Globalno selo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

susjed

Aktivan član
Poruka
1.110

Svjetski lanac opskrbe puca, stotine brodova zaglavile. Ima li kraja krizi?

Naslov članka je dovoljno jasan za uvod u temu. Ali ipak da ne bude zabune - ne mislim da Amerika puca, nego se razotkriva činjenica o svijetu gdje, kao i kod metereoloških pojava, promjena jedne sitne varijable u pustinji Gobi "prouzrokuje" tornado na Kubi...

I dok se u metereologiji mnoge stvari ne mogu predvidjeti ni prevenirati, globalna proizvodnja bazirana na područjima (uglavnom Azija) jeftinih sirovina i radne snage bi u bliskoj budućnosti mogle doživjeti strateško preispitivanje.
Doduše desio se splet loših okolnosti (Covid, Suez, klimatske agende, kamiondžije...), ali sve to ne prikriva činjenicu slabosti postojećih uzusa ponašanja krupnog kapitala i utrke za profitom. Naravno, i dalje mislim da je kapitalizam najbolji sistem, ali mora malo na doradu.

Nikad nisam ovdje pokretao teme, ali eto, ponukao me tel. razgovor sa snajkom koja radi u jednoj poznatoj švedskoj firmi. Kaže ide im odlično, narudžbi kao u priči, ali neophodne komponente (by Kina) imaju još za koji tjedan. I što je još gorje - za njih rade na stotine koperanata i svi lančano vise, doslovno zbog nekoliko kontejnera koji ne stižu.

Zašto spominjem ovaj primjer, pa da slikovitije ilustriram moguće pi*darije u nailasku jer zabole mene za Ameriku, kad jedna Švedsku koja je svladala Koronu, inflaciju, manjak radne snage... sad ozbiljno muči "globalno selo", onda stvar nije bez vraga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back