Gojaznost - direktan put u dijabetes

Обилић

Elita
Poruka
17.208
Fakti:
Čovek jede hranu koja se u crevima podvrgava delovanju želudačne, hlorovodonične, žučne ... kiseline. Telo interesuju samo čisti šećer, masti, belančevine, voda, vitamini i minerali.
Samo te materije bivaju apsorbovane i usisane kroz zid creva u krv. Ostalo završava u wc šolji.
Šećer (glukoza) je potreban ćelijama zbog energije, i krv ga raznosi po celom telu, a gušterača (pankreas) čim jedemo proizvodi insulin i on
putem krvi stiže do svake od naših ćelija da joj omogući unos glukoze.

Dijabetes u tri koraka:

1. Jedemo više nego što treba, gušterača proizvodi više insulina nego što treba, ćelije ipak ne uzimaju taj šećer jer nam je potrošnja energije mala, i on se kao višak u obliku masti odlaže u masnim ćelijama.
Dg. Gojaznost.

2. Jedemo više nego što trošimo, gušterača se ubi proizvodeći insulin, ćelije ipak ne uzimaju glukozu (i ne stvaraju ATP), problem je što sada i masne ćelije odbijaju da deponuju viškove. SEĆER OSTAJE U KRVI !!!
Dg. Dijabetes tipa 2

3. Ne jedemo više puno, ali džabe ! Zamorena gušterača više ne proizvodi insulin, sav šećer koji pojedemo ostaje u krvi i razara telo. Apsolutno je neophodno da se bockamo i tako unosimo insulin.
Dg. Dijabetes tipa 1

Ovo znanje sublimirah slušajući biologa Terzina (Youtube), jednog interesantnog biologa kreacionistu.

To čak i nije bitno, bitno je da ne jedeš više nego što trošiš,
jer telo izdvaja glukozu i tamo gde misliš da je nema !
Glavna mera treba da nam bude salo na stomaku, čim se pojavi - uzbuna !
Ne trosim nista lezao sam 3 meseca i smrsao 10ak kg,ipak je bitno koje se kalorije unose,nije isto slatko i pekara kao kalorije iz ribe,jeo sam suvo i kostunjavo voce koje je itekako kaloricno ali sam smrsao
Ugojio sam se najvise kad sam popio 10 flasa sirupa od visnje za jedno 2 meseca,u to je islo 5kg secera,kad sam to preziveo i smrsao zivecu 150 god

imaš neki % ljudi mršavih sa dijabetesima i debelih bez % ili im to nije primarni problem
moguće da je kod nekih jetra prvi problem ili tako nekako??

Imaš ljude koji genetski ne mogu puno da se ugoje, ali to ustvari ne valja !
Oni višak šećera ne odlažu u masne ćelije, jer im to ne piše u genima, ali taj višak šećera ostaje u krvi i eto belaja ...
Zato imaš puno debelih ljudi koji JOŠ UVEK nemaju dijabetes, jer sve viškove odlažu u debelim ćelijama, ali onda strada zamoreni pankreas ...

...
Ugojio sam se najvise kad sam popio 10 flasa sirupa od visnje za jedno 2 meseca,u to je islo 5kg secera,kad sam to preziveo i smrsao zivecu 150 god

Ja sam se davio baš u tom sirupu od višnje, koji je moja keva pravila upravo kako si naveo "kilo na kilo" šećer - voće ... u zadnje vreme ga nisam ni blažio sa vodom ... 🙄

Srećom, više ga ne pravi. Ostarila.

Moram se mrdati, nabila sam blizu 10kg viška i već imam utisak da se svuda provlačim, da mi treba prostora, da se sve vreme guram sa nečim...
Samo kad bih ustala rano i pešačila malo! Da, to ću da radim. Predugo mi je alarm za buđenje na sneeze modu, nikako da se izvadim iz kreveta, još minut, još 5, još 10!
Usedeh se i uležah toliko da... iako ne jedem mnogo, postala sam malo impozantnija pojava sebe! :zcepanje:
Nije mi toliko što sam deblja, nego... ono kad su mi rukavi tesni... to ma i kakva šnajderka da sam, ne popravlja se lako!

Fakti:
Čovek jede hranu koja se u crevima podvrgava delovanju želudačne, hlorovodonične, žučne ... kiseline. Telo interesuju samo čisti šećer, masti, belančevine, voda, vitamini i minerali.
Samo te materije bivaju apsorbovane i usisane kroz zid creva u krv. Ostalo završava u wc šolji.
Šećer (glukoza) je potreban ćelijama zbog energije, i krv ga raznosi po celom telu, a gušterača (pankreas) čim jedemo proizvodi insulin i on
putem krvi stiže do svake od naših ćelija da joj omogući unos glukoze.

Dijabetes u tri koraka:

1. Jedemo više nego što treba, gušterača proizvodi više insulina nego što treba, ćelije ipak ne uzimaju taj šećer jer nam je potrošnja energije mala, i on se kao višak u obliku masti odlaže u masnim ćelijama.
Dg. Gojaznost.

2. Jedemo više nego što trošimo, gušterača se ubi proizvodeći insulin, ćelije ipak ne uzimaju glukozu (i ne stvaraju ATP), problem je što sada i masne ćelije odbijaju da deponuju viškove. SEĆER OSTAJE U KRVI !!!
Dg. Dijabetes tipa 2

3. Ne jedemo više puno, ali džabe ! Zamorena gušterača više ne proizvodi insulin, sav šećer koji pojedemo ostaje u krvi i razara telo. Apsolutno je neophodno da se bockamo i tako unosimo insulin.
Dg. Dijabetes tipa 1

Ovo znanje sublimirah slušajući biologa Terzina (Youtube), jednog interesantnog biologa kreacionistu.
Nije nužan takav redosled. Jako uprošćeno , postoji više mehanizama nastanka dijabetesa i problema počev od pankreasa i njegovog lučenja insulina do problema na nivu receptora perifernih tkiva. Nisu samo masne ćelije rezistentne već i jetra i mišićne ćelije .U početku bolesti inuslinski odgovor je normalan ili pojačan , a kasnije se smanjuje. Dijabetes tip 2 ide od dominantne insulinske rezistencije do dominantnog deficita sekrecije insulina koji je udružen sa insulinskom rezistencijom.

Nije nužan takav redosled.

Nije naravno.
Imao sam kolegu, vižljast, mišićav, ali dijabetičar tipa 1 od detinjstva. Tu se ništa ne može.
Ali ja u ovoj temi naglašavam nešto drugo ! Pogubnost gojaznosti, a tu možemo jako puno da utičemo i sprečimo razvoj raznoraznih teških bolesti. Od srčanih, preko dijabetesa, do reume i depresije.
Rekao bih sad onako lakonski, da sve kreće od nekretanja, koje uzrokuje povišeno nerviranje, a ovo opet "zatrpavamo" hranom i eto gojaznosti !

Imaš ljude koji genetski ne mogu puno da se ugoje, ali to ustvari ne valja !
Oni višak šećera ne odlažu u masne ćelije, jer im to ne piše u genima, ali taj višak šećera ostaje u krvi i eto belaja ...
Zato imaš puno debelih ljudi koji JOŠ UVEK nemaju dijabetes, jer sve viškove odlažu u debelim ćelijama, ali onda strada zamoreni pankreas ...

ne mora valjda prvo pankreas da strada, možda može jetra ili nešto drugo, a i ludilo zavisi od creva, možda prvo poludiš :think:

Back