Glavno pitanje

Dionys

Iskusan
Poruka
5.119
Da li ima neko na ovom forumu ko smatra da sve sto se danas radi je obrnuto od onog sto se ranije radilo i da je ono od ranije u svakom slucaju prije uspjeh, nego ovo danas?

Ili drugim rijecima, da li propadanjem ratnickih medjuljudskih odnosa propada i covjek sam, a zauzvrat pravi sebi grobnicu od tehnike i hedonizma umiruci u njoj sam.

"Dobro zaradjujem i ebem se za svoje pare." - da li je ovo pocetak i kraj modernog "uspjeha" i zivota?

Da li je ovo siromastvo duse dostojno zivljenja i da li uopste danas postoji neki drugi izbor izvan nekih nevidljivih katakombi?

Mora li covjek starog kova da se krije po katakombama, jer na povrsini bjesni kravlje ludilo?

Najteza bolest koja se u dvadesetom veku pandemijski prosirila je preterivanje.
Prenosioci ove teske bolesti su televizija, novine i svaki drugi vid propagande.
Ova teska neizleciva bolest preti da novi vek uopste ne zavrsimo.

Nije stvar samo u promeni vrednosti, iako je to posledica.
Stvar je u vodjenom trendu proglasavanja tradicionalnih vrednosti nevrednostima, u svojevrsnom nihilizmu.
Cak je i Nice pisao da nihilizam ne moze zameniti religiju, jer ce posle toga sigurno pokusati da zameni i sebe. Ali nece imati cime.

Svedoci smo trenda danonocnog preterivanja u svemu. To je siguran znak bolesti, jer preterivanje nije proizvod zelje, nego straha.
Svako preterivanje pokazuje da neke ukorenjene vrednosti bas i nisu vrednosti. Tada te odbacene vrednosti padaju, a na njihovo mesto dolaze druge, nove vrednosti.
Po istom modelu, preterivanjem, rusimo i nove vrednosti jednu po jednu, dok na kraju ne ostanemo praznih ruku, na klizavom ledu.
Taj led je tanak, a ispod njega je sve ono cega smo se ikada odrekli, sto smo kao staro i nemoderno odbacili.

Predugo traje rusenje starih vrednosti. Ne kazem da su srusene vrednosti dobre, problem je sto nisu zamenjene boljim.

Promena i rusenje su model vaspitanja vec nekoliko generacija. Jos pedesetak godina i ljudi ce kao vrsta zaboraviti da grade ili makar da prepoznaju sagradjeno. Bice nauceni jedino da ruse i negiraju bilo kakve vrednosti, na kraju i sebe.

U mom selu kazu: kopaj novi bunar ali u stari ne pljuj.

ako bi neko bio ljubazan da mi pojasni, sta su to tacno "stare vrednosti" ?
i po kom modelu su vaspitavane generacije u staroj grckoj, i zasto je stara grcka propala? odosno drzavice..
takodje me zanima srednjovekovni model vaspitanja, i narocito me zanima hunski model ..
jel neko ovde ozbiljno tvrdi kako su usponi i padovi civilizacija ljudskog roda imali nekog smisla i reda?:think:
i da sad ima vise preterivanja nego u , recimo, starom rimu?
jedino sto je sad razlicito u odnosu na ranije, je tehnologija, koja omogucava unistenje svega u trenutku
a glave lude..ich se promenile nisu.
makar se meni cini..

I Huni i Rimljani su preterivali, i Sumeri i Grci su preterivali. Zato su se iz stvarnosti preselili u istorijske citanke.
I mi preterujemo.
Ono sto je vredelo pre 40 godina: rnr i sve sto sa sobom nosi;
utopijsko stremljenje ka slobodi ne zato sto je utopijsko nego zato sto je stremljenje;
ideja ravnopravnosti;
...
sve je nestalo u majusnom ratu. Hladnom, toplom, koga briga. I rat je vrsta preterivanja.
Posle toga smo osvojili disko, ne kao muziku nego kao preterano sareni nacin zivota u sljokicama i preteranom osmehu, i ubrzo se i po njemu popisali
Onda je dosao folk, sabani, halidi, jasari i juzni veprovi. Folk se zbog preterivanja sa turskim ritmom ogadio i onima sa belim carapama.
Zamenio ga je turbo, isti preterani shabani samo u dens fazonu. Preterano dens i preterano shaban izazivao je dijareju na splavovima.
Dijareja jos nije prosla, dosao je house sa prizvukom ganfajta, dzipovi i obracuni utokama, preterano belog i zutog, i afirmisanje elitne prostitucije. Sinonim za taj stil zivota je preterivanje.
Onda smo se ponovo setili da smo patriote, i poceli da obilazimo "hramove", novoizgradjene nelegalno sagradjene objekte bez gradjevinske dozvole, u kojima bez ikakvog pozivanja na tradiciju, preterano ponizno celivamo, doniramo, palimo i spaljujemo. Docekali smo da za haloween klinci odlaze do hrama i prave bakljade kao na derbiju.
Preterano emotivno glasamo, preterano dugo se kajemo.
Kada budemo kupili neki novi otrov, oruzje ili bilo kakvo zlo, ponovo cemo preterati.
Skloni smo preterivanju jer je to jedini prihvaceni model vaspitanja kojim nas dopiraju, jedino cemu decu mozemo nauciti.

"Ako smo pali, bili smo padu skloni." Branko Miljkovic.

glavno pitanje je uvek Zašto?
ljudi toliko stavri rade, oduvek a možda pogotovo danas, stihijski, po šablonu, kako su navođeni i nekad ne zanaju sebi da odgovore zašto?
ako svako ima svoje zašto, ništa mu u životu nije probelem? ali treba biti iskren prema sebi do srži.
kad priznaš mnogo se lakše osećaš.
nije stvar ni u juče ni u danas, ni u samoživosti ni u združivanju; ljudi su se uvek zamajavali formom ali imam utisak da je postojalo čvrće ubeđenja i vera zašto, za koga.
ako bismo uzeli i koncept boga? izgleda da je učenik nadmašio učitelja, čovek danas može da zdrobi svet u roku od odmah. šta ćemo onda? sve se može a niko ništa neće, bar ne mali čovek izdresiran da radi stavri po komandi a ne po želji i ne s razlogom.

Najteza bolest koja se u dvadesetom veku pandemijski prosirila je preterivanje.
Prenosioci ove teske bolesti su televizija, novine i svaki drugi vid propagande.
Ova teska neizleciva bolest preti da novi vek uopste ne zavrsimo.

Nije stvar samo u promeni vrednosti, iako je to posledica.
Stvar je u vodjenom trendu proglasavanja tradicionalnih vrednosti nevrednostima, u svojevrsnom nihilizmu.
Cak je i Nice pisao da nihilizam ne moze zameniti religiju, jer ce posle toga sigurno pokusati da zameni i sebe. Ali nece imati cime.

Svedoci smo trenda danonocnog preterivanja u svemu. To je siguran znak bolesti, jer preterivanje nije proizvod zelje, nego straha.
Svako preterivanje pokazuje da neke ukorenjene vrednosti bas i nisu vrednosti. Tada te odbacene vrednosti padaju, a na njihovo mesto dolaze druge, nove vrednosti.
Po istom modelu, preterivanjem, rusimo i nove vrednosti jednu po jednu, dok na kraju ne ostanemo praznih ruku, na klizavom ledu.
Taj led je tanak, a ispod njega je sve ono cega smo se ikada odrekli, sto smo kao staro i nemoderno odbacili.

Predugo traje rusenje starih vrednosti. Ne kazem da su srusene vrednosti dobre, problem je sto nisu zamenjene boljim.

Promena i rusenje su model vaspitanja vec nekoliko generacija. Jos pedesetak godina i ljudi ce kao vrsta zaboraviti da grade ili makar da prepoznaju sagradjeno. Bice nauceni jedino da ruse i negiraju bilo kakve vrednosti, na kraju i sebe.

U mom selu kazu: kopaj novi bunar ali u stari ne pljuj.

ako bi neko bio ljubazan da mi pojasni, sta su to tacno "stare vrednosti" ?
i po kom modelu su vaspitavane generacije u staroj grckoj, i zasto je stara grcka propala? odosno drzavice..
takodje me zanima srednjovekovni model vaspitanja, i narocito me zanima hunski model ..
jel neko ovde ozbiljno tvrdi kako su usponi i padovi civilizacija ljudskog roda imali nekog smisla i reda?:think:
i da sad ima vise preterivanja nego u , recimo, starom rimu?
jedino sto je sad razlicito u odnosu na ranije, je tehnologija, koja omogucava unistenje svega u trenutku
a glave lude..ich se promenile nisu.
makar se meni cini..

Mislim da moju "filozofiju" znate...Filozofija obožnja...Ljudska civilizacija "prirodno" teži religijskim ciljevima-postati bogovima...
I sva ljudska aktivnost je usmerena ka oboženju:postepenom osvajanju sveznanja,svemoći i produženju života u večnost....
Još mi i narednih desetak generacija će biti žrtvovane,a onda genetskim zahvatima i globalnim komunikacijama te verovatnim predstavljanjem vanzemaljskih inteligencija
-preći u fazu predbožije epohe...Kreacije su na tom putu od odlučujućeg značaja kako za novu kulturu,tako i kao sredstvo protiv apsurda...
Očekujem vaše razumevanje kao najumnijih uz još desetak...
Mislim da je ovo razgovetno za sve koji čitaju,ali je jasno da to nije dovoljno,već bi valjalo da i sami svojim imaginativnim kreacijama doprinose
oboženju narednih generacija naših potomaka...Dobro vaspitanje svesnog,ali i nesvesnog uma dece je na tom putu...:heart:

Poslednja izmena:
Sve su to teske predrasude ... apsolutna podloznost naucnim fantazijama ili strasenje ljudi onima koji zele da otkone sve ratove na planeti.

Tehnicki razvoj je moguc samo na ustrb vlastite srece i zanemarivanja vlastite buducnosti. Covjek koji je zivot posvetio "progresu" i tehnici, taj je vec odavno zaboravio na medjuljudsku kulturu i sve sto moze da ocekuje od zivota u buducnosti je razocarenje! Njegov zivot je imitatorski kad su medjuljudski odnosi u pitanju.

Sve su to teske predrasude ... apsolutna podloznost naucnim fantazijama ili strasenje ljudi onima koji zele da otkone sve ratove na planeti.

Tehnicki razvoj je moguc samo na ustrb vlastite srece i zanemarivanja vlastite buducnosti. Covjek koji je zivot posvetio "progresu" i tehnici, taj je vec odavno zaboravio na medjuljudsku kulturu i sve sto moze da ocekuje od zivota u buducnosti je razocarenje! Njegov zivot je imitatorski kad su medjuljudski odnosi u pitanju.
Tvoja i svačija želja za srećom je čisto animalne prirode-želja da se serotonin luči...To može i hemiskim sredstvima,ali nije bitno...
Opstanak ljudske vrste ima svoj "prirodni" put,čak i tvoj otpor je u toj funkciji...
Ljudi su na putu oboženja od kako su smislili prve religije...I sve više imaju božije osobine...
Za urođenike u Amazoniji-belac s puškom u ruci je bog,a zaista je i s mnogo više znanja i moćniji ,a i dugovečniji...

Zelja za srecom je volja za moc ("sreca je kad osjecanje moci i sama moc rastu") a ne hemijske muckalice. "Opstanak vrste" se nikog u prirodi ne tice. Svako gleda svoja posla, a vrsta je samo posledica slicnog razmisljanja kroz dugi vremenski niz. Sad su do te mjere zastranili u razmisljanjima o besmrtnosti da to ne samo da ugrozava njih licno, nego sprecava odrzanje cjelokupne vrste. Zbog toga i masovno izumiranje bijelaca...

Zelja za srecom je volja za moc ("sreca je kad osjecanje moci i sama moc rastu") a ne hemijske muckalice. "Opstanak vrste" se nikog u prirodi ne tice. Svako gleda svoja posla, a vrsta je samo posledica slicnog razmisljanja kroz dugi vremenski niz. Sad su do te mjere zastranili u razmisljanjima o besmrtnosti da to ne samo da ugrozava njih licno, nego sprecava odrzanje cjelokupne vrste. Zbog toga i masovno izumiranje bijelaca...

Ti o krionici,a ja o genetskom poboljšanju...
I ne mislim da ja i slični možemo da se obožimo...Samo mnogo bolji ljudi...Ovakvi kao mi i ne mogu opstati još dugo.
Bilo bi preopširno to objašnjavati...Marlon ,Navar i ja smo na jednoj temi,rekao bih, prilično zašli u detalje samodestruktivnih dejstava...

Poslednja izmena:
Nikad nisam cuo za rijec krionica do sada. Nece biti "genetskog poboljsanja" koje vodi u besmrtnost! Ti izgleda jos nikad nisi cuo da su misli te koje izazivaju hemijske reakcije, a ne obratno! To sto se ti osjecas prijatno kad se drogiras jos ne znaci da to ima veze sa buducnoscu ili "poboljsanjem"! Ne znam da li postoje bakterije koje umiru od starosti, ali sam siguran da ni njih ne biste mogli napraviti besmrtnima. To su sve VJERSKE predrasude. A pogotovo su Jevrejske vjerske predrasude nerealne.

Moze biti kad covjek ostari onda i samo onda vjeruje u znanje ili istinu kao nesto bozansko po sebi, ili u nauku. Danas se radjaju djeca kojima se odmah po rodjenju uvaljuje ovaj stav. I to ce da ih kosta njihovih gena. Radjace se sve ruzniji i slabiji, jer nece iskoristiti mladost da razvijaju dusu i tijelo. Moguce je da covjek mnogo misli samo kad nesto nije u redu. Tako isto treba zamisljati filozofiranje - kao pokusaj da se nesto poboljsa u citavom drustvu. Ali samo nesto, a ne sve, kao sto to vjernici zele.

JEvreji su sebi izmislili jednog svemoguceg boga, da bi se odbranili od mocnih naroda, ali sad su i sami pali u predrasudu da mogu postati bogovi. Sad je dosao racun za naplatu i mozda ce sami pozeliti da su ostali robovi drugih naroda, nego da sad sami sebe moraju porobljavati kroz "obozenje".

ubijanje svojih suparnika i masovno ubijanje su cisto ljudske odrednice..nesto ih nema u prirodi ..npr kad se jeleni potuku oko srne zanemarljiv je broj slucajeva da jedan jelen ubije drugog jelena..koji se pre mogu svesti na nesrecne slucajeve nego na ubilacki instinkt..poput vukova za prevlast u coporu..vuk koji pobedi ne ubija porazenog vuka..ljudi to redovno rade..
kako je to kolega hakim lepo objasnio u pitanju je preterivanje..bahatost coveka..kultura? sta je to? jel se to maze na leba? jel coveku vise vredi kilo kulturnog sadrzaja ili kilo leba? kultura je isljucivo za cula ali nikako nije za kosti ili stomak
i taj zver zvani vuk koji ne ubija porazenog suparnika je daleko humaniji od neotesanog i bahatog coveka kome je upravo kultura dala tu bahatost i neotesanost..jer kultura je upravo ono preterivanje o kome je kolega hakim pisao
kako kaze narodna umotvorina..za zaludjne ruke djavo nadje posao ili zaludjan pop i goveda krsti

Back