Doprinos za nezaposlene iznosi 0.75% od bruto zarade radnika na teret radnika, i isto toliko na teret poslodavca. Tako je vec 10 godina.
Cena rada je ista. Doprinosi za zdravstvo su 6.15%. Promenjen je samo doprinos za PIO na teret radnika sa 11% na 13% (povecanje za 2%), ali je porez na licna primanja smanjen sa 12% na 10% (smanjenje za 2%). Stopa PDV-a je povecana, ali to ti se u kalkulacji isto (na prodaju placas 10 ili 20%, a na nabavu vracas 10 ili 20%). Jedno sto je povecano je porez na dobit (sa 10 na 15%), ali to i nije nesto narocito bitno, jer treba da je sadrzan u prodajnoj ceni kroz stopu profita.
Problem je nastao onima koji svoje obaveze nisu placali ranije redovno, kao npr. moja firma je morala platiti struju do 20-tog u mesecu, inace nas iskljucuju, a ponovno ukljucenje kosta oko 4000 dinara. Istovremeno na drugom mestu, firme nisu placale struju godinama i niko ih nije iskljucivao. Meni nije problem da platim radnike kako zakoni propisuju (neto, porez, doprinosi), ali jeste problem firmama koje su imale 1-2 zaposlenih dok su ostali bili "na crno" i ostvarivale ogromne prihode (apsurd). Nije meni problem to sto se mora platiti PDV, a izmirenje obaveza ide na tekuce racune dobavljaca. To je problem onim firmama koje su izdavale fakture sa navedenim tekucim racunima fizickih lica, a mnoge od tih firmi nisu ni bile aktivne (podatak iz APR-a) . Problem je i to sto se sada kontrolise uskladjenost nabave i prodaje, dakle - ako nesto prodas, moras prikazati od cega si ga napravio (nema nabavke materijala "na crno" da bi troskovi bili manji). ... I ono najbitnije, moraju se vratiti uzeti krediti (mnogi ih dugo nisu vracali), moraju se opravdati bespovratna sredstva i prikazati na sta su potrosena (a ne da gazde kupuju stanove na ime bonifikacija za podsticanje marketinga ili izvoza, ...)
Problem je nastao muljatorima, pa neka oni zatvore, bar ce biti manji pritisak na trzistu i smanjice se nerealna konkurencija (ponuda iz "crne" privrede).
Na zalost, ima i postenih firmi koje moraju sada da zatvore, ali to nije zbog povecanih nameta, nego zbog nedostatka traznje za njihovim proizvodom/uslugom na trzistu, kao i nekonkurentnost cena u odnosu na velike ponudjace, ali i kinesku robu koja nas je preplavila.