Golub
Elita
- Poruka
- 17.902
Nije na tvoj račun, nego na Kamijev, on je izjavio da se mod.med. ne bavi lečenjem uzroka narkomanije.Ако је ово нешто на мој рачун, одамх да исправим Голуба, јер ја нисам рекла да се модерна медицина ни у којој болести не бави узроцима, већ да је психијатрија на том пољу веома слаба.
Доказ да је то заиста тако је јаааако мали број излечених људи.
Ja smatram da se od svih grana medicine psihijatrija i nutricionizam najviše bave uzrocima.
Ma odakle ja znam kakvim metodam se bave u Palmoticevoj i Drajzerovoj. Ja vidim rezultate tih metoda. Ono sto sam cuo vezano za njihove grupne terapije, sto su mi pricali neki ljudi koji su bili tamo, je toliko smesno da mi je bezveze i da bilo sta komentarisem.
A ionako u vecini slucajevima u tim pricama narkomani lazu.
To si čuo od ljudi koji nisu uspeli u svojoj terapiji i koji traže opravdanje i krivca za svoje nastavljeno drogiranje. I sam to pišeš. Okrivljavanje drugog za svoje promašaje nije karakteristično samo za narkomane, pre bih rekao da je to naša nacionalna karakteriistika.Nazalost jedan od mojih najboljih drugova je bio u toj prici. Prosao Palmoticevu, posle se smejao kad je pricao o njima i tome kako su neuspesni...
A procenat izlecenja je bas jadan...
Opet nepoznavanje materije...Naravno da se ne bave uzrocima, jer uzroke narkomanije ne mogu da izlece doktori lekovima i grupnim terapijama gde svako pricao o tome kako i zasto uzima drogu. A ionako u vecini slucajevima u tim pricama narkomani lazu. Ne moze inteligentnog narkomana npr. da izleci psihijatar i psiholog koji su manje inteligentni od njega. Uzroci se nalaze duboko u njegovom zivotu, i ne mozes ti izmestanjem iz njegovog zivota da izlecis bilo koji uzrok. Lecenje uzroka ne postoji bez ukljucenja osoba koje su bliske narkomanu, to je NEMOGUCE. Metadonska terapija je jos i najpostenija, jer ona nema pretenzije da da ultimativno resenje.
Zato ovakve zajednice imaju mnogo vise uspesnosti od Drajzerove jer se tim centrima nalaze ljudi koji poznaju sta to znaci biti narkoman, blizi su im.
Da bi se neko bavio uzrocima, prvo mora a se stvore uslovi za to. Prvi uslov je da se narkoman "očisti" - da prestane da uzima drogu i da se fizički oporavi. Ti uvek do sada pričaš samo o toj prvoj stepenici, koja čini oko 5-10% terapije.
Posle toga, narkoman koji više nije fizički zavistan treba da počne da radi na borbi protiv psihičke zavisnosti. Tu tek počinje potraga za uzrocima i lečenje istih. Kad vidiš narkomana koji se ne drogira nekoliko godina, koji je iz korena promenio svoje životne navike (zbog toga je bitno izmeštanje iz sredine), za njega možeš da kažeš da se (uz pomoć psihijatra) bavi lečenjem uzroka, ne i da ih je izlečio, niti da će ih izlečiti, to traje godinama i ima neizvestan ishod. Pitaj takvog pacijenta da li mu psihijatri pomažu i da li se bave uzrocima njegove narkomanije.
Narod kaže, ne diže se krov pre nego što se udari temelj.
To jeste pitanje.Kako bi ja radio ? To nije pitanje. Ja ne mogu da izlecim uzrok necije narkomanije ako i sam nisam emotivno vezan za narkomana, mogu samo da mu pokazem pravac. Da mi je to posao naravno. Ali posto mislim da ne bih mogo da ih izlecim u velikom broju, i ne pravim se da mogu. Kao neki, kojima je to posao...
Nemoj da ulaziš u rasprave samo da bi kudio nekog, ako ne znaš o čemu se radi i ako ne znaš da kažeš šta bi ti bolje uradio. Pusti onda stručnjake da se time bave.
Podsećaš na onog komitetliju iz vremena pljuvanja po Vuku Draškoviću - "Nisam čitao knjigu "NOŽ" ali znam da je šovinistička i velikosrpska."
Ovo boldovano je vrlo tačno. Stavi se u poziciju psihijatra. Ni on ne može više, nego da pokaže pravac. Ako narkoman neće da ga sledi, psiho je nemoćan.
I ja isto mislim, ali ja znam zašto, a voleo bih da mi ti obrazložiš - zašto to misliš?Po tvoja prethodna tri posta, jedino sto ja mogu da zakljucim je da je dobro sto se ti ne bavis lecenjem narkomana
Na žalost, tu emisiju nisam gledao.Мене занима, ко се бави лечењем узрока наркоманије од разних стручњака у Србији?
Гледао си емисију о Црној Реци. Видео си психијатра из Драјзерове међу гостима.
Јеси чуо шта су јој рекли родитељи?
Јеси чуо како јој је једна рекла да јој је сина три године доводила, да јој је узела хиљаде евра за метадоне и осталу пропратну терапију, а да није знала ни име њеном сину?
Је л' знаш да је дотична докторка једна од главних у Драјзеровој?
Ne znam ni doktorku, ni majku, tako da ne bi bilo fer da njih konkretno komentarišem.
Samo mogu da kažem da ja moje dete ne bih vodio tri godine na jedno mesto ako nema rezultata, probao bih nešto drugo, a trebao bih i da se zapitam kolika je moja uloga u celoj priči? Zašto je moje dete narkoman, a ne dete komšinice Mileve? Kami je jednom lepo primetio kolika je uloga roditelja u narkomaniji njegovog druga.