Gledanje horor filmova umiruje mozak?

Luda Srpska Druzina

Veoma poznat
Poruka
14.718
Ukoliko ste ljubitelj horora na pravom ste mestu, a ukoliko pak niste, nakon ovog teksta, možda to i postanete!

Kada pomislimo na meditaciju i njene efekte na smirivanje, sigurno nam na pamet ne pada gledanje horor filmova. Mada, prema naučnicima možda bi i trebalo.

Naime, istraživanja su pokazala da se naš mozak smiruje tokom i nakon gledanja strašnih filmova. Ljudi u ovim trenucima isključe veći deo mozga zadužen za razmišljanje i žive u sadašnjem trenutku. Samim tim, analitična uloga mozga ne radi kako za vreme horor filma, tako i posle.

Stoga, ne brinemo toliko o problemima i um nam je mirniji, a samim tim i telo. Na mnogo načina, gledanje horor filmova slično je meditaciji, navode stručnjaci.

Gledanje horor filmova umiruje mozak?

Ponekad mi se čini da sam u samom filmu :lol:

elm.jpg

Čitala sam svakakve radove o hororu, jer i mene fascinira tematika, i obožavam horore

Premisa je da mi dok gledamo horor znamo da je horor, i da ćemo se vratiti u realnost, ta kognitivna distanca umiruje anksioznost

Horori dodiruju neke zabačene delove ljudske psihe i prilika su da ih sagledamo sa bezbedne distance

Lepo. Daj onda nesto da se opustimo. Koji si poslednji pogledala?
Ja nisam neki ljubitelj ali tu i tamo odgledam ako mi drzi paznju. Poslednji takav je Midsommar

Back