Glas roditelja: Crna Reka nije gubilište, nego oporavilište.

Ако је ово нешто на мој рачун, одамх да исправим Голуба, јер ја нисам рекла да се модерна медицина ни у којој болести не бави узроцима, већ да је психијатрија на том пољу веома слаба.

Доказ да је то заиста тако је јаааако мали број излечених људи.
Nije na tvoj račun, nego na Kamijev, on je izjavio da se mod.med. ne bavi lečenjem uzroka narkomanije.
Ja smatram da se od svih grana medicine psihijatrija i nutricionizam najviše bave uzrocima.
Ma odakle ja znam kakvim metodam se bave u Palmoticevoj i Drajzerovoj. Ja vidim rezultate tih metoda. Ono sto sam cuo vezano za njihove grupne terapije, sto su mi pricali neki ljudi koji su bili tamo, je toliko smesno da mi je bezveze i da bilo sta komentarisem.
A ionako u vecini slucajevima u tim pricama narkomani lazu.
Nazalost jedan od mojih najboljih drugova je bio u toj prici. Prosao Palmoticevu, posle se smejao kad je pricao o njima i tome kako su neuspesni...
A procenat izlecenja je bas jadan...
To si čuo od ljudi koji nisu uspeli u svojoj terapiji i koji traže opravdanje i krivca za svoje nastavljeno drogiranje. I sam to pišeš. Okrivljavanje drugog za svoje promašaje nije karakteristično samo za narkomane, pre bih rekao da je to naša nacionalna karakteriistika.
Naravno da se ne bave uzrocima, jer uzroke narkomanije ne mogu da izlece doktori lekovima i grupnim terapijama gde svako pricao o tome kako i zasto uzima drogu. A ionako u vecini slucajevima u tim pricama narkomani lazu. Ne moze inteligentnog narkomana npr. da izleci psihijatar i psiholog koji su manje inteligentni od njega. Uzroci se nalaze duboko u njegovom zivotu, i ne mozes ti izmestanjem iz njegovog zivota da izlecis bilo koji uzrok. Lecenje uzroka ne postoji bez ukljucenja osoba koje su bliske narkomanu, to je NEMOGUCE. Metadonska terapija je jos i najpostenija, jer ona nema pretenzije da da ultimativno resenje.
Zato ovakve zajednice imaju mnogo vise uspesnosti od Drajzerove jer se tim centrima nalaze ljudi koji poznaju sta to znaci biti narkoman, blizi su im.
Opet nepoznavanje materije...
Da bi se neko bavio uzrocima, prvo mora a se stvore uslovi za to. Prvi uslov je da se narkoman "očisti" - da prestane da uzima drogu i da se fizički oporavi. Ti uvek do sada pričaš samo o toj prvoj stepenici, koja čini oko 5-10% terapije.
Posle toga, narkoman koji više nije fizički zavistan treba da počne da radi na borbi protiv psihičke zavisnosti. Tu tek počinje potraga za uzrocima i lečenje istih. Kad vidiš narkomana koji se ne drogira nekoliko godina, koji je iz korena promenio svoje životne navike (zbog toga je bitno izmeštanje iz sredine), za njega možeš da kažeš da se (uz pomoć psihijatra) bavi lečenjem uzroka, ne i da ih je izlečio, niti da će ih izlečiti, to traje godinama i ima neizvestan ishod. Pitaj takvog pacijenta da li mu psihijatri pomažu i da li se bave uzrocima njegove narkomanije.
Narod kaže, ne diže se krov pre nego što se udari temelj.
Kako bi ja radio ? To nije pitanje. Ja ne mogu da izlecim uzrok necije narkomanije ako i sam nisam emotivno vezan za narkomana, mogu samo da mu pokazem pravac. Da mi je to posao naravno. Ali posto mislim da ne bih mogo da ih izlecim u velikom broju, i ne pravim se da mogu. Kao neki, kojima je to posao...
To jeste pitanje.
Nemoj da ulaziš u rasprave samo da bi kudio nekog, ako ne znaš o čemu se radi i ako ne znaš da kažeš šta bi ti bolje uradio. Pusti onda stručnjake da se time bave.
Podsećaš na onog komitetliju iz vremena pljuvanja po Vuku Draškoviću - "Nisam čitao knjigu "NOŽ" ali znam da je šovinistička i velikosrpska."
Ovo boldovano je vrlo tačno. Stavi se u poziciju psihijatra. Ni on ne može više, nego da pokaže pravac. Ako narkoman neće da ga sledi, psiho je nemoćan.
Po tvoja prethodna tri posta, jedino sto ja mogu da zakljucim je da je dobro sto se ti ne bavis lecenjem narkomana
I ja isto mislim, ali ja znam zašto, a voleo bih da mi ti obrazložiš - zašto to misliš?

Мене занима, ко се бави лечењем узрока наркоманије од разних стручњака у Србији?
Гледао си емисију о Црној Реци. Видео си психијатра из Драјзерове међу гостима.
Јеси чуо шта су јој рекли родитељи?
Јеси чуо како јој је једна рекла да јој је сина три године доводила, да јој је узела хиљаде евра за метадоне и осталу пропратну терапију, а да није знала ни име њеном сину?
Је л' знаш да је дотична докторка једна од главних у Драјзеровој?
Na žalost, tu emisiju nisam gledao.
Ne znam ni doktorku, ni majku, tako da ne bi bilo fer da njih konkretno komentarišem.
Samo mogu da kažem da ja moje dete ne bih vodio tri godine na jedno mesto ako nema rezultata, probao bih nešto drugo, a trebao bih i da se zapitam kolika je moja uloga u celoj priči? Zašto je moje dete narkoman, a ne dete komšinice Mileve? Kami je jednom lepo primetio kolika je uloga roditelja u narkomaniji njegovog druga.

Напротив Хелен.
Ако је генетски предиспониран да може да трпи батине, неће му бити ништа.
Ако није, те батине ће бити окидач за ко зна шта.

А пошто не знамо да ли неко јесте или није предиспониран, бранимо да било које дете буде ударано.;)

Значи - ипак је потребан ОКИДАЧ? :mrgreen: За све, зар не? ;)
И за то да постане глумац, и убица и наркоман? А окидач је социјална средина?
И ту се враћамо на то да није САМО генетика оно што одређује човека.....;)

Значи - ипак је потребан ОКИДАЧ? :mrgreen: За све, зар не? ;)
И за то да постане глумац, и убица и наркоман? А окидач је социјална средина?
И ту се враћамо на то да није САМО генетика оно што одређује човека.....;)
Ма ту се ми слажемо.;)

Али поента је да без предиспозиције нема ништа.:)

Значи, дете може живети у најгорим условима и да му то чак помогне да одрасте у једну зрелу, одговорну особу.
А неко друго дете ће завршити у Лази .:(

Значи, сви ми то нешто носимо у себи.

Узгред, ја ни нисам рекла да је СВЕ генетика.
Ако се вратиш на мој први пост упућен на твоју адресу, видећеш да сам веома гласно споменула и индивидуални емотивни доживљај. ;)

Некад се васпитање стављало на пијадестал, али данас су то генетика и индивидуални емотивни доживљај који свакако нема везе с васпитањем и окружењем
Ако ''индивидуални емотивни доживаљај нема везе са васпитањем и окружењем'' онда ипак могу да млатим дете до миле воље? Јер ако има урођену диспозицију да постане агресивац или пасивац - свакако ће данас-сутра негде наићи на окидач, а ако нема - моје батинање неће имати никаквог утицаја, зар не?

I ja isto mislim, ali ja znam zašto, a voleo bih da mi ti obrazložiš - zašto to misliš?

.

Nije bitno zasto to mislim, to je moj licni utisak na osnovu tvojih postova ovde.

I naravno da je preduslov svih preduslova detoksikacija, i prebrodjivanje fizicke krize, nisam ni rekao da nije.
Nisam ni hteo da kritikujem psihijatre, oni nisu tema mog posebnog interesovanja, samo konstatujem da imaju jako malo uspeha u ovoj oblasti.
Sve sto sam hteo je da kritikujem popa-bajkera, ja sam u sustini na celoj temi pricao sta ne treba, a ne da ja imam neko ultimativno resenje.

I da podvucem- naravno da ja licno, kao liberal smatram da je onaj ko je zavisnik od droge sam sebi najveci krivac za to. Tj. na nekoj 'hijerarhiji krivaca', sam konzument bi bio na prvom mestu. To i nisam hteo da kazem, jer uopste i nije ovde tema da li se pojedini narkoman vise ili manje trudi da se izleci. Onaj ko se uopste ne trudi nikada se nece izleciti, naravno, nijedan psihijatar mu tu nece biti kriv.

Ма ту се ми слажемо.;)

Али поента је да без предиспозиције нема ништа.:)

Значи, дете може живети у најгорим условима и да му то чак помогне да одрасте у једну зрелу, одговорну особу.
А неко друго дете ће завршити у Лази .:(

Значи, сви ми то нешто носимо у себи.

Узгред, ја ни нисам рекла да је СВЕ генетика.
Ако се вратиш на мој први пост упућен на твоју адресу, видећеш да сам веома гласно споменула и индивидуални емотивни доживљај. ;)

Sve su to "Momci iz Brazila".
Genetika je bitna, ali ne znači puno ako se ostale kockice ne poklope. Prvenstveno porodica, pa onda ostala okolina...
Zna se za slučajeve da u jednoj porodici od troje dece jedno bude narkoman, dvoje potpuno "normalno" i "uspešno".
Ti roditelji su jedno dete upropastili, dvoje izveli na put istim odnosom i vaspitanjem - ne leže svakom iste stvari.
Nekog narkomana ćeš "izlečiti" batinama, nekog drugog ćeš još gore upropastiti...
Svi smo mi različiti i svakom od nas treba drugačiji pristup, o čemu god da se radi, ne postoje ni apsolutne istine, ni apsolutne metode.

Nije bitno zasto to mislim, to je moj licni utisak na osnovu tvojih postova ovde.

I naravno da je preduslov svih preduslova detoksikacija, i prebrodjivanje fizicke krize, nisam ni rekao da nije.
Nisam ni hteo da kritikujem psihijatre, oni nisu tema mog posebnog interesovanja, samo konstatujem da imaju jako malo uspeha u ovoj oblasti.
Sve sto sam hteo je da kritikujem popa-bajkera, ja sam u sustini na celoj temi pricao sta ne treba, a ne da ja imam neko ultimativno resenje.

I da podvucem- naravno da ja licno, kao liberal smatram da je onaj ko je zavisnik od droge sam sebi najveci krivac za to. Tj. na nekoj 'hijerarhiji krivaca', sam konzument bi bio na prvom mestu. To i nisam hteo da kazem, jer uopste i nije ovde tema da li se pojedini narkoman vise ili manje trudi da se izleci. Onaj ko se uopste ne trudi nikada se nece izleciti, naravno, nijedan psihijatar mu tu nece biti kriv.
Taj lični utisak si stekao na osnovu mojih nekoliko postova na ovoj temi, ne na osnovu boje mojih očiju i sjaja moje ćele. Zašto ti je toliko teško da kažeš šta to konkretno u njima tebi govori da ja ne bih bio dobar u lečenju narkomana?
Verujem da bi i ti i ja imali nešto da naučimo iz tvog objašnjenja.

Opet pop-bajker.
Šta to toliko tebi smeta kod njega?
Da li tebi pop bajker smeta zato što je bajker, zato što je pop, zato što svojim surovim metodama postiže bolje rezultate nego zvanične medicinske ustanove, zato što je dopustio da mu se stvari otrgnu kontroli...?

Da li tebi pop bajker smeta zato što je bajker, zato što je pop, zato što svojim surovim metodama postiže bolje rezultate nego zvanične medicinske ustanove, zato što je dopustio da mu se stvari otrgnu kontroli...?

Smeta mi to sto prema sticenicima ima odnos kao prema zatvorenicima, sto koristi lose metode lecenja, i sto smatram da to njegovo 'izlecenje' nije uopste izlecenje. Ja shvatam da tebi treba empirijski dokaz za to sto tvrdim. Empirijski dokaz u vidu sestomesecnog policijskog izvestaja.

Ja to ne mogu da ti dam, meni su dovoljni njegovi nastupi u javnosti i dva video snimaka batinanja.
Naravno, razumem zbog cega ti mislis da je to nedovoljno da se da opsta ocena.

Знаш како, кад завршиш медицински факултет, ма сасвим је довољно проћи кроз болнице ( не само психијатријске) да би се видело колико је заиста медицина немоћна у лечењу много чега, јер нема начин да лечи узрок, а узроци најчешће леже у генима ( за многе болести је доказана генетска предиспозиција).
Нико не каже да је поента људе који имају ''фелер'' одстранити (убити), већ да им је потребна адекватна терапија.
Медицина то тренутно, кад је наркоманија у питању, није у стању.

И кад би сасекла кругове који су задужени за продају и призводњу дроге, особе које имају склоност ка зависности би развиле неку другу зависност, можда према алкохолу, или ко зна чему још, јер се ту ради и поремећеној личности. Нико се не дрогира само зато што дрога постоји, дрога је само средство тим људима д постигну ''равнотежно'' стање, јер не умеју да рационалишу.

Што се тиче алтернативе и удруживања са науком, ја то подржавам у потпуности.
Ја бих била најсрећнија кад би се удружиле источна и западна медицина- јер то би био пун погодак.
Ако се Кинези хиљадама година лече својим методама и добро им иде, зашто не бисмо преузели нешто од њих, и обрнуто.

На жалост, људска сујета као и увек, поставља баријере.

Ma, ono o nacizmu i felerima sam samo navela da bih slikovitije objasnila kakav je utisak taj poslednji, aktuelan stav nauke o dominantnom udelu gena u narkomaniji ostavio na mene, narocito zato sto, kako si vec rekla, uz takav pravac naucni, jos ne postoji adekvatan metod za lecenje.

Vidis, iako ne pratim vesti, i nisam zavrsila medicinu :) znam da postoji jos dosta drugih bolesti zavisnosti sem narkomanije, al ni jedna nema, ni prineti blizu, posledice kao sto ih ima narkomanija, pa otud moje spominjanje uloge ljudi koji zaradjuju od droge..uostalom, Golub je vec ranije, odgovarajuci Kamiu valjda, spomenuo nerazjasnjen motiv nastanka onih snimaka i slicne stvari koje ukazuju na manipulativne ambicije ko zna koga, i zasto.. ***, jedno je kad ljudi rese da zavise od bilo cega- droge, alkohola, cigareta i dr. a nesto sasvim drugo je manipulacija tim zavisnicima od strane nekog kom je u interesu da postoje takvi zavisnici...

A i normalno je da istocnjacka medicina ne moze biti tretirana kao zapadna, u istocnoj ne postoji niti jedno deduktivno zakljucivanje, istocnjacka medicina zbog toga nije nauka. Nije to nikakva sujeta.

Ovo je izneto, sto rece Golub vise puta, kao aksiom, pa bih zamolila za objasnjenje, a verujem da ti nece biti tesko da objasnis posto imam utisak da znas mnogo vise od mene i ostalih ovde o tome..
Koliko ja znam, istocnjacka medicina i homeopatija se direktno bave uzrocima i polazu mnogo na prevetnivu, sto je, cini mi se, kljucna stvar, narocito kod psihickih poremecaja i ostalih kod kojih zapadna medicina, sa sve svojim dedukcijama i ostalim, nista il skoro nista nije postigla..ispravite me ako gresim..
Na kraju - alternativa i ne mora da bude tretirana kao zapadna al je zato katastrofalna greska ignorisati je, sto je cesta pojava kod "zapadnjaka" sto,pak, i te kako ima veze sa sujetom.

:lol:
Само дођу с конгреса и истресу нам на предавању нове ставове, a ko ih ne prihvati ide kod nekog dr. mr. prof. bajkera, na dodatnu edukaciju ...

Иначе, мој став ( koji nisam ni plasirala, a ni unovčila :D !!! ) је и пре него што је Америчка асоцијација психолога одлучила да пласира ову новост, био баш такав.:mrgreen:
.......

Ovo je izneto, sto rece Golub vise puta, kao aksiom, pa bih zamolila za objasnjenje, a verujem da ti nece biti tesko da objasnis posto imam utisak da znas mnogo vise od mene i ostalih ovde o tome..
Koliko ja znam, istocnjacka medicina i homeopatija se direktno bave uzrocima i polazu mnogo na prevetnivu, sto je, cini mi se, kljucna stvar, narocito kod psihickih poremecaja i ostalih kod kojih zapadna medicina, sa sve svojim dedukcijama i ostalim, nista il skoro nista nije postigla..ispravite me ako gresim..
Na kraju - alternativa i ne mora da bude tretirana kao zapadna al je zato katastrofalna greska ignorisati je, sto je cesta pojava kod "zapadnjaka" sto,pak, i te kako ima veze sa sujetom.

Nije aksiom, vec misljenje :) Pa alternativna medicina nije nauka, to moze da bude jedna lepa disciplina, ali nauka nikako. Da bi nesto bilo nauka mora da ispuni odredjene uslove, od pojma i predmeta same nauke, do metoda. Ja u alternativi ne vidim niti jedno sistematicno misljenje, za mene ona nije nauka. Mozda moze da pomogne u nekim stvarima, ali stavljati je u isti rang sa zapadom je nemoguce.

Preventiva je druga prica, mislim da se ovde pod uzrokom podrazumeva uzrok bolesti u konkretnom smislu. Kako spreciti neku bolest da se uopste pojavi je drugo pitanje, pitanje je sta cemo sa bolescu kad se vec pojavi. Ja tu stvarno vise verujem zapadu. Kada imam infekciju hocu da mi daju antibiotik, kada imam dijabetis hocu insulin, kada imam rak hocu da mi daju citostatike, a kada imam neku alergijsku reakciju hocu da mu nabiju injekciju adrenalina. Necu da mi tretiraju tacke na telu i oslobadjaju mi nekakvu energij, cakru, ili sta vec. To su konkretni problemi koji se desavaju na samom celijskom nivou i zapad je otkrio sta se tacno desava na tom celijskom nivou. Istok je otkrio nekakve tacke po telu sto ne moze da objasni nikakvim naucnim putem nego eto tako, hiljadu puta ponavljali istu stvar, pa videli kako vecina reaguje na tu stvar, i to je kobajagi nekakvo naucno otkrice.

Uostalom, po meni je najvazniji deo medicine dijagnostika. Izucavanje simptoma, gledanje nalaza, za to sve postoje neka pravila. A ja stvarno ne vidim nacin na koji alternativna medicina moze da pomogne u dijagnostici ? Ja npr imam temperaturu 41, uzasno mi je lose, imam povecan broj leukocita, i doktor umesto da mi da antibiotik opste namene i da pokusa da otkrije koju infekciju konkretno imam, i da otkriva cime je ta infekcija izazvana, on me postavlja na sto i tretira mi neku tacku G7 na ledjima. I na osnovu moje reakcije ce da ustanovi da ustanovi da li je ta bolest infekcija, auto-imunoloska bolest ili tumor. A ako je infekcija, on ce tacno na osnovu moje reakcije da otkrije koja infekcija, od nekoliko hiljada bakterija. Ili da mi spremi kasicu od biljaka koje je njegova baka donela iz Kine.
Pa ja bih se onda usrao od straha kao pacijent, nije to stvar sujete, bas bi me bilo strah jer moje izlecenje zavisi od potpuno nenaucnih osnova.

Ok ako moze da pomogne za neke male stvari, ali za ozbiljne bolesti...Ipak ne...

Nije aksiom, vec misljenje :) Pa alternativna medicina nije nauka, to moze da bude jedna lepa disciplina, ali nauka nikako. Da bi nesto bilo nauka mora da ispuni odredjene uslove, od pojma i predmeta same nauke, do metoda. Ja u alternativi ne vidim niti jedno sistematicno misljenje, za mene ona nije nauka. Mozda moze da pomogne u nekim stvarima, ali stavljati je u isti rang sa zapadom je nemoguce.

Preventiva je druga prica, mislim da se ovde pod uzrokom podrazumeva uzrok bolesti u konkretnom smislu. Kako spreciti neku bolest da se uopste pojavi je drugo pitanje, pitanje je sta cemo sa bolescu kad se vec pojavi. Ja tu stvarno vise verujem zapadu. Kada imam infekciju hocu da mi daju antibiotik, kada imam dijabetis hocu insulin, kada imam rak hocu da mi daju citostatike, a kada imam neku alergijsku reakciju hocu da mu nabiju injekciju adrenalina. Necu da mi tretiraju tacke na telu i oslobadjaju mi nekakvu energij, cakru, ili sta vec. To su konkretni problemi koji se desavaju na samom celijskom nivou i zapad je otkrio sta se tacno desava na tom celijskom nivou. Istok je otkrio nekakve tacke po telu sto ne moze da objasni nikakvim naucnim putem nego eto tako, hiljadu puta ponavljali istu stvar, pa videli kako vecina reaguje na tu stvar, i to je kobajagi nekakvo naucno otkrice.

Uostalom, po meni je najvazniji deo medicine dijagnostika. Izucavanje simptoma, gledanje nalaza, za to sve postoje neka pravila. A ja stvarno ne vidim nacin na koji alternativna medicina moze da pomogne u dijagnostici ? Ja npr imam temperaturu 41, uzasno mi je lose, imam povecan broj leukocita, i doktor umesto da mi da antibiotik opste namene i da pokusa da otkrije koju infekciju konkretno imam, i da otkriva cime je ta infekcija izazvana, on me postavlja na sto i tretira mi neku tacku G7 na ledjima. I na osnovu moje reakcije ce da ustanovi da ustanovi da li je ta bolest infekcija, auto-imunoloska bolest ili tumor. A ako je infekcija, on ce tacno na osnovu moje reakcije da otkrije koja infekcija, od nekoliko hiljada bakterija. Ili da mi spremi kasicu od biljaka koje je njegova baka donela iz Kine.
Pa ja bih se onda usrao od straha kao pacijent, nije to stvar sujete, bas bi me bilo strah jer moje izlecenje zavisi od potpuno nenaucnih osnova.

Ok ako moze da pomogne za neke male stvari, ali za ozbiljne bolesti...Ipak ne...

Ako nesto iznosis kao svoje misljenje,a ne kao aksiom, nije lose da to naznacis u recenici, da te ljudi ne bi pogresno shvatali, ko sto je bio ovde slucaj.
Ne mora alternativa da se stavlja u isti rang sa naukom - nisam ja to ni rekla da mislim :) da treba, nego insistiram na tome da ne treba da se ignorise i da je treba ukombinovati sa zapadnom medicinom koja je, ako cemo iskreno, od neke vrste alternative i nastala, zar ne? Ako se vec razumes u nauku, onda mora da znas i kako je nastala..

Sto se tice ostatka tvog posta- mislim da si malo banalizovao moj post, odgovarajuci mi na ovaj nacin, a evo i zasto- poceli smo o narkomaniji i metodama u Crnoj Reci i ja sam se , u svom postu , drzala price o njoj, pa mi nije jasno zasto si otisao na grane medicine koje nemaju veze sa tim? Znas, i ja hocu antibiotik kad se infekcija pojavi, al kad taj lek, il sta sl. ne deluje , onda krecem da ukljucujem sve alternativno sto znam da pomaze a ne odmaze konkretnom slucaju, no to nije poenta ovde, vec je poenta da, kod bolesti psihe nema ni tog antibiotika niti cega slicnog sto moze bitno da utice na tok bolesti kad se ona vec pojavi. Osim preventive, kojom se zapadna medicina il ne bavi il bavi simbolicno, nista tu, koliko je meni poznato, ne pomaze trajno..Cak mi se cini da sredstva kojima medicina zapadna leci moze, najcesce, da zaleci jednu boljku a da pokrene gomilu drugih...
Sa te strane gledano, dijagnostika je ste jako vazna i kod narkomanije- Sofija kaze da je daju vec geni, zvanicna medicina kaze i da je nerkomanija dijagnostikovana onda kad su vec sanse za izlecenje minimalne- ja bih pitala i jedne i druge - da li ima svrhe dijagnosticirati je, uopste, ako je tad vec skoro sve odluceno? Tada pacijent ima zaista razloga da gleda kako da se obesi o najblize drvo jer mu izlecenje ne zavisi skoro ni od cega sto je na naucnoj osnovi, il , pak, da se okrene bilo cemu sto ce mu dati makar sansu da se izbori sa bolescu..

Ok, ako mislis da alternativa moze da pomogne kod malih problema- kazi mi sta mislis, sta bi raadio da moras da gledas kako ti se neko blizak raspada od raka, narkomanije il bilo cega slicnog a zvanicna medcina ne pomaze, vec, reko bi, vise eksperimentise sa njegovim zivotom?
izvinjavam se zbog off topika, ako ga ima...

Ok, ako mislis da alternativa moze da pomogne kod malih problema- kazi mi sta mislis, sta bi raadio da moras da gledas kako ti se neko blizak raspada od raka, narkomanije il bilo cega slicnog a zvanicna medcina ne pomaze, vec, reko bi, vise eksperimentise sa njegovim zivotom?

Pa najbolje da ga posaljes u neki kvazi rehab centar gde ce ga ubijati od batina i jebati u dupe. To ce sigurno da pomogne.

Pa najbolje da ga posaljes u neki kvazi rehab centar gde ce ga ubijati od batina i jebati u dupe. To ce sigurno da pomogne.

Potpuno se slažem sa tobom,ne mogu da verujem kakve izjave daju roditelji...ja sam roditelj,i gledala sam kako mi brat od strica umire od droge...i umro je u 27 godin..on nije hteo da se leči,prepustio se,ali su svi bili uz njega i pažnjom i ljubavlju pokušali da mu pomognu...nije nikog tukao,maltretirao...to je bio njegov put...
Lično smatram da za su za svaki krivi pravac deteta krivi roditelji...ni društvo ,ni škola,ni ministar policije,prosvete i ostali...Sve ide iz kuće...Ne moj da su nam uvek drugi krivi...
Onaj gospodin(nisam mu zapamtila ime pošto nešto nisam ljubitelj sveštenstva) i ako sam pravoslavka i vernik ,mi više liči na one koji im podaju drogu nego na nekog ko leči ...

Sve su to "Momci iz Brazila".
Genetika je bitna, ali ne znači puno ako se ostale kockice ne poklope. Prvenstveno porodica, pa onda ostala okolina...
Zna se za slučajeve da u jednoj porodici od troje dece jedno bude narkoman, dvoje potpuno "normalno" i "uspešno".
Ti roditelji su jedno dete upropastili, dvoje izveli na put istim odnosom i vaspitanjem - ne leže svakom iste stvari.
Nekog narkomana ćeš "izlečiti" batinama, nekog drugog ćeš još gore upropastiti...
Svi smo mi različiti i svakom od nas treba drugačiji pristup, o čemu god da se radi, ne postoje ni apsolutne istine, ni apsolutne metode.

I sa tobom se slažem...moj brat narkoman ima blizanca koji je sasvim ok...mislim ,ne drogira se ,ima porodicu...Jednostavno bio je suviše emotivan,roditelji godinama imali loš brak,nisu hteli da se razvedu zbog troje dece...i šta?neko je morao da pukne,nismo svi čvrsti...Ali da je batina u nečemu pomogla...? ma ,daj...

I sa tobom se slažem...moj brat narkoman ima blizanca koji je sasvim ok...mislim ,ne drogira se ,ima porodicu...Jednostavno bio je suviše emotivan,roditelji godinama imali loš brak,nisu hteli da se razvedu zbog troje dece...i šta?neko je morao da pukne,nismo svi čvrsti...Ali da je batina u nečemu pomogla...? ma ,daj...

....Али ове твоје речи су у колизији са претходним:
Lično smatram da za su za svaki krivi pravac deteta krivi roditelji...ni društvo ,ni škola,ni ministar policije,prosvete i ostali...Sve ide iz kuće...Ne moj da su nam uvek drugi krivi...
Ако СВЕ иде из куће, онда се не би могло десити да један брат близанац буде наркоман а други не....:confused:...(ако су једнако васпитавани и ако им је у једнакој мери поклањана љубав и пажња).....

@ Cupavka
Sto se tice aksimoa, da bi nesto smatrao aksiomom to treba da prethodno naglasim bas tim recima. To nigde nisam uradio, vec si ti na osnovu mog pisanja mislila da na ovoj temi prezentujem neke aksiome. Aksiom je tvrdjenje koje se ne proverava, i to nema mnogo veze sa tacnoscu istog, vec se koristi da se na osnovu tog aksioma (i drugih aksioma) izgrade citave nauke. Primer geometrije je najbolji primer za to. Tu imas aksiome na kojoj je izgradjene geometrija koju svi mi znamo iz osnovne i srednje skole. Ali ti mozes i da teorijskim putom odbacis neke geometrijske aksiome, i na tome izgradis neku novu geometriju (sto je i radjeno). Meni nikad nije namera da osnivam neke nove nauke sa nekim aksiomima, izvini ako si stekla takav utisak.

A i idemo off topic. Mozda mojom zaslugom, ali potrebno je razjasniti sta alternativa moze, a sta ne moze kada vec pricamo o njoj. Reci cu samo ukratko. Ako neku infekciju ne moze da izleci neki antibiotik (uzmimo slucaj kada moj imuno-sistem ne moze sam da se izbori sa istom), postoje samo dve stvari- ili da mi doktori secu udove, ili da umrem. Ja se ne razumem u alternativnu medicinu, a ako se ti razumes kazi mi primere kada nijedan antibiotik nije pomagao coveku kome zivot visi o koncu a alternativa je uspela da pobedi tu bakteriju u telu ? Da bi alternativa mogla da makar pomogne, potreban je sistem. Ne mozes ti da kazes da je ona tu samo 'da pomogne zapadnjackoj medicini, a ne da odmaze'. Posto u alternativi nema sistema, mi nemamo pojma sta moze da odmaze, to je sustina.

Gledao sam jednu meni jako blisku osobu kako se raspada od raka i koju je rak pobedio. Ali alternativa mi nikada nije padala na pamet. Cak i sa ove distance ne pomisljam o njoj kada je u pitanju takva stvar kao sto je rak. O alternativi mogu da razmisljam samo kao elementu nege, i nista vise od toga. Mozda moze da se u srednjim-medicinskim uci nesto o nezi na istocnjacki nacin, i to je to. O tome sam govorio kada sam pricao da je mozda treba uzeti u obzir za manje bitne stvari.

A slazem se da je narkomanija nesto drugo od antibiotika (i od citostatika, ne mozes da poredis rak i narkomaniju.Iako su ozbiljne bolesti ozbiljne stvari). I rekao sam da mislim da je tu moderna medicina skoro pa nemocna. Ali ja stvarno ne vidim kako bi u tome alternativa mogla da pomogne ? Ako ti znas neke primere (posto ocigledno znas nesto o alternativi, ne bi bila toliko isprovocirana mojim pisanjem da ne znas), reci ? Kako vi zamisljate da bi alternativa mogla da pomogne u narkomaniji? Stimulisanjem energije i cakre njegovog centralnog nervnog sistema ?

....Али ове твоје речи су у колизији са претходним:

Ако СВЕ иде из куће, онда се не би могло десити да један брат близанац буде наркоман а други не....:confused:...(ако су једнако васпитавани и ако им је у једнакој мери поклањана љубав и пажња).....
milsim da je pre pitanje kako ko podnosi svađe roditelja...to što su blizanci neznači da su isti...i dvojajčani su...totalno različiti u svemu...jednostavno nekom je to teško padalo,a neko je jednostavno gledao svoja posla i gurao dalje...I ja i moj brat smo isto vaspitavani pa smo različiti...u pitanju su geni...otac i majka nisu brat i sestra ...

milsim da je pre pitanje kako ko podnosi svađe roditelja...to što su blizanci neznači da su isti...i dvojajčani su...totalno različiti u svemu...jednostavno nekom je to teško padalo,a neko je jednostavno gledao svoja posla i gurao dalje...I ja i moj brat smo isto vaspitavani pa smo različiti...u pitanju su geni...otac i majka nisu brat i sestra ...

Значи, ипак не иде баш СВЕ из куће?
;)

Potpuno se slažem sa tobom,ne mogu da verujem kakve izjave daju roditelji...ja sam roditelj,i gledala sam kako mi brat od strica umire od droge...i umro je u 27 godin..on nije hteo da se leči,prepustio se,ali su svi bili uz njega i pažnjom i ljubavlju pokušali da mu pomognu...nije nikog tukao,maltretirao...to je bio njegov put...
Lično smatram da za su za svaki krivi pravac deteta krivi roditelji...ni društvo ,ni škola,ni ministar policije,prosvete i ostali...Sve ide iz kuće...Ne moj da su nam uvek drugi krivi...Onaj gospodin(nisam mu zapamtila ime pošto nešto nisam ljubitelj sveštenstva) i ako sam pravoslavka i vernik ,mi više liči na one koji im podaju drogu nego na nekog ko leči ...

Vidis, kad bi samo deca bila narkomani, ovo sto sam boldovala bi imalo smisla, al nekako to ne pije vodu, obzirom da medju narkomanima ima gomila onih koji vise nisu deca, pa, kad se drogira neko ko je vec u godinama kad moze da radi i izdrzava sebe i/ili oformi i izdrzava i svoju porodicu, i jos proziva roditelje i sve druge kao uzrok svog stanja, onda je to totalna glupost i onda mogu da se slozim sa onim sto ti rece: "Ne moj da su nam uvek drugi krivi..."

Svako ima izbor isti, kad se razboli od neizlecive bolesti- il ce da se bori il ce da se preda i umre. Ja sam borbu- uvek, i kad nade nema ni malo, jer takav pacijent , prosto, nema sta da izgubi. Ono sto je vazno jeste da se ne sme uskracivati nikome ko se odluci na tu borbu nikakav vid lecenja, bilo alternativni, bilo naucni, jer, u suprotnom, onaj ko uskracuje, optuzuje i sl., na sebe uzima ulogu nekog ko je iznad svega toga i i ima pravo da odlucuje o stvarima koje apsolutno nisu njegov domen - o tudjoj zivotu i smrti..

@ Cupavka
Sto se tice aksimoa, da bi nesto smatrao aksiomom to treba da prethodno naglasim bas tim recima. To nigde nisam uradio, vec si ti na osnovu mog pisanja mislila da na ovoj temi prezentujem neke aksiome. Aksiom je tvrdjenje koje se ne proverava, i to nema mnogo veze sa tacnoscu istog, vec se koristi da se na osnovu tog aksioma (i drugih aksioma) izgrade citave nauke. Primer geometrije je najbolji primer za to. Tu imas aksiome na kojoj je izgradjene geometrija koju svi mi znamo iz osnovne i srednje skole. Ali ti mozes i da teorijskim putom odbacis neke geometrijske aksiome, i na tome izgradis neku novu geometriju (sto je i radjeno). Meni nikad nije namera da osnivam neke nove nauke sa nekim aksiomima, izvini ako si stekla takav utisak.

A i idemo off topic. Mozda mojom zaslugom, ali potrebno je razjasniti sta alternativa moze, a sta ne moze kada vec pricamo o njoj. Reci cu samo ukratko. Ako neku infekciju ne moze da izleci neki antibiotik (uzmimo slucaj kada moj imuno-sistem ne moze sam da se izbori sa istom), postoje samo dve stvari- ili da mi doktori secu udove, ili da umrem. Ja se ne razumem u alternativnu medicinu, a ako se ti razumes kazi mi primere kada nijedan antibiotik nije pomagao coveku kome zivot visi o koncu a alternativa je uspela da pobedi tu bakteriju u telu ? Da bi alternativa mogla da makar pomogne, potreban je sistem. Ne mozes ti da kazes da je ona tu samo 'da pomogne zapadnjackoj medicini, a ne da odmaze'. Posto u alternativi nema sistema, mi nemamo pojma sta moze da odmaze, to je sustina.

Gledao sam jednu meni jako blisku osobu kako se raspada od raka i koju je rak pobedio. Ali alternativa mi nikada nije padala na pamet. Cak i sa ove distance ne pomisljam o njoj kada je u pitanju takva stvar kao sto je rak. O alternativi mogu da razmisljam samo kao elementu nege, i nista vise od toga. Mozda moze da se u srednjim-medicinskim uci nesto o nezi na istocnjacki nacin, i to je to. O tome sam govorio kada sam pricao da je mozda treba uzeti u obzir za manje bitne stvari.

A slazem se da je narkomanija nesto drugo od antibiotika (i od citostatika, ne mozes da poredis rak i narkomaniju.Iako su ozbiljne bolesti ozbiljne stvari). I rekao sam da mislim da je tu moderna medicina skoro pa nemocna. Ali ja stvarno ne vidim kako bi u tome alternativa mogla da pomogne ? Ako ti znas neke primere (posto ocigledno znas nesto o alternativi, ne bi bila toliko isprovocirana mojim pisanjem da ne znas), reci ? Kako vi zamisljate da bi alternativa mogla da pomogne u narkomaniji? Stimulisanjem energije i cakre njegovog centralnog nervnog sistema ?

Sve je Ok- nemoj da se izvinjavas zbog takvih stvari jer virtuelna komunikacija cesto zna da dovede sagovornike u corsokak. Ja sam stekla taj utisak o tvom pisanju samo na osnovu ove teme jer skoro samo nju i pratim, a to mozda i nije dovoljno za realanu procenu..
Sto se tice bakterija- zvanicna medicina ima , koliko ja znam, najefektniju djagnostiku terapiju, i kad su u pitanju bolesti koje su bakterije izazvale, al kod mnogih drugih izazivaca ta medicina i nije tako mocna...Dijagnostika joj je i dalje slaba tacka, jer bolesti koje su neizlecive mahom duguju taj epitet tome sto se tesko dijagnostikuju na vreme..
Zato sto alternativa nije dovoljno ispitana, i jer joj nije poklonjena paznja koju zasluzuje, po mom misljenju, mi ne znamo da li i koliko ima i stetne uticaje, al je fakat da tesko moze da ti bude lose od sredstava iz prirode kojima su se ljudi lecili stotinama godina pre pojave savremene nauke..za cakre i sl. ne znam :)
Jako mi je zao sto si imao takvo iskustvo sa osobom koja ti je bila bliska, i jos vise mi je zao sto ti alternativa nije padala na pamet. Ja sam dve, meni najblize osobe, uspela da izlecim kombinacijom tradicionalne i zvanicne medicine, od bolesti za koje su lekari bili nemocni , i jedna od njih je bila rak..Ne kazem da znam mnogo o tome, al za bolesti sa kojima sam se borila, znam dovoljno da bih bila sigurna u to da je, u takvim i slicnim slucajevima,pomenuta kombinacija najbolji pristup, za sad.. o tome bih mogla satima, al ovo nije ni vreme ni mesto...Narkomanija nije bila, srecom, u mom neposrednom okruzenju , al mislim da
je alternativni metod koji se koristio u Crnoj Reci, izuzev batina i ostalih izuvljavanja, ako nista drugo , davao bolje efekte od metoda iz zvanicne medicine, bar zbog oniga sto su ljudi vec pominjali u temi - striktne zabrane unosenja droge, pa cak i nanosenja bola , do neke granice, u preventivne svrhe i svrhe sankcionisanja prilikom krsenja discipline zajednice. Tek kad se izleci onaj fizicki deo problema, moze da se pristupi resavanju psihickog dela- to je vec , cini mi se, neko rekao i pre mene..

Kao sto sam vec napisala gore- kad neko hoce da se leci od neizlecivih stvari- sredstva vrlo tesko moze da bira...vazan je samo efekat...uostalom, da bi se izaslo iz pakla, verovatno je jedan jedini nacin moguc- istim putem kojim se i doslo do njega- natrag, kroz pakao..ako se nastavi dalje- dolazi se do kraja..na zalost...

Back