Godina i mesec rođenja Isusa Hrista

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobar dan.

Koja je po vašem mišljenju godina rođenja i mesec rođenja Isusa Hrista?
Crkva tvrdi 24 decembra (po gregorijanskom) i 7 januara (po julijanskom), od njrgovog rođenja brojimo vekove. Da li je zaista tako?

Mnogi teolozi, ljudi od crkve, istoričari tvrde da je rođen drugog datuma i druge godine. Svako tvrdi drugačije. Neko tvrdi 2-3 vek p.n. ere, a neko tvrdi da je verovatno rođen u jesen.

Ne bi me toliko to zbunjivalo, nego sam negde davno pročitao, parafraziram, jer se ne sećam tačno: Da je Isus začet 4 nedelje posle Svetog Jovana. A kada se na taj datum doda 9 meseci, dobije se septembar/oktobar - sto nikako nrma veze sa ovim sto crkva tvrdi. Nisam protiv crkve i obelezavanja, samo me zanima, jer mi toliko zbunjujuce..

Neki kazu: 24 decembra sunce pocinje da "jača" i dan biva sve duži, pa se to uzima kao dan rađanja Isusa Hrista. Ali i sami dani u nedelji su nam paganski, i mi smo Srbi zadrzali mnogo toga iz naše stare vere, jer je ona ponikla iz narodnog života, a ne iz sujeverja.

Мислим да се у то време нису водиле матичне књиге, тако да није баш могуће утврдити датум рођења Исуса Христа.

Опет, дан у години у коме се нешто празнује не мора баш буквално да се схвати, као нпр. нечије рођење од пре пар миленијума.

Dobar dan.

Crkva tvrdi 24 decembra (po gregorijanskom) i 7 januara (po julijanskom), od njrgovog rođenja brojimo vekove. Da li je zaista tako?

Mnogi teolozi, ljudi od crkve, istoričari tvrde da je rođen drugog datuma i druge godine. Svako tvrdi drugačije. Neko tvrdi 2-3 vek p.n. ere, a neko tvrdi da je verovatno rođen u jesen.

Ne bi me toliko to zbunjivalo, nego sam negde davno pročitao, parafraziram, jer se ne sećam tačno: Da je Isus začet 4 nedelje posle Svetog Jovana. A kada se na taj datum doda 9 meseci, dobije se septembar/oktobar - sto nikako nrma veze sa ovim sto crkva tvrdi. Nisam protiv crkve i obelezavanja, samo me zanima, jer mi toliko zbunjujuce..

Neki kazu: 24 decembra sunce pocinje da "jača" i dan biva sve duži, pa se to uzima kao dan rađanja Isusa Hrista. Ali i sami dani u nedelji su nam paganski, i mi smo Srbi zadrzali mnogo toga iz naše stare vere, jer je ona ponikla iz narodnog života, a ne iz sujeverja.
Nigde u Bibliji ne piše tačno rođenje Isusa Hrista, sve što znamo po Bibliji jeste da se rodio tokom toplih dana, što može biti Maj, Jun, Jul, Avgust..

Nigde u Bibliji ne piše tačno rođenje Isusa Hrista, sve što znamo po Bibliji jeste da se rodio tokom toplih dana, što može biti Maj, Jun, Jul, Avgust..
Ako znamo iz Biblije da se rodio u toku toplih dana sto ga slavimo u zimu? 😁

Dobro u Izrealu su i zime toplije, ali ovce su bile na ispaši i copabi po poljima ,kad je (čini mi se) , javljeno da se Isus rodio.

Eh ti kalendari. Gledaj seriju Foundation.

Ustrojstvo vremena. Pokret planete.

Rodio se. Prihvatili smo datum i to je to.

Šta je bitno?

Ako znamo iz Biblije da se rodio u toku toplih dana sto ga slavimo u zimu? ?

Dobro u Izrealu su i zime toplije, ali ovce su bile na ispaši i copabi po poljima ,kad je (čini mi se) , javljeno da se Isus rodio.
Tamo su uvek topli dani.
Nije žarki pojas ali blizu...

ko kaze?
Da li neko moze da mi da neki podatak iz Biblije? Ne secam se da sam nasao ovo za začeće..
Ne piše u Bibliji nigde, kao što sam i navela.

Prilozi

• Screenshot_20211230_121710.jpg
    Screenshot_20211230_121710.jpg
    117 KB · Pregleda: 2
Meni je isto tako čudno u Bibliji, gde se spominju Adam i Eva i drvo postojanja. Svestenstvo pogresno tumaci, ako se ispravno čita ono sto je napisano. Nije zmija prevarila Evu, onako kako su nas ucili i kako je to animirano u filmovima i crtacima..
Zmija kao životinja ne može da priča, niti da prevari, niti da zgreši. Ali u tom trenutku, sotona je kroz zmiju pričala, kao što danas ima ljudi koji su totalno u rukama demona..

Dobar dan.

24.12. i po gregorijanskom i po julijanskom.

Evo ovako je prema Bibliji

Isus nije rodjen u decembru niti januaru nego u oktobru i ne zna se tacno datum
jer da je Bog hteo da se to zna pisao bi dan Hristovog rodjenja a toga nema u Bibliji

Rodjenje Hrista se moze otprilike izracunati na temelju toga kada je ubijen
A ubijen je na pashu 14 isana prema jevrejskom kalendaru sa 33 ipo godine
sto pada na prolece
racunanjem unazad dolazimo do pocetka oktobra.
2 ili 8 oktobra

Poslednja izmena:
Dobar dan.

Нико, ни теолози ни Црква не тврди да је рођен баш тог датума. Дакле нема сукоба. Сви се слажу да није рођен тог датума, и историчари и теолози и Црква.

Dobar dan.

da prema Bibliji je pocetkom oktobra i vec sam obrazlozila kako.

Isus je rodjen izmedju 9 i 12 jula, izracunali astronomi na osnovu zvjezde koja je odredila njegovo rodjenje, dve godine prije, samo nije odmah prijavljeno njegovo rodjenje, 2 godine su ga krili

slavi se u decembru jer su hriscani u to vreme progonjeni od strane rimljana, pa su proslavu njegovog rodjenja proslavljali uz tada neki rimski praznik da nebi bili provaljeni sta slave

Sto se mene tice to je jedina i prava istina, pisala sam vec to, a sta kazu knjige mastovitih ljudi kojima je tada bilo dosadno me ono bas i ne zanima da citam :)

Back