Da ja vama kazem iz iskustva tipa koji je tinejdz doba proveo podosta na ponici..
Ponika, socijalna bicikla, omogucava da stojis uspravno vozic umerenom brzinom, solidno stabilna, moze da se vozi bez ruku i sa malom brzinom, cisto navodim , moze da se stane kad hoces, nema precagu.
Padao sam milion puta, najvise sto moze da se desi je da ti se odrlja koza, a i to vise mi se desavalo na fudbalo nego kod pada sa bicikle. Ne secam se zasto su bili padovi , ali su uvek tu , naskocis na kamen, ode tocak prednju u pm, sta ces, ima da se prostres...
Ono sto je bitno za poniku je da je socijalna bicikla, znaci omogucava druzenje, sklopiva je, i nema prevelike brzine, jer ti to i ne treba, a i nije bas mnogo ni ostvarivo jer vecina poniki nema prenos, tj nisu ni 3 ni 5 ni 10 brzinci...
Da li su potrebne 5 brzinke, mozda..jer malo je zeznuto za starije da cepaju sa ponikom uz veliki uspon, dok je za dete to izazov....
E sad, ovaj drugi deo , u BG vozaci pojma nemaju gde im de prednji desni...blage veze nemaju...te je to problem za vozace bicikle....
Sa druge strane, vidjao sam i na dunavu kako se zakovu dva vozaca bicikle, ali dobro , valjda se desi....
Ponike su bezbednije i za sudare bickl bicikl,....nije da to nismo radili , kad krene banda da te blokira, pa ti naglo koce ispred dete ili ide chicken run, tj idu jedan na drugog i ko ce da skrene u poslednjem trenutku ....sve su to stvari koje nekom padnu na pamet...
Ponika, bicikla koji ne mozes da sacuvas, jer ce ti je u BG ukrasti, a vala hoce i u unutrasnjosti ako ne drzis u svom dvoristu...
Proslo je doba kad si mogao da vozis, ostavis ispred marketa i kupujes unutra i izadjes i bicikla na istom mestu...