Glad se dugo žvaće... da li je gladna Vesna Pećanac?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212
Naša voljena Vesna... nekad...

Screenshot_10.png

Krajem septembra prošle godine, sin Vesne Pećanac je na svom fejsbuku objavio:

"Keva mi imala saobraćajku juče. Klepio je auto i slomio joj pet rebara. U Kliničkom centru joj konstatovali
pozitivnost na kovid i sad je onako slomljenu prebacuju u Kovid bolnicu u Bataji. To znači da neću moći da
je posetim. Drž se Veki"

Šta se dogodilo, šta se promenilo u mukotrpnom životu drage Vesne za proteklih godinu dana?

Danas se Vesna (75) hrani u narodnoj kuhinji u Francuskoj 31...

i sad...

Screenshot_9.png

Screenshot_6.png

O preteškom krstu koji nosi na leđima, Vesna je pričala:

"Imala sam problema, neke sam rešavala, ali nisam uspevala da rešim sve. Gladovali smo otkako je Živko otišao. Gladovali smo mi i dok je Živko bio sa nama. Čak je on to pisao u novinama. Da nije bilo jedne gospođe Marine, šefice samoposluge, koja nam je krišom davala hranu... On je napisao: "ja i moja porodica ne bismo imali šta da jedemo i ne bismo preživeli". Mi smo gladovali, a ćutali. Odlično je gladovati, to je mnogo dobra stvar. Jedeš manje, ali dugo žvaćeš. I onda, to kad se svari, toliko dugo treba da žvaćeš da se pretvori u tečnost i da samo sklizne...

U vreme bombardovanja Živko je iščileo. Osetila sam ogroman bol, preveliku tugu. Jedan sin otišao je da se monaši. Rekao je: “Meni su svi bedemi srušeni”. Ostala sam da zurim u zid, pala u depresiju. Nekada smo bili velika, vedra, složna i mnogoradna porodica... Nisam mogla da igram, zatražila sam penziju. Posao komičara je da daruje radost ljudima, a ja nisam više imala radosti. Penzija - sedam hiljada dinara. Bili smo gladni. Mislila sam da sam zbog toga potpuno izgubila memoriju...

Još 2006. godine u Zemunu nisam imala struje, vode, prokišnjavalo je sve. Bila sam u depresiji zbog smrti oca, majke i muža. Kad sam došla u kuhinju, dešavalo se svašta. Da ne stignem da uzmem za decu i sebe hranu, pa da zaposleni neće da mi daju. Jednostavno neće, žena koja radi u kuhinji mi ne da, ja odem iza, na kraju radnog vremena, ona mi kaže: "Ne može". Nisam mogla da verujem kad sam to doživela..."
I još kaže:

"Ona je bila DOTERANA, a ja GLADNA..

Ja prilazim, petak je bio, imali su pasulj, i zamolim 'dajte mi da sipam u kanticu, zakasnila sam', oni kažu da ne smeju, nije higijenski, izgubiće posao. Rekoh, pa gde ćete s tom hranom - 'bacamo je'".
Vesna potom kaže da je otišla u kuhinju gde je bila lepa, doterana žena, koju je molila da, dok baca pasulj, ona poturi kanticu jer su joj deca bolesna, i rekla joj je 'ne dolazi u obzir'. "Jedan njen me je gurnuo na rampu da ne bih uzela, toliko sam gorko plakala..." prisetila se i zamalo zaplakala.

Danas naša voljena Vesna volontira u udruženju koje pomaže deci sa posebnim potrebama...
Kaže da je ovaj humanitarni rad nešto što joj pomaže nakon svih nedaća koje su je zadesile u životu...
O tome kako provodi vreme u ovakvom okruženju kaže:

"Već godinama volontiram ovde. Sa njima sam išla kod patrijarha Irineja za Božić i Novu godinu. Rekao je da ova deca nisu sa posebnim potrebama nego deca sa posebnim molitvama. Mnogo puta se mi učimo od njih jer je tu toliko radosti i dobrote. Slogan ove kuće je da živimo zajedno u ljubavi, da živimo zdravije i da živimo u radosti do 100. godine. Kada imaš neku nevolju i kada te zaspu sa svih strana negativni ljudi sa negativnim komentarima dođem ovde. Otkako je moj muž otišao, strašne stvari doživljavam, ali ovde nalazim mir. Život je lep. Besplatno smo ga dobili od Boga. Besplatno smo dobili sve svoje talente da dostignemo mogućnosti i svoje domete. Sebe ostvarujemo kako bi sa tim talentima unapredili već unapređeno unapređenje"

Još nam je ispričala:

"Od mladosti i detinjstva nisam volela da radim po kući kada me mama tera. Da bi se oduprela tome pevala sam. Tako da ja stalno pevam. To je recept. Bilo da ste tužni ili srećni, kada ste van sebe - samo pevajte. Nije važno da da li je zbog radosti ili tuge. Jadan moj komšiluk. Ja ne znam da pevam, a moram i to me održava. Zato i pevam u horu da bi se oslobodila stresa, to je lek i isceljenje..."

Vesna u horu...

Screenshot_11.png

I za kraj je rekla:

Život je borba od prvog dana, ali borba za bolji život. Ako nećeš da se prihvatiš borbe,
ko će da se bori za tebe. Ako nećeš da jedeš, ko će da jede umesto tebe. Dnevno treba
da hodaš bar 7.000 koraka. Ljudi u zatvorima osuđeni na doživotne robije imaju jedan
sat da hodaju i šetaju po dvorištu, a to rade da bi živeli
..."

Screenshot_7.png

Za kraj, pored ogromnog zagrljaja koji šaljem mojoj obožavanoj
prelepoj i predobroj Vesni Pećanac,
želim da ponovim mudrost ove žene - heroja:

🍁🍁
Screenshot_6.png

🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁:vzagrljaj::vzagrljaj:

Da sta tu moze sad da se ispravi
Mnogo što šta... Ja, na primer, razmišljam da joj ponudim da dođe kod mene da živi... imam jednu sobu koja mi prdi prazna...
Ali, znam unapred da bi ona to odbila... Ta prekrasna duša je izgubila socijalni ponos i njoj je dobro bilo gde...
Ova naša država je delila i šakom i kapom nacionalne penzije kojekakvima... mogla bi da izdvoji 40 kvadrata za ovu
napaćenu dušu i da joj udeli veću penziju...
Međutim... svi ćute i čekaju da ode Bogu na istinu...

Poslednja izmena:
Mnogo što šta... Ja, na primer, razmišljam da joj ponudim da dođe kod mene da živi... imam jednu sobu koja mi prdi prazna...
Ali, znam unapred da bi ona to odbila... Ta prekrasna duša je izgubila socijalni ponos i njoj je dobro bilo gde...
Ova naša država je delila i šakom i kapom nacionalne penzije kojekakvima... mogla bi da izdvoji 40 kvadrata za ovu
napaćenu dušu i da joj udeli veću penziju...
Mešutim... svi ćute i čekaju da ode Bogu na istinu...
Pa to ne bi htela,ko zna sta je prozivela sve kad je doslo do toga

И син јој тешко живи.

"Bavljenje muzikom zatupljuje coveka. Fali mi ona britka misao koju sam imao dok sam pisao knjigu. Fali mi i ono sveprožimajuće jedinstvo koje sam osećao dok sam slikao na platnu. Još se nisam bavio vajarstvom i arhitekturom, a mogao bih. Kratak je ovaj život, a ja bih voleo da iskusim sve oblike humanog stvaralaštva. Ja sam genij koji ne samo da nikome u okolini nije potreban, već i smeta i izaziva neprijatnost zbog suviška darova koje nosi u sebi. Činjenično stanje. Moja kultura je upravo srazmerno suprotna sa nekulturom BG pašaluka. Ah, kako me to čini duboko nesrećnim i rekao bih protraćenim. Sagradio bih dvorac sa četrnaest kula i snimio film do polovine jula. Ljudi me ne cene i ja danas nemam ni hleba da jedem. Idem na kej da sviram sa verovatno najboljim gitaristom u gradu koji je uredno registrovani socijalni slučaj i da sakupimo što novaca u šešir. Za mene je to zabavno iskustvo", napisao je Petar 2017. godine.

Даље каже:

"Počeli smo da radimo na albumu sa radnim naslovom "Totalno deklasiran". To je najveći greh u ovdašnjoj zaista preko svake granice pristojnosti odveć tupavoj sredini, to. priznati poraz i reći da si pobeđen. Moja je pobeda u priznanju poraza. Ne samo da sam deklasiran, već i degradiran. Vrsta ljudi kojom sam okružen ne prestaje da me iznenađuje. sinoć sam kontemplirao svu ništavnost i sitničavost ljudske laži. ja ne čekam da mi se ljudi obrate, pa da im vidim laž na usnama. ja ih čitam u prvom trenu. vidim im laž u očima. i tada sam najviše poražen jer ljudi nose laž svuda sa sobom. Od svih stvari u životu koje čovek može izgubiti, najviše bola i praznine mu pričini gubitak smisla. dosta mi je besmislenih ljudi. Hteo bih tvoje oči. ne da me gledaju, već da me vide. uzmi me onakvog kakav zapravo jesam. Nije mržnja odsustvo ljubavi. ona je ljubavi veoma slična jer gori i ne sagoreva. odsustvo ljubavi je strah. oko mene ljudi se svačega boje. po tome znam koliko malo vole.Vreme mi je da postanem autoritet. I am a leading caracter in the story of my mind. Čovečanstvo je nepovratno izgubljeno. Spašava se samo jedinka i jedinstvenost. Razmišljam o mehanizmima i obrascima po kojima se vladaju ljudi, a da toga nisu svesni. Prosvećenost u Srbiji je kao vrlina na robiji. šta bih dao da se okružim sa par svetlih umova. Dosta mi je mraka i tame. Zvezde na nebu svetlucaju same", pisao je Petar.

И син јој тешко живи.

"Bavljenje muzikom zatupljuje coveka. Fali mi ona britka misao koju sam imao dok sam pisao knjigu. Fali mi i ono sveprožimajuće jedinstvo koje sam osećao dok sam slikao na platnu. Još se nisam bavio vajarstvom i arhitekturom, a mogao bih. Kratak je ovaj život, a ja bih voleo da iskusim sve oblike humanog stvaralaštva. Ja sam genij koji ne samo da nikome u okolini nije potreban, već i smeta i izaziva neprijatnost zbog suviška darova koje nosi u sebi. Činjenično stanje. Moja kultura je upravo srazmerno suprotna sa nekulturom BG pašaluka. Ah, kako me to čini duboko nesrećnim i rekao bih protraćenim. Sagradio bih dvorac sa četrnaest kula i snimio film do polovine jula. Ljudi me ne cene i ja danas nemam ni hleba da jedem. Idem na kej da sviram sa verovatno najboljim gitaristom u gradu koji je uredno registrovani socijalni slučaj i da sakupimo što novaca u šešir. Za mene je to zabavno iskustvo", napisao je Petar 2017. godine.

Даље каже:

"Počeli smo da radimo na albumu sa radnim naslovom "Totalno deklasiran". To je najveći greh u ovdašnjoj zaista preko svake granice pristojnosti odveć tupavoj sredini, to. priznati poraz i reći da si pobeđen. Moja je pobeda u priznanju poraza. Ne samo da sam deklasiran, već i degradiran. Vrsta ljudi kojom sam okružen ne prestaje da me iznenađuje. sinoć sam kontemplirao svu ništavnost i sitničavost ljudske laži. ja ne čekam da mi se ljudi obrate, pa da im vidim laž na usnama. ja ih čitam u prvom trenu. vidim im laž u očima. i tada sam najviše poražen jer ljudi nose laž svuda sa sobom. Od svih stvari u životu koje čovek može izgubiti, najviše bola i praznine mu pričini gubitak smisla. dosta mi je besmislenih ljudi. Hteo bih tvoje oči. ne da me gledaju, već da me vide. uzmi me onakvog kakav zapravo jesam. Nije mržnja odsustvo ljubavi. ona je ljubavi veoma slična jer gori i ne sagoreva. odsustvo ljubavi je strah. oko mene ljudi se svačega boje. po tome znam koliko malo vole.Vreme mi je da postanem autoritet. I am a leading caracter in the story of my mind. Čovečanstvo je nepovratno izgubljeno. Spašava se samo jedinka i jedinstvenost. Razmišljam o mehanizmima i obrascima po kojima se vladaju ljudi, a da toga nisu svesni. Prosvećenost u Srbiji je kao vrlina na robiji. šta bih dao da se okružim sa par svetlih umova. Dosta mi je mraka i tame. Zvezde na nebu svetlucaju same", pisao je Petar.

Jako lepo.. potresno... sve same poražavajuće istine...čak viri i istina da se ne vidi kako će on preživeti i da li...
kao i većina nas...

sve same poražavajuće istine...čak viri i istina da se ne vidi kako će on preživeti i da li...
Ispratila sam jednu TV emisiju sa kratkim izveštajem o njoj, ali nisam osetila da je ta televizija imala neke preterano dobre namere.
Stekla sam utisak da ne bi obratili pažnju na jednu Vesnu Pećanac da njena priča ne doprinosi tome da se dodatno kondicioniraju i održavaju strahovi, bolesni apetiti i ambicije u masama.

Ispratila sam jednu TV emisiju sa kratkim izveštajem o njoj, ali nisam osetila da je ta televizija imala neke preterano dobre namere.
Stekla sam utisak da ne bi obratili pažnju na jednu Vesnu Pećanac da njena priča ne doprinosi tome da se dodatno kondicioniraju i održavaju strahovi, bolesni apetiti i ambicije u masama.
Indigo sto promeni nik?

Na jednoj strani su ljudi, lica iz kulture, umetnosti i muzike, koji više ne znaju šta će od sebe, treba im tri pozamašne sobe samo za cipele, pa još toliko za torbe, a gde je ostalo, pa su bitni kad im se deca i deca njihove dece udaju i žene, o tome specijalno se prave ekskluzivne priče, a sa druge strane imaš jadnike koji ne mogu da se prehrane, i plus im se oduzima svako dostojanstvo tako što se masi servira ta priča: ''Kakva je to lepotica bila, vidite nekad:..., a sad je evo, hrani se u narodnoj kuhinji!''
U čemu je razlika za mase? U nečemu što redovno čujem iz okoline: Iskoristiti sebe i sve oko sebe, unovčiti se, prodati se, uvaliti se.
Ta priča je za one koji žive pravolinijski i već su uspešno uglavljeni u tu šklopociju.

Indigo sto promeni nik?
Pa... samo da vidim kako je to! :zkez:

Naše mase jesu siromašne i ona je jedna od nas iz mase...Ona je ta koja je izgubila strah, jer nema ono zbog čega bi trebalo da strahuje...
A to kako ovi naši manipulišu masama i tragedijom ove jadnice, to je tek tema nsd temama...

Naše mase jesu siromašne i ona je jedna od nas iz mase...
Naravno! Ubrajam se u one koji su bliži Vesni po mentalnom sklopu (ne poznajem je, ne znam kako razmišlja, ali uzev u obzir priču koju je podelila... neko ne bi odabrao baš tako da živi), načinu života, ali i društvenom statusu, nego toj nekoj drugoj krajnosti u kojoj preliva bahatost i ruganje na osnovu materijalnog blagostanja svima, ali mi je na određen način i drago zbog toga.
Nije mi drago jer više nego ikad imamo otvorene i kraće puteve da se zbližavamo, saosećamo i pomognemo jedni drugima, ali izostalo je nešto usput i sve smo dalji. Prosto je postalo imperativ da se udaljimo..., da održavamo socijalnu distancu. :(

Na jednoj strani su ljudi, lica iz kulture, umetnosti i muzike, koji više ne znaju šta će od sebe, treba im tri pozamašne sobe samo za cipele, pa još toliko za torbe, a gde je ostalo, pa su bitni kad im se deca i deca njihove dece udaju i žene, o tome specijalno se prave ekskluzivne priče, a sa druge strane imaš jadnike koji ne mogu da se prehrane, i plus im se oduzima svako dostojanstvo tako što se masi servira ta priča: ''Kakva je to lepotica bila, vidite nekad:..., a sad je evo, hrani se u narodnoj kuhinji!''
U čemu je razlika za mase? U nečemu što redovno čujem iz okoline: Iskoristiti sebe i sve oko sebe, unovčiti se, prodati se, uvaliti se.
Ta priča je za one koji žive pravolinijski i već su uspešno uglavljeni u tu šklopociju.

"Na jednoj strani su ljudi, lica iz kulture, umetnosti i muzike"... mislim da slikari, vajari, pesnici, književnici, najveći deo muzičara, intelektualci... nemaju para
ni da popune jedan cipelarnik, a kamoli 3 sobe sa obućom... To imaju novokomponovani na koki i ne znam čemu likovi i likuše, plastificiranih sisa i mozgova, koje "štiti" domaća mafija... pa se zato nalaze na prvim stranicama državnih novina, čak pre Putina i Bajdena... onda oni plaćaju mafiji da ih održava na vrhu i tako u nedogled...Navikni se na to... malo ih ima... većina nas je siromašna...

"Na jednoj strani su ljudi, lica iz kulture, umetnosti i muzike"... mislim da slikari, vajari, pesnici, književnici, najveći deo muzičara, intelektualci... nemaju para
ni da popune jedan cipelarnik, a kamoli 3 sobe sa obućom... To imaju novokomponovani na koki i ne znam čemu likovi i likuše, plastificiranih sisa i mozgova, koje "štiti" domaća mafija... pa se zato nalaze na prvim stranicama državnih novina, čak pre Putina i Bajdena... onda oni plaćaju mafiji da ih održava na vrhu i tako u nedogled...Navikni se na to... malo ih ima... većina nas je siromašna...

I onda imam pola ženske familije svoje i mlađih generacija sa plastificiranim... ustima i mozgovima, tetoviranim obrvama, svilenim trepavicama, nadogradnjama kose, noktima za ne znam koji praktični rad, i samo planiraju obnavljanje tih svojih arhitektonskih radova na sebi... Medicinske radnice koje sam srela imaju to sve, apotekarke, vaspitačice, prodavačice, sve po ugledu na te koka dame sa estradnog neba.
''Zaustavite zemlju, silazim!''.
Draga, ne samo da saučestvujem sa ljudima koji su u problemu da se prehrane... Ne mogu ni da počinjem da se bavim svim tim gadostima, prosto da bih nastavila da volim sebe.

I onda imam pola ženske familije svoje i mlađih generacija sa plastificiranim... ustima i mozgovima, tetoviranim obrvama, svilenim trepavicama, nadogradnjama kose, noktima za ne znam koji praktični rad, i samo planiraju obnavljanje tih svojih arhitektonskih radova na sebi... Medicinske radnice koje sam srela imaju to sve, apotekarke, vaspitačice, prodavačice, sve po ugledu na te koka dame sa estradnog neba.
''Zaustavite zemlju, silazim!''.
Draga, ne samo da saučestvujem sa ljudima koji su u problemu da se prehrane... Ne mogu ni da počinjem da se bavim svim tim gadostima, prosto da bih nastavila da volim sebe.
Te koka ribe imaju armiju svojih šupljoglavih pratilaca...
Kako i ne bi kad je kod njih lova...
One vaspitaju bolje od porodice, škole, učitelja...
Pa ko voli - nek izvoli...

Grlim ja tebe, lepojko moja!
Ne daj se šljamu!
:heart2: :vzagrljaj:

Pa ko voli - nek izvoli...

Ha... neko moli za kanticu/kontejner, ne tanjir, ne činiju, ne šerpicu, kako dolikuje ljudskom biću, hrane za bližnje pa tek onda sebe, a neki se prenemažu jer boli bockanje u usta na koje svojevoljno idu i plaćaju široke ruke koliko god traže. Sve pačija dupeta na licima žena! Muškarci su tu još dobri, ne mogu reći.
O, Božija ruka neka bude samo brza, a uvek je pravedna bez sumnje!

Na stranu moje simpatije prema Vesni, i posebno postovanje prema djelima Zivka Nikolica. Jedan od njegovih filmova je meni najbolji ikada. Vesni, kao i svakom covjeku, su trebali da priteknu u pomoc najblizi koji su znali za situaciju, da se u pocetku iscupa iz depresije.
Ocekivanje bilo cega od drzave i sireg drustva, pa i u bogatim zemljama je iluzorno.
Umjetnici ne mogu da se oslanjaju na svoj talenat i ocekuju da ce biti nagradjeni samo zato sto ga posjeduju.
Ono sto treba biti jasno djeci sa nasih prostora, a i mnogima odraslima: novac se tesko zaradjuje. Ako izaberes put pravedno i posteno, znaj da ces ga imati malo. Moraces zapinjati.
Ako ovi silikonizirani ne kradu od mene i od tebe, ne mozemo da ih osudjujemo.
Prodaju ono sto se trazi. Nikada nije bilo drugacije.

Ha... neko moli za kanticu/kontejner, ne tanjir, ne činiju, ne šerpicu, kako dolikuje ljudskom biću, hrane za bližnje pa tek onda sebe, a neki se prenemažu jer boli bockanje u usta na koje svojevoljno idu i plaćaju široke ruke koliko god traže. Sve pačija dupeta na licima žena! Muškarci su tu još dobri, ne mogu reći.
O, Božija ruka neka bude samo brza, a uvek je pravedna bez sumnje!
Neka bude brza...

Na stranu moje simpatije prema Vesni, i posebno postovanje prema djelima Zivka Nikolica. Jedan od njegovih filmova je meni najbolji ikada. Vesni, kao i svakom covjeku, su trebali da priteknu u pomoc najblizi koji su znali za situaciju, da se u pocetku iscupa iz depresije.
Ocekivanje bilo cega od drzave i sireg drustva, pa i u bogatim zemljama je iluzorno.
Umjetnici ne mogu da se oslanjaju na svoj talenat i ocekuju da ce biti nagradjeni samo zato sto ga posjeduju.
Ono sto treba biti jasno djeci sa nasih prostora, a i mnogima odraslima: novac se tesko zaradjuje. Ako izaberes put pravedno i posteno, znaj da ces ga imati malo. Moraces zapinjati.
Ako ovi silikonizirani ne kradu od mene i od tebe, ne mozemo da ih osudjujemo.
Prodaju ono sto se trazi. Nikada nije bilo drugacije.
Ova crna slika jeste istinita...

Back