Glasanje na temu naučna/epska fantastika

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Baudrillard

Autošoven
VIP
Poruka
131.089
Dobro veče.
Stiglo je osam priča za koje možete glasati do 24.05. do 21h.
Imate 10 poena na raspolaganju koje možete podeliti kako želite, s tim da jednoj priči ne možete dati više od 5 poena.
Uz poene je potrebno dati i komentar za priče za koje se glasa.

Priča br. 1

Tri se dana pjevalo, sedmi je put citaoce dolazila policija. Policija je rekla pravila pravila da bi stekli pare.
Pare, i u nasoj prici su samo nemaju vrednost.

Prvo poglavlje
Zar u Zoru

Princa od Valijera zbaci zmaj od lorda Dambusa u dvorac. Dvorac iza sedam mora i sedam planina.
Dvorac je mocnom magijom carobnjaka Gidona bivao skriven od neprijatelja.
S.F. Rajic.

Nekada davno u jednoj zemlji rasle su kuce od drveca sa korenjem od nogu od vrana.
Na toj zemlji bivalo je selo Asasuje, u tom selu, u kuci od korenja i drveca, rastao je citaoce lord Damubus.

U drugom vremenu, preko istocno Indijskog okeana, ziveo je Valijer, voleo je magijom da se bavi, ali ne pravom, zabavljao je publiku kako iluzijom tako i hipnozom, ali ne pravom. Ziveo je radi magicnih trikova. Tacnije, ziveo je od magicnih trikova. Bio je vrlo popularni madjonirar u Kalkuti. Pa i sire, mogao mu je dopreti glas vrlo daleko pa tako kad bi svaki put neko bivao u Tadz Mahalu, vodici su preporucavali restoran u Kalkuti u kojem je izvrsna hrana a jos i izvrsnija magija, magija mladog iluzioniste i madjonicara Valerija.

U drugom vremenu lord Damubus, je proucavao stare mape kod svog carobnjaka Gidona.
-moraces ds mi napravis mocnu csroliju da donesem vojsku toliku mocnu da ce me cela zemlja Deulerija slaviti.
-imam jednu veoma mocu caroliju. Nagnuo se carobnjak da mu u tajnosti kaze.
-Caroliju osvajanja 7 svetckih cuda, tacnije tvoja moc ce biti toliko velika da ce zaprepastiti covecanstvo, sedam svetckih cuda bice unisteno.

princ Valerije je taman izvodio svoju najcuveniju tacku, iluzija srebrnog kruga, tako se zvala, a sastojala se u tome da se publici odvuce paznja, galopirajuci sa konjem postavljenim nad pijanim rusom.

Lord Damubuse, reci akra makra sapakabra i to ce ti stvoriti zlatnu lepezu, zamahni lepezom gde hoces na mapi sveta i stvorices toliko snazan tornado da ce sve cupati i stene sejati iz korenja.

-Lord nije razumeo sta mu kaze ali kad je zamahnuo zlatnom lepezom kako mu je rekao prvo sto je unistio je bilo je Kolos sa Rodosa, statuu visoku koliko i lordova tri dvorca, tri dana je lord slavio.

Priča br. 2

Posle noći

Memla mu je ulazila u nozdrve kao tanke niti vrežastog, teškog vazduha i on je, na svoje zaprepaščenje shvatio da ga taj vonj ispunjava i čini ga nahranjenim. Nahranjena duša je i zasićeno telo, jedno vuče drugo, to je neminovno. Provukao je ruku kroz kosu, još mamuran od sinoćnje noći koje se nije sećao. Samo je, negde, u dubini uma znao da je ta noć postojala. A ono što je predstavljala i nosila u sebi, nije do njega dopiralo...

Provukao je ruku kroz kosu, začuđen saznanjem da dodir nije bio ono što je očekivao, niti tekstura kože - ono na šta je navikao. Pogledao je svoje dlanove, svoje ruke, svoje prste... To nije bilo njegovo. Ne! To nisu bili prsti, tek neke iskrivljene spodobe od naborane kože koje su se završavale oštrim, uvijenim kandžama... I ono što mu se tada zaglavilo u grudima, bio je krik, koji nije izašao napolje, ostao je da se valja u utrobi kao pomahnitali kamen užasa...
Ogledalo... Ogledalo... Pomislio je, dok su mu se niz lice slivale reke ledenog znoja.

Da... To nije bio on. Neko ga je posmatrao iz uglačane površine peskovite prošlosti. Neko ko je imao njegove prelepe plave oči, ali koža i linije na licu, taj tanani, unakaženi prorez umesto usana, kosa koja je oblikovala sićušna ostrva na lobanji i ruke sa kandžama... To nije bio on...

No, misli jesu, ono što je znao, osećao, shvatio promenu, ali ne i zašto se ta promena dovukla kao podmukla bakterija preko noći. Noć... Noć... Šta se desilo predhodne noći? Zašto se krater izjalovio u njegovom sećanju? I šta je iz kratera isplivalo napolje? Pokušao je spodobi u ogledalu nešto da kaže. Reči nisu izlazile, ostale su da se valjaju sa onom stenom užasa u utrobi... Samo je mrmljao, neartikulisano proizvodio neke zvuke uz mnogo napora i previše pljuvačke koja mu je tekla niz bradu i kapala na pod...

Memla ga je opijala. Svetlost novog dana sabijala. Zamračio je prostoriju i seo u ugao, sklupčan i savijen kao neki komad zemlje. Oko njega zjapila je tišina. Zvuci su nestali. Pored njegovog tela razlivala se sluzava tečnost i pravila sebi tanani put prema vratima. Tekao je. Rastapao se.Nestajao je. Zašto ga ne boli? - Pitao se. Nikakva osećanja, sem užasa i očaja, a i sam očaj je počeo da jenjava, umiruje se i ustupa mesto spokoju...

Dakle - užas.
Da li je? Ili je samo iznenađenje i neprihvatanje istine?
Možda da prihvati prošlu noć i ono što je ona u sebi nosila i ne mora da se seti, moguće da je tako i bolje, samo neka prihvati da je to bilo nešto što je moralo da se desi .

Ledeni dah je kružio oko njega, pružao je prozirne ruke i kidao preostale vlasi sa njegove ogoljene glave... Zamahnuo je kandžama da ga otera, ali one su, slomljene, pale pokraj sluzave smese, skliznule i potonule u njoj. Hteo je da prošapće - pusti me... Hteo je, ali linija, sasušena i bolna, linija onoga što bi trebalo usne da budu - prokrvarila je, pukla i ostala da visi kao deo iscepane tkanine... Dodirnuo je izrovano lice, zario osakaćene vrhove prstiju u njega i bacio sa gađenjem oguljenu kožu... I sada je mogao da diše... Bio je nag i rasterećen, otvoren i slobodan...

Bio je mrtav.

Priča br. 3

Okruzen nepreglednom pustinjom na obronku stenovitih planina ponosno stoji stari grad. Njegove zidine si stare ali se to ne vidi, jake su i sijaju na podnevnom Suncu. Jedini izvor vode je u njemu i samo jedan put vodi do njega koji se spusta sa planina. Tim putem ka gradu se spusta starac duge bele brade i sa stapom u ruci sa svojim saputnikom. muskarcem pokrivenog lica koji na ledjima nosi svoj oklop.
- Ovde cemo prenociti a sutra nastavljamo, rece starac.
- Samo ako nas prime da udjemo.
-Ovde hoce, bar dok prodjemo i ne dodje brod po nas.
-Kako se zove ovaj grad uopste? - upita muskarac.
- Zaboravio sam ali ce nam straza sigurno reci - rece starac sa blagim osmehom.
Usli su bez vecih problema saznavsi da se grad zove Zargos. Prosli su kroz veliku i jako dugu kapiju od belog kamena i sirokom ulicom stigli do krcme gde su proveli noc.
Niko nije obracao previse paznje na njih, cela krcma je bila puna putnika.
Ujutru su posli ka zapadnoj strani grada gde je trebalo da ih saceka prevoz. Stigli su na ugovoreno mesto kada muskarac zapita:
- Kako cemo do broda dalje?
- Cekamo ga ovde.
- Nisam video reku a ni more ovde.
-Pogledaj u nebo.
- To je samo oblak - rece muskarac.
-Pogledaj bolje i reci mi tacno sta vidis.
- Oblak ide ka nama, kakva je ovo magija?
- Nije magija.
Sa neba se ka ga gradu spustala neobicna letelica. Imala je telo broda ali nije imala jedra vec je to bio skup vazdusnih balona sa par malih jedara koja su pomagala da odredi svoj smer. Kada se spustio na visinu od 10-ak metara sa broda su pala uzad koje su radnici pritrcali da uhvate i precizno usmere brod kako bi pristao na svoje mesto.
Po uspesnom pristajanju sa broda je sisao visok muskarac tamne puti i crne brade, na njegovom licu je bio osmeh i radost sto opet vidi poznata lica.
-Mustafa - rece starac sireci svoje ruke ka kojima je isao tamni covek.
- Jos uvek si ziv Teodore - rece Mustafa grleci starog prijatelja - nisam te ocekivao ovde.
- Treba da prevezes momka i mene preko - rece starac pokazujuci na svog saputnika.
- Znas da ne vozimo ljude vec samo robu - rece Mustafa ozbiljog lica - ali zbog tebe mogu da napravim izuzetak samo ako je nesto jako vazno.
- Jeste, recu cu ti sve kada podjemo.
- Krecemo u sumrak, lakse je tada zbog vetrova.
Iza njih su radnici u zurbi radili svoj posao kako bi bili spremni za polazak uvece. Neki od njih su pevali, drugi se svadjali ali posao nije prestajao. Svi imaju samo jednu zelju, da odu sto pre. Jedna grupa je proveravala uzadi i platna dok je par njih nosilo velike cupove na gornje palube, nisu isli sa ostalim teretom.
Kada je Sunce pocelo da zalazi baloni su bili poceli da rastu, vreme polaska cim se kapetan Mustafa vrati na brod.
- Nadam se da necu morati da te bacim sa broda zbog ovoga - rece Mustafa sa osmehom Teodoru dok su se peli na brod.
- Neces, ali ti se nece dopasti to sto radimo.
- Jedan je nacin da saznamo. Huseine - povika Mustafa - ako je sve spremo krecemo odmah.
- Culi ste kapetana momci, bacaj balast.
Brod je krenuo lagano da se dize od zemlje. Ispod svakog balona je bila po jedna neobicna svetiljka koja je svojom svetloscu i toplotom podizala brod sve vise i vise.
- Idemo kuci Huseine, znas sta treba da radis. Mene sada ceka razgovor u cetiri oko sa nasim starim prijateljem - rece Mustafa i okrete se Teodoru - Hajdemo u moju kabinu.
Kapetanova kabina je bila mala prostorija na sredini broda. Morali su da prodju pored cupova unetih tokom dana kako bi usli u nju. Tu su bili samo jedan krevet, mali orman i mali sto.
- Da cujem, zasto vas vozim i rizikujem da me obese po pristajanju.
- Probudili smo crne zmajeve i treba nam pomoc iz Belog grada kako bismo ih zaustavili. Vec su poceli sa pustosenjem i nece nigde biti bezbedno tokom dana.
- Do sada smo jedino mi leteli iznad Pescanog mora kako bi bili bezbedni, karavane su napadali razbojnici i divlje zveri. Imas li neki dokaz za to? Trazice ti kada pristanemo.
Teodor klimnu glavom i pogle ka svom saputniku.
Muskarac je skinuo svoju tuniku i pokazao oziljke na svom telu govoreci:
- Ovi manji su zanemarljivi, to su uglavnom banditi i goblini. Ova dva preko grudi su od zmajevih zuba a imam i jos nesto njegovo u torbi ako mogu?
Mustafa klimnu glavom a muskarac iz svoje torbe izvadi zmajevo jaje.
- Da nije bilo starca da me zaustavi napravio bih kajganu do sada.
U tom trenutku su se culi povci sa palube snazna eksplozija...

Priča br. 4

Loru je probudio miris zemlje koji je dopirao iz njenih usta. Nakon što je instinktivno zagrizla zubima i prešla jezikom da proveri da li je to zaista zemlja u njenim ustima, naglo je otvorila oči. Dok je čekala da se vid izoštri, prva misao koja se pomislila sama od sebe je bila: „Gde sam?“. Svuda oko nje se nalazila sivkasta izmaglica koja je bila neobično opipljive i guste teksture, gušća nego najgušća magla koje se sećala, po kojoj je kao ritual utiskivanja svog imena na lice stvarnosti, kao dete „ispisivala“ svoje ime. Razmislivši da li treba da sačuva zemlju koju su njena usta već počela da razlažu, kao neku vrstu forenzičkog dokaza za neobičnu situaciju u kojoj se nalazi, Lora ju je ipak ispljunula. Zatim je dlanovima proverila svoj grudni koš za otkucaje, stvar koju radi rutinski, s obzirom na sklonost svog mozga da precenjuje stvari koje njeno srce može da podnese, ali ovaj put nije čula ništa. Ubrzane ili usporene otkucaje, nepravilnosti, preskakanja, uobičajen srčani ritam, ništa. Bila je sasvim sigurna da između njenih rebara ne kuca ništa. Pa opet, osećala se živom, jedina stvar koju je u tom nestvarnom trenutku mogla da potvrdi.

„Misliću o tome kasnije“, opet se pomislilo samo od sebe, kao da je neki duboki instinktivni sloj bića preuzeo na sebe izdavanje komandi koje Lorin mozak nije bio sposoban da izda svesno.

Nakon što je utvrdila da je, uprkos očiglednom nedostatku vitalnog organa, i dalje živa, Lora je pomerila svoju pažnju sa sebe na izmaglicu, očekujući da iz magle umom stvori neko čvrsto mesto na koje bi mogla da zakorači - jedina stvar koja je u tom momentu delovala logično. Izmaglica se, kao da automatski sledi nekakav zakon ove neobične stvarnosti, zaista razmakla, i iz nje su počeli da se izdvajaju oblici. Ubrzo je začula i prve zvuke. Zvuci su se, brže nego što je mogla da im se prilagodi, pretvorili u kakofoniju, i Lora je zbunjeno primetila da se nalazi u nekoj vrsti prometnog hola. Negde u zabačenim, reptilskim delovima Lorinog mozga je postojao strah da se pred njom neće pojaviti antropomorfni i prepoznatljivi oblici, te je odahnula sa olakšanjem kada je ispred sebe ugledala ljude. Prolazili su pored ne obraćajući ni najmanju pažnju na nju, izgubljeni u sopstvenim mislima ili prepirkama sa drugima pored kojih su užurbano hodali. U centru hola se nalazio pult, i Lora se uputila ka njemu.

„Zdr..“

„Morate sačekati svoj red“,
izgovorio je mlad muškarac sa druge strane pulta, ni ne pogledavši je, očigledno naviknut da na ovakve vrste pitanja odgovara generičkom kurtoazijom.

„Red za šta? Možete li da mi kažete gde se nalazim?“

„Molim Vas sedite na stolicu, ne postoji ništa što mogu da učinim za Vas dok ne budete pozvani“,
rekao je užurbano, i nestao. Za njim je trčkaralo malo belo kuče koje mu je neprestano naskakalo na nogavicu, i koje bi on svaki put otresao sa podjednakom nezainteresovanošću sa kojom je otresao Lorino pitanje.

Lora se smestila na neudobnu metalnu stolicu. „Proveri broj prstiju, možda lucidno sanjaš“, rekla je sebi. Ali broj prstiju na šakama je bio regularan, po pet na svakoj, nije bilo šestog prsta koji bi bio dokaz da sanja, i da može da se probudi na sopstvenu komandu, olako, pritiskajući prekidač između sveta sna i jave. Pored nje je sedela starija žena koja je, nezainteresovana za Lorino ispitivanje sopstvenih šaka, listala časopis.

„Koja je godina dole?“, upitala ju je, ne dižući pogled sa časopisa, „čekam ovde od 1986.“.

Iako ne sasvim sigurna gde je „dole“ u odnosu na mesto gde su se nalazile, Lora je zaustila da izgovori „2021.“, jedina godina u kojoj je trenutno postojala, ali ju je žena preduhitrila: „Nije važno. Vreme ionako ovde ne funkcioniše kao dole. Ne postoji način da utvrdim da li listam ovaj časopis 16 godina ili 16 minuta. Zaista nije važno, ništa se neće desiti pre nego što može da se desi“, konstatovala je više za sebe, ne obazirući se na Lorino sada već očajanje zbog neobjašnjene situacije u kojoj se našla.

„Gde sam ja?“, pitala je Lora, spremna da će opet dobiti neku kriptičnu zagonetku umesto odgovora, vidno uznemirena i jednom nogom spremna da ustane i da potraži odgovor negde drugde.

„Oh, pa ti ne znaš“, rekla je žena, prvi put pogledavši Loru u lice, „ovo je Mesec. Mrtva si na Zemlji, i sada si na Mesecu.“

„Na Mesecu... Zemljinom satelitu? Zašto na Mesecu? Kakve veze Mesec ima sa mojom smrću, bilo čijom smrću? I kad sam to uopšte umrla, i kako sam mrtva ako sam živa?“
, pitanja su se ogromnom brzinom množila u Lorinoj glavi, tako da nije bila sigurna koje pitanje se pomislilo po instinktivnom automatizmu koji je ionako već obavljao većinu posla, a koje je izgovorila naglas.

„Pa i nisi živa, sledeći preciznu definiciju života ljudskog organizma, nemaš srce, zar ne?“, upitala ju je žena, nežno se smešeći, a zatim je odložila časopis, pogladila Loru po kosi koja se u sivkastoj atmosferi Meseca presijavala na srebrno. U tom momentu se Lora pred njom pojavila zbunjena i ranjiva, kao dimom dezorijentisana pčela, i bezimena žena je osetila ogromnu odgovornost da je prevede na „drugu stranu“.

*
„Dakle, ovo mi nije prvi put ovde?“, pitala je Lora, dok je uznemireno zarivala nokte u somotsku presvlaku stolice na kojoj je sedela.

„Ne“, odgovorio je glas koji je dolazio sa njene leve strane, i koji nije mogla da odredi kao muški ili ženski, „ovo je samo jedan u nizu od nebrojeno puta koje dolaziš ovde. Kao svako ko je ikad živeo ili će živeti na Zemlji.“.

Na ekranima ispred su se odmotavale scene iz njenog života na Zemlji, bez zvuka, i bez linearnog reda. Prostorija u kojoj se nalazila je svojom kružnom arhitekturom izgledala kao da će se obrušiti na nju, a somotom tapacirani zidovi, očigledno zamišljeni da umire zbunjene i dezorijentisane svedoke sopstvenih života, su samo pojačavali plitko disanje usled nemira koji je počeo da se mota u klupko u dnu Lorinog stomaka.

Glas je tada izgovorio: „Nema razloga za strah, Lora, nismo ovde da bismo procenili tvoj život kvalitativno. Mesec je samo usputna stanica, sabirni centar unutar koga se duše „sortiraju“, upućuju dalje, ili vraćaju nazad na Zemlju. Neke se zadrže duže nego što nameravaju, usled perioda dezorijentacije, i taj period može da potraje beskonačno mereno zemaljskim vremenom, jer konačna odluka mora biti doneta poštujući princip slobodne volje. Zamisli ovo ovde kao železničku stanicu između dva nivoa postojanja, gde se prolazak kroz peron plaća realizacijom sopstvene slobodne volje. Duše koje odaberu da nastave dalje, ostavljaju svoje organsko telo iza, kao oduženje Mesecu. Mesec, kao veštačka tvorevina nastala sa namerom da ugosti duše u periodu dezorijentacije, nema sopstveni izvor života. To je svojevrsna trampa između planete i njenog satelita, organski život za posredovanje između života i smrti.“

„Dalje?“
, upitala je Lora zbunjeno, još uvek ne prihvatajući u potpunosti da je živa u obliku koji potire sve zakone stvarnosti iz koje je došla, potpuno nespremna za informaciju da život ima i svoje nastavke, poput beskonačnih nastavaka televizijskog programa koje niko nije tražio.

„Dalje je oblast u kojoj se u potpunosti prekidaju veze sa životom na Zemlji, misterija u koju inteligencija Meseca ne zalazi. Oblast apsolutne slobodne volje. Neke duše nesvesno biraju da prolongiraju svoj ostanak ovde, jer je realizacija slobodne volje koja u svom punom efektu čeka sa druge strane, osim karte za izlazak sa perona, takođe i ogroman teret. Posmatraču sve mogućnosti odjednom postaju dostupne kao komore u pčelinjem saću.“, odgovorio je glas.

„Da li sam ja „kandidat“ za slobodnu volju?“, pitala je Lora, delom sebe sluteći naivnost takvog pitanja.

Glas se nasmejao smehom punim roditeljske nežnosti i saosećanja za Lorinu zbunjenost egzistencijalnom zagonetkom u kojoj se našla: „Tamo gde prestaje veza sa životom na Zemlji, prestaje percepcija fizičkog tela, samim tim i podela na tebe i druge, i teret odluka u sopstvenom životu se podnosi mnogo teže; to je još jedna okrutna cena slobodne volje. To je zašto si ovde - da se podsetiš tog zakona stvarnosti. Ti igraš sve uloge u svom životu, Lora, ne samo glavnu. Ti si svi ostali.“

„Da li to znači da ne postoji niko osim mene?“,
upitala je Lora.

„Ne baš. Statisti u tvom životu imaju egzistenciju nezavisnu od tebe, sopstvene živote u kojima se pojavljuju kao moralni protagonisti, ali način na koji se pojavljuju u tvojoj stvarnosti je uvek odraz delova tebe, u suprotnom nikad ne biste zauzimali istu stvarnost, to bi bilo doslovno nemoguće“, odgovorio je glas.

„Čak i kad određena situacija stvara velike količine patnje u mom životu?“, nastavila je Lora.

„Naročito tad, jer su takve situacije najpotentniji odrazi, najbrži načini da uvidiš koji delovi tebe mole da izađu iz tame nesvesnog. To je istovremeno i najveća kosmička šala, jer sve što je potrebno da situacija postane nedelotvorna, da izgubi snagu u tvojoj stvarnosti, jeste da je prepoznaš i prisvojiš kao svoju. Nakon toga, stvari postaju i doslovno smešne“, rekao je glas.

„To mora da je kosmička šala koju su često spominjali prijatelji vraćajući se sa svojih psihodeličnih putovanja“, pomislila je Lora.

Glas je usmerio Lorinu pažnju ka sceni koja se odmotavala na ekranu. „Nemamo puno vremena - tvoj život je krenuo nizbrdo punom brzinom, i ukoliko ubrzo ne dođe do podsećanja, ishod će biti takav da više nikakav izbor neće biti moguć.“ Ekran je prikazivao scenu iz popodneva tog dana, razgovor Lore i njene prijateljice, o nepredvidivosti života i nasumičnosti smrti. Na prijateljičino podsećanje da je smrt Damoklov mač koji se svakog trenutka može otkačiti sa tankog kanapa života na kome visi i obrušiti na glavu svakoga od nas, Lora je odmahnula rukom, odbacivši mogućnost da se smrt desi tek tako, bez najave i razloga. Traka je zatim premotana na poslednju scenu Lorinog života – njeno beživotno telo je ležalo u šipražju, prethodno odbačeno prednjim delom kamiona za koga je Lora to predvečerje, šetajući uz visoko šipražje pored puta, za milisekund, bila u senci.

Glas je sada, i dalje ostajući zaštitnički saosećajan, poprimio odlučan ton koji je upućivao na nužnost delovanja: „Iako je vreme ovde beskonačno rastegljivo u odnosu na vreme na Zemlji, što dozvoljava određeni stepen manipulacije, ono ne stoji u potpunosti. Za 2 minuta, zasićenost tvog organizma kiseonikom će dostići kritično nizak nivo, i nastupiće moždana smrt. Moždana smrt ne znači konačnu smrt organizma, jer u smrti, isto kao u životu, poslednju reč ima srce.“

„Da li je odluka zaista moja?“,
upitala je Lora, konačno bez trunke otpora prema scenama koje je gledala i situaciji u kojoj se nalazi.

„Da, ali je ne donosiš sada. Donela si odluku i pre nego što si završila ovde, kada si u poslednjim trenucima svesti zagrizla komad zemlje i ponela ga sa sobom. Takođe, tvoje srce je još uvek dole.“

U tom momentu, bestelesni glas, prostorija sa zidovima od baršunastog somota, srebrna izmaglica, i vreme koje se rastezalo kao želatin, su nestali.

Dva minuta kasnije mereno zemaljskim vremenom, Lora je otvorila oči, dok su pluća i srce zajedničkim naporom odizala njeno telo od tla, gutajući vazduh kao tek rođena beba. Na nebu iznad nje je svetleo tanki srebrnkasti srp, a to ispod nje, to je bila Zemlja.

Priča br. 5

PAZI ŠTA POŽELIŠ…

- Izvolite, uđite, Vi ste na redu, čeka Vas naš Biomehaničar – obratila joj se sa širokim osmehom jedna mlada žena u bledo roze, duboko dekoltiranim i uz telo skrojenim mantilom, sa savršeno opeglanom donjom ivicom, desetak santima iznad prelepo izvajanih okruglih kolena.
Ni sama nije znala gde je, uplašeno zureći oko sebe, u svetlo roze zidove te okrugle sobe, sa samo jednom tamno roze stolicom, postavljenom pored zida, tačno nasuprot isto tako tamno roze vrata, sve dok je nije pozvala ta mlada žena, kojoj je u domenu srca treptala jedna kruškasta oblina, nalik žarko roze kristalu, podižući pritom ravnomernim skakutavim pokretima taj bledo roze mantil.
Poslednje čega se sećala je njena veranda, na kojoj je stajala sa čašom vina u ruci, sama, kasno u tihoj noći, opijena što gorko-tužnim okusom vina, što mirisom okolnih rascvetanih bagrema, i bespomoćno gledala u zvezdano nebo, tražeći spas od svega što joj se dešavalo. Tražila je pogledom rezervnu planetu, po mogućstvu neku roze, jer joj je sveg sivila njenog banalnog života već odavno bilo dosta! Sećala se da je poslednje pomislila da nije sama ispod ovog zvezdanog neba, da nema šanse ovo nebo da ne krije još jedno ovakvo stvorenje, koje se, kao i ona, pita koliko bola može da stane u jednu vinsku čašu, koliko puta može da se u toj polupraznoj čaši udavi jedno slomljeno žensko srce. Posle toga je samo videla kako je ogromnom brzinom proletela jedna zvezda, učinila joj se kao da je žarko roze tačka i više se ničega nije sećala, sve do ove čekaonice u roze boji.
Udahnula je duboko i glasno, zažmurila, pa odmah zatim širom otvorila oči, ispravila leđa, napravila dva koraka, pokucala na žarko roze vrata i ušla u nepoznato.
- Ja sam Vaš Biomehaničar. Izvolite, sedite i recite mi na šta se žalite – obratio joj se sa ljubaznim osmehom lep čovek, tu negde u godinama kao i ona, u manitilu iste bledo roze boje, kao i na mladoj ženi, a ispod mantila i njemu je, kao i toj ženi, u predelu srca ravnomerno skakutala kristalna kruškasta oblina.
- Slomljeno mi je srce, po ne znam koji put – rekla je jedva čujno. – A, ko ste Vi? Gde sam to ja? I zašto je sve u roze boji?
- Ja sam Biomehaničar, a Vi ste na Roze Planeti. Ovo je mala planeta, sa jedva nas stotinak njenih stanovnika, svako jedini sa svojom funkcijom. Moja je da Vam sredim to slomljeno srce.
- Kako to sređujete? – osećala je kako joj se samouverenost polako vraća.
- Pa, nešto kao kad Vam auto ne valja, recimo, motor je otkazao, pa odete kod mehaničara i on Vam ugradi novi motor. Ili remontira stari, ako nije kompletno otkazao. Tako i ja, sredjujem srce. Repariram staro ili ugradim novo. Zato sam Biomehaničar. I posle ste kao nova. Živite život na sasvim drugačiji, novi način. I iz početka. I to ovde, na našoj Roze Planeti, a Vama rezervnoj, o kojoj ste maštali. Samo je pitanje, želite li stvarno to? – pitao ju je na kraju, uz šarmantan osmeh.
- Želim li šta?
- Pa, to. Novo, roze, kristalno srce.
- Zašto?
- Pa, zato, jer će ljubav onda biti prazna reč, opšta imenica bez konkretnog oksicitinskog sadržaja. Vino će imati samo kiselkasto-gorak okus i ponekad miris voća, ali nikada više miris tuge. Zvezde na noćnom nebu biće samo obična nebeska tela sastavljena od užarene plazme, a ne i biserčići okačeni na tamnom noćnom somotu. Nedeljni ručkovi će biti samo jelo u slobodnom danu, a nikada više porodični obred sa vodoskocima endorfina i serotonina. Želite li stvarno sve to, u zamenu za prelepu kristalnu žarko roze kruškastu oblinu, nikada više lomljivu i večno pulsirajuću u grudima? Želite li život bez boli i stradanja, kožu bez bora, oči bez suza, misli bez haosa?
- I više nikada glavobolje i noći neprospavane?
- Da. Sve različito od dosadašneg proživljenog. I sve novo! I na novoj planeti?!?
- Želim! Dosta mi je više svega! Ali, želim i da se vratim na moju planetu. Ne želim da ostanem na ovoj meni rezervnoj planeti. Ne volim ja toliko ovu roze boju. Meni su drage i druge boje.
- Jeste li sigurni da želite da imate baš takvo novo roze srce i s njim da budete baš na Vašoj planeti? Jer, samo jednim dodirom ruke, tu Vam želju mogu ispuniti.
- Da. Sigurna sam da to želim. Hoće li boleti?
- Ne. Uopšte. Samo zažmurite.
Kad je otvorila oči, ležala je na travi pored svoje verande. Pored nje je bila i stranično okrenuta čaša sa ostatkom vina u njoj, možda jedva gutljaj-dva, a neki treptavi, žarko roze odsjaj igrao je nestašnim skakutanjem po staklu čaše.
“Mora da sam se opila i pala”, pomislila je, ustala polako, pa podigla sa zemlje i čašu sa preostalim vinom. Nije ga prosula, već ulila u grlo.
- Fuj! Kako je kiselo i gorko! Ovo nije vino! – rekla je pomalo ljutito i prosula ostatak iz čaše u travu, a zatim podigla pogled iznad sebe i videla je loptice užarene plazme, razbacane po noćnom nebu.
Drhtavom rukom je dotakla svoje grudi. Šteta, sve je bilo tako obično i u neskladu sa onim njenim novim, žarko roze, skakutavim kristalom. Kako li će dalje s njim u sebi? Kako li će dalje sa svim?!?

Priča br. 6

Nisu se cak ni poznavali, ali nasli su se svi u isto vreme na istom mestu, svako sa svojom pricom u dusi, kad je kisa počela da lije ko iz kabla... odjednom, jedan obican suncev dan pretvorio se u pravu oluju, munje su sevale, nebo je postalo crno... sve je postalo crno.

Probudili su se svi u drugoj dimenziji, svako sa rupom u secanju, svako sa istim crnim kristalom oko vrata i svako sa istim glasom u glavi : "Ti si jedan od odabranih"
Dat im je novi zivot, sa jednim ciljem, Da sacuvaju sve duse ovog sveta...to ce tek da saznaju.

Na severu...

-Mislim da sam spremna za jos carolije. Savladala sam i caroliju vizuje koju si mi dao. - kaza Mika stidljivo ali i sa ponosom.
- Carolija nije umetnost, nego umece razumevanja. Medjutim imam nesto za tebe, carolija zamene, nemoj je koristiti na zivom bicu jer nece da ostane zivo.- rece Carobnjak
Podade joj prasnjavi pozutjeli pergament, ustavsi.
- Ja odlazim Mika, ovde je vec previse opasno.
- Uzmi me sa sobom.
- Postoji krcma izvan grada, pitaj za Trust no one, on ce ti pomoci.
- Ti si mi jedini prijatelj, molim te.
- Prijatelji se uvek pronadzu. Videcemo se mi ponovo.
Iscrpljena i na kraju snaga, stigla je u krcmi taman da vidi jedan čudni prizor..
Mlada devojka, mozda koju godinu mladja od nje, lepog ali tuznog lica, stajala je nasred krcmi, i sarala pogledom. Lupila je o podu, drvenih, vlaznih dasaka stapom koji je nosila u ruci:
-U ime boginje Hestije, trazim Trusta no one!?
Pogled joj se ukrstio sa dva temna oka, muskarac je bio visok, i kad je stao pred njom gotovo da je postala sitnija negi sto je bila. Ipak je hrabro produzila:
- Jesi li ti Trust no one?
- Sada me zovu Severnjak.
- Ja sam Vlad Dragulija, s reda Hestije. Dosla sam da trazim tvoju pomoc. Avariti su napali moj hram, i ukrali kovceg sa dusama ovog sveta. Trebam vasu pomoc da bih unistila Avarite i vratila duse u hramu.
- Imas li zlatnike?
- Imam ovaj kristal. - ispruzi ruku a mali crni kristal zaslja na beli dlan.
- Imaju moju sestru, molim vas.
Severnjak, se uhvati za trenutak oko svog vrata, a onda produzi ironicno:
- Da vidimo. Jel ko hoce da spasimo njenu sestru? Placa se jednim kamenom.
Grohotan smeh se zaori krcmom. Vlad klimnu glavom i uputi se ka izlazu.
Mika je stala preda njom:
- Stani, ja cu ti pomoci.
- Kako bi mi ti mogla pomoci? A i zasto?
- Ne znam, imam osecaj da se poznajemo...plus imam ovo... a ima ga i Severnjak. Ne znam sta to znaci, al saznacemo.-poseze ruci ka svom vratu i pokaza isti onakav crn kristal.
- Daj mi malo vremena, sigurna sam da cu ih ubediti.

...Kako je njihov broj rastao, tako su lakse nalazile jos njih. Sad ih je bilo 14, falio je jos jedan kristal.
- Boginja je rekla da se kovceg moze otvoriti samo kad se skupe sve kristale. Mi ne moramo ga otvariti, al dobro je da su svi zajedno.- kazala je Vlad dok su jedno vece svi skupa sedeli oko vatre.

Prosao je mesec dana...

- Jutro jee!!- povice Little Red
- Dobro jutro.- Konj na belom princu prvi izadje iz svog satora i pogleda prema reci. Mika je sedela na udubljenju jedne grane, otsutnog pogleda.
- Zar je ona vec na svom drvetu?
- Da se nisi usudio da je diras i danas. Moramo svi biti koncentrisani i slozni.
- U pravu si, dosao je dan kad cemo da spasimo nasu pricu.
Pridruzila im se Vlad:
- Avaritieva pecina kako znamo je 5 sati odavde ka istoku. Cuvaju je ona dva ogavna vlekaca koja ubivaju svojom otrovnom ljigavom pluvackom. Mr No i Senna su se vratile kasno sinoc, ima ih oko dvadesetak u pecinji. Moja sestra je tamo. Spasicemo je pod okriljem noci...
- Ti i ja pod okriljem noci. Svidja mi se. - podgurljivo ce Konj.
Vlad se okrenula ka ognjištu, gde je Snoutroper mazio zeca, dok se u loncu pored njega vec kuvao rucak.
- Trooperu, pusti Mazuljka i pripazi na taj lonac, bolje da ti ne zapece.
Troper se nasmeje i posla joj poljubac pa se prihvati oko rucka.
Krenuli su posle podneva.
- Konljega ti idi prvi, ja cu da ti cuvam ledja- kaza Baudrillard.
Konj, Baudrillard, Snoutroper, Little Red, Mr No i Indigo child su krenuli sa jednu stranu, a Vlad, Trast, Fortes, Mika, Sena i Paula sa drugu. Lunja je ostala da pripremi lekove i cajeve, ako budu bile potrebne kada se vrate.
Tokom puta kroz sumu, vise puta su se izgubili.
U jednom trenutku Indigo Child je pocela da psuje i preti kako niko nece dobiti pivo kad se vrate.
Snovko nije ispustao telefon iz ruke, govoreci da se dopisuje s novom Cehinjom, crvene kose. Bau i Mr No su hodali cutke i pevusili nesto u sebi, kao da nisu svesni opasnosti koja ih ceka, dok Little Red je pokusavala umiriti svi nudeci ih medenjacima.
Pred samo svitanje, obe grupe su se nasle na proplanku nedaleko od pecine.

Konacno, skoro po komandi su govorili.

Drzeci se dogovora jos pre polaska ka pecini, svi su zauzeli svoja mesta, kako bi napali istovremeno cuvare pecine - grozomorne vlekace. Polako su se prikradali.

U tome bi i uspeli da u jednom trenutku Baudri nije iskocio, skoro pred njih, i viknuo iz sve snage - Vidim da ne znate sta je InterNet i da nemate pp ali me to nece spreciti da vam sibnem Siorana uzivo, pri cemu je smaknuo gace. Tesko je opisati zabezeknuto lice ionako groznih vlekaca. Oci su im bile velike, a njuške ljigave i dlakave, sape ogromne...

Nakon kratkorajne zbunjenosti i osamucenosti, ali ne i straha od vidjenog, oba vlekaca urliknula su jezivo i jurnuli ka Badriju, koji je jurio koliko ga noge nose na suprotnu stranu od one kojom su dosli.

I clanove junacke grupe, iznenadjeni desavanjem, jurnuli su u pecinu, urlikajuci nista manje od vlekaca. Tu se razvila strasna bitka. Nije bilo vazno ko je musko, ko zensko iz grupe. Svi su krvavih ociju i ruku. Avarite su bile grozni, veliki, zastrasujuceg izgleda.

U jednom trenutku Fortes je pao, ali kao da se sapelo, izgubio ravnotezu. Ne, krvavi trag na njegovom ramenu je govorio drugacije. Stisao je zube, ustao i nastavio sa bitkom, govoreci u sebi da nije nista manje hrabar nego Badri.

U jednom trenutku, oni Avariti koji su ostali na nogama, povukli su se skroz duboko u pecinu, koja se racvala u vise pravaca.

Tog casa, ugledavsi u uglu jednog kraka pecine, Lorelajn - sestru Vlad, svi su pohitali ka njoj, da je oslobode stega i lanaca, kad je ona progovorila- pustite mene, uzmite Kovceg sa dusama, ja mogu sama dalje, posrtajuci.

Fortes, zastavsi za trenutak, nije mogao da odvoji pogled od Lorelajn, plavuse svetlog tena i ociju. Stajao je kao hipnotisan. Neko mu je u prolazio stavio ruku na rame i tiho rekao - Idemo, Fortese, da izlecimo prvo tu tvoju ranu, posle ce ljubav.

Tako je i bilo. Fortes je hodao tik uz Lorelajn, dok su ostali nosili Kovceg sa dusama ovog sveta. Badrija nije bilo na vidiku po izlasku iz pecine. U nekom trenutku na pola puta od mesta odakle su krenuli, on se pojavio. Smeseci se. Niko ga nista nije smeo da pita.

Stigavsi do reke, odakle se i krenulo, kraj Mikino drvo, stoji carobnjak, ponosno i dostojanstveno, drzeci u ruci, zadnji kristal i rece Miki - Rekao sam ti da cemo se opet videti!

Priča br. 7

Invazija

- Polako, polako.. ponovite još jednom šta se desilo? - reče inspektor Nenad pokušavajući da razume šta mu sagovornik priča.
- Ma žena moja Persa je zvala policiju, valjda se uplašila ja s' tem neam ništa. Što se mene tiče ta priča je završena. To je otišlo u prasad. - odgovori Milutin.
- Kakvu sad prasad? - načudi se inspektor.
- Ma da ja teb kažem kako se sve toi desilo. Da me žena ne uvaljuje u problem druž inspektore. Preksinoć pitao ja Persu jel zatvorila štalu.. a ona kaže nije.. (dete joj detinje) i odem ja do štale kad ono tamo uznemirile se krave i prasići grokću ko poplava da ih je izbacila. Ja otvorim vrata da vidim šta je kad ono neke male zelene živuljke ko majmuni neki ebmeliga svud po štalu.. ja se mislim šte će te tu leb vam se ogadio.. pa uznem onaj budak pa krenem redom jedno po jednu sve sam gi umlatio. Cikaše vrištaše al nijedna ne uteče. Osta samo neki metalni disk rek' ovo će mi dobro dođe ko cisterna za vodu ima jedno 3 kubika sigurno da stane. Mal mal pa eto je i Persa poče da kuka šta si to radio što ih pobi.. Ćuti ženo luda mogli su da nam pokradu svu stoku ovo malo muke. Dok sam pričao sas nju gledam ja svinja dohvatila jednu nogu i jede u slas te mi pade na um reko ženo daj da ih sameljemo na vodenicu za meso i pomešamo u mešaonu sa pšenicu i tritikal viš' dai svinje jedu sam puca. I tako jedoše juče daviš apetit a ne ko s' ovi kupovni koncentrat. I sve bi dobro kad po noći poče nešto sa pišti iz one štale ustala Persa (ona ima bolji sluh od mene) i gura me laktom idi ti vidi ja ne smem u štalu. Ustanem ti ja i polako do štale otvorim vrata kad ono svetli nešto iz onu citernu i pišti ne znam šta da mu radim. Žena ko žena eto je gviri iza vrata sva se jadna uplašila kaže sutra zovem policiju. Ja reko šta ti je ženo bre pa uznem sikirce i lupao lupao sam sve dok se ne ućuta i ugasi.. Jutros upalim traktor i odvezem to na staro gvožđe i oni mi dali 1500 dinara za to. I kad sam se vratio vidim policiju ispred kuće. Mislim se u sebi.. jao Perso večes će mi platiiiiš :per:.. heheh druže inspektore. Tako je to.
Inspektor Nenad je još koju sekundu gledao izbezumljeno u MIlutina a potom baci opušak i zgazi ga nogom okrenu se i pokaza kolegi.. Pali kola. Ajmo nazad.. lažna prijava. Persa potrča za kolima.. Stanite, stanite, spremila sam pitu neku ima i malo mesa od živuljki.. Da viš kako je ukusno.

Priča br. 8

"Krčmaru! Dva piva još daj, da!" Zatraži Dimfur, u trenutku kada je krčmar prolazio tik pored stola, u čijem najmračnijem uglu je zavaljen sedeo, toliko dugo koliko je patuljku potrebno da popije pet velikih krigli Svetlog Ponija.
Neobično blizu njega, na lakat i po, prav kao strela, ne dodirujući leđima kožom obloženi kameni zid, sedeo je Volimgras. Neobično, jer niti su se patuljci i vilenjaci vidjali često zajedno, osim možda u vremenima ratnim i to češće na suprotstavljenim stranama, niti su pravila ponašanja vilenjaka gledala blagonaklono na distancu izmedju sagovornika manju od dva i po lakta.
Krčmar ne skrećući pogled klimnu glavom, vešto žonglirajući velikim drvenim polužavnikom izmedju gostiju i hitro nastavi svoj put ka kuhinji. Propinjući poni bio je pun kao prolećni vašar u Baklendu. Većinom su to bili trgovci, kojima je Bri bio usputna stanica, ali bilo je tu večeras i zanimljivijeg sveta. U istočnom uglu krčme,nasuprot Volimgrasu i Dimfuru, na mestu odakle se pružao pogled na ulazna vrata i veći deo prostorije, veselile su se četiri prilike telima i ponašanjem nalik deci, ali licima nalik ljudima od 30 godina, bosih dlakavih nogu, koje su provirivale kroz kratke pantalone izradjene od grubog seljačkog sukna. Pored njih, sedeo je po visini i gabaritu, reklo bi se čovek, sa maslinasto zelenom kapuljačom iz koje je provirivala duga, ravna, crna kosa.
Volimgras skrenu pogled sa desne ruke tog čoveka, koju je sve vreme držao na nečem položenom na klupi pored sebe i nastavi na dobrom patuljačkom: "oko 5 tovarnih konja, rase Srednjih ljudskih zemalja, biće, da! Kod klanca dve guske, drveta jelovog starog u sumrak, jeste! Ne treba kasniti, južni su ljudi preke naravi, aha."
Dimfur se zadovoljno počeša po dugoj, ridjoj bradi, koja mu je dopirala do metalnog, rukom kovanog opasača. "Gorilist kakav ne videše Zapadne zemlje davno, oho!" zastade i zamisli se sa smeškom u očima. "Deset mi krigli crnog Ponija, nećemo kasniti,ne!"
Krigle se sudariše uz glasan, tup zvuk hrastovine, u znak postignutog dogovora i ortaci ispiše ostatke piva.
U tom se vrata kčme otvoriše i preko debelog kamenog praga stupi osoba obučena u mušku haljinu, od nekakvog sivog materijala koja se na pojedinim krajevima vukla po zemlji, ali ne beše od toga poderana. Iz širokog oboda mekanog, kupastog šešira, započinjala je svoj pad dugačka, Dimfur proceni da je bila dugačka barem dve patuljačke, raščupana bela brada.
"Tarukin! Mithrandir!" rekoše skoro istovremeno i svako na svom jeziku, patuljak i vilenjak. Čarobnjak dade znak rukom čoveku sa kapuljačom da ne ustaje i da ga sačeka, a zatim se hitro upiti ka Volimgrasu i Dimfuru i sede sasvim blizu patuljka. "Da li je tajno da li je sigurno"? upita pomalo histerično. "Kakva je roba? Pričajte!"
"Gorilist kakav ne videše Zapadne zemlje davno, brade mi, da!" uzviknu Dimfur. "
"Patuljak, istinu zbori, Siva Lutalice" potvrdi Volimgras. "Ne vide Arda Gorilist takav od leta davnih. Dvaju belih ptica dugovratih klanac nas čeka, pred smiraj sunca, nad granama jele drevne".
"Ne treba kasniti! Južni su ljudi to, aha"! dodate Dimfur.
"Čarobnjak nikada ne kasni", odgovori Gandalf, "niti porani... već dolazi tačno onda kada to nameri".
Krčmar se u tom trenutku izmigolji izmedju dva gosta i stavi na sto naručeno piće. "A vi gospodine?" zapita čarobnjaka. "Čime mogu da Vas poslužim?" "Srednju kriglu Crnog Ponija i deset s sremušem, dobri čoveče", reče razdragano a zatim posegnu u torbu prebačenu preko desnog ramena i izvuče dve kožne kese. Iz jedne izvadi zlatnik i dade ga krčmaru. "Plaćam što su popila ona deca preko puta", pokaza pokretom glave na hobite "i moji prijatelji što su. Ostatak zadrži sebi". Iz druge kese izvuče sasušeni gorilist i poče tankim dugim prstima da puni lulu, koja se od nekud stvori u njegovim rukama.

prica br 5 - 5 poena
prica br 3 - 3 poena
prica br 2 - 2 poena
edited sa komentarima:
prica br 5 - 5 poena (u skladu sa mojim trenutnim raspolozenjem)
prica br 3 - 3 poena (zaintrigirala me je, budi zelju za nastavkom)
prica br 2 - 2 poena (sjajna deskripcija, ali previse mracno)

Poslednja izmena:
2--5 poena.. taj tanani, unakaženi prorez umesto usana, kosa koja je oblikovala sićušna ostrva na lobanji i ruke sa kandžama... To nije bio on...
A bio je samo u drugom obliku

4--5 poena..„Na Mesecu... Zemljinom satelitu? Zašto na Mesecu? Kakve veze Mesec ima sa mojom smrću, bilo čijom smrću? I kad sam to uopšte umrla, i kako sam mrtva ako sam živa..

Ali srce je ostalo na Zemlji

Priča br. 6- 5 poena...iako me je autor jedinog ranila/o barem sam preživeo...i odgegao se sa plavušom....trako da prihvatam kompenzaciju :rotf: baš me zabavila :)
...
pa, morala je nekoga da rani, inace trebala sam da bacim sve one pazljivo sakupljene biljke za cajeve i lekove, a ti se i ne secas tog procesa lecenja, verovatno jer sam umesto Courvoisier u tvoj caj greskom sipala Henessy, pa je caj bio slatkast, umesto malo oporiji :malav:

elem, sutra cu da glasam, idem sad da docitam jos jednu pricu :whistling: :lol:

6 - 4 - trebala mi je neka ovakva genijalno domisljata i puna zdravim humorom bajkovita avantura, bravo i hvala autoru za uzivanje :zaljubljena:

4 - 3 - lepa ideja, cak malo zastrasujuca filozofija, jedva cekam onaj nas Tab da limitira price na 5000 karaktera, onda bih joj dala vise bodova :aha:

7 - 2 - ismejala sam si se sas radioaktivnu slas' za svi prasici i svi 1500 dinara, cak i kada sam si videla bubanj, dok sam si vadila oprane dzopke iz njega :malav:

1 - 1 - jadan Kolos, umro je na pocetku knjige, a mogao je da flertuje i bude glavni u Aristotelovoj Komedij, mozda i u katakombima Aleksandrijske Biblioteke :sad2:

Poslednja izmena:
priča br. 2 -1 poen.
Priča se svodi na dočaravnje duševnog stanja nekog ko se transformisao u nešto (ne znam šta, ne zna ni on). Sve u svemu jako lepo napisano a jedan poen dajem zbog jake konkurencije.
priča br. 4 - 4 poena.
Najkompletnija, svidja mi se jako i stil i radnja, ima i nekog mudrovanja (nažalost taman koliko je čoveku takav kakav je moguće da sam izmudruje). Najpre sam planirao da joj dam 5 poena ali pošto i druge priče zaslužuju poene a sledeća je u nekim delovima podjednako dobra a u nekima i bolja morao asam da smanjim na 4 poena.
priča br. 5. Pazi šta poželiš. 4poena
Jako mi se svidja stil i još više mašta autora. Kada bih morao da biram pobednuika izmedju priče br. 4 i ove, originalnost ove priče bi stalno iskakala kao razlog za pobedu. Od ove bi se priče mogla lako napraviti odlična epizoda Zone sumraka ili nešto slično. Od četvorke bi mogao ceo film.
Priča br. 7 - 1poen.
Jeste zezancija i nije u rangu četvrte i pete (autor pretpostavljam nije ni imao neke ozbiljnije pretenzije) ali duhovitost i mašta ovog autora zaslužuju i više od jednog poena.

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back