Goju-ryu, Uechi-ryu i bacanja

• Začetnik teme Začetnik teme NiKo7
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

NiKo7

Početnik
Poruka
34
Dakle pitanje glasi:

DA LI SE U UECHI RYU KARATEU BACANJA UVEZBAVAJU U ISTOJ MERI U KOJOJ SE TO RADI U GOJU RYU KARATEU ?

Naime, ja treniram Ju-jutsu i Shotokan.
Kada sam prvi put video snimke Goju-ryu vezbu "kakie" nisam mogao da verujem koliko tu ima elemenata iz Ju-jutsua.

Da li mi neko ko se bavi Uechi karateom moze odgovoriti?
(naravno dobrodosli su i drugi karatisti, ako im je poznat neki stil koji u sebi ima velik broj bacanja i poluga)

:bye:

Dakle pitanje glasi:

DA LI SE U UECHI RYU KARATEU BACANJA UVEZBAVAJU U ISTOJ MERI U KOJOJ SE TO RADI U GOJU RYU KARATEU ?

Naime, ja treniram Ju-jutsu i Shotokan.
Kada sam prvi put video snimke Goju-ryu vezbu "kakie" nisam mogao da verujem koliko tu ima elemenata iz Ju-jutsua.

Da li si ikada obratio paznju na sam nacin objasnjavanja bloka F.Gichina.On ga opisuje kao eskivazu sa izvodenjem bloka,hvatanjem,uvrtanje,dovodenjem protivnikovog tela i stanje imobilizacije kao jednu celinu u koju se uklapa i kontraudarac.
Ako gledas nacin izvodenja bunkai okinawa kata imas sve elemente koji su kod nas poceli da se forsiraju tek od nedavno,znaci stand-up,bacanje,parter.

Hvala sto si se javio.

U pravu si za Funakoshija i Otsuku.
Imam Funakoshijevu knjigu “Karate do Kyohan” , u njoj je opisano nekoliko vrsta blokova pomocu kojih se protivnik moze izbaciti iz ravnoteze ili oboriti: Sukui nage, Kake te, Hiki te, Kakae te…
Opisano je i 9 tehnika bacanja: Byobudaoshi, Katawaguruma, Komanage…

Medjutim…ima tu jedam mali problem…Danas su te tehnike gotovo potpuno zapostavljene, kod nas a i u svetu.

Bio sam na mnogim seminarima i sretao sam mnoge slavne karatiste (vecinom nase, ali i nekoliko stranaca). Razgovarao sam sa njima o bacanjima. Sva prica i svi prikazi tehnika svodili su se na ono sto je dozvoljeno u sportu (razne varijacije ciscenja i po neko stidljivo hvatanje i povlacenje ruke)

U razgovoru sa jednim majstorom Wado ryu karatea (iz Beograda) saznao sam da se kod njegovog trenera ove tehnike vezbaju jedino pre polaganja (pripreme za polaganje im traju jedan mesec), a ostatak godine se iskljucivo rade stvari koje im trebaju za takmicenja u borbama.

Moje iskustvo sa Kyokushinkai karatistima je slicno…Oni koje ja poznajem vezbaju samo ono sto im treba za njihova takmicenja i polaganja.

Sa ostalim karate stilovima nemam nikakvo prakticno iskustvo (nisam trenirao i nisam razgovarao sa nekim ko trenira). Zato je moje pitanje upuceno prvenstveno Goju i Uechi karatistima, pa tek onda ostalima.

Koji stil ti treniras? Da li se kod tebe vezbaju bacanja, poluge, davljenja… ? Da li se rade samo tehnike koje su dozvoljene u sportu, ili i neke koje nisu? … … …

Bilo bi mi drago kada bi i ostali karatisti sa ovog foruma rekli svoja iskustva na temu bacanja i poluga.

:bye:

Back