Glasanje na temu OPASNA IGRA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Priča br. 1 - 3 poena jeste da ideja nije najoriginalnija, ali mi se dopada tumačenje sudbine sveta. Redukovao bih dijaloge jer vuku priču u dramsku formu

Priča br. 7 - 2 poena uz nespretno prožimanje dijaloga sa događajima koji su se prethodno odigravali, dat je opis opasne igre sa tuđim osećanjima, a samim tim i tuđim životom

Priča br. 6 - 1 poen senilni starac se poigrava sa svojim životom kroz jednu naizgled bezazlenu igru. Priča bi bila bolja kad bi se znali razlozi igre zbog koje umalo da dobije srčani udar. Da li je razlog socijalni momenat (nema novca ni za kišobran) da li u staračkoj čamotinji traži deliće avanture putem krađe kišobrana, ili je igra skretanje misli sa bolesti od koje se ne čuva.

Kao što se da primetiti, glasao sam na osnovu opasnosti koju igre nose - poigravanje sa čovečanstvom, poigravanje sa tuđim životom, poigravanje sa sopstvenom životom (ovo poslednje je u svakodnevnom životu najzastupljenije )

Ne sporim da ima stilski bolje napisanih priča, ali ja sam nemilosrdan prema sastavima koji promaše temu.

Poslednja izmena:
Priča broj 2 - 3 poena. Zašto? Zato što je generalno ubola temu. Autor je prikazao upuštanje devojke u nešto što ne poznaje iz radoznalosti. Detaljno, direktno. Lepo napisana opasna igra svojim životom koja se završava kajanjem zbog igrarija. Svaka čast. Nije lako ući u takvu ulogu!

Priča br. 9 - 2 poena. Različiti stepen opasnosti kojim je autor opisao šetanje kroz život zatvorenih očiju sa neminovnim udaranjem nosa na kraju. Tako se valjda desi kada ne gledaš kuda ideš. Bravo!

Priča br. 8 - 1 poen. Priča koja je stilski odlično napisana. Opasnost je prikazana kroz ljubav, zaljubljivanje i naivnost. Može biti veoma opasno verovati ljudima koje ne poznaješ. Još opasnije olako se u njih zaljubiti.

Sve priče su, po meni, manje-više ubole temu. Negde je to više, negde manje izraženo. Glasao sam po kvalitetu odrađenog posla i uzeo u obzir obe stavke, pa su kao prve tri završile priče koje su, po meni, ostavile najopasniji utisak, ili stilski kompenzovale blažu opasnost.

a, Borka, Borka, sad umesto odličan (2 - 2 - 2), treba da dajem odličan (3 - 2 - 1)! :lol:

br. 5 - odličan (3)

intuicija je opasna, ako ne znaš da je pročitas, a tek koliko li je opasnija, ako to znaš, pa si stalno u grču da bude ono sto je tebi već u mislima bilo, ili ti se u snovima snilo!
još i kad je ta intuicija sazrela do mere prekognicije, kada ti Déjà vu pomera mozak za 180*, izmešta ti težište, cak ti i ruši celu tektoniku, onda osetiš mučninu kroz prste - da si samo zrnašce Peska u pustinji Svemira i da tvoja MaJecnost ne može ništa Večnosti, osim biti il’ ne biti ono što i jesi - (bespo)moćan Čovek

br. 2 - odličan (2)

sami smo sebi najveća opasnost - ući u sebe, upoznati svog najvećeg neprijatelja, pomeriti granice do stepena nadići ih, iliti pobediti sebe, tog ljutog neprijatelja - to je pravo lično delfijsko proročište, prava introjekcija čuvenog Gnothi Seauton, zaslađena, tokom iskustva, bar mrvicom onim Meden Agan...
lepa kratkica! ili, još bolji početak neke lepe, na tenane izbrušene, novelete u zarodišu! onako, mocartovski, sa notama taman koliko treba, nit’ manje, nit’ više od potrebnog!

br. 6 - odličan (1)

uspešno rečima narisovan portret biološkog bića čoveka, njegove narušene bioravnoteže, takozvane potreba, koja, ukoliko je neosvešćena, samo opasno hrani slepu ljudsku zavisnost od otuđenja i samootuđenja...
ih, bre, ambrela-kleptomane! kada sam još i nanjušila onaj lucidni zvrk voljenog mi Ephraima Kishona, u mojoj popodnevnoj kafi (crnoj, bez sećera!) nikad vise sećera!!! :malav:

e, sad, kad nam se ne bi ova Borka izvlačila za bodovanje onako kako nam se sada izvukla (;)), onda bih se odlično ispričala i sa ovim br. 9, koji je zakuvao jaku nes-kafu 2u1... :klap:
ti si se, br. 9 (kao i br. 6, koji je naslikao biološke posrnulosti ljudskosti čoveka), baš lepo zapričao, čak toliko lepo, da imaš dva bića ljudskosti u jednoj košari - psihološko i socijalno biće čovela, tako da komotno možeš da razdvojiš liriku od esejistike, i da ništa ne izgubiš, naprotiv, čak dobiješ na ukusu čitatelja - neko voli crnu kafu, a neko belu, pa neka izabere ko će čime da odmori dušu (bar po meni :) )

a, ti, poštovani Cesare br. 1, odlično (čitaj: mudro) si bacio taj Anaksimandrov valjak :klap:, koji mi se baš dopao kako se kotrljao! :cool:
ali! (znaš, ovo je ono antologijsko ALI! :whistling: )... ali, kad si se već tako sigurno igrao kockom, mogao si i da dupliraš taj aleajaktaestičan-Rubikon :lol:, ako već nisi ulog! znam da to možeš, jer volim taj tvoj istraživački um, kome meandr(in)e značenja uopšte nisu strane (bar po tome kako si ovde čehovski ušao u priču - onako, bez kucanja)! :super: verovatno si žurio, pa si samo ispratio poziv i išao dalje... ali (opet ali!), mislim da je ovo tek započela partija za tebe, jer imaš u sebi izazovan materijal za pro et contra opasnog valj(k)anja Smisla i Besmisla

eto, tako, čiča-miča, gotova mi popodnevna kafa-priča... :lol:
idem sad da malo surfam domaćinluk, eno mi je daska u kuhinji, ceka jednog zgodnog Crnog Luka :whistling:

p.s.
ah, da! nema toga da neki konkurs ima jače, a neki slabije priče, bar po meni, jer svaka tema ima svoju težinu, koja je imanentno sadržana u pričama... e, sad, svako je gladan za različite stvari... nekome paše strast, nekome opasna igra... to je afinitet čitatelja, a ne kvalifikacija težine priče/teme :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back