Glog

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.650
59668_glog_ls.jpg

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim delovanjem. U cvetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.
Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama.

Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja.
Uz njega se vežu i mnoga druga verovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.

Glog je u to vreme rastao u Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Mediteranu, ali danas je proširen po čitavom svetu.
Poznat je i pod nazivima bela drača, beli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.

Lek za srce

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim delovanjem. U cvetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.
Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

Nakon uvrštavanja tinkture svežih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja.
Ona su potvrdila da je glog vredan lek za srce. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava porast modernoga doba – infarkt.

Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i začepljenja krvnih sudova, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim poverenjem lečiti glogom.

Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i delotvoran tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao delotvorna terapija kod već uznapredovalih faza. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.

Pospešuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Čaj od ploda gloga je aromatičan i vrlo pitak, što se mene tiče.
Kao mala sam sa bakom svake godine išla u berbu, pa znam i kakav je čaj.
Baš sad kad ga pominjete, mogu da osetim ukus tog čaja na nepcima iako je prošlo mnogo vremena.
Nisam znala da se može kuvati čaj od lista gloga.

Prirodno mi je niži krvni pritisak, tako da mi ovo nije baš najbolji izbor čaja... ali je odličan!

Čaj od ploda gloga je aromatičan i vrlo pitak, što se mene tiče.
Kao mala sam sa bakom svake godine išla u berbu, pa znam i kakav je čaj.
Baš sad kad ga pominjete, mogu da osetim ukus tog čaja na nepcima iako je prošlo mnogo vremena.
Nisam znala da se može kuvati čaj od lista gloga.

Prirodno mi je niži krvni pritisak
, tako da mi ovo nije baš najbolji izbor čaja... ali je odličan!
To nema veze, slobodno pij taj caj. Meni je kardiolog svojevremeno preporucio glog, ali malo
jacu dozu jer kod caja ne znas kako da doziras. A preproucio mi je zbog holesterola kao sredstvo
koje sprecava zakrecavanje krvnih sudova.

Back