvarno smaraju.

Na raspolaganju se sledece mere

Mehaničke mere zaštite od ptica se ubrajaju svi vidovi barijera koje sprečavaju ptice da fizički dodju ili slete na zaštićeni prostor. Mehaničke zaštite ne štete ni u kakvom pogledu pticama i fizički ih ne ozledjuju. koriste se i mreže i iglice za ptice.

iglice_za_ptice.jpg

siljci_za_golubove.jpg

Iglice za ptice su izrađene od visokokvalitetnog materijala koji je otporan na sve vremenske uslove. Šiljci su napravljeni od nerdjajućeg čelika koji su savitljivi i zatupljeni na vrhu i kao takvi ne povredjuju ptice. Šiljci se nalaze na postolju od polikarbonantne baze koji kao celina mogu da izdrže temperature i do -40C. Šiljci za golubove, vrabce, vrane i sve druge ptice, mehanički ih sprečavaju da slete na bilo koju površinu na kojoj su montirani. Svoju namenu iglice ili siljci imaju na svim površinama na kojima se ptice zadržavaju ili gnezde. Montaža samih iglica moguća je na površinama kao što su krovovi, tavani, klime, limovi, keramika, zidovi, drvo, staklo i na svim drugim površinama. Velika prednost iglica za ptice (za golubove i druge ptice), jeste njena laka montaža, efikasnost pri odbijanju ptica od prostora na koji se montiraju i takodje se smatraju humanim jer ne povredjuje ptice. Treba imati u vidu da ovakav vid zaštite od ptica (golubova, vrabaca, vrana, svraka itd.) predstavlja dugoročno ulaganje jer su šiljci za ptice praktično neuništivi od prirodnih uticaja.

Hemijske mere u borbi protiv ovih napasti jesu razne vrste repelenata. Repelenti u svom sastavu imaju materije koje stvaraju osećaj nelagodnosti kod ptica i one kasnije izbegavaju dolazak na takvu površinu. Firma Eko End u svojoj ponudi ima repelent koji odbija ptice od tretiranog prostora.

repelent_za_zastitu_od_ptica.jpg

Gel za zaštitu od ptica predstavlja repelent koji pre svega nije otrovan i nije štetan za ptice već im osim odbojnosti stvara i osećaj neprijatnosti, zbog lepnjenja nogu na tretiranoj površini. Može se koristiti na svim površinama i jako je pogodan za površine koje su na prometnim - vizuelnim mestima, jer ne ostavlja upadljive tragove. Zbog svoje prozirne boje i slabe primećenosti pogodan je za zaštitu od ptica na svim frekventim mestima. Delovanje gela je vremenski ograničeno i u praksi je svedeno na period od 6 mešeci. Spektar delovanja gela je širok i uglavnom ubraja sve ptice sa naših prostora..

Vrlo se lako nanosi na sve površine koje pre postavljanja moraju biti čiste i suve. Odbija ptice svojim hemijskim sastavom i smatra se pogodnim rešenjem za kraći vremenski period.

Back