Cjelokupna povijest covjecanstva povijest je imperijalistickih poredaka.Da spomenimo najvažnije:drevni Egipat i Perzija,anticki Rim,Makedonija Aleksandra Velikog,Bizant i Franacka,carska Kina,Otomanska Turska,Austro-ugarska,Velika Britanija,carska Rusija,carska i Hitlerova Njemacka,Mussolinijeva Italija,SSSR,Sjedinjene Americke Države. Sve su one produkt svog vremena,sve one imaju svoje specficnosti,ali sve njih ipak nešto objedinjuje:težnja da ako ne cijeli svijet a ono što veci njegov dio podrede svojoj dominaciji.Imperijalisticke snage imaju zajednicki interes u osiguravanju neogranicenog širenja transnacionalnog kapitala i u gušenju svakog antiimperijalistickog otpora,posebno u bivšim socijalistickim zemljama. One koordiniraju svoje ekonomske i politicke strategije,usmjeravaju u njihovu korist aktivnost Svetske trgovinske organizacije,Medunarodnog monetarnog fonda,Svjetske banke,Evropske banke i drugih medunarodnih ustanova,koje su pretvorile u svoje filijale. Nemam ništa protiv privatne svojine ukoliko vlasnik sam ili udružen sa nekim,ili sa više takvih suvlasnika radi,pod uvjetom da to ne predstavlja eksploataciju tudeg rada,da ne predstavlja najamni odnos. Medutim,takvim radom i zaradom on i oni ne mogu da zarade toliko da bi kupovali fabrike,banke i druge velike sisteme,koji privatizirani ne mogu da funkcioniraju bez postojanja eksploatacije.Proces kapitalisticke globalizacije,koji diktiraju multinacionalne korporacije,ima cetiri glavna obilježja: slobodan protok kapitala,robe,usluga i radne snage. Sve se to cini u njihovom interesu u cilju osvajanja novih teritorija,novih tržišta i maksimalnog sticanja profita. Ne biraju se sredstva kojim bi se uništio svaki onaj koji pokuša da se tome suprotstavi. Oko 500 multinacionalnih korporacija kontrolira financijsko tržište na planeti,jer njihove financijske rezerve nadilaze rezerve svih centralnih banaka na svijetu,zajedno uzetih.Te korporacije kontroliraju trgovinu prirodnim resursima,ukljucujuci tu i 90% pšenice, kafe,kukuruza,duhana,metala i drvne grade,85% bakra, 80% olova,75% banana,nafte i kaucuka.Drugim rijecima,glavni sadržaj kapitalisticke globalizacije je maksimalno nastojanje na koncentraciji i centralizaciji svjetskih prirodnih i proizvodnih resursa pod kontrolom majušne elite globalnog financijskog kapitala.Stanovnici Zapadne Evrope u 2002.g.potrošili su samo na sladoled 11 milijardi dolara.
To je za 2 milijarde više nego što je potrebno da se osigura cistom vodom i kanalizacijom cjelokupno stanovništvo Zemlje.Oko 10% najbogatijih Amerikanaca(približno 27 milijuna ljudi)ima ukupan prihod koji je jednak prihodu 45 posto stanovništva svijeta,odnosno približno 2,8 milijarde ljudi. "Kapitalisticki poredak razara sve pred sobom,od pojedinca,do država.Sve se krece u interesu kapitala i mi možemo samo gledati i raspravljati o tome kako je to loše("Psi laju,a karavane prolaze!").Demokracija je isto jedan od mehanizama kojima se služi kapital.Da li je npr."moj" zastupnik u parlamentu stvarno zainteresiran za moje privatne i osobne probleme? ili samo gleda vlastiti dobitak? Do raspada SSSR-a,svijet je bio blokovski podijeljen,što je znaclo da SAD moraju donekle obuzdati svoje imperijalistice apetite u korist snažnog konkurenta,a poslije raspada,postaje unipolaran,što znac da SAD više nema tko obuzdati. Sve je podredno jednom centru moc,jednoj državi. SAD se posljednjih godina stavljaju iznad zakona,iznad Vijeca sigurnosti,iznad Medunarodnog kaznenog suda,a bogme i iznad NATO-pakta.
To je za 2 milijarde više nego što je potrebno da se osigura cistom vodom i kanalizacijom cjelokupno stanovništvo Zemlje.Oko 10% najbogatijih Amerikanaca(približno 27 milijuna ljudi)ima ukupan prihod koji je jednak prihodu 45 posto stanovništva svijeta,odnosno približno 2,8 milijarde ljudi. "Kapitalisticki poredak razara sve pred sobom,od pojedinca,do država.Sve se krece u interesu kapitala i mi možemo samo gledati i raspravljati o tome kako je to loše("Psi laju,a karavane prolaze!").Demokracija je isto jedan od mehanizama kojima se služi kapital.Da li je npr."moj" zastupnik u parlamentu stvarno zainteresiran za moje privatne i osobne probleme? ili samo gleda vlastiti dobitak? Do raspada SSSR-a,svijet je bio blokovski podijeljen,što je znaclo da SAD moraju donekle obuzdati svoje imperijalistice apetite u korist snažnog konkurenta,a poslije raspada,postaje unipolaran,što znac da SAD više nema tko obuzdati. Sve je podredno jednom centru moc,jednoj državi. SAD se posljednjih godina stavljaju iznad zakona,iznad Vijeca sigurnosti,iznad Medunarodnog kaznenog suda,a bogme i iznad NATO-pakta.