Girl Power

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Vec meeesecima zelim da otvorim ovakvu temu..... i evo sada jednog lepog povoda.
Mozda ne bas lepog ~~~~~ ali inspirativnog.

Ideja je da se u ovoj temi pise o svim onim
pametnim, mudrim, plemenitim i zasluznim i inspirativnim zenama...
istorijskim licnostima, iz aktuelnih desavanja, ili naseg okruzenja ~~~
koje su svojim postupcima i delovanjem
ucinile ovaj svet ucinile naprednijim i lepsim za zivljenje,
a nas ponosnim sto smo - zene.

Ja cu poceti sa ~~ Brave woman - Tuğçe Albayrak

dualar-cesur-kalp-tugce-icin.jpg

Tugce-Albayrak.jpg

23-godisnja Nemica turskog porekla,
u pokusaju da zastiti dve tinejdzerke (12 i 15god.) od agresivnog 18-godisnjeg mladica,
zadobila je teske povrede glave, i preminula u bolnici.

Djevojka se nije ni probudila iz kome i skinuta je sa aparata na svoj 23. rođendan.

"Kao i bezbroj građana, šokiran sam i zapanjen ovakvim činom", rekao je njemački predsjednik Joachim Gauck i dodao da je Tugce zaslužila divljenje i poštovanje. "Ona će ostati uzor za sve nas i čitava zemlja žali za njom," dodao je Gauck.

Švicarska fudbalska zvijezda Haris Seferović je odao počast djevojci sa hashtagovima "građanska hrabrost", "anđeo", "poštovanje" koje je u vidu natpisa nosio ispod svog dresa u utakmici Bundeslige, kada je za vikend njegov Eintracht savladao Borussiju iz Dortmunda.

Njena slika cirkulira po Njemačkoj, a više od 100.000 ljudi je potpisalo peticiju da joj se oda medalja za hrabrost.

Po nekima, Albayrak je simbol nasilja prema ženama.
Prema statistikama Ujednjenih nacija, globalno 35 posto žena i djevojaka postanu žrtve fizičkog ili pšsihičkog nasilja tokom svog života.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2856205/Caught-camera-Surveillance-video-shows-fatal-attack-young-woman-defended-two-teenage-girls-harassed-Germany.html

Evo ja ću predložiti moju nastavnicu iz matematike od 5 do 8 razreda osnovne škole.
Malo je ljudi zna, ali ne samo da nas je matematiku naučila, ona nas je naučila i kako se treba ponašati u životu.

Jel mogu ove?

http://www.dailymail.co.uk/health/a...other-s-womb-transplanted-daughter-birth.html

World first as mother's womb is transplanted into her daughter so SHE can give birth
Mothers carried their children in the wombs that brought them into world
Grandmothers had hysterectomies to donate wombs to their daughters
Both baby boys were born in Sweden a month ago and are thriving

Two women have given birth using wombs donated by their own mothers.

The pair become the first ever to have children using the very womb that brought them into the world a generation earlier.

Malala Yousafzai
Izvor: Wikipedia
Malala Jusufzai
Malala Yousafzai at Oval Office 2013 cropped.jpg
Malala Jusufzai u Ovalnom kabinetu 2013.

Puno ime Malala Jusufzai
Datum rođenja: [[{{{dan rođenja}}} {{{mesec rođenja}}}]] [[{{{godina rođenja}}}]]
Mesto rođenja: Mingaora (Hajber-Pahtunva, Pakistan)

Malala Jusufzai (pašt: ملاله یوسفزۍ, urdu: ل ملالہ یوسف زئی, Mingaora, 12. jul 1997.)[1] je pakistanska učenica i aktivistkinja iz grada Mingaore koji se nalazi u provinciji Hajber-Pahtunva na severozapadu Pakistana. Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu. Tokom 2009, kada joj je bilo 11-12 godina, pisala je blog pod pseudonimom za Bi-Bi-Si. U tom blogu je opisivala svoj život pod talibanskom vlašću, njihovu borbu za prevlast nad dolinom Svat i iznosila je svoje stavove o obrazovanju za devojčice. Iste godine Njujork tajms je snimio dokumentarac o njoj. Svoju borbu je nastavila davanjem brojnih intervju za novine i televiziju. Već tada ju je Dezmond Tutu nominovao za Međunarodnu dečiju nagradu za mir koju je i dobila 2013.

Nobelovka, pucali su joj u glavu i lecila se u Londonu jer su zeleli da je zaaustave u aktivizmu ali nisu uspeli. Cini mi se da je dobila ove godine nobelovu nagradu za mir.

- - - - - - - - - -

Софија (Софи) Магдалена Шол (нем. Sophia Magdalena Scholl; Форхтенберг, 9. мај 1921 — Минхен, 22. фебруар 1943) је била члан тајног удружења Бела ружа које се ненасилним средствима борило против национал-социјалистичког режима у Немачкој у време Другог светског рата. Она и њен брат Ханс су оптужени и осуђени за издају, када су ухваћени како разбацују антиратне летке на Универзитету у Минхену. Владајући режим их је, заједно са неколико сарадника, осудио на смрт гиљотинирањем.

По занимању је била васпитачица у обданишту. На Универзитету у Минхену студирала је биологију и филозофију. Њен брат је окупио око себе групу пријатеља која се испрва интересовала за уметност, филозофију и теологију, као и за заједничке излете. Временом, почели су да разматрају како би требало да се понаша појединац у околностима диктатуре. Ова група, под именом „Бела ружа“, је лета 1942. израдила 6 политичких летака који су саветовали немачком народу да се пасивно супротставља нацистима. Неки чланови групе су били сведоци злочина немачке војске на Источном фронту. Софија није учествовала у писању ових летака, али је била кључна особа задужена за њихово растурање. Ханс и Софи су ухапшени приликом једне овакве акције 18. фебруара 1943. Суђено им је 21. фебруара, а пресуда је изречена наредног дана када су и погубљени.

На суђењу, Софија је изјавила:

Викицитати „Неко је, најзад, морао да почне. Оно што смо написали и говорили, у то су веровали и многи други. Они само нису смели да се изразе као ми.“
Од 1970-их, брат и сестра Шол добијају у Немачкој велике јавне почасти као редак пример храбрих Немаца који су се активно супротставили нацизму.[1]

Софији Шол је посвећен немачки филм из 2005. „Софи Шол - последњи дани“ (Sophie Scholl – Die letzten Tage).

pre nego sto su je pogubili ponudili su joj da se pokaje i izjasni da nije kriva i tako bi sacuvala svoj zivot. Ona nije htela. Ostala je verna sebi i svojoj odluci po ceni zivota.

A ovo nisu u pitanju zene nego decaci, deca ali kako nema teme posvecene njima, ovde cu da ih napisem.

Prvi je mali Budvanin koji je isao po kucama bogatih i krao novac i delio po ulici. Prisao je na stanici i pitao neke mladice da li imaju novca, oni su rekli da nemaju pa im je on dao par stotina. nazalost, socijalna sluzba ga je oduzela od njegovih roditelja, ako ja budem imala dete takvo, bila bih preponosna. Mali Robin Hud.
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:392805-Budva-Decak-krao-novac-i-delio-ga-siromasnima

Drugi decak je video da mu se mladji brat davi i spasavajuci njega, sam se udavio. Pritom su imali 4 i 6 godina. Tolika hrabrost kod tako malog deteta i tolika privrzenost je meni neverovatna.
Pritom su ih pronasli u zagrljaju. Jos se jezim cim citam tu pricu.

http://www.kurir.rs/uzas-sestogodisnjak-se-utopio-dok-je-spasavao-brata-clanak-769409

- - - - - - - - - -

I Frida Kalo mi je inspiracija. Ali je ona heroj za sebe, imala je deciju paralizu, saobracajni udes u kojem joj je sipka prosla kroz matericu, 33 operacije, a to je nije unistilo. Ostala joj je ljubav ka zivotu, humor, veselje uprkos ogromnom bolu koji je osecala svakodnevno. Ostala joj je ista ljubav prema revoluciji i uspela je da sublimira sav soj bol kroz svoje slike. Nije kukala nije stala u zivotu, hrabro je nastavila da se bori sa onim sto je preostalo. Cak je i pokusavala da ima dete i ako joj je materica bila povredjena, a nije uspevao da prezivi plod zbog dijabetesa. I dalje mi je zao sto nisam uspela nekog da nadjem da krade tramvaje kada mi je bilo 17, po ugledu na Fridu.

Ideja je da se u ovoj temi pise o svim onim
pametnim, mudrim, plemenitim i zasluznim i inspirativnim zenama...

Albanka iz uvodnog koju proglasavas herojem nije pametna jer je svoj zivot dovela u opasnost i zivote ljudi koji su bili sa njom to vece. Ljudi trebaju da shvate da nije njihov posao da glume kauboje ako vec nisu osposobljeni za napad i odbranu. Trebala je da pozove policiju i stvar bi se resila.

Pametni, mudri, plemeniti i zasluzni se ne tuku po wc - ima.

Ja bih predložio Vesnu Vukelić Vendi

Ova Beograđanka, rođena 25. novembra 1971. godine već više od 2 decenije uveseljava i edukuje srpsku naciju. Na njene hitove niko nije ostao imun i nema osobe koje nije grohotom urlala od smeha čuvši hitove "Uljez mi se uvuko u cveće, lepo mu je da izađe neće", "Ucena, to je atak na moj lik / Ucena, mnogo traži taj bezobraznik / Platila bih ali neće biti dovoljno / Tražiće da spava sa mnom ponovo" ili "Praćnuo se šarančić". Svoje dosta očuvano telo i manje očuvane dojke Vesna celu svoju karijeru nesebično deli sa gledaocima TV emisija i posetiocima narodnih vašara, čak i čitaocima eminentnih magazina poput Playboy-a, što je uzrok radosti desetina hiljada poljoprivrednika, kamiondžija, zanesenjaka, ezomana, erudita. Prosvetiteljstvo je još jedna od delatnosti ove polivalentne i multidimenzionalne osobe - u svojim TV nastupima ona otvara oči naciji, edukuje o interesnim kumstvima, lažnim idolima, vaspitanju dece, pravim vrednostima, hrišćanstvu, istini. Njen rad na polju lingvistike takođe je primećen, ona obogaćuje srpski jezik svakodnevno, te postoji i onlajn rečnik vendijevskog jezika koji nas oplemenjuje frazama poput "kostobolje sa glavom pitona", "lakog prdeža", "kaktotičnih i mucavih osoba" i drugih. Vesna je i iskreni i požrtvovani vernik, te svako svoje javno pojavljivanje koristi za širenje reči Hristove, i upozoravanje na opasnosti predavanja sotoni. Samo nebo je granica za ovu nacionalnu heroinu koja svoj pun potencijal još nije ostvarila.

631499-vendi02-ras.jpg

Back