Ginekologija, polno prenosive bolesti MOLIM VAS KOMENTAR

escada_bikini

Početnik
Poruka
9
Postovani forumasi,
interesujem se konkretno za sledece termine i znacenja ako neko moze da mi objasni onako potanko (ako zna ili ako je imao iskustva, podrazumeva se) :rumenko:

GRUPE SEKRETA - koje su sve to grupe i sta koja znaci i oznacava
PAPANIKOLAU GRUPE - koje su to grupe i njihovo znacenje
KONDILOMI - da li je to HPV humani papiloma virus, mogu li zauvek nestati ili ne, spoljni unutarnji - razlike - uticaji kondiloma na sredinu u kojoj ili na kojoj se nalaze, vakcinacija protiv kondiloma - postoji li i koji su uslovi za istu, da li postoje vrte kondiloma i da li se mogu utvrditi koje su to vrste, da li kondilomi izazivaju ranice i rak grlica materice
STA JE TO MIKOPLAZMA, UREOPLAZMA i HLAMIDIJA - sta je to, da li su to polno prenosive bolesti, da li se one oznacavaju nekom grupom, da li su potpuno izlecive
MASA LEUKOCITA U VAGINALNOM SEKRETU - molim Vas ovo mi je posebno vazno - sta znaci masa leukocita - sta je to - da li je to neka bolest - kako saznati i na koji nacin sta znaci masa leukocita u vaginalnom sekretu
NAPOSLETKU - koje preglede, testove i ispitivanja kod ginekologa drzavnog privatnog kojeg bilo zenska osoba moze i treba da uradi kako bi bila 100 % SIGURNA da moze da ima nezasticen odnos sa partnerom a da njega (ili sebe) ne bi ugrozila ili konstantno ugrozavala???
Ovo sve isto vazi i za muski rod: koje sve preglede i testove moze i treba da uradi muskarac kako bi bio siguran da nece ugroziti ginekolosko zdravlje svoje lepse polovine??? I GDE TO MUSKARAC MOZE SVE DA OBAVI NARAVNO NA JEDNOM MESTU AKO JE MOGUCE, KAKO SE ZOVE TAJ LEKAR KOJI JE NALICJE GINEKOLOGU???? UROLOG???

Mozda je post u temi malo dugacak i zahtevan ali moze biti svima nama od pomoci zato molim sve koji znaju bilo sta da se ukljuce
:besna:

Ako spavas samo sa njim i on samo sa tobom i niste skoro imali druge partnere (vise partnera), rizik nije veliki, nema razloga za brigu. Ne morate zbog toga da idete na pregled, ali ako sumnjas u sebe ili njega, onda naravno da treba otici i pregledati se.

Jel imas razloga za sumnju? Ako ti je sekret neuobicajene boje ili mirisa, ako te pecka dok mokris (ili njega), ako njemu mogu da se primete neke promene na polnom organu, mozda kvrzice nalik ujedima komarca ili ako mu penis slini bez razloga ili je natecen, sve su ovo razlozi za posetu lekaru. Dakle, ako ste primetili nesto neobicno...

I nemoj se mnogo oslanjati na rekla- kazala, nego idite kod pravog doktora i postavite ista ova pitanja, tako ces jedino postici to sto zelis.

I najbitnije, higijena na prvom mestu!

Poslednja izmena:
Postovani forumasi,
interesujem se konkretno za sledece termine i znacenja ako neko moze da mi objasni onako potanko (ako zna ili ako je imao iskustva, podrazumeva se) :rumenko:

GRUPE SEKRETA - koje su sve to grupe i sta koja znaci i oznacava
PAPANIKOLAU GRUPE - koje su to grupe i njihovo znacenje
KONDILOMI - da li je to HPV humani papiloma virus, mogu li zauvek nestati ili ne, spoljni unutarnji - razlike - uticaji kondiloma na sredinu u kojoj ili na kojoj se nalaze, vakcinacija protiv kondiloma - postoji li i koji su uslovi za istu, da li postoje vrte kondiloma i da li se mogu utvrditi koje su to vrste, da li kondilomi izazivaju ranice i rak grlica materice
STA JE TO MIKOPLAZMA, UREOPLAZMA i HLAMIDIJA - sta je to, da li su to polno prenosive bolesti, da li se one oznacavaju nekom grupom, da li su potpuno izlecive
MASA LEUKOCITA U VAGINALNOM SEKRETU - molim Vas ovo mi je posebno vazno - sta znaci masa leukocita - sta je to - da li je to neka bolest - kako saznati i na koji nacin sta znaci masa leukocita u vaginalnom sekretu
NAPOSLETKU - koje preglede, testove i ispitivanja kod ginekologa drzavnog privatnog kojeg bilo zenska osoba moze i treba da uradi kako bi bila 100 % SIGURNA da moze da ima nezasticen odnos sa partnerom a da njega (ili sebe) ne bi ugrozila ili konstantno ugrozavala???
Ovo sve isto vazi i za muski rod: koje sve preglede i testove moze i treba da uradi muskarac kako bi bio siguran da nece ugroziti ginekolosko zdravlje svoje lepse polovine??? I GDE TO MUSKARAC MOZE SVE DA OBAVI NARAVNO NA JEDNOM MESTU AKO JE MOGUCE, KAKO SE ZOVE TAJ LEKAR KOJI JE NALICJE GINEKOLOGU???? UROLOG???

Mozda je post u temi malo dugacak i zahtevan ali moze biti svima nama od pomoci zato molim sve koji znaju bilo sta da se ukljuce
:besna:

ovako ja ću da ti odg.za kondilome, možda nekoga ovde zanima o tome pa da pročitaju.
dakle kondilomi su vrsta HPV virusa, druga vrsta HPV izaziva rak na grliću materice,
ali sve to može na vreme da se otkrije redovnim pregledom.
znači HPV jedna vrsta izaziva kondilome, druga rak grlića materice.
takodje mnoge žene mogu da dodju u kontakt sa HPV virusom (muškarci ga samo prenose, ne oboljevaju)
ali ne mora da znači da će svaka žena i da dobije rak grlića materice, zavisi i od njenog imuniteta.
opet ponavljam najbitniji su redovni pregledi kod ginekologa.
i nema razlike izmedju unutrašnjih i spoljašnjih kondiloma, sve su to kondilomi samo se oni koji su unutar vagine teže detektuju od strane žene,
dok one spoljašnje i sama vidi pa se često zbog toga i obrati lekaru.

ranice na grliću materice ne moraju da imaju ikakve veze sa HPV, ali zato služe pregledi da se i to razreši sumnje.

Da, da...znaci ta druga opakija vrsta koja vreba iz prikrajka je u stvari ona koja se ne moze videti golim okom a p o s e b n o kao za inat ukoliko se ti nesrecni kondilomi nalaze iznutra a ne van. Uzas! Znajuci nase ginekologe, cast meni nepoznatim izuzecima, koje su sanse da se pravovremeno otkrije uopste ta opasna situacija...bla. Dobro je sto ranica ne nastaje samo od HPVa (sta je tu dobro), a da li to zapravo znaci i iskljucuje druge uzrocnike nastanka ranice na grlicu kao uzrok nastanka raka na grlicu materice??? mmm? to jest da li je samo HPV virus taj plocasti jedini odgovoran za nastanak raka grlica materice?
Inace da Vam ispricam jedan trac, koji je po obicaju vrlo verovatno istina: saznala sam, naravno, slucajno, sto da sam htela da saznam da mi je trebalo verovatno ne bih tako uspela, da se u okviru Klinicko-bolnickog centra (Visegradska je u pitanju taj deo tu) nalazi odeljenje prakticno istureno koje se bavi samo ali samo HPVom. Moja drugarica je bila, pa hajde da joj verujemo, i sta je cula tamo od sestara: ''Ha ha, pa naravno da niko ne zna za nas'', u smislu i zasto bi kada obrcu novac na kondilomima... Nemojte doslovno i bukvalno shvatiti ovo je moja interpretacija iz trece ruke ali poruka je ista...odeljenje kao neka mala bolnica samo za HPV, gde mozete regularno da dodjete, haha, naravno ako uspete da ne zadavite osujecenog lekara a da dobijete uput :D
Dobro, de..
Hvala opet na odgovorima

Vidim da je ova tema zapustena, ali se ipak nadam odgovoru
Imam 17 godina, i prvi put sam imala polne odnose pre oko mesec dana (i njemu je bio prvi put). Otisla sam oko nedelju dana nakon tog iskustva kod ginekologa, cisto da popricam sa njom o nekim stvarima, kad ono imam kondilome !
Naravno da joj nisam poverovala, pa sam otisla po drugo misljenje kod proverene doktorke, i ispostavilo se da je istina, imam doooosta unutrasnjih.
Sada imam mali milion pitanja, nadam se da ce se naci neko spreman da mi bar na pola odgovori :D
Idem na odstranjivanje radio talasima, koristice se anestezija (jos uvek ne znam koja), ali me zanima ako je u pitanju lokalna, GDE SE ONA TACNO DAJE ?! :sad2:
Naravno, mog decka optuzuju da mi je preneo kondilome. Ono sto ja znam jeste da sigurno nije imao ni jednu pre mene i da nema nikakvih bradavica igde dole, a ja ih imam bas dosta ?
Sto me odvlaci na drugo pitanje, ako je iko negde naisao na takvu informaciju, koliko je vremenski potrebno otprilike da bi se razvio veci broj bradavica ?
Nakon sto odstranim te kondilome sta da radim sa svojim, tek zapocetim seksualnim zivotom ? :dash:
Volim svog decka, i tek smo sve zapoceli, ali ako on kojim slucajem ima taj virus (vise nije ni bitno ko je kome preneo), a ja odstranim kondilome, mislite da ce mi se vratiti ako budem nastavila da imam polne odnose sa njim ?
Bas mi je krivo zbog svega ):
E da, inace, mene kuci tretiraju kao da imam ne znam ni ja sta, sidu, pa se vec spominje da se moj vec recimo nece prati vise nikad sa vesom ostalih clanova porodice, da im ne bih prenela... Da li se to moze desiti uopste ?
Moooooolim vas za odgovor <3

Prenose se uglavnom seksualnim putem, ali i na neke druge nacine, u kontaktu sa telesnim tecnostima itd. Kondilomi se mogu naci i na drugim intimnim delovima, kao i u ustima ponekad.
Polne bradavice je jako lako dobiti pa čak ponekad iako koristite kondom za zaštitu. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto je ova bolest postala svetska epidemija.
Kondilomi se obično razvijaju iz HPV virusa onda kada je organizam najslabiji, kao kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno i nekvalitetno. Zdrava ishrana, ocuvan imunitet su vrlo važni faktori u sprečavanju pojavljivanja kondiloma.
Postoji lokalna anestezija ili kratka totalna.
Nikako ne treba traziti krivca.U pitanju je tvoj imunitet koji treba da jacas.Decko moze da ode na pregled cisto da bi eto bili sigurni ili "umirili radoznale".
Smatra se da od toga pati veliki procenat polno aktivnih ljudi. Nece se nista dogoditi ako se kratko vreme uzdrzite od seksa nakon intervencije.
Kondilomi ponekad mogu da se vrate i to se desava uglavnom kada opet naglo oslabi imunitet. Panika kod kuce je totalno bespotrebna...
Nadam se da si do sada, verovatno, vec imala intervenciju i raspitala se za sve sto te buni kod lekara.

E svasta, nece prati ves zajedno.... Koliko ja znam kondilomi se ne prenose samo seksualnim putem, mada je to najcesci vid prenosenja....mozes ih lako dobiti u kozmetickim salonima, solarijumima, neki cak tvrde da su i ulosci cesto krivi za pojavu kondiloma, naravno uz sve to ide oslabljen imunitet. Ja sam ih imala i skidao mi ih je smrzavanjem...nije bilo anestezije i nije bilo prijatno...

Dobar dan.. Molim vas za pomoc i odgovor... Imam 20god, pre nekoliko meseci sam prvi put spavala sa mojim deckom sa kojim sam 8 meseci... danas sam otisla kod ginekologa je r mi je juce radila vaginalni sekret jer sam se zalila da imam tegobe poput svraba, ispostavilo se da imam neku bakteriju ili infekciju nzm ni ja nije mi rekla kako se zove tacno.. dala mi je Macmiror-compex vaginalete da uzimam uvece i tako 6 dana, i posle kad dodjem verovatno ce mi raditi bris ili papa test nzm ni ja, ne razumem se u to, dala mi je da uzmem neke 4 tablete da i moj partner popije...i kaze da moze da bude opasno, nisam to sad radila nikakve preglede osim sekreta kad mi je radila, da li imam razloga da se brinem da posle ne bude nesto ozbiljno? za tih 8meseci mogu da kazem da partner nije imao nijednu otkako je samnom, da li mi je tu infekciju verovatno je candida u pitanju, on preneo ili od mene? nismo inace koristili zastitu do sada... molim vas za odgovor... unapred hvala

Kandida su gljivice. Ništa strašno, ali se infekcije uglavnom vraćaju.
U principu se kandida ne prenosi (osim kada je akutna infekcija u pitanju), već se usled promene ph vrednosti vagine, jakih antibiotika, smanjenih laktobacila, sintetičkog veša, stresa, povećanog šećera u ishrani itd itd kandida namnoži i počne da pravi probleme.

Proguglaj malo.

Back