Glavna premija

Sasvim je nebitan motiv ukoliko je cilj ispravan. Lazne moraliste i altruiste ne varim jer su najcesce gomila praznih licemera i nista vise.

Ма јасно, зажмурећеш на шверц оружја који ће однети 10к живота, ако ти жена трговца оружјем обезбеди стипендију преко фонда који је криминали строј за прање пара. То је лицемерје. Тако су и Геринга обожавали љубитељи животиња, човека који је идејни творац конц. логора :)
Мало мање површности не би било на одмет.

zasto pricas u buducem , a ne u sadasnjem vremenu?
zasto ne pomazes sad, nego tvoja plemenitost stupa na snagu od sutra?
usput, koliko si puta dao krv? volontirao? dao odecu, hranu, cuvao decu, okupao nekog bolesnog, sta god?

jao bre koto, pa dao je - zato cela tema.
od one teme "kako ste motivisali nekog da zavrsi fakultet" ima covek potrebu da se pohvali jer tamo nije dobio zasluzeno priznanje - hbg kad faks zavrsava osoba koja studira a ne onaj ko "motivise".
da nismo krenule da pricamo kako nije lepo hvalisati se, imao bi odlican slagvort da kaze sta je sve uradio za druge u odnosu na nekoga ko prica o imaginanim parama sa nekog lotoa.
i ok, lepo je pomoci ali ne mora neko drugi da ispadne grbav da bi on u svojim ocima bio bolji. mislim, ne bih se ja bunila da je tema koncipirana po prinicipu: "koliko ste velikodusni i plemeniti, da li ste pomogli nekom?" al' ovako mi je bzvz.

jao bre koto, pa dao je - zato cela tema.
od one teme "kako ste motivisali nekog da zavrsi fakultet" ima covek potrebu da se pohvali jer tamo nije dobio zasluzeno priznanje - hbg kad faks zavrsava osoba koja studira a ne onaj ko "motivise".
da nismo krenule da pricamo kako nije lepo hvalisati se, imao bi odlican slagvort da kaze sta je sve uradio za druge u odnosu na nekoga ko prica o imaginanim parama sa nekog lotoa.
i ok, lepo je pomoci ali ne mora neko drugi da ispadne grbav da bi on u svojim ocima bio bolji. mislim, ne bih se ja bunila da je tema koncipirana po prinicipu: "koliko ste velikodusni i plemeniti, da li ste pomogli nekom?" al' ovako mi je bzvz.
Veoma mi je žao što tako misliš.
I ne shvatam otkud ti ta potreba da tako pišeš.

Ма јасно, зажмурећеш на шверц оружја који ће однети 10к живота, ако ти жена трговца оружјем обезбеди стипендију преко фонда који је криминали строј за прање пара. То је лицемерје. Тако су и Геринга обожавали љубитељи животиња, човека који је идејни творац конц. логора :)
Мало мање површности не би било на одмет.

Masis poentu a ja nemam vremena da se mlatim sa tobom.

Sustina price je u tome da svako od nas pomaze u okviru svoje zone komfora pa tako nemamo moralno pravo da prozivamo one koji to rade isto samo na svom nivou koji, na zalost, nije ni blizu naseg vec je daleko visi.

To je ono sto vas najvise boli, pricip "ja bi' da mogu a ne ko on lopovcina, mafijas, dabogda crk'o, samo njemu ledja da vidimo", takav tretman ima svoje ime i zove se zavist....mnogo ces manje osuditi profu koji uzme mito ili instruktora voznje koji pusti necije dete dok ce ti puna usta prica "iz prve ruke dakako" biti o nekom Filipu Cepteru o kome znas koliko ja o promeni felne.

Kazan je sasvim lepo radio, ali već je trebalo suvaraka, pa odšetah do ruba livade, da ih privučem. Veče je bilo toplo, podsećalo na leto, priželjkivao sam kišu, oblaci su visili, ali izgledi su bili slabi.
Osetih potrebu da uriniram, pa zagledan u planine koje su iste od detinjastva, sa još uvek očuvanim šumama, počeh da uriniram. Mahinalno bacih pogled na mlaz, i u trentku se zaledih shvatajući da iz mene odlazi tečnost koja je puna krvi, boje šire iz kace, odnosno Rose vina. Stegnuh mišiće u besmislenom pokušaju da zaustavim odlivanje krvi, ali oslušnuh i razum koji je govorio da je to već izgubljeno, pa ponovo pustih, izbegavajući da pogledam dole. Uplašen i utučen povukoh drva, tromim korakom napredujući uzbrdo. Grozničavo sam tražio objašnjenje tolikog prisustva krvi. Pre tri meseca sam imao pesak, ali nemoguće da od tada datira taj problem, a sada nisam osećao nikakav bol. Bezbollno krvarenje može biti veoma opasno, to znam.
Nekako iscepah drva, naložih još jedan kazan, sve se tešeći da je uzrok u tome što sam predhodnih dana podobro zapinjao, pa je pukao neki sitni kapilar...ili tako nešto.
Setih se svih zastrašujućih priča o otkazivanju bubrega, dijalizi i svemu ostalom.
Da oteram takve misli uzeh "Novosti" što su stajale kraj kazana, povremeno bacajući pogled na rakiju koja je curela u balon.
Tekstovi mi nisu držali pažnju, ali na naslovnoj strani je bila reklama za "Loto" i dobitak od 2900000 evra. Pomislih da bi samo taj dobitak bio spas za bolesnog čoveka. Pomislih da nisam spreman da umrem, da toliko toga želim, da ni kredite nisam otplatio, da ne želim biti na teretu nikome...
Onda se setih:
Avram je tek uveo novi dinar, ja sam tek zaradio prve veće pare i počeo da izlazim, željan svega posle onih kriznih godina.
Jednog popodneva je jedan od nastavnik ušao u učionicu i objasnio da se prikupljaju prizlozi za operaciju devojke koja je u istoj učionici, ali u suprotnoj smeni i drugom smeru. Dadosmo neku siću, koliko ko je mogao, oni napraviše spisak i odoše.
Čim su pomenuli cifru, bilo je jasno da neće se skupiti.
Već sam i zaboravio na to, kad jednog dana uđoh u učionicu i na klupi u kojoj sam sedao ugledah cveće.
To je bilo sasvim neuobičajeno, imali smo tri devojčice, one su sedale na sasvim drugom kraju, i ništa mi nije bilo jasno.
Objasniše da je tu sedala devojka za koju smo prikupljali novac i da je umrla.
Tupo sam gledao u to cveće, šokiran takvom blizinom smrti - da može tako biti blizu mojih godina - jer, sve smrti i sve leševe koje sam do tada video - sve su to bili starci i smrt je bila tako daleko.
U to vreme ja nisam ni bio sa devojkom, nisam imao pojma o poljupcu, držanju za ruke, seksu...ničemu.
I pomislih koliko je to tužno ako i ona je bila ista takva, ako se do zadnjeg časa nadala izlečenju i budućnosti u kojoj će sve to osetiti i proživeti.
Kažu da nada umire poslednja, i daj Bože da je tako, jer ako nada umire predposlednja, onda zadnji čas mora biti strašno težak.

Tako sam dobio inspiraciju za ovu temu, bez namere da nekoga unizim, već da čujem mišljenja.
Kada sam ih pročitao, u većini slučajeva sam bio šokiran, pa i tužan, ali sam odbijao da u te odgovore poverujem, ne verujući u potpunu istinitost i pripisujući ih uobičajenoj forumskoj površnosti, verujući da bi u pretpostavljenim okolnostima ljudi isto postupali.

Masis poentu a ja nemam vremena da se mlatim sa tobom.

Sustina price je u tome da svako od nas pomaze u okviru svoje zone komfora pa tako nemamo moralno pravo da prozivamo one koji to rade isto samo na svom nivou koji, na zalost, nije ni blizu naseg vec je daleko visi.

To je ono sto vas najvise boli, pricip "ja bi' da mogu a ne ko on lopovcina, mafijas, dabogda crk'o, samo njemu ledja da vidimo", takav tretman ima svoje ime i zove se zavist....mnogo ces manje osuditi profu koji uzme mito ili instruktora voznje koji pusti necije dete dok ce ti puna usta prica "iz prve ruke dakako" biti o nekom Filipu Cepteru o kome znas koliko ja o promeni felne.
Основно је да ти немаш појма са ким разговараш, а кад се позиваш на хгуманост говориш о криминалцима, што довољно говори о томе како уопште схваташ алтруизам. Твоје гледање на ствари је сива зона подржавања криминалитета.
Хуманост нема ни један једини мотив користи за оног ко помаже, ал то је требалод а укапираш негде у предшколском, сад је касно.
Без обзира на социјалну карту онога ко дарује, битна је намера.

Eto, nemam prigodnu priču o velikim dobrotvorima, kao ni o kazni onima koji nisu bili dobrotvori ( što je pomenula neka osoba) jedino što znam je da su umrli svi za koje su skupljali novac i da nikad nije skupljeno koliko treba, a mislim da se nikom od njih nije umiralo.
Ako nekad dobijete premiju, nek vam je na zdravlje, trošite je kako hoćete, ali nemojte meni govoriti kako bih ja trebao da je trošim, nemojte pričati ko je bolji i ko je gori, jer dobrota i zlo se ne mere (samo) prilozima, a ako ste zaista okoreli materijalisti, nemojte misliti da nema onih koji zaista više cene neke druge vrednosti.
Sad odoh u drva,izvinite me, a vi slobodno nastavite da sebi, ili nekom drugom, dokazujete ispravnost svojih uverenja i pretpostavljenih odluka.

chizs :eek: pa znaci da treba da osecam grizu savesti svaki put kad jedem biftek a neko tamo nema ni za hleb?! mozes pomoci jedino onima koji se zadese na tvom putu, ako zelis... traziti one kojima je pomoc potrebna je sizifova rabota i da imas daleko vece pare od tog dobitka na lotou...
i ne mogu da se ne setim one epizode Prijatelja kad se Fibi trudi da napravi nesebicno dobro delo :lol:

chizs :eek: pa znaci da treba da osecam grizu savesti svaki put kad jedem biftek a neko tamo nema ni za hleb?! mozes pomoci jedino onima koji se zadese na tvom putu, ako zelis... traziti one kojima je pomoc potrebna je sizifova rabota i da imas daleko vece pare od tog dobitka na lotou...
i ne mogu da se ne setim one epizode Prijatelja kad se Fibi trudi da napravi nesebicno dobro delo :lol:

...ja ovo cesto osjecam...
Pogotovo kad vidim da drugi BACAJU hranu...

i onda pored sto osecas, odes i posaljes sto necega najsiromasnijem detetu u familiji?:)

...naravno :cool: ...i uvijek :cool:...

Uvijek sam govorio da za mene moraju govoriti moja djela :cool: ...
Eh kotic, nisam ja kao ti koje poznajes...vozim skupocjena auta, koorcim se velikim koocama...a za druge mo boli patka :sad2: ...

Poslednja izmena:
Fond za sedmicu na Loto je bio oko 3.000 000 e.

Fina svota, a?

Meni žao da bacim 200 din, pa nisam ni uplatio tiket.

Ali, recimo da si baš ti jedini dobitnik sa svih sedam pogodaka, i da si dobila tri miliona evra, bez poreza, čisto.

Možda će kriminalci doći do tvoje adrese, to je što ti prvo pada napamet, razumljivo.
Ali, kad uzmeš novac, onda se pitaš kako bi ga rasporedila.
Rođaci se pate sa besparicom.
Ima neke nadarene dece u rodbini koju otac alkoholičar i majka čistačica ne mogu da školuju.
Neko započinje sopstveni posao sa neizvesnim ishodom, vaš rođak, dobar dečko, pošten kao sunce.
Ona baka što ti je mesila kuflice da poneseš u školu, a ti ih bacala zbog stida od drugara, sad je jedva pokretna.
Sa tv-a traže donacije za gladnu decu na Kosovu.
U "Kvadraturi kruga" si ,opet, gledala neki potresni prilog o nekoj nesretnoj sirotinji.
U marketu starica grčevito stiska 50 din u ruci dok ide prema kasi noseći u korpi jednu pomorandžu.
Sa stranica dnevnih novina te gledaju tužne oči bolesnih kojima trebaju ogromne svote za izlečenje.
Na ulici te presreću u akciji prikupljanja priloga za neku humanitarnu akciju.

Stvarno, šta ćeš uraditi sa tim novcem, kako ćeš ga raspodeliti, da ne kažem - potrošiti?

Svaki put kad (ako) uplatim loto, ja ga rasporedim,
kad smo kod toga, mislite li da se loto premija namješta? Kakva je prosedura provjere državnih igara na sreću?

Elem, podjelila bih određeni procenat od dobitka rođacima, isti iznos, najbliži krug. Kupila bih nekretnine na više lokacija, automobil(e)-i za članove porodice, putovala pa sve tako redom do sitnica : D.

Back