Godišnjica govora majora Dragutina Gavrilovića

Netko tko poznaje Vojsku i njeno funkcionisanje ,ne bi govorio ovako ....i na ovakav nacin....pa zar ti mislis da oficir samo pred bitku prica sa vojskom....da li si ti odsluzio vojsku?

Nisam sluzio vojsku. Poenta je u tome da vojska u odsudnom momentu, samoj sebi bude motiv. Meni je uzor vojska nacisticke Nemacke. Ne osvrcem se na politicku pozadinu drugog sv.rata niti na ratne zlocine vermahta, vec na borbeni moral, zilavost i u najtezim momentima, spremnost na zrtvu. Nemacki vojnik je u tom ratio bio sam po sebi celican. Niko nije trebao da mu drzi govore da bi ga motivisao za bitku. Uzgred, kazu da u skoro svim ljudima, ima neki centar u mozgu koji ga blokira da puca u ljude. Kazu da u ratu vojnici namerno pucaju da promase. Takodje su u toj emisiji na EXPLORERU rekli da 80 % protivnika pogine od artiljerije i avijacije!

Nisam sluzio vojsku. Poenta je u tome da vojska u odsudnom momentu, samoj sebi bude motiv. Meni je uzor vojska nacisticke Nemacke. Ne osvrcem se na politicku pozadinu drugog sv.rata niti na ratne zlocine vermahta, vec na borbeni moral, zilavost i u najtezim momentima, spremnost na zrtvu. Nemacki vojnik je u tom ratio bio sam po sebi celican. Niko nije trebao da mu drzi govore da bi ga motivisao za bitku. Uzgred, kazu da u skoro svim ljudima, ima neki centar u mozgu koji ga blokira da puca u ljude. Kazu da u ratu vojnici namerno pucaju da promase. Takodje su u toj emisiji na EXPLORERU rekli da 80 % protivnika pogine od artiljerije i avijacije!

Где ћеш челичнијег војника у том рату - од руског (без осврта на политичку позадину тадашњег СССР) ?!Све што си написао за швабе,може да се са правом односи на Русе.
Добра је идеја да нови мост понесе Гавриловићево име,или рецимо "Браниоци Београда 1915."

Ова новоскројена верзија око смрти Д.Гавриловића,када га је по доласку из заробљеништва,наводно,претукла група скојеваца,па је од последица тог батињања после пар дана преминуо - није тачна,односно измишљена је.Један од његових потомака је писао дипломски рад о свом славном претку,навео је да се то премлаћивање никад није догодило,да је Гавриловић умро од изнурености,мислим да је срчани удар био узрок.
Иначе,Гавриловић је био одбачен већ након 1.Св.рата,разлог је што је био припадник групе "Уједињење или смрт",а за такве није било места у Александровој творевини Кр.-СХС.У славној одбрани Београда 1915. није био покошен митраљеским рафалом,био је прво лакше рањен у руку,а затим је гелером рањен у главу.И поред јуначког држања,заобишли су га слава и унапређења,догурао је до активног потпуковника.За разлику од Краљевих миљеника и подрепаша из дубоке позадине...

Jel' ti misliš da je njegov potomak smeo u SFRJ da napiše da je Dragutina prebila grupa skojevaca a znamo da jeste?....grupa skojevaca je prebila i Vojvodu Petra Bojovića pa je nakon par dana umro a njegovog sina utamničila....
Kapetana Lazara Tonića je SFRJ stavila na spisak narodnih neprijatelja IAKO JE OD POČETKA RATA bio u nemačkom zarobljeništvu...tamo je ''radio protiv NOB-a''??Kako li mu je to uspelo da mi je znati?Umro je nesrećnik u Berlinu jer se u SFRJ nije smeo vratiti...bio je sjajan čovek,pravi oficir...

Jel' ti misliš da je njegov potomak smeo u SFRJ da napiše da je Dragutina prebila grupa skojevaca a znamo da jeste?....grupa skojevaca je prebila i Vojvodu Petra Bojovića pa je nakon par dana umro a njegovog sina utamničila....
Kapetana Lazara Tonića je SFRJ stavila na spisak narodnih neprijatelja IAKO JE OD POČETKA RATA bio u nemačkom zarobljeništvu...tamo je ''radio protiv NOB-a''??Kako li mu je to uspelo da mi je znati?Umro je nesrećnik u Berlinu jer se u SFRJ nije smeo vratiti...bio je sjajan čovek,pravi oficir...

Његов потомак је то писао пре пар година,када су и СФРЈ и све остале Југославије,биле увелико покојне.Јасно је навео да је то обична неистина и рекао како је потпуковник завршио,нема разлога за неверовати.Војвода Бојовић је одмах по доласку комуниста ухапшен и краће држан у затвору,а убрзо по пуштању је умро.Син му је био утамничен као припадник Равногорске илегале.Један од синоваца,Драгутин Млађа Бојовић,је био прво командант Младеновачке бригаде,а затим и Космајског корпуса Горске гарде.

Његов потомак је то писао пре пар година,када су и СФРЈ и све остале Југославије,биле увелико покојне.Јасно је навео да је то обична неистина и рекао како је потпуковник завршио,нема разлога за неверовати.Војвода Бојовић је одмах по доласку комуниста ухапшен и краће држан у затвору,а убрзо по пуштању је умро.Син му је био утамничен као припадник Равногорске илегале.Један од синоваца,Драгутин Млађа Бојовић,је био прво командант Младеновачке бригаде,а затим и Космајског корпуса Горске гарде.

Nisam video to pisanije,nema razloga za neverovati u pravu si...Vojvoda Bojović je prebijen pa je od toga umro,kakvu li je opasnost predstavljao za komuniste da mi je znati kao i mnogi drugi ''solunci'' a posebno nosioci ''Karađorđeve zvezde'' ,mnogi su pobijeni po okupaciji Srbije 1944-e ...

Sjajan predlog za ime mosta na Adi: " Most branilaca Beograda 1915. "
Ukoliko imate prilike iznajmite audio guide na Kalemegdanu ( 300 din - od 10h- 17 h ) i otidjite do kosturnice palih branilaca iz 1915.god. ( posle crkve Ruzica, a pre crkve Sv. Petka ) i poslusajte tekst sa audio vodica za tu priliku. Ja sam se najezzio.
Slava Majoru Gavrilovicu i braniocima Beograda !!!

Где ћеш челичнијег војника у том рату - од руског (без осврта на политичку позадину тадашњег СССР) ?!Све што си написао за швабе,може да се са правом односи на Русе.
Добра је идеја да нови мост понесе Гавриловићево име,или рецимо "Браниоци Београда 1915."

Obojica grecite. Nemacki vojnik je bio pod jakim uticajem propagande tadasnjeg rezima ( sto su oni odlicno umeli da rade). Ubacili su im idiotarije u glavu da moraju osloboditi svoj narod,unistiti protivnike ( pogotovu Francuze, koje su krivili za svu bedu koja ih je zadesila izmedju dva svetska rata). Ipak bilo je tu i discipline kao i kod Sovjeta,al svi su ljudi...
Sovjeti su slicno radili,ali na drugaciji nacin...Ko nece da se bori zavrisilo bi se krajnje lose po njega. Oni su idioti slali goloruke ljude na nemacke tenkove,jedna puska na dva coveka...Iako su pobedili poginulo im je nekoliko miliona stanovnika...Po meni pravi pobednici II svetskog rata su Amerikanci. Uopste im nije bila ugrozena teritorija i stanovnistvo,a u odnosu na druge velike ucesnike rata najmanje vojnika je poginulo...

A majoru Gavrilovicu imam pomesano misljenje. Sa jedne strane izgovorio je jedne od najvecih reci u istoriji ovog naroda a sa druge strane on je ostao ziv za razliku od svojih vojnika,posle ,u II ratu u logoru je bio potrcko...

Koliko puta na temi treba da se napiše da je u jurišu bio ranjen. Ispada da je kukavica zato što nije poginuo, nego je samo ranjen.

A kakav je to potrčko bio?

Pričalo se da je Dragutin Gavrilović bio hapšen, a potom pretučen na ulicama Beograda do smrti.

- Ništa od toga nije tačno. Kad je moj pradeda došao iz zarobljeništva bio je kost i koža. Bio je sedam dana u sabirnom centru na Banjici, gde se malo oporavio. Došao je kući i okupio porodicu oko sebe. Srce mu je desetog dana puklo od uzbuđenja. Umro je u svom stanu na Slaviji, 19. jula 1945, u krajnjoj bedi. Sahranjen je u odrpanoj uniformi pukovnika Jugoslovenske kraljevske vojske, u grobnici svoje rođake na Novom groblju, jer nije imao svoju - kazuje Miloš Marinković, koji je za maturski rad o pradedi dobio nagradu grada Beograda.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:321729-Ponizeno-srce-majora-Gavrilovica

Back