Glovo - masovne žalbe

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.005
Sve više ljudi od vlasnika restorana i fast food tezgi do korisnika već žali za Donesi.com
Kako izgleda stvari stoje Glovo je uspeo da iznervira dobar deo populacije, i da sam sebi na neki način ugrozi monopolski status koji je "kupio". Izgleda da se odlučio za tzaktiku uvoza jeftine radne snage i lošijih uslova za domaće dostavljače uz rip off ugostitelja. Sve je to dovelo do problema u radu koji se itekako oseti. Aplikacija im je 2 klase ispod recimo Wolta i starog donesi,com, nema više utisaka kupaca zbog čega je donesi,com bio omiljen većini, naplaćuju dodatak za dostavu kada duva vetar :eek: ili pada kiša, počinju ozbiljna kašnjenja i nedostatak radne snage a vrhunac je danas obaveštenje da će premium članstvo poskupeti i to dok probni period nije gotov.
Na stranu promašaji kompanije ali dosta govori o ovom tržištu i koliku vrednost ima.

Evo teksta , mada vidim da se ovde nastoji prilično opravdati ovo stanje...ali komentari govore za sebe
Plakaćemo za starim donesi dok se ne pojavi neko normalan na tržištu ili alideda počne ozbiljnije da se bavi ovim.

Dostavljač kasni, ako uopšte dođe; šta Glovo kaže na masovne žalbe u Srbiji

naplaćuju dodatak za dostavu kada duva vetar :eek: ili pada kiša
Uh, kakav seljacizam od komentara, pa izračunaj koliko više kalorija potrošiš da odeš do prodavnice po kiši, vetru, snegu, pa reci onda da li dostava biciklom ili motorom po nevremenu vredi koji dinar više, hint - vredi, jer se po nevremenu rizikuje i život

Svašta kakvi smo

Uh, kakav seljacizam od komentara, pa izračunaj koliko više kalorija potrošiš da odeš do prodavnice po kiši, vetru, snegu, pa reci onda da li dostava biciklom ili motorom po nevremenu vredi koji dinar više, hint - vredi, jer se po nevremenu rizikuje i život

Svašta kakvi smo
Kom nevremenu jbt? Kiši? Pa ne plaćam ja biciklistu jer mi je stalo do zelene energije niti me je briga da li će biciklom ili gradskim prevozom doneti porudžbinu. Ja plaćam kompaniji da obavi uslugu za mene po ceni koju reklamira u roku koji je dogovoren a kakve bonuse će da on da svojim radnicima za otežane uslove niti je moj problem niti treba da me interesuje a najmanje ja treba da platim za to.
Seljacizam? Obuzdaj se malo čoveče.

A žališ se kad izgubiš pola sata, sat više u prevozu kad je kiša?
Hajde da bi razumeo šta su obligacioni odnosi ovako. Ja kao strana u transakciji plaćam kompaniju da mi učini dogovorenu uslugu po ceni koju je objavio pod uslovima koje je ponudio. Kako on rešava tehnički problem realizacije ne treba i ne sme da bude moj problem a najmanje da ja treba da platim dodatne troškove zbog nepredviđenih razvoja događaja. Tog dečka što mi donosi narudžbinu i koji je zaposlenik ja mogu i ne moram da častim napojnicom, ali ja sa njim bukvalno nemam ništa u ovom odnosu. On je samo radnik kompanije koju sam angažovao i koju plaćam.

Hajde da bi razumeo šta su obligacioni odnosi ovako. Ja kao strana u transakciji plaćam kompaniju da mi učini dogovorenu uslugu po ceni koju je objavio pod uslovima koje je ponudio. Kako on rešava tehnički problem realizacije ne treba i ne sme da bude moj problem a najmanje da ja treba da platim dodatne troškove zbog nepredviđenih razvoja događaja. Tog dečka što mi donosi narudžbinu i koji je zaposlenik ja mogu i ne moram da častim napojnicom, ali ja sa njim bukvalno nemam ništa u ovom odnosu. On je samo radnik kompanije koju sam angažovao i koju plaćam.
Prvo, ja sam žensko, a drugo, ne bih da mi išta objašnjava neko ko ne ume bazičnu interpunkciju

Kompanija i obavlja uslugu po ceni koju je formirala za tu uslugu, a ta cena je drugačija ako je nevreme, što je razumno i tako treba da bude

Toughen up, buttercup, i ne budi stipsa. Ća!

Prvo, ja sam žensko, a drugo, ne bih da mi išta objašnjava neko ko ne ume bazičnu interpunkciju

Kompanija i obavlja uslugu po ceni koju je formirala za tu uslugu, a ta cena je drugačija ako je nevreme, što je razumno i tako treba da bude

Ne može i nije razumno ako to izričito nije navedeno. Evo danas cijeli dan pada kiša. U BG i NS košava. I hajd da recimo taksista kaže evo 30% skuplja vožnja. Ili da autobuski prevoz bude skuplji u uslovima magle ili snijega.

Ne mogu ja da znam tvoj pol, ne pratim tvoj lik i delo ali izvini ako sam te uvredio u tom smislu iz neznanja. Uzdržaću se za ovu primedbu jer je nebitna, a kada neko prati svaki zarez i vadi se na to kao da je to najbitnije u temi znam da je bot najobičniji koji ostane bez argumenata. Tek na uvredu neću odgovoriti.

Nisi u pravu. Kompanija preuzima na sebe rizik dodatnih troškova u nepredviđenim okolnostima inače izričito to napominje prilikom zasnivanja odnosa. Napominjem, mene kao stranu koja dobija uslugu ne treba da interesuje tehnika izvođenja iste, a najmanje treba ja da platim za nepredviđenje uslove ako odudaraju od ponuđene cene. To je rizik koji kompanija pružalac usluge treba da ukalkuliše i ispostavi kao ponuđenu cenu unapred. Neka koristi vozila koja ne zavise od takvih vremenskih uslova. Zašto bih ja plaćao njihov pokušaj uštede na tome.

Sve više ljudi od vlasnika restorana i fast food tezgi do korisnika već žali za Donesi.com
Kako izgleda stvari stoje Glovo je uspeo da iznervira dobar deo populacije, i da sam sebi na neki način ugrozi monopolski status koji je "kupio". Izgleda da se odlučio za tzaktiku uvoza jeftine radne snage i lošijih uslova za domaće dostavljače uz rip off ugostitelja. Sve je to dovelo do problema u radu koji se itekako oseti. Aplikacija im je 2 klase ispod recimo Wolta i starog donesi,com, nema više utisaka kupaca zbog čega je donesi,com bio omiljen većini, naplaćuju dodatak za dostavu kada duva vetar :eek: ili pada kiša, počinju ozbiljna kašnjenja i nedostatak radne snage a vrhunac je danas obaveštenje da će premium članstvo poskupeti i to dok probni period nije gotov.
Na stranu promašaji kompanije ali dosta govori o ovom tržištu i koliku vrednost ima.

Evo teksta , mada vidim da se ovde nastoji prilično opravdati ovo stanje...ali komentari govore za sebe
Plakaćemo za starim donesi dok se ne pojavi neko normalan na tržištu ili alideda počne ozbiljnije da se bavi ovim.

Dostavljač kasni, ako uopšte dođe; šta Glovo kaže na masovne žalbe u Srbiji
Zar donesi.com više ne postoji?

Ne može i nije razumno ako to izričito nije navedeno. Evo danas cijeli dan pada kiša. U BG i NS košava. I hajd da recimo taksista kaže evo 30% skuplja vožnja. Ili da autobuski prevoz bude skuplji u uslovima magle ili snijega.
Pa je li izričito navedeno? Može da bude samo propust, ako nije izričito navedeno, ali ne i nerazumno. Ako kompanija formira cenu usluge drugačije u slučaju nevremena, to je uslov na koji pristaješ kada se pretplatiš na njihovu uslugu.

Da li je razumno ili nerazumno je stvar mišljenja, a ono se uvek razlikuje u zavisnosti od toga da li uslugu primaš ili pružaš. Svima je skupo kad treba da plate, a malo kad bi oni bili ti koji naplaćuju. Za mene je dodatno naplaćivanje dostave u slučaju nevremena potpuno korektno.

Pa je li izričito navedeno? Može da bude samo propust, ako nije izričito navedeno, ali ne i nerazumno. Ako kompanija formira cenu usluge drugačije u slučaju nevremena, to je uslov na koji pristaješ kada se pretplatiš na njihovu uslugu.

Da li je razumno ili nerazumno je stvar mišljenja, a ono se uvek razlikuje u zavisnosti od toga da li uslugu primaš ili pružaš. Svima je skupo kad treba da plate, a malo kad bi oni bili ti koji naplaćuju. Za mene je dodatno naplaćivanje dostave u slučaju nevremena potpuno korektno.
Nema tu stvar mišljenja. I nema propusta. Odnosno ako ga i ima to je njihov propust i problem. Dakle ako u ugovoru izričito ne piše da je cijena veća u slučaju magle, košave, kiše, snijega ili šta već oni uslugu ne mogu da naplate više.

Da, ima, stvar je mišljenja da li je razumno ili nerazumno formirati drugačiju cenu uslugu u drugačijim nuslovima (i to navesti u uslovima), jer 'razumno' i 'nerazumno' nisu pravne kategorije. Za mene je razumno, za tebe i ostale koji ne žele da plate tuđi dodatni trud, tj stipse, ne, i to je to.
Kod ugovora nema razumnog i nerazumnog. Ugovor se mora poštovati i izvršiti doslovce onako kako je sklopljen i potpisan. Ako u ugovoru napišeš u slučaju tog i tog cijena dostave je veća za toliko i toliko to je u redu. Imam izbor da to prihvatim ili ne. Ako to ne piše nema pozivanja na lošije uslove jer to nije napisano.

Kod ugovora nema razumnog i nerazumnog. Ugovor se mora poštovati i izvršiti doslovce onako kako je sklopljen i potpisan. Ako u ugovoru napišeš u slučaju tog i tog cijena dostave je veća za toliko i toliko to je u redu. Imam izbor da to prihvatim ili ne. Ako to ne piše nema pozivanja na lošije uslove jer to nije napisano.
... niko ne govori da se ugovor može sprovoditi po subjektivnom tumačenju, već da šta je razumno ili nerazumno u formiranju cene neke usluge koja će potom biti uneta u ugovor - subjektivna stvar.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa šta, po tvom treba onda poslodavcu da traži 30% veću dnevnicu za taj dan?
Daj, ne lupaj.
Pa ne znam, dostava je specifičan posao, koji izuzetno zavisi od vremenskih uslova, i vremenski uslovi treba da budu važan faktor kod određivanja cene tog rada. Za razliku od poslova gde su vremenski uslovi važni samo tokom transporta do mesta rada, dostava je skroz transport. Takođe, ne oduzima ti se od plate ako zakasniš zbog kiše, što znači da je nevreme ipak uračunato kao objektivni a ne subjektivni faktor, kao što treba da bude i dostavljačima hrane.

.. niko ne govori da se ugovor može sprovoditi po subjektivnom tumačenju, već da šta je razumno ili nerazumno u formiranju cene neke usluge koja će potom biti uneta u ugovor - subjektivna stvar.
Dakle stvar je u tome da u ugovoru nema odredbe o vremenu. Što je i logično. I to je problem. A o pravnim odrebama nema potrebe da me učiš. PS Još kako ti se oduzima od plate ako zakasniš na posao. Ne oduzima se samo ako se to desi zbog stvari na koje nisi mogao uticati. Kiša ne spada u to. Sem naravno ako ne odnese most ili put kuda se obično ide pa se mora okolo.

Poslednja izmena od moderatora:
Nemaš problem da ti se svidi 'ne lupaj' upućeno drugom, ali 'balvan' upućeno tebi ti je strašnostrašno. Eto kako se mišljenja šta je razumno a šta nerazumno razlikuju u zavisnosti od toga da li smo mi trpna strana. I tvoje o dostavi bi bilo drugačije da si zaposlen kao Glovo dostavljač.
Znači toliko moram da uprostim? Pa dobro. Uopšte nije bitno šta misli Glovo dostavljač. Oni imaju potpisan ugovor sa Glovom. Kojim je definisana i plata, uslovi rada, vrijeme rada i slično. Ali to je njihova interna stvar. Sa kojom korisnik njihovih usluga nema ništa. Bitno je sa li je ugovorom Glova i njihovih kupaca definisano da se u slučaju loših vremenskih uslova cijena dostave povećava. Ako jeste to je u redu. Ako nije nema jednostrane promjene ugovora. Ma koliko bi ta promjena zaista bila razumna.

Back