Gljive

limunada

Buduća legenda
Poruka
38.434
Da li ih berete,da li ste poznavaoci? 🙂
Ja priznajem da vjerujem samo sampinjonima iz prodavnice.🙂
Prepoznajem samo dvije vrste jestivih gljiva...lisicarke i bijele tzv.mlijecne.
Ali ih ipak ne jedem.
Nekad davno sam citala u jednom prirucniku o gljivama da su lisicarke "sigurne" jer se ne mogu zamijeniti ni sa jednom otrovnom...tj.nema slicnih medju otrovnim gljivama.
A tamo je isto pisalo da nema sto posto pouzdanog metoda za razlikovanje jestivih i otrovnih vrsta.

Sjecam se jednom davno moji roditelji i komsije jeli neke gljive i svi imali mucninu.
A kazu bio im je cudan miris na mastilo.
Ja u tom prirucniku procitam da su to bili tzv.lazni sampinjoni,gljiva koja spada u blago otrovne i mirise na mastilo.
Imali su srecu.I jos nesto...sto je gljiva otrovnija,kasnije se javljaju simptomi trovanja.

Nisam poznavalac gljiva. One najotrovnije najlepše izgledaju na slikama.

Najviše volim i koristim; bele i braon šampinjone, bukovače i sušene, za čorbicu pripemljene, šitake.

Kod mene u selu svi beru lisičarke i vrganj. Ja nijednu ne jedem, čak sam sumnjičava i za one u prodavnici.
Ti si gora od mene.?
Ja vjerujem samo onim upakovanim,jer se ipak sampinjoni gaje,a ne beru po sumama.
Ali zato ne vjerujem onim sampinjonima s pijace,u rifuzi...mada je to sigurno istog porijekla tj gajeno.

Lisičarke ..Sećam se da su ih stavljali u neke džakove , pa pravili rupe.
Da,u dzakovima,u mracnim prostorijama sa vlagom...Ali bile su bukovace.?

1649364403342.png

Lisicarke

1649364457949.png

Bukovace ?

što bi rekli "sve su gljive jestive, samo neke samo jednom ..."

:zcepanje:

ne znam da li ovde mogu da repliciram, ali ne znam da li znate da imaju i neke medicinske gljive koje sluze za lecenje? ja sve česce o tome citam, nisu to sampinjoni, to u Istocnjackoj medicini ima najvise pa su kao prirodni suplementi, ne znam da li je neko koristio. necu da reklamiram proizvodjace, samo kazem da ih ima i u tom obliku, ali njih nema da naberemo u nasim šumama :D

da, da, ja sam cula za reishi kapsule, napitke, ali i u jelu moze i izgleda da je i onaj agaricus gljiva sto sam pisala za alergiju, ali one sve ne izgledaju kao lisicarka ili sampinjon nego cudno nesto, kakve veze sa sa gljivama ima ne znam, verovatno po klasifikaciji :)
Sitake su navodno ljekovite.
Ima i ona gljiva kombuha.Ali koliko su zaista ljekovite,ne znam.

ne verujem da su ono u podrumu gajene lisicarke.verovatno su to bile bukovace.da su bile lisicarke ti bi bila jako bogata.ali to nije razlog mog javljanja.juce,03.11.22 nasao pecurku koju sam identifikovao kao letnji vrganj - Boletus edulis . precnik sesira je oko 18 cm.malo mi je oko strucka mutno.on bi trebao po opisu da bude dole pri dnu malo zadebljan a kod ovih primeraka ti nije slucaj.iako sam pronasao na net fotose gde ima i takav strucak.evo slika pa ko zna nek se javi.

Prilozi

• letnji vrganj1.jpg
    letnji vrganj1.jpg
    141 KB · Pregleda: 5
  • lv2.jpg
    lv2.jpg
    113,8 KB · Pregleda: 5
Da li ih berete,da li ste poznavaoci? 🙂
Ja priznajem da vjerujem samo sampinjonima iz prodavnice.🙂
Prepoznajem samo dvije vrste jestivih gljiva...lisicarke i bijele tzv.mlijecne.
Ali ih ipak ne jedem.
Nekad davno sam citala u jednom prirucniku o gljivama da su lisicarke "sigurne" jer se ne mogu zamijeniti ni sa jednom otrovnom...tj.nema slicnih medju otrovnim gljivama.
A tamo je isto pisalo da nema sto posto pouzdanog metoda za razlikovanje jestivih i otrovnih vrsta.
Lisičarke se mogu zameniti zavodnicama, koje su veoma slične. Samo što zavodnice
rastu pored panjeva ili iz drveta koje truli i po obodima su tamnije boje. NIsu smrtno
otrovne.

Šampinjonima iz prodavnice ne veruj. Tretirani su pesticidima i nekim sredstvima
za izbeljivanje.

Lisičarke se mogu zameniti zavodnicama, koje su veoma slične. Samo što zavodnice
rastu pored panjeva ili iz drveta koje truli i po obodima su tamnije boje. NIsu smrtno
otrovne.

Šampinjonima iz prodavnice ne veruj. Tretirani su pesticidima i nekim sredstvima
za izbeljivanje.
Sreca,pa nesto bas i ne volim gljive.Ne jedem cesto ni sampinjone.
Mi smo lisicarke brali bas u sumi,a te gljive oko panjeva smo sve smatrali za otrovne i nikad nismo brali.
Mada,sada,ne razlikujem nijednu,u sumi nisam bila sto goina,ne bih nista smjela brati nijednu.

Bukovace su ekstra kupovao nekada zasejane dzakove za licne potrebe a posle i za pijac u pocetku me ljudi gledali kao da sam pao sa marsa :)
Kasnije lupio ekstra reklamu pa je to islo kao Alva :)Nazalost to je video i prodavac zasejanih dzakova pa mi je digao cenu zasejanih dzakova za 75% tako da sam bio prinudjen da prekinem dalju saradnju :( Nisam u mogucnosti da ceo proces zasejavanja bukovaca odradim sam pa tako opet naletim na nekog sigurnog proizvodjaca nastavljam sa proizvodnjom i prodajom bukovaca.Kod njih je najjbitniji temperaturni sok i sto vise kiseonika vlaga i naravno cistoca i temperatura tu negde od 5 do 30 stepeni za rast.
Volim Bukovace sto se ne tretiraju hemikalijama i lake su za berbu.A o ukusu i da ne pricamo mnjam mnjam :)

Back