Gladna Srbija

Poruka
22.606
Gotovo 720.000 žitelja Srbije trenutno se nalazi ispod apsolutne granice siromaštva sa mesečnim prihodom od oko 8.000 dinara (80 evra), a u odnosu na prethodnu godinu, broj najsiromašnijih koji nemaju za stan i hranu je porastao za 60.000. Zahvaljujući narodnim kuhinjama, preživljava 36.000 ljudi, a za njih država prirema još deset kolektivnih kazana.

.....................

Srbija je u mesečnim primanjima najlošija u regionu, izuzev Albanije, pa je prosečna plata u martu bila 336 evra i za 26 evra manja od prosečne potrošačke korpe. Više nego sumorno je i na planu zaposlenosti, jer radi manje od dva miliona ljudi, a nezaposlenih je 767.418.

....................................................................................
Na putu za propast

Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu je ocenio da se Srbija kreće putem bez povratka i da će situacija biti još teža.
- Bez porasta proizvodnje i pojeftinjenja države nema nade u boljitak. Situacija je apsurdna, najsiromašniji jedva sastavljajuu kraj sa krajem, najbogatiji plaćaju najmanje dažbine, profiti odlaze u poreske rajeve i nema naplate poreza, pa se ne može pomoći sirotinji.
Vlast je obećala da nećemo biti gladni, a narod je sve gladniji - kaže dr Zec.
On smatra da su sve priče i obećanja o poboljšanju položaja najsiromašnijih obična prevara, jer u Srbiji ne postoji razvojna politika.
- Vlast ne želi temeljne reforme, a bez toga se krećemo ka propasti poput zemalja trećeg sveta. Naša vlada ne anticipira događaje, već naprotiv događaji je prosto nose - navodi Zec.

Ko želi da pogleda celokupan tekst može ga videti ovde
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/50685/U-Srbiji-gladuje-720000-ljudi

Vaš komentar na ovo i da limislite da su brojke realne ili je situacija i gora od navedenog?

Poslednja izmena:
Bas to masa ljudi radi na crno. Masa majstora radi svaki dan privatno a negde se ne vodi da ima platu. Takodje ima dosta ljudi sa sela koji se bave poljoprivredom i nigde se ne vodi da imaju platu.

Tako da te brojke su daleko manje.

Bas to masa ljudi radi na crno. Masa majstora radi svaki dan privatno a negde se ne vodi da ima platu. Takodje ima dosta ljudi sa sela koji se bave poljoprivredom i nigde se ne vodi da imaju platu.

Tako da te brojke su daleko manje.

Imaš gro slučajeva gde gazda kao uzme radnu knjižicu da prijavi radnika a ovaj radi kod njega po godinu dve i ne znajući da nije prijavljen šta ćemo sa tim slučajevima?! :aha:

Gladnih ima i bice ih sve vise.A siromastvo ce da bukne kao epidemija za koji mesec kad udari minus.
Niste svesi koliko je sve propalo i koliko su ljudi ocajni.
Ovo definitivno nece na dobro izaci.

Ja verujem zvaničnim brojkama... niko se ovde ne igra tema je krajnje ozbiljna....ali kao što se kaže da sit gladnom ne veruje, tako je to slučaj i ovde.

Ја не верујем. Много људи познајем који раде на црно, зарађују пристојну плату, али спадају у оне сиромашне и незапослене.

Ја не верујем. Много људи познајем који раде на црно, зарађују пристојну плату, али спадају у оне сиромашне и незапослене.

Kada se kaže da je čovek zaposlen onda se misli i da ima sva prava koja mu po zakonu pripadaju....a da li znaš koliko ima ljudi koji rade po 10 godina a nemaju dana staža i kako će oni onda jednog dana kad budu bili matori da žive kada im nije bilo uplaćivano penziono....a to poslodavci zloupotrebljavaju rupe u zakonu i ne prijavljuju radnike.Kao neće da plaćaju državi ma nije nego oni samo ne plaćaju radniku ono što mu pripada i time se bogate na njegov račun...A to što ti kažeš da dobro zarađuju neki koji rade na crno i nije neka zarada ako neko skrpi 50-100 eura da može da plati grejanje.

Kada se kaže da je čovek zaposlen onda se misli i da ima sva prava koja mu po zakonu pripadaju....a da li znaš koliko ima ljudi koji rade po 10 godina a nemaju dana staža i kako će oni onda jednog dana kad budu bili matori da žive kada im nije bilo uplaćivano penziono....a to poslodavci zloupotrebljavaju rupe u zakonu i ne prijavljuju radnike.Kao neće da plaćaju državi ma nije nego oni samo ne plaćaju radniku ono što mu pripada i time se bogate na njegov račun...A to što ti kažeš da dobro zarađuju neki koji rade na crno i nije neka zarada ako neko skrpi 50-100 eura da može da plati grejanje.

Uh... Voleo bih ja da umesto sto placaju to penzijsko osiguranje, daju meni pare na ruke...

Ne znam ni dal cu da dozivim tu penziju, a svaki cas jos podizu starosnu granicu...

Uh... Voleo bih ja da umesto sto placaju to penzijsko osiguranje, daju meni pare na ruke...

Ne znam ni dal cu da dozivim tu penziju, a svaki cas jos podizu starosnu granicu...

Te pare na ruke nećeš nikad dobiti jer da je tako on bi ih uplaćivao tebi za budućnost, sad si mlad pa tako razmišljaš ali sada se spremaj za ono kada više ne budeš bio fizički spreman da radiš.Osim toga kada ti ne uplaćuje doprinose nemaš ni zdravstveno osiguranje pa svaki put kada se razboliš moraš da platiš pregled koji nije baš jeftin.:aha:

Te pare na ruke nećeš nikad dobiti jer da je tako on bi ih uplaćivao tebi za budućnost, sad si mlad pa tako razmišljaš ali sada se spremaj za ono kada više ne budeš bio fizički spreman da radiš.Osim toga kada ti ne uplaćuje doprinose nemaš ni zdravstveno osiguranje pa svaki put kada se razboliš moraš da platiš pregled koji nije baš jeftin.:aha:

Е ништа од овог није тачно.
Прво, те паре се не уплаћују њему за будућност, него за садашње пензионере. За њега ће уплаћивати запослени када он буде био пензионер. Само то баш и неће бити тако за 10-15 година, али то је сада друга тема.....

Друго, и са здравственом књижицом не можеш много. Колико се новца од твоје бруто плате одвоји, а ти од тога немаш ништа, јер данас, углавном све мораш додатно да платиш, или купиш.

Мени је од здравствене књижице битније то колико добијем на руке.

Е ништа од овог није тачно.
Прво, те паре се не уплаћују њему за будућност, него за садашње пензионере. За њега ће уплаћивати запослени када он буде био пензионер. Само то баш и неће бити тако за 10-15 година, али то је сада друга тема.....

Друго, и са здравственом књижицом не можеш много. Колико се новца од твоје бруто плате одвоји, а ти од тога немаш ништа, јер данас, углавном све мораш додатно да платиш, или купиш.

Мени је од здравствене књижице битније то колико добијем на руке.

A šta to nije tačno?
Ako ti sad niko ne uplaćuje doprinose ko će te izdržavati kad budeš mator i ne budeš bio nizašta?-deca?......a to ko sada zarađuje kome penziju je sasvim druga priča.....tim ljudima koji su sada u penziji su nekada uplaćivani doprinosi i oni su svoju penziju pošteno zaradili...ne kažem da ti nisi ali sa tim razmišljanjem koje sad imaš dobro razmisli kome ćeš biti na grbači kad ne budeš mogao više da radiš.
Samo ti uzimaj novac na ruke ali nemoj posle da se češeš po guzici...što se kaže kako prostreš tako ćeš i leći.:aha:

Najbolji pokazatelj siromastva su prodavnice hrane koje su sve slavbije opskrbljene pojedinim artiklima iz prostog razloga sto ljudi sve manje kupuju.Znaci kupuju se samo osnovne zivotne namirnice.Pogledajte koliko je ostalih prodavnica zatvoreno.Hiper marketi su sve manje poseceni, nema vise onih guzvi.A zima jos nije ni pocela.Kad stegne minus nece biti zive duse.Cenim da sve ovo ukazuje da ce biti vrlo ozbiljnih socijalnih potresa i nemira u Srbiji.

A šta to nije tačno?
Ako ti sad niko ne uplaćuje doprinose ko će te izdržavati kad budeš mator i ne budeš bio nizašta?-deca?......a to ko sada zarađuje kome penziju je sasvim druga priča.....tim ljudima koji su sada u penziji su nekada uplaćivani doprinosi i oni su svoju penziju pošteno zaradili...ne kažem da ti nisi ali sa tim razmišljanjem koje sad imaš dobro razmisli kome ćeš biti na grbači kad ne budeš mogao više da radiš.
Samo ti uzimaj novac na ruke ali nemoj posle da se češeš po guzici...što se kaže kako prostreš tako ćeš i leći.:aha:

Чекај, јел се ти то шалиш са мном?
Себи сам већ прилично обезбедио пензију, и уопште не желим да зависим од државе и од тога да ли ће бити сутра за пензије. То што добијам новац на руке ми данас обезбеђује добар живот и сутра пензију.

Чекај, јел се ти то шалиш са мном?
Себи сам већ прилично обезбедио пензију, и уопште не желим да зависим од државе и од тога да ли ће бити сутра за пензије. То што добијам новац на руке ми данас обезбеђује добар живот и сутра пензију.

Pa sad ako si u penziji i radiš dodatno onda te baš briga ali ako primaš novac na ruke a nisi u penziji onda ne znam uz pomoć koje čarolije ćeš jednog dana moći da ostvariš pravo na penziju.A ja se ne bi baš mnogo oslanjanjala na privatan penzioni fond pošto koliko se sad izdvaja na to penzija je više nego mizerna.

Ma ja to ne vidim kao hvaljenje, već nešto što više ne može da se sakrije jer se svuda vidi gde god se okreneš.
hvale se na tv kako pomognu jednoj od 1000 000 ljudi koji su posteni i nemoguce je da zarde postenu platu, recimo samohrana majka nemoze sa platom od 25000 da izdrzava 3 dece, da placa struju, komunalije rts, da ih nahrani i obuce, a kamoli da okreci stan i promeni instalaciju ako pukne cev negde....
hvale se sa otvaranjem javnih kuhinja, samo se hvale, nazalost, da nije tako ne bi putali na tv...
Ja meni uplacujem penzisko jos od 16 god, pocela je na poljoprivredu, sada sam preduzetnik, ali, mislim da je dzabe placam, niko me i negleda kad se razbolim, red se meri u kilometrima u ambolanti, a moj posao nesme da ceka, tako da od lecenja uglavnom pobegne, neznam kako su stvari krenule, u penziju ce mo sa 70, kao u nemackoj, a penzija ce da bude jako jako jadna, cekacu na 5000 din, kao danas svi, najgore je sto se niko nebuni, politicari toliko kardu da im je jedna vila malo, u zdrastvu i drzavnim firmama kao u drzavi je rasulo, njih to neinteresuje, prosuce ti bilo koju pricu, pa makar pomrli u bolnicama, bitno je da se skrpe za jos jednu vilu....

Poslednja izmena:

Back