Svjetski lanac opskrbe puca, stotine brodova zaglavile. Ima li kraja krizi?
Naslov članka je dovoljno jasan za uvod u temu. Ali ipak da ne bude zabune - ne mislim da Amerika puca, nego se razotkriva činjenica o svijetu gdje, kao i kod metereoloških pojava, promjena jedne sitne varijable u pustinji Gobi "prouzrokuje" tornado na Kubi...
I dok se u metereologiji mnoge stvari ne mogu predvidjeti ni prevenirati, globalna proizvodnja bazirana na područjima (uglavnom Azija) jeftinih sirovina i radne snage bi u bliskoj budućnosti mogle doživjeti strateško preispitivanje.
Doduše desio se splet loših okolnosti (Covid, Suez, klimatske agende, kamiondžije...), ali sve to ne prikriva činjenicu slabosti postojećih uzusa ponašanja krupnog kapitala i utrke za profitom. Naravno, i dalje mislim da je kapitalizam najbolji sistem, ali mora malo na doradu.
Nikad nisam ovdje pokretao teme, ali eto, ponukao me tel. razgovor sa snajkom koja radi u jednoj poznatoj švedskoj firmi. Kaže ide im odlično, narudžbi kao u priči, ali neophodne komponente (by Kina) imaju još za koji tjedan. I što je još gorje - za njih rade na stotine koperanata i svi lančano vise, doslovno zbog nekoliko kontejnera koji ne stižu.
Zašto spominjem ovaj primjer, pa da slikovitije ilustriram moguće pi*darije u nailasku jer zabole mene za Ameriku, kad jedna Švedsku koja je svladala Koronu, inflaciju, manjak radne snage... sad ozbiljno muči "globalno selo", onda stvar nije bez vraga.