Glasanje na temu RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
51.037
Coco Bill je, izgleda, zadao tešku temu. :think:
Na konkurs su stigle ČETIRI priče. Neću da kukam i kritikujem, valjda vas je oborila vrućina ...

Krećemo!

- - - - - - - - - -

Priča br. 1

Dan D

„I tako sam kao tajni izaslanik NKOJ-a i maršala Tita lično svedočio Hitlerovom kraju u njegovom berlinskom bunkeru“, rekao je Vojkan Stanimirov na našem godišnjem skupu evociranja uspomena iz Drugog svetskog rata.

„A ja sam“, dodala je Petra Brakus, „bila partizanska kurirka na potezu Grmeč – Kadinjača. Jednom sam prenosila poruku upletenu u kosi, od štapske kuhinju na Kajsincu sve do osmog komesarskog gnezda na Koridorovačkoj klisuri. No, putem sam zalutala; s obzirom da sam bila mlada i fizički spremna, za svega sedam dana dopešačila sam do zidina Staljingrada! Grad je opsedala nepregledna njemačka vojska pod zapovedništvom maršala von Paulusa....“

„Pod zidinama Staljingrada?“, prekine je Slavka Budiimac. „Ti misliš da je '43. Staljingrad bio branjen zidinama? Uvek sam sumnjala da je tvoja spomenica krivotvorena.“

“Samo mirno“, rekao je Duško Mravojica, „ovde smo da kažemo šta je bilo. Ne sumnjamo ni u čiji integritet. Ako Petra kaže da je zidina bilo, valja joj verovati! Upravo njoj, a ne stotinama drugih svedoka.“

„I meni se dogodilo nešto slično“, nadovezao se Milan Brkić Brka. „Kao što možda znate, u ratu sam bio Titov kerovođa, sve do tragične Luksove pogibije na Sutjesci. Novi pas Vrhovnog komandanta, zloglasni vučjak Tigar, zbog nečega me nije podnosio i Tito nije više znao kamo bi sa mnom. Na kraju me, kako je govorio, "podvalio" britanskom izaslanstvu pod vodstvom Randolfa Čerčila, sina britanskog premijera. Kao diplomiranom veterinaru, dali su mi da vodim borbu protiv nametnika i štetočina, u čemu sam pokazao stručnost, vrsnost i samopregor. U proleće 1945. s delom delegacije koja je – koliko god to smešno zvučalo s pozicije prekaljenog partizanskog ratnika – morala proći redovni sistematski pregled u domovini, odleteo sam za London. I tamo, u novoj, meni posve stranoj zemlji, jednako sam se dobro snašao i, u dogovoru s Vrhovnim štabom, dopustio da me Britanci unovače u svoje "Royal Marines".

Sigurno se pitate otkud ja – diplomirani veterinar, intelektualac i humanista – među marincima? I sam bih voleo znati odgovor na to pitanje i tražio sam taj odgovor u samome sebi čak i kada sam, nakon kratke i silovite obuke, a u noć-na-jutro 6. juna 1944., zatekao samoga sebe (onog istog u okviru kojega sam tražio i odgovor) kako zajedno sa svojim matičnim vodom sav mokar džedžim na dnu desantnog broda koji je plovio za Normandiju. Svi smo bili silno uzbuđeni; jedva smo čekali da se brodska preklopnica spusti pa da navalimo na okupiranu Francusku i sredimo već jednom te Švabe. Ispočetka, svi su bili tihi, no neki od nas nosili su ručne satove pa se pitanje "koliko je sati" moglo čuti sve češće i češće. Izgleda da se put bio odužio, odužio preko svake mere. Ja sam, između ostalog, morao i u klozet, a šlem mi je naočigled počeo hrđati: sumnjao sam da su mi, kao komunističkom simpatizeru (zatajio sam da sam realni član partije bio još od pre rata), namerno podvalili model od hrđajućeg kositra.

Već smo bili na ivici snaga, činilo se da naše putovanje traje danima, noćima, nedeljama pa i mesecima. Zalihe suhe hrane koje smo nosili u rancima bile su davno potrošene, a sile svakojakih nužda približavale se svojim vrhuncima, kad se brodska preklopnica konačno bila spustila. Pred nama se ukazao krajolik iz snova: pitomi brežuljci urešeni vinogradima u cvatu; pitoreskni i romaneskni srednjovekovni dvorac kao iz bajke na jednom od brežuljaka; mlada seljanka na obližnjem polju polako i metodički okopava luk – uspravlja se, rukom pokriva oči da joj ne smeta sunce, pa gleda u našem pravcu. Žućkasto-zelenkasta reka zapljuskuje travnate obale i sve tišim žuborom najavljuje prelaz u ravničarske predele zapadne...

„Mon Dieu!“, povikao je jedan od nas, neki Pjer, borac de Golove Slobodne Francuske: „Ovo nije Normandija, ovo je Šampanje!“

Nakon kraćeg razjašnjavanja s lokalnim stanovništvom, nakon provere peljara i sekstanata (kompas, koji je poludeo, dobio je par vaspitnih šamara), ustanovili smo da je kormilar napravio kardinalnu grešku: zanesen ko zna kakvim razmišljanjima, vremenskim prilikama i kurčevim rabotama, otišao je suviše na jug, a potom, noću, neprimetno, prošao Nantes i ušao u reku Loire kojom nas je, ploveći uzvodno, doveo, evo, sve do vinskoga srca Francuske! (Pjer je ipak pogrešio, bila je to Burgundija, ne Šampanje; nije ni logično od Francuza očekivati da prepoznaje baš svaki predeo Francuske.)
Bilo kako bilo, zalutali smo. Lokalno nam je stanovništvo, srećom, pomoglo; posakrivali su nas po kućama boljih porodica tako da njemačku vojsku nismo ni videli sve do kraja rata. Bilo nam je tako dobro da smo ostali i nakon njemačke kapitulacije – ja sam se, na primer, u domovinu vratio tek prekjuče“, dovrši Milan Brkić Brka svoju priču.

„Pa da“, reče Slavka Budimac, „ti si onda prvi put ovde s nama. I delovao si mi nekako nepoznato.“

“Pa da se onda upoznamo“, reče Milan Brkić Brka.

Nasta rukovanje, tapšanje i čašćavanje.

Priča br. 2

Album

Opet će promjena vremena, pomislila je trljajući svoje natečene, iskrivljene prste koji nikada nisu pravilno zarasli. Uspomena na neke prošle dane.
Sjedila je u bašti cijeli dan, plijevila korov u bašti koja se tek budila iz zimskog sna pod varljivim zrakama proljetnog Sunca. Pogled joj privuče šareni leptir koji sleti na cvijeće koje je stidljivo širilo svoje latice. Njegova šarena krila poput malih slikarskih platana pomahnitalog slikara, boje nabacane bez nekog posebnog reda, a opet čine harmoničnu cjelinu.
Znala je nekoga koga će prizor tog šarenog leptira i njegov lepršavi let od cvijeta do cvijeta obradovati. Osmijeh joj se razvuče licem pri samoj pomisli na to kako će trčakati baštom, pokušavajući uhvatiti leptira svojim bucmastim ručicama.
Pozvala ju je preko ramena. Ništa. Opet. Opet ništa.
Gdje li je nestala, pitala se. Tek tada je shvatila da je već neko vrijeme nije vidjela ni čula, da je toliko odlutala u svojim mislima plijeveći korov da se isključila iz okolnog svijeta.
Podigla se sa zemlje, potpomažući se kvrgavim prstima. Koljena i leđa već godinama nisu što su nekad bila. Otresla je zemlju s nogavica i krenula prema kući. Pozvala ju je nekoliko puta, ali joj se nije odazivala.
Ušla je u kuću, prolazeći sobu po sobu u prizemlju. Nije je bilo.
Stala je u podnožje stepenica gledajući gore. Talas jeze joj siđe niz leđa kada joj se misao, zavezana u mračne kutke njenog uma, potisnuta tamo davno, otkide sa lanaca koji su je čuvali i poče da zauzima njen razum. Šta ako je zaista konačno došao taj trenutak kojeg se toliko pribojavala? Srce joj poče jače lupati.
Zakoračila je uz stepenice teškim koracima, pridržavajući se za ogradu. Nevidljivi olovni tegovi oko njenih članaka su je sputavali. Knedla je stajala u grlu, rastući sa svakim novim korakom, svakom pređenom stepenicom.
Putešesvija od desetak stepenica potraja vječnost u njenoj glavi.
Spuštene stepenice koje su vodile na tavan joj otkriše gorku istinu koje se pribojavala. Trenutak nepažnje je bio sve što je bilo potrebno. Štap s kukom, kojim je spuštala stepenice je ležao na podu.
Tada je shvatila da je malena porasla. Da više nije bila malo dijete koje ne razumije stvari. Sada je već bila curica koja je znala puno više nego što joj je ona pripisivala. Trebala je biti pažljivija.
Oprezno se popela stepenicama. Ona treća zaškripi. Škripala je svaki put i svaki put bi sebi rekla da je mora podmazati ili zamijeniti, ali bi zaboravila. A i nije bilo muške ruke u kući, a ona je bila u godinama. Ko će to uraditi? Ona sa svojim artritičnim prstima s kojima je muku mučila svaki put kada bi se vrijeme promijenilo svakako nije mogla. A malena je bila... Pa, bila je malena.
Princeza.
Njene bucmaste ruke kratkih prstiju nikada neće raditi takve stvari. Zaklela se na to onog dana kada ju je uzela u svoje ruke.
Vidjela ju je kako sjedi na velikom drvenom sanduku, pognute glave. Zlatne lokne sijaju na svjetlosti Sunca koja je ulazila na tavan kroz prozor. Nožice vire ispod bijele ljetne haljine, na malim stopalima crvene lakovane cipelice. Koliko joj je samo puta rekla da ostavi te cipelice, da ih ne nosi oko kuće, ali džaba. Nije ih skidala s nogu.
U ruci album kožnih korica. Gledala je u neku sliku, nepomično. Samo su kratki prstići šarali po slici.
Primjetila ju je.
„Hej, malena. Tu si. Tražim te.“
„Mama, ko je ova teta na slici? Odrasla, ali ima kosu kao ja. Pogledaj? Drži bebu u ruci.“
Knedla joj je stajala u grlu. Gušila ju je.
„Vidi, i neki čiko stoji pored nje. Zagrlio je. Smiju se, mama. Ko je ona? Ko je on, mama?“
„To je album, malena“, čula je riječi kako silaze sa njenih usana, svaka teža od prethodne. „Od prije.“
„Mama, mama. Vidi. Imaju i dvije seke, mama. I one liče na mene, mama. Vidi im kose i očiju, mama. Iste ja.“
„Ostavi to, malena. To nije za tebe.“ Barem ne još uvijek. Još si mala da bi razumjela. Još te moram čuvati od svega.
„Ali, mama. Zašto liče na mene? Ko su one? Ti imaš sijedu kosu, ne ličiš na mene, mama. Kako one liče na mene? Zašto nećeš da mi kažeš?“
Duša joj se stezala. Srce je pucalo. Morala joj je reći. Povrijediti je, a obećala je. Obećala je da neće. Da će je čuvati od svega i paziti kao da je njena, onog dana kada ju je uzela iz majčinih mrtvih ruku. Iz ruku svoje kćerke. Obećala je to njoj.
„Malena, to su tvoja majka, tvoj otac i tvoje sestre, koje si imala prije rata.“
Suza se ote iz njenog oka i poteče niz lice izbrazdano borama.
Teške riječi, poput maljeva, se sručiše na malenu djevojčicu. Na tom malenom nevinom licu se vidjelo kako se njen svijet obrušava i nestaje. Velike plave oči se napuniše suzama.
„Zašto ih više nemam?“
Šta da joj kaže? Kako da joj odgovori na to pitanje? Već je postala Smrt, razaratelj njenog malog svijeta. Čime da se iskupi za to? Kako? Je li uopće to bilo moguće?
Prišla joj je i zagrlila je. Svilena plava kosica joj je milovala obraz dok ju je mazila kvrgavim prstima.
„Jer je rat takav, ljubavi“, govorila je boreći se sa suzama. „Odnosi nam one koje volimo, a zato na tvoje zašto se nalazi negdje u vremenu prije rata. Kad porasteš, shvatit ćeš.“

- - - - - - - - - -

Priča br. 3

Kroz ratnu prostoriju

Moj auto je bio na redovnom servisu,a i čekao se ležaj za točak koji je stradao sigurno od naših prelepih puteva,tako da sam morao na put u Trst za snabdevanje butika s tastovim Jugićem...Malo mi je to bilo bez veze,ali sam taj tastov autić već vozio,on sve manje jer je posle operacije na VMA izgubio volju i za auto i za mnogo šta...Uglavnom je sedeo,pušio i jedino je s unucima,a mojim sinovima bio aktivan...
Elem,uhodanom turom,ka Bačkom Bregu,Mađarskoj i Austriji sam se zaputio tog julskog popodneva,s namerom da do jutra budem u Trstu...Obilazili smu u tim "šverc" turama Hrvatsku u kojoj su ratni sukobi bili u jeku...Ratna dejstva u Vukovaru,po vestima,nisu prestajala,a bilo vesti i o Kninskoj Krajini...
Na granicama bez problema...Na ulazu u Italiju me i jutro zateklo...Sat vožnje do Trsta,a onda na espreso u kafić pored Ponte Roso koji se otvarao već u osam...Još samo jedna negližirana teta sa zagrnutom bundom, od gostiju,očigledno noćna ptica...
Ko ranije pre pola osam stigne blizu Ponte Roso,još i nađe mesto za parkiranje,kasnije je to nemoguće,a gde Talijani parkiraju,sam bog sveti zna...
Napunio sam gepek za pola sata i još je samo obuća ostala da se kupi,ali za to sam morao u industrijsku zonu šta je bio lakši deo posla-tačno sam znao gde i po šta idem... Kupio neke sendviče,neke vegetarijanske,vrlo lepog ukusa i flašu vode i po nekoj inerciji se zaputio prema Sloveniji,tačnije prema Kopru... Nešto mi govorilo da neću imati problema da prođem...
I zaista,prelaz u Kopru sam prošao bez problema,carinici su samo slegli ramenima i pokazali mi da prođem,a videli su YU tablicu-i ništa...S druge strane je još bila milicija u plavim uniformama. Začuđeno su gledali u mene kao da vide duha,ali me nisu zaustavili samo su mi pokazali da prođem...Carine nigde! Ubrzo sam ostavio silaz u Umag s desne strane i preko istre prem a Opatiji i Rijeci...Nikog na putu,samo na jednom prevoju ekipa putara koja uklanjala obrušeno kamenje s puta...Obilaznicom oko Rijeke i pravac prema Karlovcu...
Jugo nisam pretovario,sve to lagana roba bila i dobro je grabio i na usponima...Sva mesta i sam Karlovac sam obišao i ubrzo sam bio na obilaznici Zagreba...I tu bez zastoja...
Na autoputu za BG vojni konvoj...Oznake JNA...
Sine mi ideja,pošto tastov Jugo maslinastozelen,da za konvojem...
I polako...
Negde kod Broda,dignuta ruka i vojnik...Prikočim s mišlju "...evo mi pasoš,ako nešto krene kako ne treba..." Stanem i neobrijani momak upade...
-Ja za Kragujevac...
-A ja za Novi Sad,moš sa mnom do rumske raskrsnice...
-Ok...A vi u pratnji?
-Mjok,slučajno se utrefilo,iz Trsta šverc tura...
Iznenađeno me pogledao s nevericom:
-Vi baš tražite đavola?
-Radoznao da vidim šta se dešava u Hrvatskoj...A ne tražim đavola-ja sam "pošteni švercer"...
-Ha,ha,ha...Ovo još nisam čuo...
-Pa...mlad si, dečko...Polako,rat je tek počeo,naslušačeš se ti i nagledati svačega...
-Pa,kad ste krenuli iz Trsta kroz Hrvatsku,je l se niste plašili da će vas zarobiti hrvatske
paravojne formacije ili patrole?
-Ne plašim se ja tih sranja...Znam da odbranim od nekolicine i da ih neutrališem,a sa više ne bih-imam uticajne familije u Zagrebu pa bih okrenuo njima...
-A tako...Jeste li Hrvat? Izvinite što pitam,ali kad kažete familija u Zagrebu...
-Ukrajinac momče...I to iz kozačke familije...Je li ti sad jasno?
-Valjda...
-A ti? Studiraš ili radiš u Kragujevcu?
-Ni jedno ni drugo...Zato sam i došao na ratište jer nisam znao šta bih...
Sledila je nevesela i ružna priča o priključivanju paravojski kod Vukovara i daljem pokušaju da stigne do Knina da bi se pridružio boljim formacijama...Reče da "nije to to šta je želeo"...
-A šta si mislio;da budeš Miloš Obilić ili Stevan Sinđelić?
Učutao je potišteno...
-Gledaj momče...Kad stigneš u Kragujevac,hvataj se nečeg,neki privatni biznis...Putuj i upoznaj ljude i krajeve...Ovaj građanski rat koji tek počinje,stići će i u Kragujevac,tad idi na barikade i brani svoj grad...Svoj privatni posao i svoju porodicu koju trerba da osnuješ! A da ideš ti negde da ratuješ-nemoj-to su gluposti namenjene nama kozacima,a kao što vidiš-ni mi se ne pletemo u građanski...Tu đavo igra svoje kolo!
-Hvala na savetu matori...Rekao bih da si u pravu...
Rumska raskrsnica i konvoj ispred skreče ka Rumi...
-Ćao stari!
-Ćao momče...

Nedavno sam bio u Kragujevcu i to ime i prezime koje sam zapamtio i dalje nosi ,sad već sredovečan čovek-lokalni biznismen i porodičan čovek...Mora da nisam bio jedini koji ga savetovao,,,Nije mi tada delovao kao neko ko će iz prve shvatiti pouku svoje neslavne ratne avanture!
A moja? Moja ratna avantura još uvek traje...*************

Priča br. 4

Recke

Nikad nije mislio o sebi kao o ratniku. Čak ni kao dete nije pretereno voleo da se igra ratnih igara. Da se on pita, najradije bi se bavio svojim poslom. Međutim, pošto ga je rat stigao, on će ratovati najbolje što može. Nije on kriv, jednostavno, sve što radi, radi najbolje što može. Prokletnici, odakle im samo hrabrosti da otimaju svetu pradedovsku teritoriju? Svaki sin ove zemlje treba da stane u odbranu svete grude.

Razmišljao je o zadatku, koji mora da obavi večeras. Do sada je izvršio brojne opasne i važne misije. Ali ova je, koliko mu se čini, najvažnija do sada.

Na nesreću, morao je da se probije na neprijateljsku teritoriju, jer je predmet njegove misije bio skoro na kilometar od linije razdvajanja. Svo svoje znanje i veštinu uložio je u ovaj zadatak. Naravno, nije bilo govora da otvoreno krene preko ničije zemlje, snajper bi mu glavu razneo kao lubenicu.

Čekao je da padne noć. Srećom, oblaci su zaklanjali mesec, pa je bilo mračno kao u rogu.

Tiho se izdvojio od svojih saboraca uz izgovor da ga priroda zove. Nisu komentarisali, navikli su već na njegove noćne izlete. Samo bi pogledali u pravcu njegovog Bouvi noža, čija je drška bila izbrazdana mnogim zarezima. Svi su znali šta te recke znače. A i onaj sanduk, koji je stalno vukao sa sobom, im je izazivao jezu.Ko zna kakve suvenire je u njima čuvao. Naravno, da nij ebilo ogvroa da neko pomisli da proveri šta se nalazi unjemu. Jedan pogled na njaegovo lice i nož sa reckama , im je bio dovoljan odgovor. Neki sabroci su ga mrzeli zbog svega toga, neki obožavali, ali su ga se svi plašili i nisu se raspitivali o njegovim noćnim akcijama.

Zaobišao je stražare i puzeći krenuo ka liniji razdvajanja. Prethodno je poskidao sa sebe sve metalne predmete, da slučajno ne bi privukao pažnju stražara na prijateljskoj, kao ni na neprijateljskoj strani. Lica, ruke, je isprljao blatom, da bi bio što neprimetniji. Na uniformu je zakačio oznake neprijateljske vojske. Nije očekivao da će ga iko primetiti po ovakvom mrklom mraku, ali ovoliko je poživeo, baš zato što ništa nije prepuštao slučaju.

Pre nekoliko dana ovo je sve bila teritorija njegove voljene zemlje, ali su ih neprijatelji iznenada napali i gurnuli ih unazad. Samim tim njegova misija je bila još i važnija.

Nastavio je da puza ka neprijateljskoj liniji. Ovde se vodila teška i žestoka borba. Mrtvi vojnici su ležali na sve strane, ujedinjeni pod zastavom smrti. Smrad raspadajućih tela štipao je za oči i grlo. Toliko dugo je okružen mrtvima, da mu je taj smrad činio samo jednu neprijatnost.

Nekada su ovde komšije sejale žito, sada seju mrtve.

Napetih čula provlačio se preko tela. Sa vremena na vreme ruka ili noga bi mu upala u gnjecavu, crvljivu masu, ali on se ponašao kao da to nije ništa gore od blata sa kojim se igrao kao dete.
U jednom trenutku, namirisao je duvanski dim, znao je da je blizu neprijateljske linije. Još sporije je puzao preko leševa. Posle desetak minuta, primetio je žar cigarete. Znao je da je dovoljno blizu.
Odlučio je da sačeka sat pre svitanje, tada će stražari biti najumorniji. Ležao je licem u lice sa raznetim saborcem i strpljivo čekao, polako i tiho dišući. Zadah truleži je jednostavno ignorisao. Srećom, noć je topla pa neće biti isparenja od daha. Neko drugi bi u takvom položaju izdržao vrlo kratko, ali ne on, smrt je prihvatio kao staru prijateljicu i nisu mu smetali ljudski ostaci, ma u kom obliku bili. Njegov unutrašnji mir je bio čvrst kao stena.

Negde pred zoru, procenio je da je pravi trenutak za pokret. Već neko vreme nije čuo stražara da se pomera. Nastavio je da, kao kakav crv, gmiže kroz tela ka zaspalim neprijateljima.
Prešao je preko grudobrana i našao se na neprijateljskoj teritoriji.

Zaobišao je jednog stražara, koji je dremao na stražarskom mestu. Držeći se se senki, prolazio je kroz neprijateljske redove, sve dublje, povremeno zaobilazeći po nekog dremljivog stražara.
Posle nekih pola sata šunjanja stigao je do svog cilja.

Potegao je Bouvi nož. Zemlja je, srećom, bila meka. Vrlo pažljivo je izvadio busen zemlje na kome je rasla nežna biljka. Cypripedium calceolus, Gospina papučica, jedna od najugroženijih svetskih biljaka. Pažljivo je spakovao u kesu, zatim u ranac. Ako zlotvori, trajno zauzmu njegovu pradedovinu, bar će biti spašen ovaj predivan primerak.

Polako se ponovo vratio istim putem među svoje saborce. Dok niko nije gledao, priključio je nežni cvet drugim biljkama koje su se nalazile u njegovom sanduku, preprađenom u svrhu očuvanja biljaka. Drška njegovog noža, dobila je novi zarez.

- - - - - - - - - -

Glasaćete po sistemu 3, 2, 1 ... do petka, 9. juna do 20h.
Glasanje može da počne!:)

Ideja za četvrtu je sjajna, pa joj dajem dva boda. Ne tri, jer biljke zatvorene u sanduku bez svetlosti lagano umiru, tako da se pisac baš nije proslavio kao botaničar :D
Da se malo ozbiljnije pozabavio time, bila bi tri boda.
Ali sviđa mi se ideja.
Mislim da naslućujem i pisca po školskom stilu i prema tome što imamo iznenadni obrt na samom kraju za koji na početku znaš da će ga biti (ali i po tome što ne vodi računa o detaljima, kao što je, recimo, botanika :D ). Međutim, s obzirom na temu, ovaj put sam obrt rado očekivala.

Daklem:

3 - 3 poena
4 - 2 poena
2 - 1 poen

Poslednja izmena:
[I:
sanja*;34292925][I]Ideja za četvrtu je sjajna, pa joj dajem dva boda. Ne tri, jer biljke zatvorene u sanduku bez svetlosti lagano umiru, tako da se pisac baš nije proslavio kao botaničar :D
Da se malo ozbiljnije pozabavio time, bila bi tri boda.
Ali sviđa mi se ideja.
Mislim da naslućujem i pisca po školskom stilu i prema tome što imamo iznenadni obrt na samom kraju za koji na početku znaš da će ga biti (ali i po tome što ne vodi računa o detaljima, kao što je, recimo, botanika :D ). Međutim, s obzirom na temu, ovaj put sam obrt rado očekivala.[/I][/I]

Šta ja znam...Meni ta priča ,kao cela,deluje zanimljivo i ne bih da cepidlačim...Ybg Sanja,uvek to nože bolje...
Da sam uvek bolje-otimale bi se za mene-ovako ybg samo dvaput se ženio...:mrgreen:
(Msm,zasad...:lol:)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back