"glupo brdo"

forum romanum

Domaćin
Poruka
3.055
akumulacijom znanja koje u jednom momentu za samog pojedinca postaje prijatno iznenadjenje, taj isti pojedinac stize na tzv. "glupo brdo", odakle ima isecaj da sve zna i da je ekstremno pametan, vrlo glasan, tendirajuci da nadglasa sve unaokolo.
valjda efekat iznenadjenja(sta mislite?)

ako taj isti krene dalje da uci, polako ce sici sa tog glupog brda i utisati se, delovace introvertnije, sve sto bude vise i vise saznavao, uopste vise znao.

tek negde kasnije u nekoj dobi stabilnog, zrelog znanja, pocece ponovo da govori.
imace potrebu da svoje znanje verbalizuje u vidu diskusija, debata itd.

da li ste u svom zivotu bili svesni svog glupog brda i kako se ponasate kad vidite nekog drugog da stoji na tom glupom brdu?
koliko mislite da vam je to glupo brdo bilo neminovnost?

da li bi ste ga u zivotu preskocili, da mozete da birate ili ne?
zbog cega bi ste se bas na isto popeli?

i svasta nesto jos, u vezi toga :)

Kaže se "Magarac na bregu"...
Međutim...Istočnjaci mudraci se nauče da se mislima penju na misaono brdo odakle
se svet ali i sebe u njemu bolje i jasnije sagledava...
Odakle se lepo vidi da je sve znanje minorno i upitno,pa čak i pitanje o sopstvenom postojanju kao
prvo i nadalje neodgovoreno pitanje...
U našim krajevima se tim kojhi "baš znaju" nešto postavi pitanje koliko imaju rupa na sebi...:mrgreen:
Naravno da je sujeta u pitanju i naravno da to nije negativno dok je odmereno i sa svešću o sopstvenom
neznanju...

Teorija o "glupom brdu" zvuči dovoljno simpatično da čovek poželi da je tačna, ali... ako za nekog i važi, takvi ljudi su veoma retki.
Meni to ''brdo'' više liči na jednu visoravan na koju se čovek ekspresno popne tu negde u pubertetu i ostaje na njoj do kraja života.

Ni starost ne donosi ništa dobro, već propadanje u intelektualnom pogledu, paralelno sa fizičkim. Niko nije tako rigidan u onome što misli da zna, kao što su to stari ljudi.

bivao sam na raznim brdima, ipak to brdo mi daje neku prednost u odnosu na one u dolini. iako realno nema neke razlike, to je onda jednako problem onih koji su dole ili gore.
ovo bi bila vise filozofska tema.

Teorija o "glupom brdu" zvuči dovoljno simpatično da čovek poželi da je tačna, ali... ako za nekog i važi, takvi ljudi su veoma retki.
Meni to ''brdo'' više liči na jednu visoravan na koju se čovek ekspresno popne tu negde u pubertetu i ostaje na njoj do kraja života.

Ni starost ne donosi ništa dobro, već propadanje u intelektualnom pogledu, paralelno sa fizičkim. Niko nije tako rigidan u onome što misli da zna, kao što su to stari ljudi.

da da, popne se u pubertetu i zbilja mislim da je to jedan izvanredan osecaj, ravan nekoj egzaltaciji kojoj se kraj ne nazire:)))

smatram da si sasvim u pravu povodom komentara a propos starih ljudi, ta rigidnost i strah od i najmanje promene stavova.
razumljivo ali nedopadljivo

:)

- - - - - - - - - -

Nikada nisam cula za "glupo brdo".Breg, brezuljak, brezuljcic: Ko ga nema,zeli ga a ko ga ima, uziva.

ni je dugo za to nisam cula, tacnije bila sam na istom ni ne znajuci kakva me "lepota" snashla:)))

- - - - - - - - - -

bivao sam na raznim brdima, ipak to brdo mi daje neku prednost u odnosu na one u dolini. iako realno nema neke razlike, to je onda jednako problem onih koji su dole ili gore.
ovo bi bila vise filozofska tema.

tesko je razdvojiti filozofske od psiholoskih tema, uglavnom.

na glupom brdu je veselije, kao pinokio kad krene u zemlju radosti i veselja a u dolini ozbiljno, beskrajno ozbiljno i ne vidi se kraja tome tako lako.

:)

- - - - - - - - - -

Kaže se "Magarac na bregu"...
Međutim...Istočnjaci mudraci se nauče da se mislima penju na misaono brdo odakle
se svet ali i sebe u njemu bolje i jasnije sagledava...
Odakle se lepo vidi da je sve znanje minorno i upitno,pa čak i pitanje o sopstvenom postojanju kao
prvo i nadalje neodgovoreno pitanje...
U našim krajevima se tim kojhi "baš znaju" nešto postavi pitanje koliko imaju rupa na sebi...:mrgreen:
Naravno da je sujeta u pitanju i naravno da to nije negativno dok je odmereno i sa svešću o sopstvenom
neznanju...

mislim da se na glupo brdo ne dolazi istocnjackom mudroscu, tamo se kao nekim cudom, tako pametni zadesimo:))
i nema toh mudraca koji je od nas pametniji

Back