Glasanje na temu San

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Прича бр 11. - 4 поена.
Изузетно добро написана, занимљива тема, вишеслојна.
Прича бр 5. - 2 поена.
Занимљива идеја и стил, уз то орјентисана сам лево, и срце куца на лево?
Прича бр 10.- 2 поена.
Храбро. Јако ретко се среће оваква врста искрености, онда стил пада у други план.
Прича бр 4. - 1 поен.
Занимљиво написано, умотано, спаковано оно чему се сви надамо.
Прича бр 8. - 1 поен.
Интересантан концепт, штета што није још разрађен.

У лошијој конкуренцији било која од ових пет би могла добила максимум поена.
Овако сам принуђена да поделим.

Toliko dobrih priča...
11 - 4poena. moj favorit pa joj zato dajem više poena. u jednom trenutku malo konfuzna, da li je pisac pokušao da dočara psihičke probleme junaka? nevezano za to, sve pohvale!
7 - 1 poen. Odiše melanholijom ali uvlači čitaoca u taj san "u kojem je sve lepo", u taj mir.
6 -1 poen. Jako dobra epska fantastika. Na kraju nažalost zbrzana.
10 - 1 poen. Zanimljivo, maštovito, pisac se potrudio da napiše zaokruženu priču.
8 -1 poen. Jako lepo, čitao sam više puta i definitivno mislim da je priča/pesma vredna pažnje. Ali nikako nisam uspeo da shvatim šta je san o snu u ovim primerima. Voleo bih da pisac objasni bolje... ili da neko drugi da svoje vidjenje.
5 - 1 poen. Pohvale za stil, ideju, realizaciju.
9 -1 poen. budi u meni dobra osećanja, nostalgiju.uverljiv san.
4 dosta me namučila sa onim "ne može biti, bila..." momentima. ipak, priča krije dosta toga i vredi je pažljivo čitati.

Nisam bas neki poznavalac pa cu komentare svesti na osecaj koji su u meni izazvale neke od prica...

Prica №10 Me malo poremetila, imam utisak da je donekle autobiografska, kao da je autor bio jedan od nekoliko likova iz nje. -- 3 poena
Prica № 8 neobican stil, jako zivotna i ustvari cesta pojava. -- 3 poena
Prica №4 takodje neobicna, pomalo tamna ali mi se dopala. --2 poena
Prica №9 lepa, osecajna, nostalgicna... --2 poena

I prošlog i ovog vikenda sam čitala priče i bilo mi je zaista lepo. Nadam da će se ovaj konkurs nastaviti i da će biti još puno dobrih priča...

E sad glasanje, sasvim ličan doživljaj:
priča 1 - 1 poen, interesantna za analizu snova, bilo bi lepo da se malo dotera
priča 2 - 2 poena, lep i kratak opis čežnje i neuzvraćene ljubavi
priča 3 - 1 poen, opis religijskog iskustva.
priča 4 - 1 poen, seta što ona ne postoji me dira
priča 5 - 1 poen, neko je sanjao ideal , zapravo utopiju, žao mi je.
priča 8 - 1 poen, o ljubavi je pa me dotiče
priča 9 - 3 poena. Nostalgija za detinjstvom, za osobama koje su umrle, mene lično uznemirava i budi u meni toliko toga...
Priče 10 i 11 su zanimljive, ali u meni izazivaju i pozitivne i negativne ocene, pa na kraju nisam glasala.

ovaj konkurs je doneo kvalitetne i raznovrsne price, kako formom i sadrzajem, tako i stilom i jezikom knjizevnosti
ima par prica koje inkliniraju profesionalizmu, ali i ostale, takoreci amaterske, su i te kako lepo napisane i vredne svaki tren citanja
glasacu po estetskom dozivljaju - svaka prica zasluzuje bodove, ali posto ih nemam dovoljno, ostaje samo jedno veliko bravo za sve nas!

br. 1 - pravi, pravcati san, toliko malih prica u jednoj prici, toliko dugacke realnosti u nekoliko sekundi sna, i mozda ta celina deluje konfuzno, ali to je uvek tako, jer logika sna i logika jave su dve razlicite logike, kao sto su logika osecanja i logika razuma - 2p
br. 2 - nikada nisam imala takav san, ali je toliko lepo opisan, da sam bila kompletno empaticna sa junakinjom sna, osetila sam njenu i tugu i bol i nemoc, ali i ravnodusnost, a to je ono sto obicno pricu pravi uspesnu, da dotakne citaoca - 2p
br. 3 - razumela sam ovu pricu kao omaz Preobrazenja, kao aluziju ljudskog preobrazenja uoci Bozijeg preobrazenja (19 Avgust) i svidela mi se ideja naseg Boga u sebi - 1p
br. 5 - nekada je san duzi od nekoliko sekundi i traje godinama, to je san koji se sanja otvorenim ocima - volim dnevnicke zapise, volim iskrenost, koliko god ona bila prostodusna - 1p
br. 6 - mnogo volim neocekivan obrt kao kraj price, jer je to, ustvari, novi pocetak (zato obozavam francusku kinematografiju) - 1p
br. 7 - bas je ovo intimna crtica, puna iskrenog i realnog sebedozivljaja, moglo bi da bude cak i pasus iz mog dnevnika - 1p
br. 9 - izuzetno topla crtica, pozelela sam da danas ostavim sve nedeljne poslove, pozovem autora, skuvam caj i da celi dan pricamo o mom i njegovom detinjstvu, o onome sto je svako od nas imao pa nemao, a zatim i o onome sto smo nemali pa sada imamo - 2p

br. 4 mi je bila lepo napisana, ziva, razigrana forma, ali nekako me nije dotakla sadrzajem, nisam osetila pravu emociju koju je pisac ubacio u sadrzaj
br. 10 (moji komplimenti i za ideju i za realizaciju) me je bas dotakla, ali mi je ostavila neki cudan osecaj koji me je uznemirio, mislim da je kraj nekako natuknut, kao da je pisac hteo da sto brze-bolje zavrsi pricu
br. 11 mi je kompletno privukla paznju, ali odbila moj glas (i pored toga sto mi je obrazovanje filozofsko-psiholosko) - ja ne volim, ali izuzetno postujem taj Kafka/Dostojevski splet, koji sam ovde nanjusila, taj kontrast realnost/nadrealnost, ta parabolicnost koja utapa citaoca i procitano u jedno, koja ponistava estetsku distanciju prilikom tumacenja, osecanje pisca postaje autenticno osecanje citaoca - pa zato nisam dala bodove, jer ne volim tu turobnost, ali sve moje pohvale za ovu pricu!
br. 8 sam razumela kao jedan kroki o onome sto je tako cesta nasa realnost u ovo vreme totalne alijenacije - svako sanja neki san o voljenju i intimnosti, koji kada se ostvari, postaje banalna realnost i vise nista od sna nema u sebi - ono Floberovsko (Madam Bovari), da idole ne treba dirati prstima, jer onda na prste ostaje njihova zlatna prasina, a bez te prasine, idoli nisu idoli, nego samo nas san o njima - taman kao sto i pise u rezimeu ove crtice (ovo za @Napast -ovo pitanje)

Poslednja izmena:
Priča 5. U ovom radu sam najviše uživao. Dopada mi se narativna ideja priče, a stil pisanja je vrcav i zabavan.
Moja najkrupnija primedba na ovu priču je što, kako ja kapiram a možda grešim, Drugi svetski rat se ideološki nije vodio na planu 'socijalizam vs. kapitalizam', nego je fašizam bio suprotstavljen ostatku sveta. Samim tim, mislim da je deplasirano to što junak povezuje stradanja njegovih saboraca tokom WW2 sa trenutnom situacijom iz priče, tj. ne razumem sponu između borbe protiv fašizma i borbe protiv kapitalizma koju autor forsira kroz priču i na kojoj bi trebalo da se temelji željena emotivna snaga priče. Takođe, stil je u ovom kontekstu isuviše vrcav i zabavan, pa me autor skoro uopšte nije ubedio u emotivnu ostrašćenost protagoniste. Naprosto, ne deluje iskreno.
No, jeste bilo zabavno za čitanje.
4 poena

Priča 11. Kao što su mnogi primetili, fino napisano i za razliku od većine radova, ovo jeste priča - ne sastoji se od prepričavanja, već od pripovedanja; ima jasnu karakterizaciju i tačku gledišta; informacije o onome što muči protagonistu lepo su dozirane.
Objektivno, dao bih ovoj priči najviše poena, ali subjektivno, ne dopada mi se naročito takav protagonista koji se prenemaže i bez trunke (crnog) humora sagledava svoju situaciju, koja jeste loša, ali ono, nije kraj sveta.
3 poena

Priča 9. Nije priča. Ovo je više kao neki izvod iz ličnog dnevnika ili, možda je bolje reći, kreativno napisan forumski post. Nema pripovedanja, nema radnje, nema karakterizacije. No, dopao mi se senzibilitet tog forumskog posta, lep je, topao (da ne kažem 'sentimentalan', ali kod mene to nije obavezno mana).
2 poena

Priča 1. Nedostaje bolja struktura (uvod, razrada, zaključak). Ovako, to je samo prepričan san, čija je simbolika isuviše očigledna, nema iznenađenja tokom čitanja.
E sad, ima tu smisla, kapiram gradaciju u intenzitetu i odnos protagoniste prema ostatku čovečanstva. Takođe, ovaj rad sadrži rečenicu koja mi se najviše dopala: "у рукама и плећима осећам снагу којом бих цео тај свет предамном покидао на пола... само да нађем крајеве које да ухватим..."
1 poen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back