Godišnje pojedemo bar pola kila insekata a da to i ne znamo

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.152
Ima ih u voću, povrću i brašnu. Što celi, što u delovima. Takođe njihov izmet.

To ne može da se izbegne bez obzira koliko se hrana prala i čistila tako da se zakonom određuje maksimum koliko čega može da bude a da se smatra sigurnim za ljudsku ishranu.

Ne znam tačne podatke kod nas, ali evo šta amerikanci dozvoljavaju. na primer

Za svaku ¼ šolje (60 grama) kukuruznog brašna, FDA dozvoljava u proseku jednog ili više celih insekata, dve ili više dlaka glodara i 50 ili više fragmenata insekata, ili jedan ili više fragmenata balege glodara. U zamrznutom ili konzervisanom spanaću je dozvoljeno da ima u proseku 50 lisnih uši, tripsa i grinja.

1702405116560.png

Jesam li vas dovoljno ogadio ili da idem dalje?

Što ne znam, ne može da boli. Može da mi se priča o statistikama, ali po onome što znam, pojela sam jednu mušicu i nekolicinu crva iz trešanja svesno. Naravno, ne namerno. Staram se da nemam u privatnom prostoru "slobodne radikale". :D
Proveravam, čistim, sređujem redovno svoj dom, tako da... naročito u sobi gde spavam, mislim da nemam nikakve šestonoge stanare. Čak i kad su mi pauci, osonogi... arachnids-i bili zanimljivi, pa ih nisam uklanjala iz uglova sobe, verujem da mi nijedan nije tokom sna ušao u usta... Heh, kad bih se probudila, bili bi na broju! Poštovali su me... Nijednom nisam bila ni ujedena.
E, to, u hrani koju sam prinuđena da kupujem... mogu samo da se nadam da nema insekte u sebi, mada u velikim proizvodnjama je malo verovatno da nijedna buba nije platila glavom u procesu do finalnog proizvoda.

Bube kao sastojci hrane

U nekim slučajevima, insekti nisu samo nenamerni zagađivači - oni su uključeni kao namerni sastojci. Najpoznatiji primer za to je boja za hranu karmin, takođe nazvana ekstrakt košenil. Ova crvena boja potiče od insekata košenil i koristi se za farbanje širokog spektra namirnica od jogurta preko slatkiša do soka.

Osim ako pažljivo ne pročitate etiketu sa svakim sastojkom, možda jedete ekstrakt kohenile a da toga niste ni svesni. Druga sredstva za bojenje takođe mogu biti dobijena iz ljuske insekata i jaja. Dakle, ako vidite generičke termine poput „prirodne boje“ umesto specifičnih boja kao što je sok od cvekle, postoji šansa da su u pitanju greške.

Image2.jpg

Bube u vinu i pivu

Alkoholna pića nisu izuzeta od napada insekata. Kvasci koji se koriste u fermentaciji piva, vina i drugih pića mogu sadržati neželjene dodatke poput voćnih mušica. Bez pažljivog sanitarija, ove muve i larve mogu završiti zgnječene u konačna pića. Vina takođe mogu sadržati grinje koje se hrane kvascem u buradima koje se koriste za starenje.
1702407643448.png

Nazdravlje!

Začini i bilje

Začini i sušeno bilje predstavljaju savršeno okruženje za gnežđenje i razmnožavanje buba. Kao i druga sušena hrana, začini se pregledaju pre izvoza, ali je izvesna zaraza neizbežna. FDA dozvoljava oko 400 fragmenata insekata na 50 grama začina poput bibera i origana.

Uobičajeni napadači uključuju moljce, cigaretne bube i razne druge štetočine. Dakle, svaka kašičica začina koju istresite verovatno ima neko parče buba.

1702407840771.png
1702407818096.png

Ima ih u voću, povrću i brašnu. Što celi, što u delovima. Takođe njihov izmet.

To ne može da se izbegne bez obzira koliko se hrana prala i čistila tako da se zakonom određuje maksimum koliko čega može da bude a da se smatra sigurnim za ljudsku ishranu.

Ne znam tačne podatke kod nas, ali evo šta amerikanci dozvoljavaju. na primer

Za svaku ¼ šolje (60 grama) kukuruznog brašna, FDA dozvoljava u proseku jednog ili više celih insekata, dve ili više dlaka glodara i 50 ili više fragmenata insekata, ili jedan ili više fragmenata balege glodara. U zamrznutom ili konzervisanom spanaću je dozvoljeno da ima u proseku 50 lisnih uši, tripsa i grinja.

Pogledajte prilog 1463028

.... у себи свако има 0.14% телесне масе живих организама које немају ДНК домажинке/на

Poslednja izmena:
Začini i bilje

Začini i sušeno bilje predstavljaju savršeno okruženje za gnežđenje i razmnožavanje buba. Kao i druga sušena hrana, začini se pregledaju pre izvoza, ali je izvesna zaraza neizbežna. FDA dozvoljava oko 400 fragmenata insekata na 50 grama začina poput bibera i origana.

Uobičajeni napadači uključuju moljce, cigaretne bube i razne druge štetočine. Dakle, svaka kašičica začina koju istresite verovatno ima neko parče buba.

Pogledajte prilog 1463044Pogledajte prilog 1463043

Мед ти ј епун пчела .....ракија је пуна дестилованих буба свихврста ...пиво ...вино ......

Гдеје тек воће ..Оно што крцка у смкви су пола семенке а пола оклопи од мижјака посебних буба које омогужавајуда смоква заметне ...

Back